Tymczasowy ogród Margo_margo

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo

Post »

:wit Heloł wszystkim

Beatko
A czy możesz pokazać tego Winogronka? Jeśli możesz, to odłóż dla mnie 3 nasionka ;:180
U nas miały być spore opady deszczu od samego rana ale do tej pory nie spadła ani jedna konkretna kropla ;:174 Masakra. Jabłonie zaczynają zrzucać liście i masowo owoce ;:145 Dobrze, że u Ciebie padało spokojnie, bo słyszałam w radio, że na północy są spore szkody. Pociąg z Gdańska miał przyjechać do Krakowa na 7:00 rano a planują przyjazd na 21:00 ;:oj
Chyba się wproszę do Ciebie na taką rybę. Ja lubię wędzone a takie ciepłe jadłam tylko nad morzem jakieś 10 lat temu

Marysiu Ty lepiej zwijaj tego foliaczka co masz i stawiaj większy albo do gruntu wysadzaj. Cieszę się, że masz z pomidorami podobnie jak my i nie patrzysz na nas jak na ufoludków ;:306
Beatka ma rację- może uda się zidentyfikować bo przecież listę wysianych masz.... czy też pofrunęła razem z pomidorami?

Elu
Jesteś szalona- ale przepis na sos bazyliowy i mnie się podoba. Ale powiem Wam w sekrecie, że u mnie mało pomidorów zostaje na przetwory. Miałam suszyć Opalkę ale poszła na przecier do zupy ;:138 Chyba muszę zwiększyć ilość wysadzanych pomidorów.

Mamuniu
- cieszysz się? ;:306 Będzie co robić w przyszłym sezonie ;:215
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Dziewczyny piszą o deszczu.Małgosiu u mnie podobnie jak i u Ciebie jakiekolwiek opady to pojęcie czysto abstrakcyjne.Wczoraj byłem zmuszony zacząć podlewać truskawki,bo po prostu zaczynają usychać.W tej chwili coś daleko ,daleko pogrzmiewa,ale pewnie przejdzie bokiem jak zwykle.Śliwy które właśnie zaczynają dojrzewać masowe gubią liście.Dobrze nie jest. ;:185
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witulka Obrazek
Mam tylko nadzieję, że ta susza na Twoich plonach bardzo się nie odbiła. A wyplewiłeś już truskawki?
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sos z bazylią właśnie pyrka na gazie :D Z papryk zrobię pewnie ten sos Marysi.
U mnie deszczu jak na lekarstwo.
Pomidorków wczoraj zerwałam 3/4 wanienki dla niemowląt :tan Dobrze, że ją jeszcze mam, bo wszystkie miski zajęte poprzednim zbiorem. Jednak najwięcej zbieram takich pomidorów, których nie lubię wcale, a robię z nich przetwory, choć wcale nie są do tego celu najlepsze: Sława Nadrenii, Perła Małopolski, Sub arctic planty, Indygo rose i po trochu reszty odmian. W przyszłym sezonie całkowicie sobie podaruję te cuda.
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Małgosiu
Tak , ten deszcz był potrzebny . Miałam już dość podlewania . Bardzo poważnie rozważane jest podłączenie podlewania kropelkowego w całym warzywniku . Oczywiście w przyszłym roku . ;:108
Zdjęcie Winogronka zrobię jutro i podeślę Ci . Może też dorzucę kilka innych , to może w swojej łaskawości pokażesz u siebie w wątku . :D
Taka ciepła , wędzona sielawa to rzeczywiście rarytas , zimna też jest bardzo smaczna . ;:304
Dzieli nas spora odległość , ale kto wie jak się to wszystko poukłada . :D
Udało Wam się wszystkim wtrynić przede mnie . ;:63
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poza papryką która wyschła prawie w całości Gosiu reszta powiem Ci nie jest tragicznie, :wink: z pomocą węża oczywiście.Najgorzej się ma teraz sad,ale jemu nie mam jak pomóc. :( Truskawki mam z większego grubsza wyplewione, ;:333 teraz już tylko woda.Sadzonki nowej Roksany pomimo suszy z pędów złapały się ziemi,więc będę miał co dosadzić,ale to dopiero po dłuższych opadach jak będą.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Polecam stronę z burzami http://www.lightningmaps.org/realtime?lang=pl
Wczorajsze nawałnice w okolicach Szczecina obserwowałam właśnie tutaj! No właśnie Małgosiu to pociągi ze szczecina miały takie opóźnienie, jeszcze niedawno w Radio Kraków słyszałam, że ten co miał być o 7 rano nie dotarł na dworzec ;:oj to jakiś horror!
Małgosiu mój foliaczek to była nie lada inwestycja i nie pozbędę się go nigdy ;:185 Za siatką mam tyle pola, tylko oracza trzeba nająć ;:306
Gosiu Wituś jest już w posiadaniu mojej listy, ta nie odfrunęła bo jest na dysku zapisana :tan

