Taki - sobie ogród cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.5

Post »

Baywatch bardzo ciekawa. Kupiłam w tym roku kilka anemonowych i wszystkie okazały się pomyłkami... I Caribbean Fantasy też wzrok przyciąga - zaszalała z kolorami ;:oj
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Bardzo ładne te kaktusy. Za każdym razem, gdy patrzę na moje dalie cieszę się, że je posadziłam.

Też mi żal róż i hortensji - moja Anabela wygląda koszmarnie.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Też śliczne kształty i kolorki ;:215, uwielbiam dalie, miałam ich kiedyś ogromną ilość, najróżniejszych, dlatego są mi takie bliskie, teraz nie mam gdzie przechowywać, sporo straciłam, przechowywane w piwnicy uschły, inne zgniły, nie wiem czemu, dałam sobie z nimi spokój, oglądam w Waszych ogrodach :wit
Marzena77
500p
500p
Od: 6 lip 2014, o 19:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ta jest piękna Cheyenne .Dziękuję za informacje o dalii
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Bosze drogi, ja chcem wszystkie. I już obmyślam, gdzie będą rosły za rok. Już jesienią im przygotuję miejsce. Za rok będę się chwaliła :D
A bym zapomniała....ładne masz fiołeczki ;:196
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

Miłko dzięki za radę w sprawie nie do końca wykształconych kwiatów,będę obrywać,bo dotychczas tylko przekwitnięte obrywam.Co do konkurowania,to w wątku daliowym odkryłam Rysia,ten to ma dalie i to na ROD ;:oj .Mi do Was daleko,ale może kiedyś,jak będę miała swój ogród ;:224 .Na pewno jakieś kaktusowe posadzę na wiosnę,A Twoje Miłeczko chętnie zobaczyłabym,,na żywo,,
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Ja też lubię takie 'potargane' dalie ;:108 . Te małe , anemonowe są cudne, a ta zza morza - niesamowita ;:63 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Wiem Miłko, że na wielkości kwiatów Ci nie zależy, tym większe było moje zdumienie, jak zakwitła od Ciebie 'Mingus Randy'! To olbrzym!
'Hapet Bordeaux' piękna! Nie miałem wcześniej Hapetów i dopiero teraz zaczynam je doceniać.
Z nazwą 'Goldorange' chyba trafiłaś bezbłędnie ;:333
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Jacku! Mingus Randy dostałam w zeszłym roku od Grzesia. nie byłam do końca świadoma, jaki będzie. Teraz jest częścią krajobrazu mojego ogrodu. Dostałam od Stanisława w tym roku Harry Meggos, choć go nie zamawiałam, ale zgodziłam się na zamienniki i poddałam się decyzjom Stanisława. Jest powalająca w swojej barwie i kształcie! Czyli udana! Ale wielkość też powala!
Hapet udany również, zakwitł szybko i obficie. Lubię takie niezawodne! No i oby to była Goldorange. Jest praktycznie identyczna! mam od Gabriela, tez jest cudowna, bo obficie kwitnie, choć w tej suszy kwiatki małe...

Aniu! Cieszę się, że Ci się podoba! W ogóle te zza oceanu mam udane, a przysłali po jednej bulwce z oczkiem. Ja sama nie mogę określić, które dalie najbardziej mi się podobają. Ale jak sa potargane (ja wolę regularne), to już muszą mieć w sobie coś... :wink:

Kasiu! Zapraszam! Co robisz w sobotę do południa? :wit Ryszard faktycznie ma imponująca kolekcję i wielka pasję, choć zarzeka się, ze na taka ilość już nie ma siły i od przyszłego sezonu redukuje kolekcję. Zobaczymy ;:173

Małgoś! Fiołeczki rzeczywiście udane, a ile ich mam!!! ;:306 Przygotuj miejsce i do sadzenia i do przechowywania! Koniecznie! A potem się chwal, jak ja! ;:173

Marzenko! Ależ proszę, przyjemność po mojej stronie! Jak tylko coś, to wiesz!... :wink: Dziękuję w imieniu Cheyenne!

Iwonko! ;:196 Trochę tak jest z tymi daliami, ze są zazdrosne... wymagają trochę więcej uwagi niż inne rośliny. Warto karpy przysypać piaskiem lob ziemią. ja tego nie robię, ale zdarza się, że co delikatniejsze karpy przechowuję w donicach z ziemią. Dalie gniją praktycznie wtedy, gdy podmarzną. Trzeba dbać, żeby temperatura wynosiła tak 2-10st.C Ale możesz oglądać do woli, jak ja np patrzę na wiele roslin u Ciebie, których nie mam! ;:173

Sylwia! W nocy ma być burza, to podleje, a potem ulży trochę. Moje róże już ledwie ciągną i nawet nie zastanawiam się, czemu nie kwitną (tam takie gdzieniegdzie pojedyncze kwiatki mam). Bukietówki jakoś sobie radzą, ale ogrodowe, to masakra!

