Aprilkowy las cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Aprilkowy las cz.6

Post »

Jestem w Pęchcinie. Wow, ale tu teraz pięknie

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu wycieczka w pięknym miejscu. ;:215 Klony będą piękne. ;:oj Ja bym mimo leśnego charakteru rabaty, dała kilka kulek w nawiązaniu do tej na pniu. Między nimi trawy lub byliny, które tobie się najbardziej podobają. A może niską, jednolitą obwódkę między dwoma klonami, a dalej w stronę sosen, byliny. :?: Mój klon czerwone liście ma mocno przypalone. ;:145
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Jolu, ja tam byłam w zeszłą sobotę i wróciłam z czterema hortensjami. Pięknie jak zwykle, ale oznaki suszy także u nich widać niestety. Szczególnie w towarze. Na przykład wysokie hortensje na pniu były wręcz tragiczne. Nie zmienia to jednak faktu, że spacer po tym ogrodzie pozostaje zawsze miłym wspomnieniem. Ciekawe, z czym przyjechałaś do domku :D
Czytałam, że hortensjowych patyczków ode mnie zostały ci tylko cztery żywe. Nie martw się, na wiosnę znowu sobie weźmiesz ;:108
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Jola, takie rabaty są dla mnie totalną zagadką i nie bardzo potrafię coś wkomponować, ale mogę zasugerować zaraz za kostką/krawężnikiem obwódkę z żurawek o liściach w kolorze liści klonów. Będą fajnie nawiązywały pierwszym piętrem do parteru.. a zaraz za tymi żurawkami rządek cebuli wiosennych.. no może bardziej szerszy pas niż rządek ;:224 Możesz też wsadzić kilka jeżówek. One mają nisko liście i nie zasłonią tyłów.. czy tam są jakieś jeżówki?
Nie wiem czy coś pomogłam, ale tak jak mówiłam leśne rabaty są dla mnie zagadką :lol:
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

ja mam nadzieje że wróciłaś z tego Pęchcina ;:224 nic się nie odzywasz nie chwalisz nabytkami......
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko, omal, omal a bym cię odwiedziła w weekend :;230 Miałam podjechać do miejscowości obok, po fotel do masażu, facet sprzedawał w dobrej cenie. No ale nie wyszło...

Filemonku, wróciłam, wróciłam ale rozchodników ładnych u Szmitów nie było ;:222 Generalnie z bylinami było kiepsko. Ale i tak wróciłam z pełnym bagażnikiem. Zaraz postaram się pochwalić, a co..

Zuza, klony będę cięła intensywnie bo chciałabym żeby utworzyły kulki. Owszem mogłam kupić takie co to same się w kulki robią ale były dwa razy droższe. Więc przy trzech klonach.....no robi się już spora kasa ;:306 Klon dobrze znosi cięcie. Jak duże będą miały te czupryny to zależy już ode mnie. Ważne że są szczepione i rabaty mi nie zarosną a będą dodatkowo dawały odrobinę cienia.
Na razie ledwie są widoczne :;230

Soniu, uwielbiam wycieczki do Pęchcina. Za każdym razem coś nowego odkrywam. No i po drodze zaliczyłam jeszcze dwa inne ogrodnicze ;:306 Mogłam jeszcze dwa miejsca zwiedzić ale...M udawał że ich nie zauważył :;230 i nie chciał wracać.
Rabata wzdłuż podjazdu, nazwana Rabatą klonową, będzie jedną z bardziej formalnych, więc proponowane przez ciebie kulki będą jak najbardziej na miejscu ;:180 Zwłaszcza że tam już jest ich chyba siedem, bukszpanowych. Kulki będą rozrzucone pod klonem kolumnowym Crimson Sentry, po prawej stronie Rabaty Klonowej. Pomiędzy dam właśnie trawy i róże. Już tam rośnie Knirps. Muszę go ładnie wkomponować bo mi szkoda przesadzać.Dalej będą właśnie byliny. Kupiłam bylicę i dziś przyjedzie sesleria. Popróbuję też z żurawkami bordo, bo bardzo tam potrzebny ten kolor. Teraz będzie już chłodniej to może dadzą radę.
Właśnie myślałam o takich pasach po 5-7 sadzonej tej samej odmiany, dla uspokojenia bałaganu z tyłu. Tak więc dobrze kombinujesz, trafiasz w to co mi chodzi po głowie. Myśl dalej ;:180 ;:196

