Taki - sobie ogród cz.5
Re: Taki - sobie ogród cz.5
Baywatch bardzo ciekawa. Kupiłam w tym roku kilka anemonowych i wszystkie okazały się pomyłkami... I Caribbean Fantasy też wzrok przyciąga - zaszalała z kolorami 

- silvarerum
- 1000p
- Od: 16 kwie 2012, o 21:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo ładne te kaktusy. Za każdym razem, gdy patrzę na moje dalie cieszę się, że je posadziłam.
Też mi żal róż i hortensji - moja Anabela wygląda koszmarnie.
Też mi żal róż i hortensji - moja Anabela wygląda koszmarnie.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
- iwona0042
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Też śliczne kształty i kolorki
, uwielbiam dalie, miałam ich kiedyś ogromną ilość, najróżniejszych, dlatego są mi takie bliskie, teraz nie mam gdzie przechowywać, sporo straciłam, przechowywane w piwnicy uschły, inne zgniły, nie wiem czemu, dałam sobie z nimi spokój, oglądam w Waszych ogrodach 

-
- 500p
- Od: 6 lip 2014, o 19:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ta jest piękna Cheyenne .Dziękuję za informacje o dalii
-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Bosze drogi, ja chcem wszystkie. I już obmyślam, gdzie będą rosły za rok. Już jesienią im przygotuję miejsce. Za rok będę się chwaliła
A bym zapomniała....ładne masz fiołeczki

A bym zapomniała....ładne masz fiołeczki

- kasik 69
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
Miłko dzięki za radę w sprawie nie do końca wykształconych kwiatów,będę obrywać,bo dotychczas tylko przekwitnięte obrywam.Co do konkurowania,to w wątku daliowym odkryłam Rysia,ten to ma dalie i to na ROD
.Mi do Was daleko,ale może kiedyś,jak będę miała swój ogród
.Na pewno jakieś kaktusowe posadzę na wiosnę,A Twoje Miłeczko chętnie zobaczyłabym,,na żywo,,

- Pulpa222
- Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Ja też lubię takie 'potargane' dalie
. Te małe , anemonowe są cudne, a ta zza morza - niesamowita
.

Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Wiem Miłko, że na wielkości kwiatów Ci nie zależy, tym większe było moje zdumienie, jak zakwitła od Ciebie 'Mingus Randy'! To olbrzym!
'Hapet Bordeaux' piękna! Nie miałem wcześniej Hapetów i dopiero teraz zaczynam je doceniać.
Z nazwą 'Goldorange' chyba trafiłaś bezbłędnie
'Hapet Bordeaux' piękna! Nie miałem wcześniej Hapetów i dopiero teraz zaczynam je doceniać.
Z nazwą 'Goldorange' chyba trafiłaś bezbłędnie

- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Jacku! Mingus Randy dostałam w zeszłym roku od Grzesia. nie byłam do końca świadoma, jaki będzie. Teraz jest częścią krajobrazu mojego ogrodu. Dostałam od Stanisława w tym roku Harry Meggos, choć go nie zamawiałam, ale zgodziłam się na zamienniki i poddałam się decyzjom Stanisława. Jest powalająca w swojej barwie i kształcie! Czyli udana! Ale wielkość też powala!
Hapet udany również, zakwitł szybko i obficie. Lubię takie niezawodne! No i oby to była Goldorange. Jest praktycznie identyczna! mam od Gabriela, tez jest cudowna, bo obficie kwitnie, choć w tej suszy kwiatki małe...
Aniu! Cieszę się, że Ci się podoba! W ogóle te zza oceanu mam udane, a przysłali po jednej bulwce z oczkiem. Ja sama nie mogę określić, które dalie najbardziej mi się podobają. Ale jak sa potargane (ja wolę regularne), to już muszą mieć w sobie coś...
Kasiu! Zapraszam! Co robisz w sobotę do południa?
Ryszard faktycznie ma imponująca kolekcję i wielka pasję, choć zarzeka się, ze na taka ilość już nie ma siły i od przyszłego sezonu redukuje kolekcję. Zobaczymy
Małgoś! Fiołeczki rzeczywiście udane, a ile ich mam!!!
Przygotuj miejsce i do sadzenia i do przechowywania! Koniecznie! A potem się chwal, jak ja!
Marzenko! Ależ proszę, przyjemność po mojej stronie! Jak tylko coś, to wiesz!...
Dziękuję w imieniu Cheyenne!
Iwonko!
Trochę tak jest z tymi daliami, ze są zazdrosne... wymagają trochę więcej uwagi niż inne rośliny. Warto karpy przysypać piaskiem lob ziemią. ja tego nie robię, ale zdarza się, że co delikatniejsze karpy przechowuję w donicach z ziemią. Dalie gniją praktycznie wtedy, gdy podmarzną. Trzeba dbać, żeby temperatura wynosiła tak 2-10st.C Ale możesz oglądać do woli, jak ja np patrzę na wiele roslin u Ciebie, których nie mam!
Sylwia! W nocy ma być burza, to podleje, a potem ulży trochę. Moje róże już ledwie ciągną i nawet nie zastanawiam się, czemu nie kwitną (tam takie gdzieniegdzie pojedyncze kwiatki mam). Bukietówki jakoś sobie radzą, ale ogrodowe, to masakra!
Kasiu! To Ty nie kupuj kota w worku! Na wiosnę daj znać, a powiem Ci od kogo i gdzie można kupować, no i chętnie zawsze się dzielę nadwyżkami!
Dziś po obcięciu przekwitniętych dali, uciekłam do domu, nawet nie podlewałam, bo w nocy obiecali burzę. Jestem ciekawa...
Na dziś:
Citron du Cap