Beatko dziękuję za troskę ;:180 ciągle jest poprawa ale kropelki dalej w użyciu. Pani doktor zachwycona przebiegiem leczenia ;:306 a ponieważ to szwagierka mojej koleżanki to dopiero teraz dowiedziałam się o powadze sytuacji :wink:
Sos koniecznie wypróbuj, bo wart jest tego ;:333

Elu ja taką wanienkę mam koło tunelu w charakterze zbiornika podręcznego, a synek ma już ho ho 29!
Właśnie obrałam 5 kg papryki i chili, ręce grają, usta palą ale skończę jutro rano. Rok temu miałam czerwoną i pomarańczową i jakoś kolor bardziej mi się podobał :D Jutro też zrobię bazyliowy, bo pomidorki czekają, a przecieru powoli mam już dość.
Tak się wydawało że jest niedużo pomidorów, a piwniczka się zapełniła w mig!

Witku marzę o śliwach i ich klęsce urodzaju! Mieć gary powideł przepysznych. Strasznie lubię i mogę jeść łyżkami ;:224 co to jest Roksana? (o już wiem wygooglałam)

a do tego Beatki rybkę ;:224 , a Ty wiesz że teściowie mojej córki wysyłają ryby wędzone z Augustowa do Krakowa busem. Płaci się jakąś kwotę a na dworcu młodzi odbierają pyszne świeże rybki!
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko Czekam na fotki od Ciebie i z przyjemnością je pokażę ;:215
To może tą sielawę pocztą puścisz do Krakowa? ;:306

Chciałam Wam pokazać coś z dzisiejszego dnia, ale "blutut" strasznie zamula i od pół godziny nie mogę wgrać.
Ach- ja się nie pochwaliłam.
Byłam dziś na wsi zamiast w pracy- ot, taki kaprys- i dzięki chłodnej aurze bardzo dużo pracy wykonałam.
Pomidorków niestety nie zebrałam- prysnęłam Mildeksem w sobotę i muszę odczekać. Ale uporządkowałam trzy rabaty, prześwietliłam jabłonie, wycięłam trawsko z trudniej dostępnych miejsc i posadziłam kilka zaległych roślinek.

Oj, Marysiu, Witku- już Was widzę

Witku Ja też czekam z sadzeniem truskawek aż coś popada. Teraz nawet regularne podlewanie nie daje gwarancji na ukorzenienie :roll: A ja regularnie nie mm jak podlewać.

Marysiu
Masz rację- ze Szczecina a nie z Gdańska ;:124
To może młodych zaproś do współpracy przy orce? A czy Ty używasz glebogryzarki? Tak mi sie wydaje, że u Ciebie była o tym rozmowa :roll:
To może podłączyć gryzarkę pod kompiuter, zaprogramować i samo się zrobi ;:306
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Z tego co piszecie to susza u Was jeszcze gorsza niż u mnie .
Cieszę się , że nie mam kwiatków , truskawek i krzaczków , nie wiem jak ja bym to wszystko obleciała z konewką , albo wężem . Mamy jedno drzewo to o nie dbamy , podlewamy tą naszą śliwkę i na tle tego co piszecie to u mnie ona wygląda normalnie . Ja niestety dość leniwa z natury jestem :D
Przyznam szczerze , że ja jeszcze nie mam dość przerabiania pomidorów . Robię tylko i wyłącznie soki , kiszenie się nie liczy , bo to tylko kilka słoików .
O ! zapomniałam o suszonych , ale ten epizot został szybko zakończony . Z oliwą wcale nie robiłam , bo są jeszcze dwa słoiki z zeszłego roku . Trochę ususzonych poszło do torebki , potem do słoja i wystarczy .
Mam jeszcze sporo pomidorów , takich dojrzałych i jest trochę zielonych , które nie wiem czy zdążą dojrzeć na krzakach . Szczęśliwie przewinęło się u nas sporo gości i każdy został obdarowany kartonowym pudełkiem pomidorów . Oni cieszyli się , że im daję , a ja że chcą wziąć . :D
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A jednak coś pokażę.
Nowości
Niedzielny zakup- pachnące!!!

Obrazek

Różyczka z wiosennej grandy- opowiadałam Marysi jak to idąc z berbeciem na spacer, przez przypadek miałam sekator w wózku i przez przypadek ciachnęło mi się. Teraz pokazała kwiateczek :tan

Obrazek

Narzekałam kiedyś, że szarłaty mi zniknęły a tu jeden kolega nagle wystrzelił. Nasiona prawdopodobnie przetrwały w kompoście

Obrazek

Gdyby nie wrzesień, cieszyłabym się jak dziecko. Pierwsza dynia :;230

Obrazek

No i wrzosy zaczynają pokazywać swoje walory. Niestety nornica przespacerowała się pod wrzosowiskiem i straciłam przynajmniej dwie sztuki ;:145

