Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 2

Post »

No właśnie dzięki jednorocznym ogród kolorowy jest do późnej jesieni, ale to wysiewanie wczesne i głaskanie siewek, no muszę przystopować ;:108
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko to eustoma http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... w=previous
Masz piękną kolekcję begonii - w doniczkach?
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czyżby Cię dopadła jelitówka?
Chyba panuje u nas, bo już nie jedna osoba się uskarżała
Czym zwalczyłaś? ;:224
Nie mogę się napatrzeć na Twoje dalie
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

A nasza gospodyni przespała wczorajszy dzień? Gdzie są kwiaty z pięknej działki, gdzie gołąbki? Lucynko czekamy! ;:303
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Kochani, ja się po prostu ostatnio nie wyrabiam. Upał - 34 w cieniu, zero wiatru, dlatego z działki wracam bardzo późno, ok. godz. 21 z minutami, a w domu jeszcze czeka multum zajęć [przetwory i inne domowe].
Dzisiaj żadnych przetworów, tylko małe pranko i już jestem wolna. Spać się nie da, bo ciągle duszno, powietrze stoi.

Marysiu [Maska] - moje mieszkanie nie jest chłodniejsze niż działka, ale szczęśliwie zapowiadają na jutro znaczne ochłodzenie. Oby się te prognozy sprawdziły. ;:218
Gołąbków dzisiaj nie będzie, ale kwiatki i owszem.
Mówisz i masz:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tutaj fragment rabaty, na której wysiały się gazanie.Obrazek

Iwonko [00..] - a ja nigdy z jednorocznych nie zrezygnuję. Lubię mieć kolorowo aż do późnej jesieni. Wiem: dużo przy nich zachodu w domu, ale co ja mam do roboty? .............. ;:131

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kasia [vimen] - no tak, to jest eustoma. Dzięki za info. ;:180
Begonie siedzą w doniczkach, które mieszkają wkopane w ziemię. ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gosiu [Margo] - zgadłaś. Wymęczyła mnie potwornie. Na szczęście krótko. Jednak osłabienie organizmu w takie upały znacznie spowalnia wszelkie działania. Znam jedno, moim zdaniem najlepsze lekarstwo, 50 ml czystego spirytusu w szklance gorącej herbaty. Poza tym dużo wody, by nie dopuścić do odwodnienia organizmu.
Lubię dalie i zawsze je mam. Dziękuję. ;:180

Obrazek

Naparstnica powtarza kwitnienie.Obrazek

Zwiastun jesieni?Obrazek

Owocowo - warzywnie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Brzoskwinia późna.Obrazek

Fasola szparagowa tyczna włazi na drzewo ;:202 Obrazek

Dobrej nocy wszystkim ;:196 Kolorowych snów ;:41 A na jutro przyjemnego chłodku. ;:167
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No nie mów że idziesz już spać? wracaj bawić gości ;:303 ;:303
Lucynko czy te begonie i niecierpki też Ci się sieją? bo jak zobaczyłam wysiane gazanie to ja nie wiem co Ty masz za ziemię ;:223 Właśnie trójsklepka mi zginęła chyba że teraz wylezie, nie pamiętam kiedy kwitła rok temu :?:
U mnie też powietrze ani drgnie i co się poruszam to zalewa mnie pot ;:224 Ciekawa jestem jak długo będziemy się cieszyć z ochłodzenia ;:306 Co Ci mam życzyć miłego wieczoru czy kolorowych snów ;:168
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Marysiu [Maska] - nie śpię i zapewne jeszcze długo nie da się 'legnąć' w łóżku. Ciągle duszno i praktycznie niemal nie ma czym oddychać. Piję i piję tę wodę, a pragnienia i tak nie mogę zaspokoić. ;:222 ;:222
Begonie i niecierpki nie chcą siać się same, łobuziaki. Wysiewam w domku, z tym że begonie tylko stale kwitnące, natomiast bulwiaste wysadzam w domu do doniczek i na działkę jadą już kwitnące, a i tak kwitną aż do późnej jesieni.
Gazanie wysiały się już w tym roku. One oczywiście nie przeżyją zimy, ale kilka sztuk przepikowałam do doniczek. Jeśli jesień będzie ciepła i długa, jak w ubiegłym roku, to może jeszcze zakwitną.
Jeśli trójsklepka nie wyszła, to raczej już nie wyjdzie, bo teraz powinna już zacząć kwitnienie.
Ochłodzenia mi raczej życz, kochana. ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Niby już powinno być 20 st u Ciebie i u mnie ale nie czuję, w oknie postawiłam wentylator i miesza. Może spróbuj tez tak :?:
Trójsklepki poszukam jutro. A kwiaty masz śliczne ;:167 I fasola rośnie i dynie Twoja działka chyba jest rozciągliwa?
Ja jednak pójdę spać, bo mnie upał nie przeszkadza. Zobaczymy co będzie rano? jak sobie życzysz niech Ci się znacznie ochłodzi ;:168
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dziękuję, Marysiu!! ;:196
Na razie na balkonie mam 26 stopni, a w mieszkaniu stopni 29 i duchotę. ;:222 ;:222
Śpij dobrze, odpocznij. Może jutro da się lepiej żyć ..... Oby!
;:79
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Lucynko w nocy popadało i teraz jest wyraźnie chłodniej , a że od zachodu chmurki to dojdą i do Ciebie ;:168
wszystkich kwiatków brzydko zazdroszczę u mnie już jesień ;:202 tylko podeschnięte dąbki i rudbekie kwitną ;:145
Jednoroczne w większości musiałam powyrywać bo wyschły byliny poprzycinałam zostawiając pojedyncze pędy rokujące jakąś nadzieję. Nawet róże nie mają pąków .Mam nadzieję ze jeszcze coś zakwitnie w wbrew oczekiwaniom. Dobrze ,ze chociaż u Ciebie mogę kwiaty oglądać ;:168
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Lucyko u nas popadało, teraz w Wasze strony poszło :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lucynko i mamy chłodek! ale bez słoneczka teraz czekam na podlewanie. Dobrego dnia! ;:196
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Lucynko, piękne begonie, mi się one nie udają, chyba za mało cienia ;:192
Widzę że roślinki pobudziły się Tobie do powtórnego kwitnienia ;:215 U mnie krzewuszka i naparstnica śpią sobie snem głębokim, nie widzę aby miały się jeszcze w tym roku zebrać na kwiaty jak Twoje ;:185
Ochłodziło się wreszcie u Ciebie? U mnie w nocy przeszła burza, porządnie popadało :tan a teraz jest przyjemne 21 stopni. Bajka :heja
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Że jest dużo energetycznych kolorów na rabatach to nie będę pisać, bo już pisałam. :wink:

