Mój ogród na górce
Re: Mój ogród na górce
No,to jest naprawdę Ciekawe 

- MariaWy
- 1000p
- Od: 3 lip 2011, o 22:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dalie przecudne
szkoda że nie mam ich gdzie przechowywać.
Pozdrawiam

Pozdrawiam

- daysy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lut 2014, o 12:45
Ja niestety mam ten sam problem, brak miejsca do przechowywania karp dalii, a one takie piękne i ciągle nowe odmiany. U Ciebie Michasiu daliowy raj
.

Witajcie w ten piękny deszczowy chłodny dzień
Wreszcie pada
I jest bardzo zimno , u nas tylko 11 st brr... Niemiła odmiana po upałach .
Miłka
Dzięki za podpowiedź jak nazywa się dalia. Pierwsze dalie dostałam od znajomych a potem wymieniałam z innymi i jakoś tak nigdy nikt nie wymieniał nazw odmian. Teraz kupiłam kilka nowych ale niektóre z nich nie wyglądają jak zamówione. Ta zmienność dali ma dwie strony mamy coś nowego a z drugiej strony niekoniecznie oczekiwanego. Ale chyba dobrze ,że nas zaskakują. Przynajmniej mi to odpowiada
Tulap
To nie tylko ciekawe ale potafi taka dalia mile zaskoczyć. Sadzisz jedną a masz dwie lub trzy w jednym
Marysiu
Ja na szczęście mam dużą piwnicę i dobre warunki do przechowywania cebulek kwiatowych i dali. Tylko ziemniaki już w grudniu wchodzą w okres kiełkowania a na wielkanoc już są po kwitnieniu
Daysy
Odmian dali co niemiara a ogród taki mały
Już myślę, jak przeprowadzić remont ogrodu aby uzyskać nowe miejsca
W tym roku dalie słabiej kwitną z powodu suszy. Wiele z nich nie zakwitło
A teraz spacerek po wczorajszym ogrodzie

Pozdrawiam cieplutko

Wreszcie pada

Miłka
Dzięki za podpowiedź jak nazywa się dalia. Pierwsze dalie dostałam od znajomych a potem wymieniałam z innymi i jakoś tak nigdy nikt nie wymieniał nazw odmian. Teraz kupiłam kilka nowych ale niektóre z nich nie wyglądają jak zamówione. Ta zmienność dali ma dwie strony mamy coś nowego a z drugiej strony niekoniecznie oczekiwanego. Ale chyba dobrze ,że nas zaskakują. Przynajmniej mi to odpowiada

Tulap
To nie tylko ciekawe ale potafi taka dalia mile zaskoczyć. Sadzisz jedną a masz dwie lub trzy w jednym

Marysiu
Ja na szczęście mam dużą piwnicę i dobre warunki do przechowywania cebulek kwiatowych i dali. Tylko ziemniaki już w grudniu wchodzą w okres kiełkowania a na wielkanoc już są po kwitnieniu

Daysy
Odmian dali co niemiara a ogród taki mały

W tym roku dalie słabiej kwitną z powodu suszy. Wiele z nich nie zakwitło

A teraz spacerek po wczorajszym ogrodzie

Pozdrawiam cieplutko

- jolifleur
- Od: 30 lip 2012, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ogród masz piękny i rośliny w nim również
Ciekawe o tych daliach, jak potrafią być zmienne.
Moje dalie też słabiutko kwitną mimo podlewania
Taki dziwny sezon. Ale mam nadzieję, że chociaż pod ziemią karpy się rozrastają, skoro rośliny nie wydały kwiatów ;) Niedługo wykopki i wszystko się okaże 
Pozdrawiam

Moje dalie też słabiutko kwitną mimo podlewania

Pozdrawiam

- daysy
Masz taki sam problem jak ja, tylko Ty z daliami a ja z różami, chciałoby się więcej i więcej, bo tyle jeszcze ślicznotek nie mamy
W ogrodzie miejsce wygospodarujesz, a co z pojemnością piwnicy
.
Ja z dalii muszę zrezygnować, bo nie mam gdzie trzymać wykopanych karp. Piwnicy nie mam, bo na naszym terenie piwnice stają się jednocześnie przejściowo basenami
W domu jest za ciepło, więc muszę odpuścić i pozachwycać się daliowymi widokami u Ciebie, a jest czym

W ogrodzie miejsce wygospodarujesz, a co z pojemnością piwnicy

Ja z dalii muszę zrezygnować, bo nie mam gdzie trzymać wykopanych karp. Piwnicy nie mam, bo na naszym terenie piwnice stają się jednocześnie przejściowo basenami

W domu jest za ciepło, więc muszę odpuścić i pozachwycać się daliowymi widokami u Ciebie, a jest czym

