Roundup - jak działa,kiedy rozkłada się w ziemi,skutki jego działania itp
- NOWY 83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Malina a roundup
Witam czytałem że w takich przypadkach na drzewach ratuje, próbuje ratować biostymulatorami wzrostu np. asahi lub jakiś inny tego typu no i woda w taką pogodę jeśli nie podlewasz . Na malinki też może pomoże .
Re: Jak działa ROUNDUP
Bardzo dziękuję, jutro tak zrobię tj. powyrywam
Pozdrawiam
Piotr
Pozdrawiam
Piotr
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
-
- 200p
- Od: 11 lip 2014, o 12:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Malina a roundup
Jeszcze dodam od siebie że roundapem opryskuje się chwasty nie ścięte. Pryska się górną część chwasta i najdalej w ciągu 2 tygodni wszystko padnie i uschnie. Ten środek wpija się w soki rośliny i niszczy do korzenia. Ja pryskałem przy ogrodzeniu zielsko i wiem że powoli to działa ale skutecznie. Także jak trochę maliny się opryska to według mnie całość obumrze. A odrosty to jeszcze szybciej 

Mam tę moc - Sylwek
Ludwik a kojarzysz zielone kratki na muchy do dnia dzisiejszego stosowany jest przez kilka firm Nogos jako substancja czynna,bodajże pierwsza klasa toksyczności . Zakazana w ogrodnictwie od lat 90tych , ale w kuchni może stać do dziś i w miastach i na wsi . Wpisz w Google dichlorfosekopom pisze:Znam przypadki, jak truto muchy w domu na wsi: rozsypywali DDT na gorącą kuchenkę, to gazowało i po muchach. A teraz 500 litrów Roundupu i nim po rzepaku, żeby można kosić suchego, a ten produkt przetworzony w ładnym opakowaniu stoi na półce sklepowej.
Co do Glifosatu to nie tylko roundup ale dużo tańszych preparatów , Działa przede wszystkim układowo czyli przez liście do korzenia , najlepiej w połączeniu z chwastoxem i zwilżaczem ( płyn do mycia naczyń) bądź siarczanem amonu . Prawidłowo zapikowany niszczy prawie wszystko zielone lecz pozostałe części roślin a przede wszystkim korzenie pozostawiają pozostałości w glebie , który po mimo opowiastek panów z firm chemicznych długo sie rozkładają a potem my z warzywkami je zjemy
Pomysłowość ludzi w łączeniu glifosatów z ( tutaj za dużo by zeszło ) nie zna granic. Rosną nam chemicy, że nagrody Nobla to będą stać na półkach w każdym polskim domu jak słoiki z grzybami 

Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
A może jednak byś coś z sensem napisał o tej pomysłowości Łączenie Glifosatu to standard w profesjonalnych uprawach , Co do płynu do naczyń to masz chyba duże zalegi z fizyki , bo o obniżeniu napięcia powierzchniowego uczą w gimnazjum i nie dają Nobla . 

Po częsci masz rację, a po częsci nie. Lanie ludwika do glifosadu to raczej albo skąpstwo albo brak funduszy.
Głupota była by gdybyś zastosował ludwik do Mospilanu czy Runner-u , ale jeszcze większa jak na opryskiwacz 5l kupił byś 1l np. Superomix Bo w jakim celu . Ja zwilżacze zużywam( kilkanaście litrów ) Superomix Slippa Silwet wszystko w zależności od preparatu . Ale jak chcesz płacić 40PLN za 0.25l Silwet-a do herbicydów to życzę powodzenia bo efekt będzie ten sam co przy Ludwiku .
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 14 kwie 2013, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nowy trawnik na starym - roundup
Witam,
Chciałbym odświeżyć swój trawnik ,wręcz założyć go od nowa wyrównując przy okazji ziemię.Obecny jest bardzo nierówny oraz bardzo zachwaszczony.
Myślałem o potraktowaniu całego trawnika Roundupem by wszystko wypalić i przekopania go, chciałbym by ominęło mnie plewienie prawie 300m2.
Czy ktoś może próbował coś podobnego?
Po jakim czasie mogę zacząć przekopywanie działki?
Po jakim czasie mogę zacząć siać trawę?
pozdrawiam i czekam na wasze opinie
Chciałbym odświeżyć swój trawnik ,wręcz założyć go od nowa wyrównując przy okazji ziemię.Obecny jest bardzo nierówny oraz bardzo zachwaszczony.
Myślałem o potraktowaniu całego trawnika Roundupem by wszystko wypalić i przekopania go, chciałbym by ominęło mnie plewienie prawie 300m2.
Czy ktoś może próbował coś podobnego?
Po jakim czasie mogę zacząć przekopywanie działki?
Po jakim czasie mogę zacząć siać trawę?
pozdrawiam i czekam na wasze opinie

