Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 28 mar 2014, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby
Witam,
Mam pytanie. Posiadam adenium obesum które teraz zrzuciło wszystkie liście. Nie wiem teraz czy przeczekać po prostu do wiosny czy może obciąż to drzewko?
Mam pytanie. Posiadam adenium obesum które teraz zrzuciło wszystkie liście. Nie wiem teraz czy przeczekać po prostu do wiosny czy może obciąż to drzewko?
Musi być jakiś powód, że w lecie zrzuciło liście: może przędziorki, albo zalane korzenie, a może ma za ciemno. Samo obcięcie nie rozwiązuje problemu, chyba, że chodzi o formowanie, a to już inna sprawa.
- Jerzyk
- 200p
- Od: 29 gru 2008, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
AleksandraBdg
Bardzo ciekawe płatki i środek z ciekawym dzyndzlem.
Moje ostatnie formowanie obesum, pierwsze przycięcie było powyżej ośmiu centymetrów, pędy rozrosły się szeroko.

Nastąpiło następne przycięcie tych pędów, które utworzyły nowe zawiązki pędów na samych końcach, wszystkie pędy wiążę drutami aby przygiąć wszystkie główne odnogi do dołu.

Te nowe zawiązki na końcach na następny rok skierują się w górę i utworzą w górze bardzo gęste ulistnienie.
Dolne pędy są już położone płasko a górne pionowe powstały w tym roku.

W tym roku powstały również gęste ulistnienie, czekam na kwiaty. Jeden bok drzewka.

Drugi bok profilu.

Bardzo ciekawe płatki i środek z ciekawym dzyndzlem.
Moje ostatnie formowanie obesum, pierwsze przycięcie było powyżej ośmiu centymetrów, pędy rozrosły się szeroko.

Nastąpiło następne przycięcie tych pędów, które utworzyły nowe zawiązki pędów na samych końcach, wszystkie pędy wiążę drutami aby przygiąć wszystkie główne odnogi do dołu.

Te nowe zawiązki na końcach na następny rok skierują się w górę i utworzą w górze bardzo gęste ulistnienie.
Dolne pędy są już położone płasko a górne pionowe powstały w tym roku.

W tym roku powstały również gęste ulistnienie, czekam na kwiaty. Jeden bok drzewka.

Drugi bok profilu.

?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Jerzy
Jerzy bardzo ciekawe te Twoje adenia. Czy najlepsza pora na ich formowanie to wiosna czy jesien.
Pozdrawiam Vicky
Pozdrawiam Vicky
- Jerzyk
- 200p
- Kontakt:
Vicky
Stanowczo wiosna chyba, że ma się dobre doświetlenie.
Stanowczo wiosna chyba, że ma się dobre doświetlenie.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Jerzy
W takim razie poczekam z formowaniem do wiosny. A czy mogbys mi doradzic gdzie najlepiej kupic nasiona adenium i jakie odmiany?
Pozdrawiam Vicky
Pozdrawiam Vicky
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 lis 2014, o 15:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aleksandro piękny kwiat. Czy to jest już kwiat ze szczepienia ?
Teraz i moje kwiatki.

Kupiłam go jesienią z etykietą na doniczce. Ponoć wysiany w lipcu 2013 r. Zakwitł więc u mnie jako dwulatek. Wynika z tego, że czasami
sprawdzają się nasiona.
A teraz cała trójka.

Cieszę się . bo moja maleńka "ukrainka" od Ireny S. wypuszcza pąki.
Mariola
Teraz i moje kwiatki.

Kupiłam go jesienią z etykietą na doniczce. Ponoć wysiany w lipcu 2013 r. Zakwitł więc u mnie jako dwulatek. Wynika z tego, że czasami
sprawdzają się nasiona.
A teraz cała trójka.

Cieszę się . bo moja maleńka "ukrainka" od Ireny S. wypuszcza pąki.
Mariola
- Jerzyk
- 200p
- Kontakt:
Vicky
Na al masz spory wybór lub w Tajlandii u Mr.Kesorn po 5 lub 8 usd za 20 sztuk różnych adenium, kupowałem u niego 3 lata temu, solidna firma.
Na al masz spory wybór lub w Tajlandii u Mr.Kesorn po 5 lub 8 usd za 20 sztuk różnych adenium, kupowałem u niego 3 lata temu, solidna firma.
Jerzy
Jerzy
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Ola - cudo!!
Może pokaż jak to wygląda w całości, razem z doniczką

Może pokaż jak to wygląda w całości, razem z doniczką

Adenium
Witam. Mam na imię Ania. W tym roku "zachorowałam" na Adenium. Jest to moja pierwsza roślina tego typu, kupiłam sadzonki 3 letnią, wsadziłam w podłoże do kaktusów i sukulentów tak jak wcześniej wyczytałam. Podlewam jak podłoże przeschnie zupełnie czyli co ok 3 tygodnie, lipiec i sierpień roślina stała na tarasie, słońce miała przed południem, ok 4h. Pod koniec sierpnia zaczęła marnieć, więc wzięłam ją do domu na okno, bo noce juz chłodne, ale nadal liście żółkną i opadaja.
Co może być przyczyną, czy to normalne? Pień jest twardy...

Re: Adenium
U mnie podłoże wysycha w ciągu trzech dni, więc może te trzy tygodnie to za długo bez wody (chyba,że doniczka jest za duża). Przyczyną żółknięcia i opadania liści mogą być też przędziorki , sprawdż przez lupę.
Ta wygląda na chwilę obecną

Doniczka jest w kształcie miski, dość spora, wilgotność sprawdzam tez palcem co jakiś czas, a przez lupę obejrzę dokładnie liście jutro bo dzisiaj już trochę ciemno... dziękuję za sugestie

Doniczka jest w kształcie miski, dość spora, wilgotność sprawdzam tez palcem co jakiś czas, a przez lupę obejrzę dokładnie liście jutro bo dzisiaj już trochę ciemno... dziękuję za sugestie

Według mnie, to przędziorek, ten zielonkawy liść o tym świadczy.