Show'n Tell

A żeby nie było, ze tylko dalie mam - pomidory super smaczne bodajże St. Pierre

Wiewiórka na sośnie sąsiadki

Ogólnie z przewagą Nuit d'Ete

Take Off

Silver Years

Silver Wedding

Hapet udany również, zakwitł szybko i obficie. Lubię takie niezawodne! No i oby to była Goldorange. Jest praktycznie identyczna! mam od Gabriela, tez jest cudowna, bo obficie kwitnie, choć w tej suszy kwiatki małe...
Aniu! Cieszę się, że Ci się podoba! W ogóle te zza oceanu mam udane, a przysłali po jednej bulwce z oczkiem. Ja sama nie mogę określić, które dalie najbardziej mi się podobają. Ale jak sa potargane (ja wolę regularne), to już muszą mieć w sobie coś...

Kasiu! Zapraszam! Co robisz w sobotę do południa?

Małgoś! Fiołeczki rzeczywiście udane, a ile ich mam!!!

Marzenko! Ależ proszę, przyjemność po mojej stronie! Jak tylko coś, to wiesz!...

Iwonko!

Sylwia! W nocy ma być burza, to podleje, a potem ulży trochę. Moje róże już ledwie ciągną i nawet nie zastanawiam się, czemu nie kwitną (tam takie gdzieniegdzie pojedyncze kwiatki mam). Bukietówki jakoś sobie radzą, ale ogrodowe, to masakra!
Kasiu! To Ty nie kupuj kota w worku! Na wiosnę daj znać, a powiem Ci od kogo i gdzie można kupować, no i chętnie zawsze się dzielę nadwyżkami!

Dziś po obcięciu przekwitniętych dali, uciekłam do domu, nawet nie podlewałam, bo w nocy obiecali burzę. Jestem ciekawa...

Na dziś:
Citron du Cap

Show'n Tell

A żeby nie było, ze tylko dalie mam - pomidory super smaczne bodajże St. Pierre

Wiewiórka na sośnie sąsiadki

Ogólnie z przewagą Nuit d'Ete

Take Off

Silver Years

Silver Wedding

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Bo to jest tak Miłko: u sprawdzonych źródeł też kupuję, ale czasem zobaczę coś takiego, ze zaryzykuję. W tym roku niestety ryzykanctwo się nie opłaciło...
- silvarerum
- 1000p
Z tego rzutu moim faworytem jest Take Off.
Nareszcie popadało
I wygląda na to, że w końcu popada tak, że podleje wszystko.
Nareszcie popadało

- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Miłeczko jak tam u Ciebie? U mnie w nocy przeszła burza i podlało wreszcie porządnie roślinki
A zakupy zrealizowane? Pochwal no się czy byłaś i co upolowałaś?

