Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.2 (2015r.)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
beyaros
100p
100p
Od: 24 lut 2013, o 23:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.2

Post »

krynka pisze:Jeśli chodzi o pomarańczowe pomidorki,to moim tegorocznym odkryciem jest Czuchłoma.
Nie znam, ale chętnie spróbuję. A coś więcej o tej odmianie? Późny czy wczesny? Krzak wysoki?
Pozdrawiam, Jarek
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

anulab pisze:to strasznie zobowiązujące,a jak się okaże,że moje typy,u kogoś się nie sprawdzą lub nie sprawdziły i co wtedy ;:oj , będę wstydziła odezwać się na forum
anulab, tego sie nie powinnaś obawiać bo każdy ma trochę inne smaki i gusta .
Ponad to, ja czasem ze zdziwieniem czytam ,że odmiana pomidora, która u mnie została "skreślona" przez inne osoby jest zachwalana więc podawaj swoje typy bez obaw - kto chce niech spróbuje i sam dokona ostatecznego wyboru. Ja też ciągle poszukuję tych 5-6 odmian by już nie eksperymentować ale jak dotąd bezskutecznie - no może w odmianach koktajlowych potrafiła bym się określić choć np w tym sezonie megagroniasty jakis taki bez smaku mi "wyszedł" :roll:
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Eksperymentowanie jest w tym najfajniejsze :tan Np jeszcze kilka tyg temu marzano wpisałam na swoją czarną listę a dzisiaj pakuję je do słoików. Wyschły w piekarniku idealnie. W smaku miodzio. Także i eksperymentować, i czasami dać sobie szansę zmienić zdanie :;230
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
beyaros
100p
100p
Od: 24 lut 2013, o 23:50

Post »

A ja odkryłem, że najbardziej smakują mi pomidory pomarańczowe. Nie tylko kolor, ale i smak mają taki "pomiędzy"... trochę żółtego i trochę czerwonego. W tym sezonie testowałem smak wielkoowocowych i kolejność jest następująca: 1. Brandywine Yellow, 2. Brandywine Apricot, 3. Azoychka, potem przerwa i dopiero dalej 4. Amana Orange, 5. Sakharnyj Żełtyj. Pierwsze trzy zostają na przyszły sezon. Niestety z braku miejsca nie wysiałem w tym roku Persimmona więc nie mam porównania.
Pozdrawiam, Jarek
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

beyaros wobec tego koniecznie przetestuj Mizubę NN (żółto-pomarańczowy, pyszny ;:108 ).
Mi też podoba się ta zabawa w testera :lol:. No i zdanie już w kilku przypadkach z czasem zmieniłam :wink:. Zresztą, jakby dało się wybrać kilka tych idealnych nie byłoby tylu odmian w obiegu :wink: (może to jak z tym króliczkiem ... "Nie o to chodzi, by złapać króliczka, ale by gonić go ..." ;:306 )
Awatar użytkownika
lunatyk
200p
200p
Od: 23 maja 2015, o 16:49

Post »

Ja na naszym lokalnym bazarku kupiłem kilka sadzonek pomidora u pani
która twierdziła że to odmiana bycze jaja , uśmiałem się aż mnie bolał brzuch :;230 .
Do dziś nie wiem czy mówiła prawdę czy raczej robiła sobie jaja ?
Pani zapewniła że są plenne wysokie i smaczne , i tak jest , nie są może duże ale bardzo smaczne
lekko wydłużone i z takim charakterystycznym dziobkiem .
krysia67
200p
200p
Od: 22 sty 2013, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja od kilku lat testuję.
Co roku zawsze sadzę tylko Megagronka.
Nasiona, których pomidory mi smakują czekają do wysiewu na kiedyś ;:14 .
I tak co roku, Zawsze sobie obiecuję, że już koniec z testowaniem, ale na obietnicach się kończy.
Jeszcze nie zdążę spróbować tegorocznych upraw, a już mam plany na przyszły sezon ;:14 .
To chyba można nazwać w skrócie chorobą :;230

pozdrawim
Krystyna
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

W ubiegłym roku, pod koniec pomidorowego sezonu zobaczyłam ładne czarne pomidory w sprzedaży. Zapytałam sprzedającego jaka to odmiana, a on mi na to: Murzynek. Innym razem odpowiedż brzmiała: Obama. Dziwne,że dla sprzedawców i hodowców nie jest ważna odmiana jego towaru handlowego.
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

U mnie sprzedają głównie "malinowe" i "gargamele" ;:oj
Pozdrawiam
Ewa
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17

Post »

I koktajlówki cherry (w różnych kształtach i kolorach oczywiście) :D
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

beyaros pisze:
krynka pisze:Jeśli chodzi o pomarańczowe pomidorki,to moim tegorocznym odkryciem jest Czuchłoma.
Nie znam, ale chętnie spróbuję. A coś więcej o tej odmianie? Późny czy wczesny? Krzak wysoki?
Jarku,krzak wysoki,plenny,dobrze wiązał,nie choruje . Mam go pierwszy rok,myślę,że jest średniowczesny,choć trudno do końca powiedzieć,w tym roku warunki były nietypowe- bardzo zimne noce w czerwcu i lipcu ,do tego susza i upały w sierpniu.
Zaczął dojrzewać w połowie sierpnia.( w gruncie)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie- Ela
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

No już widzę,że mój orange banana to jest większy i jakby bardziej pomarańczowy,jak wchodzę do tunelu to lubię na niego patrzeć.Owoce orange banana określiła bym jako średnio duże,nieco mniejszy owoc ale też ładny ma romam candle,tylko ładny jest roman strips tego los przesądzony,natomiast ważą się dalsze losy juliet ładne małe paluszki dobre do pogryzania,nie choruje,długo może poleżeć,nie wykazuje żadnych niedoborów,ale dobry smak ma tylko w fazie pełnej dojrzałości.U mnie pomidorki takie jak u Krynki orange banana ma właśnie pirkstine orange i nad nim się zastanawiam czy nie zrezygnować,bo póżny i pomidorki takie właśnie .
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

gienia1230 pisze:Pelikano, z Kumato możesz dłubać bez obaw, powtarza cechy. To taka ściema producenta, ale to jest odmiana ustalona. Jest tu cały wątek o Kumato. Moja rodzinka baardzo lubiła Kumato i Cocoa ale w zimie, ale jak są pomidory własne z ogródka- nagle im te odmiany już nie smakują! :D Ano, zobaczymy w zimie :D .
Gienia nasiona wydłubałem, to ryzykować nie będę. Zimą Kumato i Cocoa uprawiasz? :;230
Ten pomidor nie dostał u mnie prawie w ogóle azotu to ma smak wyśmienity. A jak przeazotujesz to każdy pomidor będzie bleeee.
W życiu bym nie podejrzewał że z wysianego w maju wyjdzie 6 pełnych gron ;:333
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Zauważyłam jeszcze jedną różnicę moje orange banana mają łagodną końcówkę bez dzióbka.Pelikano11 czym nawozisz czarne,naturalne odpadają bo mają azot,wiem że yara ma nawozy rozpuszczalne z niską zawartością azotu.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Ale one właśnie powinny mieć delikatny dzióbek :wink:
http://www.pomidorlandia.pl/pomidor-orange-banana.html

Kolor mają ładny,pomarańczowy,mój aparat może trochę wprowadzać w błąd.Ale Czuchłoma jednak ładniej wybarwione,że o smaku nie wspomnę.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”