Moje zielone zakręcenie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Moje zielone zakręcenie

Post »

Julciu żal leżących kapustek, ale może się podniosą jak zmieni się pogoda ;:333 Idą burze od zachodu to jak ma podlać to spokojnie. Róże mają zdrowe listeczki to na pewno zakwitną, a biała lawenda odwdzięcza się ślicznym kwitnieniem ;:63
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A wczoraj w czystolandii w końcu popadało i zaraz za deszczem przyszło ochłodzenie i jest teraz 20 st i niech już tak zostanie, a mężuś wczoraj mówił, że jak teraz nie spadnie odrobina deszczu, to On się poddaje i już nie będzie podlewał ;:222 ..zaraz jadę pogapić, co tam w sklepach mają, może jakieś nowości cebulowe i potem na ploty jadę, bo nudą zawiewa, a nie mam wełny, coby już na drutach zacząć robić, a koleżanki na razie nie mają czasu, żeby ze mną do Frankfurtu pojechać, a ja sama nie pojadę, bo na 100/% zabłądzę ;:223
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Julio, gdy patrzę na Twoje biedne zwiędnięte roślinki, to zastanawiam się, jakie masz podłoże. Zapewne bardzo przepuszczalne.
Ale co tam: lawendę biało kwitnącą masz naprawdę ekstra! ;:215
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Marysiu po nocnym deszczu i ochłodzeniu kapusta ma się lepiej ,środkowe listki się podniosły :heja
Bogusiu razem z ochłodzeniem też zaglądam z utęsknieniem do pufa z robótkami,tylko ze ja wolę szydełko. ;:168
Lucynko No cóż ja właściwie nie mam ziemi ja mam totalny żółty piach jak na plaży, tylko przez lata dodawana obornika i zielonych nawozów jest szary. Niestety po wykopaniu dołka 40-50 cm już jest piach żółciutki jak w piaskownicy.Nie darmo w odległości niespełna kilometra funkcjonowała żwirownia ;:223 Na mojej działce jeszcze nigdy nie było kałuży po deszczu dłużej niż kilkanaście minut. ;:185 Lawenda lubi właśnie takie podłoże w przeciwieństwie do innych roślin. Przydałoby mi się kilka przyczep rozdrobnionej miałkiej gliny, niestety radzę sobie dodając miejscami z koci żwirek lub hydrożel. Wypróbowałam też rosahumus i tez daje pożądane efekty, może nie na takie upały jak obecne ;:223
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś mimo bolącej głowy byłam na działce.
Ostatnie pól roku wędlinki do chlebka robiłam domowym sposobem ,według ściągniętych od forumowiczów przepisów , cudnie wychodziły z szynkowara,czy też surowa biała kiełbaska ;:137 Niestety pomału zaczynało brakować pomysłów na nowe smaczki ;:108 dlatego powstała na działce wędzarnia z beczki. Wymaga jeszcze dopracowania estetycznego bo ładne toto nie jest ;:185
Obrazek
A dziś pierwsza próba wędzenia , oczywiście też sposobem ściągniętym z internetu ;:224
Obrazek
Porcja niewielka, ale w razie porażki mniej bolesna strata.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ogłaszam próba udana i warta powtórzenia i nie tylko na kiełbasce :tan

Nawet jedna różyczka postanowiła z tej okazji pokazać kwiatek :heja

Obrazek
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No widzisz doczekałaś się różyczki i to jakiej ładnej ;:167
Dlaczego miałaby być porażka wędzarnicza, skoro kiełbaskę białą robiłaś to i wędzenie musiało się udać. A czy używałaś pektosoli? Ja też robiłam kiełbasę a wędził mi sąsiad u siebie, robiłam szyneczki z dzika (kiedyś) boczek i schab. Wszystko wychodzi pyszne i w 100 % mięsne ;:215 Narobiłaś mi smaka ;:224
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu peklosoli nie dawałam, dałam za to odrobinę cukru i papryki słodkiej do farszu i tez kiełbaska jest różowa w środku ;:170 Jest pyszna i jedynie malizną smakuje :;230
Marysiu to jesteś Wielka , i bardzo wszechstronna bo szyneczki ,boczusie, kiełbaski , wpieki, serki, chlebek i co tylko,szkoda tylko że ser mi nie wychodził i przestałam próbować ;:174
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Julciu to była wina mleka, ono jest najważniejsze ;:215 Lubie próbować różnych rzeczy ale nie wszystko robię na co dzień. Chleb przestałam piec, a ser nieprzerwanie co dwa tygodnie. Wędliny to dopiero zacznę bo na wiosnę będziemy budiwać wędzarenkę na bazie naszego grilla. Marzą mi się pstrągi wędzone. w Ldl można kupić niedrogie z polskich hodowli ;:215 Ja dawałam pektosol w celach konserwatorskich bo to miało być na święta, a jak Wy na szybkie zjedzenie to nie ma potrzeby.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