Kasiu! To Ty nie kupuj kota w worku! Na wiosnę daj znać, a powiem Ci od kogo i gdzie można kupować, no i chętnie zawsze się dzielę nadwyżkami! :wink:

Dziś po obcięciu przekwitniętych dali, uciekłam do domu, nawet nie podlewałam, bo w nocy obiecali burzę. Jestem ciekawa... ;:224

Na dziś:

Citron du Cap
Obrazek

Show'n Tell
Obrazek

A żeby nie było, ze tylko dalie mam - pomidory super smaczne bodajże St. Pierre
Obrazek

Wiewiórka na sośnie sąsiadki
Obrazek

Ogólnie z przewagą Nuit d'Ete
Obrazek

Take Off
Obrazek

Silver Years
Obrazek

Silver Wedding
Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Bo to jest tak Miłko: u sprawdzonych źródeł też kupuję, ale czasem zobaczę coś takiego, ze zaryzykuję. W tym roku niestety ryzykanctwo się nie opłaciło...
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p

Post »

Z tego rzutu moim faworytem jest Take Off.

Nareszcie popadało :) I wygląda na to, że w końcu popada tak, że podleje wszystko.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Miłeczko jak tam u Ciebie? U mnie w nocy przeszła burza i podlało wreszcie porządnie roślinki :tan
A zakupy zrealizowane? Pochwal no się czy byłaś i co upolowałaś?
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Zuza! Burza fajna! Nie wiało tak jak ostatnio, strat żadnych, za to wszystko dokładnie podlane. Nawet oglądałam wielką kałużę przed domem i kombinowałam, jak zrobić z niej rezerwuar na gorsze czasy! ;:306 Już mi te upały i susza pomieszały w głowie! ;:306
Na zakupy jadę dziś po pracy, bo stwierdziłam, że musi zelżeć upał. Jak jest za gorąco, to nie mogę myśleć logicznie i rzadko kupuję to, co bym chciała :wink:

Sylwia! Take off faktycznie jest urocza, ale słabo kwitnie w tym roku i kwiaty ma niewielkie :( Ulga po deszczu niesamowita. Jeszcze wieczorem chcieliśmy z mężem robić zakłady, czy burza do nas dotrze. Szła północą, a nasz odcinek często deszcze omijają ze względu na ciąg jezior polodowcowych. Ale gdzieś około północy walnęło skutecznie :tan

Kasiu! Ja też zaryzykowałam kupując z f-my Benex ;:306 Ale byłam pewna, że wyrośnie coś innego! ;:306 Taką niespodziankę chciałam sobie sprawić :lol: Miała być Franz Kafka, a jest Musette :wink:

Mam nadzieję, że suszy i upałów już nie będzie. Dalie mają jeszcze miesiąc na kwitnienie, a może jeszcze dłużej. Może okazać się, że właśnie wrzesień pod względem kwitnienia dalii będzie najkorzystniejszy. Fajnie by było też, żeby róże obficie powtórzyły, ale pewnie po tej suszy niewiele da radę ;:145

Na dziś:

Lemon Merengue
Obrazek

Noel
Obrazek

Citron du Cap
Obrazek

Eveline - kwitnie obficie, ale kwiaty ma nietrwałe
Obrazek

O! mam jeżówki! Wypłosze straszne, ale są!
Obrazek

I wychodzi na to, ze Akitę mam! Kupiłam w Lidlu zestaw "Vancouver mix" i miały być różne, ale Akity nie miało być. Czekam na jeszcze jedną. Trzecia poszła na wieczne łąki.
Obrazek

Sandia Shomei
Obrazek

Alaska
Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

To udało Ci się z tą 'Akitą' ;:63 Tak trudno na nią trafić!
Mogę tylko powzdychać do dalii, które w teorii mam ale kwiatów ani widu, ani słychu ('Citron du Cap', 'Nuit d'Ete', a 'Shaw'n Tell' to chyba dziś rozdeptałem podlewając, bo ma chyba z 10cm od ziemi!)
Pochwalę jeszcze 'Lemon Merengue' ;:333
Siedzę jak na szpilkach wyczekując deszczu, a tu nic!
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p

Post »

Wszystkie mi się podobają. A jeżówki ładne, ja wsadziłam w tym roku dwie, dały po jednym kwiatku - strasznie wyłysiałym. Dałam im szansę do przyszłego roku.

Mieszkamy od siebie rzut beretem - opis burzy idealnie pasuje i do moje fyrtla :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”