-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Re: Nowy trawnik na starym - roundup
Chory pomysł, jakie masz powody do takiego działania?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 paź 2014, o 11:28
Re: Roundup - Jak wykryć ? - konflikt sąsiedzki
Temat stary, a problem wciąż ten sam.
Mieszkam w nowym bloku. Kilka lat temu, zanim zawiązała się wspólnota, posadziłem wierzbę na części wspólnej.
Wokół naszego osiedla - pustynia. Tylko beton i parkujące wszędzie auta. Pomyślałem, że takie małe schronienie przed upałem wszystkim się przyda. Wierzbę miałem zamiar ogłowić, żeby nie urosła byt wysoko.
W międzyczasie powstał mały plac zabaw - wszyscy patrzyliśmy na drzewko jako przyszłe schronienie przed słońcem dla dzieci.
Komuś to się nie spodobało - wiem komu. Dorodna i silna roślina uschła w jeden dzień - ewidentnie Roundap. Wiem, kto to zrobił, ale nie mam dowodów. Cztery lata zabiegów, żeby na betonowej pustyni wyrosło drzewo - na nic.
Ludziska jednak prymitywni są...
Mieszkam w nowym bloku. Kilka lat temu, zanim zawiązała się wspólnota, posadziłem wierzbę na części wspólnej.
Wokół naszego osiedla - pustynia. Tylko beton i parkujące wszędzie auta. Pomyślałem, że takie małe schronienie przed upałem wszystkim się przyda. Wierzbę miałem zamiar ogłowić, żeby nie urosła byt wysoko.
W międzyczasie powstał mały plac zabaw - wszyscy patrzyliśmy na drzewko jako przyszłe schronienie przed słońcem dla dzieci.
Komuś to się nie spodobało - wiem komu. Dorodna i silna roślina uschła w jeden dzień - ewidentnie Roundap. Wiem, kto to zrobił, ale nie mam dowodów. Cztery lata zabiegów, żeby na betonowej pustyni wyrosło drzewo - na nic.
Ludziska jednak prymitywni są...
- asprokol
- Od: 1 cze 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Roundup tylko do użytku profesjonalnego
Komisja Europejska podjęła decyzję o przedłużeniu zgody na stosowanie glifosatu. W kwietniu Parlament Europejski przyjął rezolucję w sprawie herbicydu, w której wnioskował o przedłużenie zgody na siedem lat i pod warunkiem, że substancja przeznaczona zostanie jedynie do profesjonalnego użytku.
Wniosek - już niedługo nie kupi się w markecie ogrodniczym preparatów zawierający ten składnik.
Znikną z półek dziesiątki preparatów na chwasty o tym samym składzie a różnych nazwach Agrostar Roundup Gallup Tajfun Sumin ATUT Klinik Duo Trustee Orkan. Nie wymieniłem nawet 1/10 nazw. Nie mam zdania czy słusznie że tylko dla profesjonalistów, bo ja go nie stosuję.
Wniosek - już niedługo nie kupi się w markecie ogrodniczym preparatów zawierający ten składnik.
Znikną z półek dziesiątki preparatów na chwasty o tym samym składzie a różnych nazwach Agrostar Roundup Gallup Tajfun Sumin ATUT Klinik Duo Trustee Orkan. Nie wymieniłem nawet 1/10 nazw. Nie mam zdania czy słusznie że tylko dla profesjonalistów, bo ja go nie stosuję.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Słusznie czy nie, nie nam maluczkim o tym sądzić. Jedno jest pewne, że glifosat nie rozkłada się tak, jak o tym informowano. Słyszałem o przypadku utraty kilku tysiecy pomidorów w szklarni nawiezionej obornikiem ze słomy, w której były jego pozostałości.
Wiercą dziury pod darnią wlewają nierozcieńczony glifosat / bo nie tylko o roundapie tu mowa i przykrywają jak kotek niespodziankę pod dywanikiem. Dorosłe drzewo pójdzie w ...... no wiadomo gdzie. Jak poznać , łatwo bez analizy jeżeli się unosi w powietrzu przy dość dużej temperaturze łatwiej, ma charakterystyczny zapach. Ludzie są w stanie wszystko zniszczyć w imię ,, swojego ja '' .
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 paź 2014, o 11:28
To było jeszcze stosunkowo małe drzewko wysokości jakieś 180 cm, taki chudziak jeszcze. Nie znam naturalnego szkodnika, który zrobiłby to w tak krótkim czasie. Był upał, więc jak Raundup uśmiercił korzenie, to i reszta uschła w jeden dzień.kizior pisze:I co ci dało odkopywanie tematu z kilku lat (7).
Roundup nie powali drzewa w jeden dzień.
Wąchałem na początku glebę - nic nie było czuć (brałem pod uwagę mocz zwierząt - ale to nie to)
Zostawiłem drzewko - niech straszy. Może kogoś ruszy sumienie, choć nie liczę na to zbytnio.