Storczyki Blondysi :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p
Od: 23 paź 2008, o 18:29

Post »

Ja będę musiała wkrótce uzbroić się w ogrom cierpliwości :) Już czekam by cokolwiek ruszyło u trzech Cambrii :) Do tego Violet i jej pędzik kwiatowy. Takie maleństwo, a ja przynajmniej dwa razy dziennie zaglądam czy się ruszył - jakby to mogło pomóc :P:P
życie pełne jest pasji...:) i urody:)
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przekwitanie to najsmutniejszy moment / nie licząc choroby/ u storczyków i zawsze jest przykre, choćby kwitnienie trwało bardzooo długo.
jolcia.
50p
50p
Od: 4 paź 2008, o 14:20

Post »

Nawet nic nie mowcie ja sie tego okropnie boje co to bedzie jak mi moje przekwitna ;:219
Jestem poczatkujaca i jeszcze tego nie zazylam. na razie sa piekne mimo ze oba stracily paczki prawdopodobnie z powodu zmiany klimatu i przeprowadzki(sklep-dom).Ale jak na razie niema co sie martwic na zapas.
Pozdrawiam buziole :))
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p

Post »

Witajcie :)
Trochę czasu mnie nie było ale zajęta byłam dalszym polowaniem na doniczkę dla Floriana /Phalaenopsis/.
Nareszcie znalazłam !!!!! ;:87
Kupiłam dzisiaj spory wazon, który doskonale nadaje się na doniczkę. Jutro umieszczę zdjęcia :) Co do kondycji Floriana po przesadzeniu -jest super. Widać nawet nowy pączek na koncu pędu kwiatowego. Następnym miłym wydarzeniem jest dalszy wzrost pędu kwiatowego u Violet /Phalaenospis/. Dzisiaj nareszcie wychylił łepek spod liścia ;:1 , cieszę się jak niemądra :heja .
Co do pozostałych kwiatków, trochę martwię się o Heliosa i Biedroneczkę /Phalaenopsisy/. Część korzeni miejscami pociemniała. Nie wiem, czy nie zaczną gnić. Jutro porobię zdjęcia w świetle słonecznym. Będzie lepiej widać. Cambrie szukują się do wypoczynku. Niemal całe pędy kwiatowe zeschły. Teraz tylko czekać na nowe :).
Tyle na dziś
Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasiu, korzenie (te wystające z doniczki) czasem dostają takich plam od zraszania lub podlewania, ale nie wiem czy chodzi Ci o korzenie na powierzchni czy w środku doniczki :?:
Super ze udało sie znaleźć nowe lokum dla Floriana :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p

Post »

Witajcie :)
Dłuuuugo mnie nie było :(
Dzisiaj spełniam obietnicę i umieszczam zdjęcia :)
Oto nowa doniczka Floriana. Tylko jeszcze muszę dokupić mu keramzyt na dno.
Obrazek
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p

Post »

Zmartwił mnie fakt, że ostatnio podczas mycia okien , chyba zawiałam biedaka. Najmniejsze pąki na obu szczytach pędów kwiatowych uschły :(
Obrazek
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p

Post »

Dodatkowo martwi mnie fakt, że ostatnio zauważyłam ślady pleśni na podłożu (podobnie jak wcześniej u Violet /Phalaenopsis/). Dziwi mnie to, gdyż po ostatnim oprysku przeciw owadom i grzybom jeszcze nie był podlewny, więc nadmiera wilgotność nie wchodzi w grę. Nie wiem co mam robić- powtórne wyciąganie celem totalnej wymiany podłoża, po tak niedawnym ruszeniu może mu zaszkodzić. Dlatego póki co nie podlewam i usuwam sukcesywnie kawałki kory ze śladami pleśni.
A oto korzenie, które mnie martwią i o których pisałam wcześniej.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Asiu chyba masz rację, że to w wyniku podlewania gdyż jak zauważyłaś dotyczy to jedynie korzeni wystających nad podłoże. Czy w tej sytuacji zaprzestać zraszania? Czy takie ślady mogą stać się w przyszłości zarzewiem grzybicy?
Pozdrawiam Was serdecznie :)
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p