Wando wiem że ty często jeździsz do Szmita. Mi tam też bardzo się podoba ale nie zawsze mam czas żeby odwiedzić szkółkę o każdej porze roku. Faktycznie utrzymanie roślin w dobrej kondycji sprawia im trochę kłopotów. Chciałam kupić jeżówki ale nie były ładne. Były cudne zawilce ale cena, 20 zł za sztukę, jednak mnie odstraszyła. W Skierniewicach płaciłam po kilkanaście.
Z patyczkami hortensji od ciebie, trudna sprawa :oops: wyjątkowo mi się nie udały, nie wiem dlaczego. Corocznie ukorzeniam z dużym powodzeniem hortensje, a teraz taka porażka. Będę musiała znów próbować. Dzięki za tą możliwość ;:168

Sabinko, nie tylko ty masz problem z wymyśleniem czegoś sensownego na tą rabatkę :;230 Ja też jeszcze walczę z tematem, choć coś się już zaczęło klarować. Na razie oczyściłam teren z gruzu i chwastów. Wywiozłam pięć taczek kamieni i trzy taczki perzu :twisted: Plecy mam tak obolałe że trudno mi się nawet przeciągnąć ;:306
Z żurawkami spróbuję ;:108 ten kolor tam jest bardzo potrzebny. Jeżówek jest tam kilka i jeszcze kilka dokupiłam, więc będzie tak jak mówisz. No i oczywiście będą tulipany. Dobrze że mi przypomniałaś bo jeszcze za nie nie zapłaciłam :;230
Dzięki za podpowiedzi. Wspólnym wysiłkiem może uda nam się coś ciekawego stworzyć :tan

No i po świetnej wycieczce. Bo przyznaję się że oprócz zakupów, sam spacer po ogrodzie wystawowym Szmitów sprawia mi bardzo dużo frajdy, ładuje baterie i rodzi miliard pomysłów w głowie ;:173

Obrazek
Kupiłam:
wiśnię Kanzan, ledwie się zmieściła do samochodu
wiąz holenderskiCamperdowni
Imperaty Red Baron
Miskant Morning Light
Bylicę pursha Silver Queen
Thuję Golden Tuffet
Pęcherznice Diabolo szczepioną a raczej wyprowadzoną na taki szczepiony okaz
świerk Inversa
świerk kłujacy pendula
Miskanty Zebrinus

uff, to chyba wszystko...

Wiśni musiałam zmienić miejscówkę bo się nie zmieściła :;230

Obrazek sorki że zdjęcia nie odwróciłam ale mi się zawiesza więc lepiej tak niż wcale ;:218

Na razie tyle bo coś technika mi się buntuje...
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek pełnia szczęścia

Obrazek Chila miała pilnować kotów ale co zrobić jak jeden idzie w jedną, a drugi w drugą ;:202

Obrazek pójdę za tym Nowym, bo się sierota gdzieś zgubi...

Obrazek ulubione zabawy w chowanego
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak się udało coś jeszcze wstawić to próbuję dalej.

