kosiarka spalinowa do 2000m2
-
- 200p
- Od: 15 wrz 2008, o 19:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: kosiarka spalinowa do 2000m2
Ja nawet jak nie mulczuje, to mam taki filc ze starej trawy na ziemi (pewnie po zimie jeszcze a dwa razy aeratorem jechałem).
Kalendarz ogrodnika przypomni ci o najważniejszych zaplanowanych pracach w ogrodzie http://kalendarzogrodniczy.pl"
Właśnie, to jest ciekawe.ja po wielu latach nie mam takich problemów.Myśłę że może zależy to od rodzaju roślin jakie rosną na trawniku.W moim przypadku jest to łąka gdzie rośnie dosłownie wszystko.Kocimietka,lawenda,oset,kocanka,i chyba wsztstkie rodzaje traw .Najgorsze są szczawie i dzika marchew która wybija w wysokie pędy.Przy trawniku z trawą szlachetną mogą byc problemy.Może ktoś na forum opisze swoje doświadczenia z mulczowaniem .W moim przypadku trawa rosnie na glebach od torfowej po piaski .Nawet przy stawie gdzie jest torf wysoki nie ma efektu filcu,a trawa jest gęsta i zbita.Nie wiem od czego to zależy.Zaznaczam że co najmniej dwa razy w sezonie zbieram trawe do kosza .Przeważnie w lipcu i w drugiej połowie sierpnia.Na zime mulcz zostaje na ziemi.
Masz racje ,lepiej zajme sie pracą ,a nie pisaniem.
- annodomini
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
Silver, nie unoś się. Ja pracuję od 6.30 rano do 20.30 wieczorem. Wtedy sobie usiądę. Bywa, że w ciągu dnia, jak jestem to tu, to tam - zaloguję się i coś wpiszę na FO. Masz wiedzę o kosiarkach. Pracuj i pisz.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Kosiarka do 2500
Witam,
padła mi moja staruszka 17 letnia kosiarka NAC i jestem zmuszony do zakupu nowej.
Teren koszenia to ok 2000 m działki. Terem można zaliczyć do trudniejszych tzn nierówności, krety, rożne chwasty itd.
Trochę powertowałem internet i proszę o wyłonienie faworyta:
1. MTD ADVANCE 53 SPKV HW KAWASAKI - zmoderowano
2. ALKO 525 VS - zmoderowano
3. Oleo Mac G 53 TBX ALLROAD 4 - zmoderowano
4. Toro 20955
Ja również witam.
I od razu pragnę zaprosić do bliższego zapoznania się z obowiązującym tutaj Regulaminem Forum, po to,
by w przyszłości uniknąć np wizyt takich jak ta moja.
bab...
padła mi moja staruszka 17 letnia kosiarka NAC i jestem zmuszony do zakupu nowej.
Teren koszenia to ok 2000 m działki. Terem można zaliczyć do trudniejszych tzn nierówności, krety, rożne chwasty itd.
Trochę powertowałem internet i proszę o wyłonienie faworyta:
1. MTD ADVANCE 53 SPKV HW KAWASAKI - zmoderowano
2. ALKO 525 VS - zmoderowano
3. Oleo Mac G 53 TBX ALLROAD 4 - zmoderowano
4. Toro 20955
Ja również witam.

I od razu pragnę zaprosić do bliższego zapoznania się z obowiązującym tutaj Regulaminem Forum, po to,
by w przyszłości uniknąć np wizyt takich jak ta moja.

bab...
Zdecydowanie Toro! Bardzo dobra maszyna z bardzo wygodnym napędem, mocnym korpusem i solidnymi częściami. Druga w kolejności to Oleo-Mac. Sprawdź lokalne serwisy i dowiedz się w których naprawiają te maszyny. Powinni w każdym Cię powitać radośnie ale lepiej być pewnym. Obie maszyny są tego samego dystrybutora więc jak trafisz na serwisanta, który akceptuje jedno to będzie w stanie zrobić obie.
Bądź jednak bardziej ostrożny z nową maszyną na takim terenie jak opisujesz. Dziś nikomu się nie opłaca produkować maszyn o niebywałej konstrukcji i wytrzymałości i sprzedawania jej w cenie zwykłych maszyn. Twój wieloletni NAC był trochę inaczej budowany niż dzisiejsze kosiarki. Wały w silnikach mogą pewnie wytrzymać mniej niż kiedyś. Sam Nac jest dziś cieniem swojej dawnej maszyny.
Bądź jednak bardziej ostrożny z nową maszyną na takim terenie jak opisujesz. Dziś nikomu się nie opłaca produkować maszyn o niebywałej konstrukcji i wytrzymałości i sprzedawania jej w cenie zwykłych maszyn. Twój wieloletni NAC był trochę inaczej budowany niż dzisiejsze kosiarki. Wały w silnikach mogą pewnie wytrzymać mniej niż kiedyś. Sam Nac jest dziś cieniem swojej dawnej maszyny.
Dziękuję za odpowiedz ... miałem jeszcze nadzieję że ktoś dopisze coś 
Moje pytanie bardziej doprecyzuję
Oleo-mac GV53TK - cena 1399
czy jednak
TORO 20955 - cena 2599
czy Toro będzie aż tak lepsze żeby wydać 1200 zł więcej?
Co do Toro jest problem że u mnie na Śląsku jest parę punktów które sprzedają i serwisują ale raczej nikt nie ma na stanie... i niestety mała wiedzą o tych kosiarkach ewentualnie nie zależy im
Jak zadzwoniłem do Victus to miła Pani na pytanie co doradza spuściła mnie na drzewo i powiedziała żebym sobie zadzwonił do przedstawicieli... Tak więc ciężko cokolwiek dowiedzieć się o Toro bądź ją zobaczyć...