Post »

Kochani ale nowina!!! Pamiętacie jak ostatnio ubolewałam nad tym, iż nie widzę nowych listków u swoich pociech? Otóż są!!! Konstancja /Phalaenopsis/, co prawda wkrótce zacznie przekwitać, ale dała mi dziś wiele szczęścia gdyż dopatrzyłam się u niej nowego listka. Dopiero wychyla się ze szczelinki- ale jaka to radość!!! ;:1
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p

Post »

Następna ciekwostka. Biedroneczka /Phalaenospsis/ po jakże przykrym zrzuceniu pąków kwiatowych uaktywniła jeden z węzłów na pędzie kwiatowym. Jak myślicie czy to jest zaczątek do nowego rozgałęzienia?
Obrazek
Dodam jedynie, że jeśli chodzi o szczyty pędów kwiatowych to nadal są aktywne.
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p

Post »

Teraz moja śliczna Violet , o której wspominałam na wątku Orchideomaniaka. To jej pęd kwiatowy.
Obrazek

Obrazek

i korzonki

Obrazek
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p

Post »

Dzisiaj znowu wychyla się spod liścia. Jeśli zachowa taką tendencję to nie będą potrzebne waciki ;)
A teraz cała roślinka.
Obrazek
Jak widzicie liście jak uszy spaniela. Niestety to nie jedyny Phalaenopsis, którego liście tracą wigor. Czy to właśnie nazywacie brakiem turgoru? Jak sądzicie, co może być przyczyną? Zbyt mało światła, bądź też temperatura? Może kaloryfery?
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p

Post »

Teraz pytanko dotyczące Oncidium. W wielu wątkach jest napisane, że pomarszczenie PSB wynika z wysiłku podczas kwitnienia, bądź też z wieku PSB. Moje Oncidium - Feniks- ma trzy PSB i wszystkie pomarszczone bez względu na to ile czasu stoi w wiaderku z wodą podczas podlewania. Jak sądzicie, czy taka jego uroda? Czy robię coś nie tak jak trzeba?
Obrazek
Na koniec Helios /Phalaenopsis/, otworzył ostatni pączek :) Z jednej strony radość wielka, że żadnego nie zgubił z drugiej zaś wielka szkoda bo to oznacza, że niedługo zacznie się proces przekwitania :(

Obrazek
x-k-a
200p
200p
Od: 11 wrz 2008, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Blondysiu, no widzisz nie trzeba było się tak martwić :) Ale jak już pokazał się listek, to na pewno będziesz bardziej spokojna o Konstancję.
Według mnie, Biedroneczka będzie miała pędzik boczny ;:165
Ja również mam problem z pędami które rosną wzdłuż liści, ale czekam aż jeszcze podrosną i zacznę je podpinać, mam nadzieję, że się uda.

Co do Oncidium, to może to być też kwestia zbyt małej wilgotności powietrza. Moje miało podobnie, ale kwitło, teraz sobie odpoczywa i wszystko wydaje się być w jak najlepszym porządku.
Zdaje się, że Jovanka pisała, że jest to związane z tym, że w domu bardzo trudno odtworzyć 'oryginalne' warunki, więc psb marszczą się troszkę, ale w niczym im to nie przeszkadza.

Doniczka dla Floriana - pierwsza klasa, baardzo mi się podoba ;:165
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p

Post »

Koralino, ile ja się za tą doniczką nabiegałam :) To jest trzecia, którą kupiłam. W zasadzie to wazon i to sporo większy, ale przynajmniej jest sporo miejsca na keramzyt i cyrkulację powietrza. Mam nadzieję, że będzie mu w niej dobrze :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”