Obrazek Obrazek

Beatko.... może susza nie jest większa niż u Ciebie ale glina pod tym względem jest paskudna. Jak leje, to cały warzywnik wynoszę na butach albo buty zostawiam w warzywniku bo wyciągnąć ich nie sposób. Jak sucho- trzeba kilof, majzel i młotek.
U mnie jest na etapie pękania i deszcz będzie spływał po tm jak po dachu. Dopiero kilka dni spokojnego deszczu spowoduje, że gleba zacznie przyjmować wodę.
Mam rację Marysiu?
Ja też jeszcze nie mam przesytu pomidorowego. Właśnie kombinuję, jak w przyszłym sezonie zorganizować kuchnię na wsi :roll:
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu Roksana jest godna polecenia duża,ciężka wagowo i smaczna-aromatyczna truskawka,a sadziłem ją bez większego przekonania jako ciekawą nowość.U mnie w tym roku nie ma szans na śliwkowe powidła,a co roku były.Pierwszy większy wiatr wszystko może strącić,więc jak najszybciej muszę ją zerwać i nie zdążą być w środku pomarańczowe i się pomarszczyć a takie na powidła najlepsze.
Małgoś to trochę pracy sobie dziś wykonałaś i zawsze to będzie mniej z głowy i więcej czasu na co innego. ;:333 Już myślisz widzę o przyszłym roku,zuch dziewczyna, :D tak trzeba chociaż następne kwitnące Ci się pokazują. ;:63 Jak jesień będzie ciepła to długo będziesz mieć u siebie i ładnie i dorodnie. ;:215 Oczy mi się kleją,trwa to już czwarty dzień i każda wolna chwila to sen.Po dwóch miesiącach non stop z pracy do pracy,rynek i przygotowanie tego wszystkiego wreszcie mnie dopadło,ale miało prawo.Kręgosłup drugi dzień mi też mówi żeby zwolnić.Robię teraz wszystko odruchowo bez zadowolenia,to minie,mam nadzieję że jak najszybciej i wszystko wróci do normy.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Witam wszystkich wieczorową porą :wit
Ostatnio jestem trochę w rozjazdach i ledwo nadążam czytać Wasze wpisy :wink:
Małgosiu u mnie też już kolorowo na wrzosowisku ;:215

Beatko, ale mi smaka narobiłaś, że już od wczoraj chodzi za mną ta wędzona ryba. Chyba się w piątek pokuszę o zakup jakiś rybek i w sobotę uwędzę. Jeśli znajdę czas, bo ostatnio nie mam go nawet na pozrywanie pomidorów z krzaków, więc się pod nimi uginają. A tu mnie jeszcze sąsiadka zasypała furą jabłek do przerobienia ;:oj

Co do deszczu, to parę kropli u mnie dziś spadło, ale to tak tylko symbolicznie.

Witku, Roksana powiadasz? Muszę odmłodzić pole truskawkowe i właśnie szukam jakiś fajnych sprawdzonych odmian. Co byś jeszcze ewentualnie polecił?
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niedawno robiłam rabatę pod drzewami. Tak wygląda obecnie

Obrazek

A te zdjęcia są ze szczególną dedykacja dla Marysi Obrazek 98% roślin na zdjęciach jest z Marysinego ogrodu Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Tu rabata wietrzna- szkoda, że telefon nie oddaje prawdziwych kolorów zwłaszcza traw

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Rabata północna- tu nie widać upalnego i suchego lata
Hosty powtarzają kwitnienie ;:138

Obrazek

Obrazek Obrazek

A na koniec coś, co być może jest jeżyną ;:224

Obrazek

No to szoruję do spania- jutro trzeba wstać do pracy.
Dobranoc
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu więc tak w elitarnym skrócie u mnie:

Najwcześniejsza Honeoyestożkowa bardzo plenna i słodka.
Ze średniowczesnych Korona i Elsanta wybitnie deserowa,jeszcze nie w pełni wybarwiona jest już słodka.
Póżne Vicat i Florence baardzo duże owoce do przetworów i mrożenia.
A Roksana bardzo dobrze się zapowiada. W tym roku na jako pierwszoroczniak na młodych sadzonkach z krzaka wydała po 10-12 dużych owoców. :wit
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witku
Masz prawo być zmęczony i powinieneś odpoczywać ile tylko możesz. Twój sezon trwa dłużej niż mój a ogrom pracy i poświęcenia jest godzien podziwu.
Śpij dobrze, mój Królu i śnij o odpoczynku na rajskich wyspach

Kasiu Wrzosowisko marzyło mi się ogromne ale mam tylko namiastkę tego, co chciałabym mieć. Ale i tak cieszy. Wrzosy mam dopiero drugi sezon więc jeszcze malutkie. Ale jak się rozrosną Obrazek
Ja dziś trochę nadrobiłam zaległości ale i tak jestem o miesiąc w tył z pracami ;:333
Sierpień i wrzesień są bardzo pracowite.
U mnie kompoty z jabłek robione są na bieżąco. W sobotę siata jabłek do mamy= kilka słoików w niedzielę lub poniedziałek, i i tak co tydzień ;:215 Główny zbiór jeszcze przede mną ;:oj
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”