Witajcie
Po wczorajszym wietrznym i deszczowym dniu , dzisiaj wyjrzało słoneczko. Skoro słoneczko wyjrzało więc ja tez wyjrzałam na ogród i wzięłam się za szpadel. Skopałam gorczyce na poplon, będzie miejsce na truskawki. Wypieliłam truskawki, i przygotowałam nowe miejsca na gorczyce. Jeszcze jeden dzień na warzywniaku i będę mogła z czystym sumieniem zająć się kwiatami
A plany są ......i dużo pracy z tym związane. Mąż zażyczył sobie ścieżkę, bo wszystkich kwiatów nie widzi. Ma być ścieżka przez rabatkę a po obu stronach kwiatki. Myśl dobra ..... tylko jak poprowadzić ścieżkę.... Długo myśleliśmy aż wymyśliliśmy. Ma się wić jak wąż, zahaczyć o róże , ominąć forsycje i jeszcze innych pomysłów. Tylko,że ile czeka mnie przesadzeń..... Zbieram siły i ciągle myślę jak to zrobić aby było ładnie.
Ewunia
Moje dalie też w tym roku mniejsze,skromniejsze i nie wszystkie kwitną. Są niższe niż inne lata. Mam nadzieję,że może pójdzie im w karpy
Daysy
Twoje róże budzą mój nieustanny zachwyt i podziw
Ja na szczęście mam dużą piwnicę i spokojnie mogę nawtykać dali ile wlezie. I jeszcze opał na zimę się zmieści i słoiczki z przysmakami.
Róże są dla mnie za dużym wyzwaniem, dalie jest mi łatwiej uprawiać i chyba ziemia im moja odpowiada.
Pozdrawiam ciepło i serdecznie
Teraz herbatka a potem do szpadelka
Po wczorajszym wietrznym i deszczowym dniu , dzisiaj wyjrzało słoneczko. Skoro słoneczko wyjrzało więc ja tez wyjrzałam na ogród i wzięłam się za szpadel. Skopałam gorczyce na poplon, będzie miejsce na truskawki. Wypieliłam truskawki, i przygotowałam nowe miejsca na gorczyce. Jeszcze jeden dzień na warzywniaku i będę mogła z czystym sumieniem zająć się kwiatami

A plany są ......i dużo pracy z tym związane. Mąż zażyczył sobie ścieżkę, bo wszystkich kwiatów nie widzi. Ma być ścieżka przez rabatkę a po obu stronach kwiatki. Myśl dobra ..... tylko jak poprowadzić ścieżkę.... Długo myśleliśmy aż wymyśliliśmy. Ma się wić jak wąż, zahaczyć o róże , ominąć forsycje i jeszcze innych pomysłów. Tylko,że ile czeka mnie przesadzeń..... Zbieram siły i ciągle myślę jak to zrobić aby było ładnie.
Ewunia
Moje dalie też w tym roku mniejsze,skromniejsze i nie wszystkie kwitną. Są niższe niż inne lata. Mam nadzieję,że może pójdzie im w karpy

Daysy
Twoje róże budzą mój nieustanny zachwyt i podziw

Ja na szczęście mam dużą piwnicę i spokojnie mogę nawtykać dali ile wlezie. I jeszcze opał na zimę się zmieści i słoiczki z przysmakami.
Róże są dla mnie za dużym wyzwaniem, dalie jest mi łatwiej uprawiać i chyba ziemia im moja odpowiada.
Pozdrawiam ciepło i serdecznie
Teraz herbatka a potem do szpadelka

- daysy
Dzięki Michasiu, ale moje róże tez w tym roku mocno ucierpiały, nie pokazuję tych, które poległy zupełnie w tym roku, bo i po co.
Ten rok był naprawdę trudny dla wszystkich roślin, więc wypada się cieszyć, że były też takie, które sobie lepiej poradziły.
Tak naprawdę, to pięknie kwitły tylko te wczesne a później było już tylko gorzej
.
Miejmy nadzieję, że przyszły sezon obejdzie się z naszymi ogrodami lepiej. Może my też lepiej przygotujemy się do takich niespodzianek pogodowych.
Jesień i nowe wyzwania przed nami
, widzę, że u Ciebie też gorący okres w ogrodzie
Zatem powodzenia w ich realizacji

Ten rok był naprawdę trudny dla wszystkich roślin, więc wypada się cieszyć, że były też takie, które sobie lepiej poradziły.
Tak naprawdę, to pięknie kwitły tylko te wczesne a później było już tylko gorzej

Miejmy nadzieję, że przyszły sezon obejdzie się z naszymi ogrodami lepiej. Może my też lepiej przygotujemy się do takich niespodzianek pogodowych.
Jesień i nowe wyzwania przed nami

- beacia0088
- Od: 25 lis 2013, o 20:18
Żanko dalie cudne i ja mam pytanie ,czy ty jak przekwitną obcinasz te suche kwiatostany?Moje średnio się prezentują i te obeschnięte mnie denerwują bardzo i nie wiem czy mogę je przyciąć ?
Witajcie
Daysy
Masz rację, ten rok nie był łaskaw dla kwiaty. Moje dalie najpiękniej zakwitły w lipcu a potem już było gorzej. Wiele z nich nie zakwitło a szkoda bo kilka z nich było nowych i byłam ciekawa
Betusia
Ja swoje prtzeschnięta kwiaty obcinam, zaraz po przekwitnieniu. Nie wiem czy dobrze robię ale nie zauważyłam aby jakoś ucierpiały
Moje dalie też w tym roku słabsze
Pozdrawiam
Daysy
Masz rację, ten rok nie był łaskaw dla kwiaty. Moje dalie najpiękniej zakwitły w lipcu a potem już było gorzej. Wiele z nich nie zakwitło a szkoda bo kilka z nich było nowych i byłam ciekawa
Betusia
Ja swoje prtzeschnięta kwiaty obcinam, zaraz po przekwitnieniu. Nie wiem czy dobrze robię ale nie zauważyłam aby jakoś ucierpiały

Moje dalie też w tym roku słabsze

Pozdrawiam
- karolacha
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
jakie piękne dalie, wow, jestem zachwycona kolorami, formami-piękne 

Karolinko
mnie też cieszą moje dalie, pomimo suszy dały z siebie wszystko
Szkoda,że kilka nowych nie zakwitło , bardzo jestem ich ciekawa. Ale chyba będę musiała poczekać do przyszłego roku 
mnie też cieszą moje dalie, pomimo suszy dały z siebie wszystko

- jolifleur
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Żanka, pokaż jeszcze trochę zdjęć
Masz tyle piękności a chowasz je dla siebie

Masz tyle piękności a chowasz je dla siebie

- jolifleur