Danusia Mój ogród cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Danusia Mój ogród cz.4

Post »

Iwonko, ale sobie wynagrodziłaś udrękę. ;:215
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Oj, Danusiu - zdrówka, zdrówka, zdrówka życzę!
Ja też się chyba z kurdybankiem przeproszę - niestety, mam tylko ten zielony i zostawiam go gdzie uznałam, ale może niech sobie będzie tam gdzie chce...
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Oj Beatko , za życzenia dziękuję, żeby się one jeszcze tak łatwo spełniały. ;:223
Mój kurdybanek rosnący na rabacie przy oczku, w pełnym słońcu ma bardzo żyzną ziemię i ani myśli zmieniać kolor. Przyniosłam wiosną z łąki kwitnące, niskie, krępe sadzonki, mocno przypalone przez słońce. Teraz liście są duże soczyste, ale słońce robi swoje. Mimo soczystej zieleni kurdybanek ma mocny zapach i jest ostry w smaku.

Obrazek
W donicy kurdybanek ma znacznie gorsze warunki.

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

No popatrz Danusiu jedni tępią kurdybanek w Ty przynosisz do ogrodu i stwarzasz mi dobre warunki, nie mówiąc już o tym że traktujesz jak roślinę doniczkową :D Mam nadzieję, że zdrowie coraz lepsze ;:333
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No widzisz Marysiu, różne są upodobania. Już pisałam wcześniej że u mnie zamiast roślin ozdobnych rośnie zielsko. :;230 Jakoś nie nie potrafię się obejść bez ziół.
Marysiu ogólnie zdrówko to ja mam Ok, tylko stopa wolno się goi bo cięta była mocno. Podobno jeszcze przynajmniej miesiąc będę z kulami się męczyła.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Danusiu chora nóżka to też przyczyna do życzenia zdrowia. Wiem że to ona jest powodem ograniczenia poruszania się po ogrodzie :D ;:65
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Marysiu, ograniczenie to mało powiedziane, ale i tak jestem szczęśliwa że nie mieszkam w bloku. Chyba bym jakiegoś fioła dostała, a tak, zakuśtykam do ławeczki, nóżkę położę na podusi, troszkę pogadam z pomidorkami ;:172 , dam wytyczne eMowi i to mój udział w tym roku w ogrodzie. W pozycji pionowej wytrzymuję kilka minut, które wykorzystuję na przejście z punktu A do punktu B. Podstawowe czynności zabierają mi wiele czasu i energii, dzień za dniem mijają niepostrzeżenie.
Na tą sobotę mamy zaplanowane przenosiny hortensji. Rosną w pełnym słońcu. Kwiaty mają przypalone, obraz nędzy i rozpaczy. Pójdą pod zachodnią ścianę, tam ziemia zawsze jest lekko wilgotna, a słońce dopiero po południu. Sporo przesadzanie mamy zaplanowane na tą jesień, nie wiem tylko czy eM się wyrobi.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

DANUSIU u mnie też dwie hortensje do przesadzenia ale czy to nie za wcześnie na taki ruch. Skoro Ty przesadzisz to ja też je ruszę -daj zanać jak dokonasz tego czynu ;:108

Podgladalam Twój kurdybanek i mam watpliwości co do mojego. Pozwolę sobie wkleic swojego w Twoim wątku dla upewnienia - potem usuń. Pani gdzie kupowałam zapewniala, że to kurdybanek.

Obrazek
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Krysiu, zdjęcie śliczne, niech zostanie. To jest bluszczyk kurdybanek 'Variegata'.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

DANUSIU odpisałam, ale mój nie kwitnie - czy on tak ma :?: a jak się rozrasta, kupiłam na wiosnę dwie sadzonki a już go wszędzie pełno ... dziala pełzająco.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu - też chodzę za tym kurdybankiem - dawno temu widziałam go bujnie rozrośniętego w wysokiej donicy - widok zapamiętałam do dzisiaj. I pasowałby do mojej "zagrody" :tan
Mam mocno rozpanoszonego po całym ogrodzie tego zielonego,
Danusiu - ja też mam hortensję do przesadzenia. Kupiłam jako Vanille Fraise, ale jednak to Sundae Fraise i jej nie widać spoza moich metrowych bylinek. Tylko myślałam, żeby dopiero tę bukietówkę na wiosnę przesadzić.... Ogrodowe przesadzałam (dzieliłam znaczy się, jedną na sześć części - faktycznie jesienią ubiegłego roku). Wszystkie się przyjęły i kwitly.
A jabłonkę przycinać jesienią czy dopiero na wiosnę?
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

BEA mogę uskubać i przesłać, on jest pełzający to korzonki wszędzie bywają i chyba łatwo się ukorzeni.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Super! odpowiem na PW.
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dziewczyny, odpowiem zbiorowo. Kurdybanek kwitnie na drugi rok po posadzeniu. Kwitnie od marca do czerwca. W dobrym podłożu szybko się rozrasta i trzeba mocno kontrolować, bo zagarnie cały wolny obszar. Pędy pełzają wszędzie. Kurdybanek bardzo łatwo się przyjmuje. Teraz widać na kolankach korzonki.
U mnie hortensje będą przesadzane w tym tygodniu. Później eM może nie zdążyć ze wszystkim. Wiosną nie wiadomo jak będzie, może długo leżeć snieg, a potem szybko będzie ciepło. Teraz u nas jest zimno i mokro, nawet nie zauważą że zmieniły adres. W taka pogodę to i w środku lata czasem przesadzałam rośliny i z marszu się adoptowały.
Jabłonki proponuję ciąć jak zgubią liście. Gdyby jeszcze się nagle ociepliło to mocnym cięciu wypuszczą wilki, a to nie jest pożądane. Tak że tnijcie od późnej jesieni do końca stycznia, jak zima jest długa to nawet do końca lutego.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

DANUSIU widzę u siebie jak się rozpanoszył kurdybanek mimo suszy. Ale pomysł z posadzeniem do donicy bardzo mi się podoba, na pewno w przyszłym sezonie wykorzystam.
Danusiu u mnie dzisiaj zimno i pada też pewnie hortensjom zmienię lokum bo mam w pełnym słońcu.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”