A zakupy zrealizowane? Pochwal no się czy byłaś i co upolowałaś?
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Zuza! Burza fajna! Nie wiało tak jak ostatnio, strat żadnych, za to wszystko dokładnie podlane. Nawet oglądałam wielką kałużę przed domem i kombinowałam, jak zrobić z niej rezerwuar na gorsze czasy!
Już mi te upały i susza pomieszały w głowie!
Na zakupy jadę dziś po pracy, bo stwierdziłam, że musi zelżeć upał. Jak jest za gorąco, to nie mogę myśleć logicznie i rzadko kupuję to, co bym chciała
Sylwia! Take off faktycznie jest urocza, ale słabo kwitnie w tym roku i kwiaty ma niewielkie
Ulga po deszczu niesamowita. Jeszcze wieczorem chcieliśmy z mężem robić zakłady, czy burza do nas dotrze. Szła północą, a nasz odcinek często deszcze omijają ze względu na ciąg jezior polodowcowych. Ale gdzieś około północy walnęło skutecznie
Kasiu! Ja też zaryzykowałam kupując z f-my Benex
Ale byłam pewna, że wyrośnie coś innego!
Taką niespodziankę chciałam sobie sprawić
Miała być Franz Kafka, a jest Musette
Mam nadzieję, że suszy i upałów już nie będzie. Dalie mają jeszcze miesiąc na kwitnienie, a może jeszcze dłużej. Może okazać się, że właśnie wrzesień pod względem kwitnienia dalii będzie najkorzystniejszy. Fajnie by było też, żeby róże obficie powtórzyły, ale pewnie po tej suszy niewiele da radę
Na dziś:
Lemon Merengue

Noel

Citron du Cap

Eveline - kwitnie obficie, ale kwiaty ma nietrwałe

O! mam jeżówki! Wypłosze straszne, ale są!

I wychodzi na to, ze Akitę mam! Kupiłam w Lidlu zestaw "Vancouver mix" i miały być różne, ale Akity nie miało być. Czekam na jeszcze jedną. Trzecia poszła na wieczne łąki.

Sandia Shomei

Alaska

Na zakupy jadę dziś po pracy, bo stwierdziłam, że musi zelżeć upał. Jak jest za gorąco, to nie mogę myśleć logicznie i rzadko kupuję to, co bym chciała

Sylwia! Take off faktycznie jest urocza, ale słabo kwitnie w tym roku i kwiaty ma niewielkie

Kasiu! Ja też zaryzykowałam kupując z f-my Benex

Mam nadzieję, że suszy i upałów już nie będzie. Dalie mają jeszcze miesiąc na kwitnienie, a może jeszcze dłużej. Może okazać się, że właśnie wrzesień pod względem kwitnienia dalii będzie najkorzystniejszy. Fajnie by było też, żeby róże obficie powtórzyły, ale pewnie po tej suszy niewiele da radę

Na dziś:
Lemon Merengue

Noel

Citron du Cap

Eveline - kwitnie obficie, ale kwiaty ma nietrwałe

O! mam jeżówki! Wypłosze straszne, ale są!

I wychodzi na to, ze Akitę mam! Kupiłam w Lidlu zestaw "Vancouver mix" i miały być różne, ale Akity nie miało być. Czekam na jeszcze jedną. Trzecia poszła na wieczne łąki.

Sandia Shomei

Alaska

Miłka
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
To udało Ci się z tą 'Akitą'
Tak trudno na nią trafić!
Mogę tylko powzdychać do dalii, które w teorii mam ale kwiatów ani widu, ani słychu ('Citron du Cap', 'Nuit d'Ete', a 'Shaw'n Tell' to chyba dziś rozdeptałem podlewając, bo ma chyba z 10cm od ziemi!)
Pochwalę jeszcze 'Lemon Merengue'
Siedzę jak na szpilkach wyczekując deszczu, a tu nic!

Mogę tylko powzdychać do dalii, które w teorii mam ale kwiatów ani widu, ani słychu ('Citron du Cap', 'Nuit d'Ete', a 'Shaw'n Tell' to chyba dziś rozdeptałem podlewając, bo ma chyba z 10cm od ziemi!)
Pochwalę jeszcze 'Lemon Merengue'

Siedzę jak na szpilkach wyczekując deszczu, a tu nic!
- silvarerum
- 1000p
Wszystkie mi się podobają. A jeżówki ładne, ja wsadziłam w tym roku dwie, dały po jednym kwiatku - strasznie wyłysiałym. Dałam im szansę do przyszłego roku.
Mieszkamy od siebie rzut beretem - opis burzy idealnie pasuje i do moje fyrtla
Mieszkamy od siebie rzut beretem - opis burzy idealnie pasuje i do moje fyrtla