Thuja szmargd - czy kolejna mi uschnie???

Drzewa ozdobne
KESS
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 sie 2015, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Thuja szmargd - czy kolejna mi uschnie???

Post »

Witam, to mój pierwszy post na tym forum.

Przejdę teraz do rzeczy. Mam zrobiony żywopłot z thuji szmaragd. Na początku było 50 drzewek, a po 5 latach wypadło mi już 6, a boję się że kolejne mogą wypaść. Na pewno popełniłem błąd z agrowłókniną, którą teraz wyrywam, aby ratować resztę drzewek.
Zdjęcie nr 1. Szpaler thuji (z dziurą :/)
Obrazek

Zdjęcie nr 2 i 3. Thuja o którą się boję, miała zielone szyszki, teraz zrobiły się żółte, czy to oznacza że kolejna mi uschnie?
Obrazek
Obrazek

Jak mogę ewentualnie pomóc tej thuji?
Pozdrawiam
Krzysiek
Karol_99
200p
200p
Od: 9 lis 2013, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Thuja szmargd - czy kolejna mi uschnie???

Post »

Witaj. Tuja absolutnie nie usycha, są bardzo ładne. Drzewko po prostu wydało szyszki. Oznacza to, że ma za sucho. Szyszki na jesieni brazowieja i z czasem opadają, ale nie prowadzi to do śmierci drzewka, ale zadbaj o nie. :)
KESS
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dwa drzewka które w tym roku mi uschły (główny podejrzany agrowłóknina) też na początku wyglądały dobrze, nawet po obcięciu na wiosnę zaczęły puszczać nowe pędy, ale z czasem zaczęły coraz gorzej wyglądać a teraz w czasie tych suchych dni całkiem padły.
Ma za sucho? Podlewać...?
Zrobić jakieś opryski? Jak o nie zadbać?

Załączam kolejne dwa zdjęcia tej samej thuji.
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Krzysiek
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

To są szyszki. Jak każda roślina musi mieć nasiona. Ilość szyszek jest zależna od wieku jak i od pogody, w suche lata rzeczywiście jest ich więcej/ co jest naturalne.
Co do samego pytania o stan. Thuja ma płytki system korzeniowy a lato mamy jak każdy widzi. Podlewać dużo ale po mału/ rano lub wieczorem i nie codziennie. Agro to nic dobrego, ale nie chce mi sie w kółko to powtarzać dlaczego. :roll: Zero oprysków, super nawozów, woda i spokój.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
KESS
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki za wskazówki. Wiem że agro to nic dobrego, nie zastosuję już tego nigdzie, szkoda czasu, pieniędzy i oczywiście roślin.
Mówisz zero oprysków, jakie opryski masz na myśli?
Jaki nawóz polecasz?
Pozdrawiam
Krzysiek
Karol_99
200p
200p
Od: 9 lis 2013, o 14:24

Post »

Chodzi o to, żeby nie dawać im żadnych oprysków, nawozów i innych wymysłów bo może gorzej rosnąć. Tuje wystarczy tylko obfite podlewanie. Będzie wtedy najpiękniejsza.
Tomek_MM
500p
500p
Od: 6 mar 2009, o 13:18

Post »

Panowie rozjaśnijcie mi proszę dlaczego agro stanowi problem? Chwastów wychodzi mniej, woda spod niej nie paruje tak szybko, tak naprawdę dzięki agro u paru klientów u których sadziłem cokowiek dalej rośnie, bo z ich podlewania to bez komentarza, same ściernisko by zostało.
monsheutos
100p
100p
Od: 21 kwie 2012, o 22:22

Post »