Echhh Julka przypomniałaś mi smak prawie dzieciństwa-lata kartkowe,mój Tato masarz z super smakiem,nigdy nie wierzył w ,,gramowe,, receptury,bo-np.sól soli nie równa-wędlina robiona i wędzona na kurzej fermie-bo mieszkaliśmy w centrum miasta,powrót autobusem,i ten zapach...ech...Nawet jak nie wygląda to smak jest zaje..fajny ;:180
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu serek robiłam klika razy z mleczka z różnych źródeł i niestety żadna zadowalająca. Owszem jedna w miarę udana bo ser wyglądał ale w smaku niestety nie bardzo . Może wina mleka albo podpuszczki,a może kiepskiej kucharki :;230 W każdym razie więcej nie próbowałam bo transport mleczka kłopotliwy. Teraz chyba podpuszczka też już przeterminowana :oops:
Kiełbaska praktycznie zjedzona w dwa dni ,więc w następnym tygodniu chyba powtórka, może pokuszę się i jakiś boczuś lub szyneczkę zapekluję.
Kasiu zapach i smak całkiem inny niż kupnych wędlinek. Praktycznie tylko mięsko i przyprawy.A w kupowanych , aż strach czytać skład ;:172
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Julciu a może Ci nie podchodzi smak sera typu koryciński, bo nie każdy lubi ;:185 Ja mam mleko parę domów dalej, no ale i tak trzeba jechać samochodem :wink: Szkoda że nie mieszkasz bliżej zrobiłabym degustację :lol:
Jak czytam o Twojej kiełbasce to mam ślinotok i masz rację w najdroższej wędlinie nie ma 100 czy nawet 95 % mięsa.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Julio, witaj wśród ser lubiących, ale zrobić dobrego nieumiejących! ;:306
Wiele razy próbowałam, jako że uparta jestem, jednakowoż każda próba kończyła się fiaskiem. ;:223
A mojej mamie zawsze wychodzi ... I jak tu nie mieć pretensji do siebie? ;:131
Natomiast wszelkie wyroby wędliniarskie od lat nabywamy w małej prywatnej ubojnio - masarni i zawsze są pyszne, nie wypuszczają z siebie wody i długo smakują jak świeże. Nie cierpię tych ze sklepów. Zanim zapoznałam się z osobą mającą kontakt z tą 'wytwórnią', kupowałam mięso i piekłam lub dusiłam, ew. robiłam pasztety. Dawniej, przed laty na starej działce, mieliśmy wędzarnię, taką ze zwykłej metalowej beczki.
Wówczas kupowaliśmy pół świniaczka i sami robiliśmy sobie wędzonki. Wtedy to była frajda, ale i konieczność, zwłaszcza gdy mięsko sprzedawano na kartki.
Na wspominki mi się zebrało..........
Widzę, że już połknęłaś bakcyla samowędzenia, wobec tego powodzenia! I smacznego! ;:215 ;:215
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko no cóż przecież nie wszystko trzeba umieć ,inni tez muszą a czegoś zyć :D
Marysiu sery w każdej postaci uwielbiam i nie ma takiego którego bym nie lubiła ;:168
Po tygodniowej nieobecności na działce nareszcie dziś byłam :heja jestem bardzo mile zaskoczona , bo po deszczu wszystkie roślinki wygląda wreszcie normalnie i nie są zwiędnięte nawet coś kwitnie
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

JULCIA rośAliny się podniosły i ożyły ale jak się chwasty rozkreciły strach patrzeć. Moja działka na ROD zieleni się na całego, nie wiem czy dam radę opanowac sytuację chwastową.

:wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Widzisz Julciu, a tak czekałaś na kwitnienie róż :D zobaczysz i następne zakwitną ;:215 Nasturcje chyba nie lubią upałów, bo kiedyś miałam ładne a od dwóch lat takie jakieś marne ;:131
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”