Moje pytanie bardziej doprecyzuję

Oleo-mac GV53TK - cena 1399
czy jednak
TORO 20955 - cena 2599
czy Toro będzie aż tak lepsze żeby wydać 1200 zł więcej?
Co do Toro jest problem że u mnie na Śląsku jest parę punktów które sprzedają i serwisują ale raczej nikt nie ma na stanie... i niestety mała wiedzą o tych kosiarkach ewentualnie nie zależy im

Jak zadzwoniłem do Victus to miła Pani na pytanie co doradza spuściła mnie na drzewo i powiedziała żebym sobie zadzwonił do przedstawicieli... Tak więc ciężko cokolwiek dowiedzieć się o Toro bądź ją zobaczyć...

- Ogrodnik88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
Oleo Mac to dobre kosiarki,marki Toro nie znam ale nawet jeśli jest lepsza to na pewno nie nie przeżyje dwóch kosiarek Oleo Mac które można kupić w cenie jednej Toro.
Tego nie byłbym taki pewien. Bardzo dużo zależy od użytkownika i terenu na jakim się pracuje, ale zgadza się - kalkulacja przemawia za Oleo-MacemOgrodnik88 pisze:nawet jeśli jest lepsza to na pewno nie nie przeżyje dwóch kosiarek Oleo Mac które można kupić w cenie jednej Toro.

Zdecydowanie wolałbym pracować tym TORO niż Oleo-Macem ale ze względu na cenę, w chwili obecnej kupiłbym Olka.
Witam, zastanawiam się nad zakupem kosiarki firmy Husar czy miał juz ktoś coś do czynienia z tą kosiarką? Jak sobie radzi podczas dłuższego koszenia?
Ja serwisowałem Husary. To tak zwana marketówka. Jak działa w trawie nie powiem, bo pracowałem nią tyle co na testach po naprawie. Generalnie sporo tego było. Ludzie narzekali na awaryjność ale jak to z chińczykiem - delikatnie i ostrożnie a trochę pokosisz.
Szukam kosiarki, mam koło domu 11arów troszkę drzewek posadzone i szukam która by wytrzymała dośc długo. Co polecacie?
Jeśli mam być szczery to polecam znaleźć serwis najbliższy Twojemu ogródkowi, udać się tam i wybrać sobie kilka modeli. Porozmawiać ze sprzedawcą, dowiedzieć się, która maszyna co potrafi i jak wygląda a potem wrócić na forum i wrzucić swoje rodzące się wówczas pytania. Uważam to za najlepszą drogę do trafnego wyboru maszyny.
Może jacyś użytkownicy powiedzą Ci do mają w swoich ogródkach. Ja podpowiadam jak wybrać odpowiednią dla siebie maszynę
Może jacyś użytkownicy powiedzą Ci do mają w swoich ogródkach. Ja podpowiadam jak wybrać odpowiednią dla siebie maszynę

Ja mogę od siebie dodać, że mam kosiarkę husar z 2010 roku z silnikiem B&S 675. Jedyną zaletą tej kosiarki jest silnik. Reszta to badziewie. Farba odlazła po 2 sezonach. Pomalowałem masą bitumiczną, ale to też zadziałało na sezon. Potem dopiero dałem całą obudowę do piaskowania i pomalowałem Elastometalem 4 warstwy
Laweta jest nie przemyślana. Osłona paska to żenada (trawa wlatuje momentalnie), napęd trochę ciągnie. Centralne sterowanie wysokością zostało zaprojektowane chyba przez niemowlaka... ten łącznik stalowy już kilka razy mi się odłączył od tylnej osi i raz od przedniej. Sam sposób blokowania wysokości jest mało solidny (bolec od dźwigni wyskakuje z otwory). Kosz to była masakra (napełnił się 2 razy i był zalepiony tak, że robił się balon), więc zrobiłem własny
Tak jak mówiłem jedyną zaletą jest silnik. Wybierając kosiarkę zwracaj uwagę na sposób regulacji wysokości, silnik, jakość malowania, napęd (w tym umiejscowienie paska) i kilka innych bzdetów
Lepiej zainwestuj w dobry, sprawdzony sprzęt. Lepiej przeznaczyć więcej pieniędzy przy kupnie, niż potem na naprawy, a do tego męczenie się z nie przemyślaną konstrukcją, która Ci się popsuje w połowie koszenia. Kieruj się myślą: "Nie stać mnie na kupowanie badziewia" 
EDIT: "Amortyzowany przód lawety" to debilizm jakich mało. Musi być regulacja na sztywno

EDIT: "Amortyzowany przód lawety" to debilizm jakich mało. Musi być regulacja na sztywno

W serwisie byłem i Pan z serwisu proponował mi kosiarke jakąś z silnikiem subaru cena dość spora bo ponad 1700zł wiec cena jak dla mnie duża. Kosiarki Husara są chińska produkcją ale mają silnik B&Slink zmod. pomid.. znalazłem również zmod. pomid. Co sądzicie o tym sprzęcie wytrzyma długie sezony czy wadliwe?
Na forum nie ma sensu wstawiać linków z allegro, nie działają!. Inne linki- czytaj regulamin forum. pomid.
Na forum nie ma sensu wstawiać linków z allegro, nie działają!. Inne linki- czytaj regulamin forum. pomid.