Ale widzę, że ładne eustomy i nawet trójsklepki zagościły w Twoim ogrodzie. :)

Ja całą ostatnią noc i dzisiejszy dzień robiłam przeciąg i wietrzyłam mieszkanie, żeby się schłodziło. No, nie schłodziło się specjalnie, ale daje się żyć, bo wreszcie temp. za oknem spadła. Dziś w nocy ok. 3:00 było 21 stopni! Nie mogłam spać. Ale to już koniec tego piekarnika.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Z przykrością donoszę wszem i wobec, że u mnie - niestety - nie poleciała woda z nieba. Fakt: ochłodziło się lekko do 25 stopni, rano niebo zasnuwały chmury, poleciała nawet bardzo delikatna mżaweczka, ale na tym się skończyło. Ok. południa wyszło słońce i tak aż do wieczora. Woda z węża okazała się niezastąpiona.
Jednak jest coś pozytywnego: wieczór jest przyjemnie chłodny, co bardzo mi odpowiada. Nareszcie się wyśpię. :tan

Julio - chmurki doszły, jednak bez deszczu. Cóż, widocznie nie zasłużyłam sobie. ;:131
Róże zakwitną Ci w następnym sezonie, tylko pamiętaj, by dać im wiosną potasu, a azotu ani trochę, dosyć dostały tego dobra w tym sezonie..
Moje jednoroczne mają się w miarę dobrze, choć też nie wszystkie [niektóre przedwcześnie przekwitły] , ale to dzięki temu, że mam dość czasu i wody do pojenia ich.
Może Pan Bozia da, że w przyszłym roku aura będzie bardziej przychylna i wszystkie roślinki pokażą całe swoje piękno. ;:333

Obrazek

Obrazek

Iwonko [00..] - szło, szło, ale nie doszło. Za dobre ;:167 dziękuję. ;:180

To zielone pod celozjami to samosiejki gazanii.Obrazek

Obrazek

Marysiu [Maska] - O! Chłodek cudowny - do południa. Jednak deszczu niebo poskąpiło. Żal, ale cóż, życie to nie je bajka. Życie to je bitwa. ;:134
Sama musiałam podlewać. A Tobie podlało z nieba? ;:168

Obrazek

Obrazek

Zuziu - fakt: begonie potrzebują zacienienia. Moje rosną w półcieniu
Nieco chłodniej się zrobiło, ale susza panuje sobie dalej jako wszechwładna monarchini. ;:195

W barwach narodowych. Jak ja to kocham!!!Obrazek

Obrazek

Dario - Eustomy to zupełny przypadek, a trójsklepki mam od trzech lat. Rozrastają się w piorunującym tempie i zachowują się jak zielsko. Przeniesione fragmenty natychmiast się aklimatyzują i rozrastają. Obserwuję to u sąsiadek, które obdarowałam tymi roślinami.
Masz słuszność: 'piekarnik' się skończył, tylko jeszcze deszcz by się przydał. A może u Ciebie popadało ... ;:204

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak dzisiaj zachodziło słoneczko.Obrazek

Dzisiaj odsypiam zaległe noce przemęczone, a nie dające odpoczynku z powodu duchoty i gorąca.
Spokojnej nocy, miłego jutra dla wszystkich ogrodomaniaków. ;:196 ;:196 ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”