Coś tam zaczęłam ustawiać na Rabacie Klonowej ale ciężko bo upał okropny...
Obrazek żurawki i Hakone

ObrazekRozchodniki

Obrazek coś nawet dosadziłam

Obrazek a tak rozwijają się donice, trawka rośnie na potęgę, hortensja kwitnie, teraz już musiałam podwiązać bo piękne ciężkie kwiaty się pokładały

Obrazek

Obrazek

Obrazek trawka ma się nieźle ale wymaga podlewania co drugi dzień

Obrazek teraz królują hortensje

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek Silver Dollar jeszcze młodziaki ale bardzo na nie liczę

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Tuscany nieśmiało powtarza
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

:wit
Poszalałaś jak zwykle z tymi zakupami. Dobrze, że mam do Szmita kawał drogi i tak nie wiem gdzie wsadzić kilka zakupów wiosennych.
Nie pochwaliłam jeszcze nowej inwestycji ;:138 Zrobienie kostki po pewnym czasie od zamieszkania ma pewne zalety. U mnie jest zrobiona opaska w okół domu i puszczenie na ścianę jakiegokolwiek pnącza odpada.
Wybierasz się na wystawę?
Hortensje masz piękne, a trawnik jak na boisku piłkarskim, oczywiście przed meczem ;:306
Udany trawnik to przede wszystkim woda, a reszta to dodatki.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anka, wiesz jak to jest z zakupami zielonego ;:306 Nowych butów nie kupię....ale roślinki zawsze. Dziś odbieram 20 cisów zamówionych na żywopłot przy basenie :;230 M się pyta czy to do sadzenia już na przyszły sezon bo nie widzi opcji żeby zdążyć w tym :twisted: Już ja go pogonię do roboty :lol:
Kostka, kosteczka moja ukochana...już się nie mogłam doczekać. Widziałaś jaki miałam piach ;:224 A opasek wokół domu nie robiłam i chyba nie będę. Są donice po jednej stronie, jest podjazd. A po drugiej wszędzie planuję rabaty do samego brzegu.
A pnącza zawsze możesz przecież poprowadzić na dom, takim półłukiem...super by to wyglądało.
Na wystawę wpadnę na chwilkę rano, bo potem pędzę na pewien dostojny jubileusz :wink:
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

może wykupili ja jak byłam to kupiłam dwa ładne rozchodniki, zakupy konkretne uczyniłaś ;:138
twoje kociaki są śliczne lubię je oglądać ;:167
silver dollar to piękna hortensja jedna z moich faworytek
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Jola, ty litości nie masz.. takim trawnikiem po oczach świecić, kiedy w co drugim ogrodzie trawnik przypomina wyschnięte stepy ;:306 Zakupy już wzbudziły we mnie kolejną falę wielkiej chcicy jesiennych nasadzeń.. tylko ta pogoda jakoś mnie powstrzymuje.. przesadzałam kilka roślin w sobotę i uwierz mi przy podlewaniu dwa razy dziennie wyglądają jak rośliny do suchych bukietów ;:223 Wypatrzyłam też śliczny lampion przed domem.. cudo ;:oj
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

No, rzeczywiście dałaś po oczach tym trawnikiem :shock:
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Jolu ale zwierzaki szczęśliwe, przestrzeń i cień. ;:215 Donice coraz bardziej zapełnione, ;:138 a zieleniutki trawnik, ;:oj to mnie dołuje. :) Latarenka śliczna, jakby stała tam z cegłą zawsze. Hortensje będą jeszcze długo cieszyć, twoje mają piękne, zdrowe kwiaty. Zmiany na rabatach poprawiają nastrój, próbujemy zatrzymać lato. ;:108 Moja znajoma ogrodniczka zawsze powtarza, żeby uporządkować przód rabaty obwódką, lub dużą plamą roślin. Wtedy nawet jak z tyłu różne nasadzenia, to i tak wygląda dobrze. Cieszę się, że podobnie myślimy. ;:138
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

I ja się doczepię do pochwał latarenki. Śliczna, lubię takie klimaty.
Wieczorkiem musi wyglądać zjawiskowo Obrazek
Ja jednolitą obwódkę zrobiłam w mojej rabacie ósemkowej, z jednej strony lawendą z drugiej liriope szafirkowym i powiem Ci, że faktycznie wprowadziło to jakiś porządek ;:108
Dobrze do takich rzeczy robić swoje rozsady lub dzielić większe roślinki. Zakup kilkunastu/kilkudziesięciu roślinek daje jednak po kieszeni ;:224
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”