Zielone eriopusa
Re: Zielone eriopusa
ewa321 lampa nie będzie specjalnie dla mango tylko ja mam nad parapetem zawieszone 2 panele o długości każdy 1 m. Już właściwie zacząłem doświetlanie roślin. U mnie mało co światła dostaje się do 3 rzedu doniczek na parapecie bo rozpanoszyła się dioscorea i ogromne liście chłoną słońce. Chyba powinienem być wdzięczny papugom, że ją trochę jednak poprzycinały. Nie mogę przez nią okna umyć
a standardowo nie mam serca ściąć soczyście zielonych pędów z listkami. Kiedy zaschnie nie mam pojęcia. Jednak w przyszłym roku pójdzie już sobie do pracy
Peklenc stresa nie było
a może faktycznie coś tam było. Zdjęcia robione wczoraj więc może podeschła ziemia a z nią pleśń.

Peklenc stresa nie było

Paweł
Zielone eriopusa
Zielone eriopusa
- Kasiula17
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lis 2013, o 22:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ale cudnie kiełkuje, ciekawe jak sobie będzie radziło. 

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 22 cze 2015, o 19:26
Jak tam mango, tydzień mija, pokazałbyś jakieś fotki.eriopus pisze: ...Poniżej postępy pierwszych pestek.]

Jestem bardzo ciekaw dalszych postępów.
Postępy są ale idzie to bardzo powoli. Generalnie pogoda spowalnia już rozwój. Jak pojawi się łodyga nad ziemią to zrobię zdjęcia.
Paweł
Zielone eriopusa
Zielone eriopusa
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 22 cze 2015, o 19:26
U mnie tydzień był słoneczny z niewielkimi zachmurzeniami. Dopiero dzisiaj, deszcz i zero słońca.
U mnie zimnica. Rano jest 10-12stopni. Cały dzień leje. Dziś wciągnąłem do mieszkaniaz parapetu zewnętrznego gasterie, haworsje i gasteraloe. Zostały na zewnątrz jeszcze tylko astrofyta.
Paweł
Zielone eriopusa
Zielone eriopusa
- AliWas
- 500p
- Od: 24 lut 2013, o 00:17
Pawle, jestem pod dużym wrażeniem Twoich Filodendronow
A Pachirą jestem zauroczona - niestety ja do tej roślinki nie mam ręki a szkoda bo jest urocza 

Alina Od sadzonki do sukcesu na...bis- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=88776
Mój ogród w obiektywie- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=67068
Mój ogród w obiektywie- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=67068
Pachira miałaiść do wyrzucenia ale przygarnąłem ją do swojego gabinetu. Nigdy w życiu nie była przesadzana a do szkoły trafiła chyba na 50-lecie z tego co się orientuję. Filodendrony zawsze kochałem ale niestety jak rozwijałem pasję roślinna to tylko w kwiaciarniach była Monstera deliciosa, Philodendron scandens, pH. selloum. Czasem trafił się jakiś erubescens i na tym człowiek musiał się zatrzymać. Poźniej pojawiły sie hoje, które mnie fascynowały. Też byładostepna tylko carnosa, bella i właściwie to wszystko. Jednak jakoś z Czech zaczęły napływac sadzonki do sklepiku znajdującego się w Palmiarnii w Lubiechowie i tym sposobem rozszerzałem kolekcję. Później pojawiały się rośliny z Holandii no i u szczytu rozwoju zacząłem sprowadzać z Tajlandii bo już nie było gdzie zdobywać nowych gatunków. Jak to mówiąstara miłość nie rdzewieje
Teraz ta sama faza jest z filodendronami. Niestety o importy trudno ponieważ nie każdy ma specjalny certyfikat umożliwiający wysyłkę tych roślin do Europy. Poza tym jak już mogą wysyłać to jest zakaz wysyłania obrazkowatych z korzeniami więć doszczętnie je obcinają. Nawet te zawiązki na pędzie. Z tego powodu filodendrony ciężko się ukorzeniają. Gdyby zostawili taki jeden lub dwa zawiązki korzeni powietrznych zwiększyłoby to sukces w ukorzenianiu. Jest trudno ale się nie poddaję 

Paweł
Zielone eriopusa
Zielone eriopusa
- Kasiula17
- Od: 18 lis 2013, o 22:22
Pięknie rośnie, moja już zaczyna łysieć ze starości czas ją odmłodzić.
Pawle ciekawa jestem jak pestki mango będą rosły u ciebie.
Trzykrotka pięknie wybarwiona i bardzo wytrwała z niej roślinka
Trzykrotka pięknie wybarwiona i bardzo wytrwała z niej roślinka

- brombiel
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
Jest bardzo ładna 

Filigranowa sam jestem ciekaw hahaha Ale chyba będę zmuszony wynieść je do pracy
Ostatnio naszło mnie trochę na syngonia

I w końcu udało mi się zdobyć

Ostatnio naszło mnie trochę na syngonia

I w końcu udało mi się zdobyć

Paweł
Zielone eriopusa
Zielone eriopusa
Paweł, gdyby nie gabinet to chyba byś się w domu nie pomieścił z roślinami.Nowy nabytek piekny.