Ale bywają też mokre lata i wtedy jest problem z agro-nadmierna wilgotność+brak powietrza=problemy.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Agrowłóknina nie nadaje się na każdą glebę, to nie jest uniwersalne rozwiązanie, a tak bywa traktowane.Na gliniastych i wilgotnych, mało napowietrzonych z natury będzie dodatkowo utrudniała cyrkulację powietrza, wymianę gazową i powodowała zatrzymanie nadmiernej, szkodliwej wilgoci.
W niektórych sytuacjach jest jednak bardzo przydatna, np. w przedogródku mojej znajomej gdzie od strony południowej jest bardzo sucho, pod spodem drenują resztki fundamentu starego domu, agrowłóknina i żwir zatrzymują wilgoć.Inaczej nic by tam nie rosło, choć sadzi raczej sucholubne rośliny.
KESS
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Tomek_MM pisze:Panowie rozjaśnijcie mi proszę dlaczego agro stanowi problem? Chwastów wychodzi mniej, woda spod niej nie paruje tak szybko, tak naprawdę dzięki agro u paru klientów u których sadziłem cokowiek dalej rośnie, bo z ich podlewania to bez komentarza, same ściernisko by zostało.
Ja to miałem zrobione w ten sposób. Posadziłem thuje, ułożyłem agro i na to dałem płukany żwir. Przez pierwsze dwa lata nic się nie działo, thuje rosły bardzo ładnie, ale w trzecim roku zaczęły się sypać. Zacząłem szukać odpowiedzi w sieci co się może dziać i trafiłem na jednym z forów wątek na temat agrowłókniny. Tam negują to całkowicie, twierdzą, że to zło w najgorszej postaci.
Bojąc się utraty innych drzewek zacząłem ściągać kamienie i wyciągać agro. Smród z pod ago był straszny, sama wilgoć, zgnilizna, a co najgorsze to korzenie poprzerastały ją i żeby ja wyrwać dużą cześć musiałem uszkodzić :/ Doczytałem się, że korzenie tak się zachowują gdy szukają powietrza. Nie znam się na tym, wiec ufam temu co przeczytałem...
Jak znajdę zdjęcia to Wam pokażę jak wyglądają takie korzenie pod agro.

-- 30 sie 2015, o 22:51 --
selli7 pisze:Agrowłóknina nie nadaje się na każdą glebę, to nie jest uniwersalne rozwiązanie, a tak bywa traktowane.Na gliniastych i wilgotnych, mało napowietrzonych z natury będzie dodatkowo utrudniała cyrkulację powietrza, wymianę gazową i powodowała zatrzymanie nadmiernej, szkodliwej wilgoci.
W niektórych sytuacjach jest jednak bardzo przydatna, np. w przedogródku mojej znajomej gdzie od strony południowej jest bardzo sucho, pod spodem drenują resztki fundamentu starego domu, agrowłóknina i żwir zatrzymują wilgoć.Inaczej nic by tam nie rosło, choć sadzi raczej sucholubne rośliny.
Oprócz tego szpaleru thuji co widać na pierwszym zdjęciu które dodałem mam jeszcze thuje w innych miejscach. Tam odpukać jeszcze się nic nie dzieje. Czy z Twojej odpowiedzi mam wnioskować, że czasami agro jednak się przydaje?
Pozdrawiam
Krzysiek
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13

Post »

Ja w tym roku położyłem kartony wokół sadzonek thuj, a na to posypałem zrębki z wiosennego cięcia gałęzi. Jak na razie sprawdza się, bo młode sadzonki tak zabezpieczone ładnie zniosły upały. Te natomiast gdzie zabrakło zrębków ledwo ledwo.
KESS
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Czy teraz mogę jeszcze przesadzić thuje z jednego miejsca na drugie, czy wstrzymać się lepiej do wiosny?
Pozdrawiam
Krzysiek
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Możesz przesadzać... duża bryła i nie ma problemu. Ja mam przesadzić w tym roku jeszcze 30 szt. o wys. ponad 2m. Duża bryła to podstawa, woda tylko raz na tydzień. Częściej zraszanie części zielonej.
KESS
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Woda raz na tydzień, ale wtedy ile tej wody?
Zraszać części zielone? Słyszałem że dla thuji to nie wskazane...
Pozdrawiam
Krzysiek
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

KESS pisze:Woda raz na tydzień, ale wtedy ile tej wody?

Nie wiem, ja zalewam na oko. Aż przestanie ziemia wchłaniać. Czasami nie trzeba zalewać jej raz w tygodniu ale raz na 2-3 tygodnie. Zależy od gleby i od pogody.
KESS pisze: Zraszać części zielone? Słyszałem że dla thuji to nie wskazane...
Czemu?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”