Ogród na wichrowym wzgórzu cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym wzgórzu cz.9

Post »

jolcia1212 pisze::wit
Moniko u nas znów dziś było upalnie. Przesadziłam jednego derenia :tan Mam nadzieję że będzie żył. Deszczu starczyło na ok. 2 cm, dalej skała.
Jolu, u nas cały czas upał. Dobrze, że w ten jeden dzień była ulewa, bo chyba by już zupełnie wszystko padło ;:222 .
Moje przesadzane w upały róże zostały zupełnie bez liści, a teraz dopiero puszczają nowe - będzie za to piękne jesienne kwitnienie. Dobrze, że zima w tym roku znów będzie łagodna, to im nie zaszkodzi takie późne kwitnienie ;:131
Dereń może mocno odchorować takie przesadzanie. Moje derenie potraktowałam tak rok temu i myślałam, że padły zupełnie, ale na szczęście późno, bo późno (chyba dopiero w maju :roll: ), ale wypuściły listki. Najważniejsze, żeby dużo podlewać, to nawet jeśli zgubią liście, to będą żyły. Wiesz, gorszej głupoty jak ja zrobiłam, to chyba nikt się nie podjął - przesadziłam magnolię w czasie upału i opuściła wszystkie liście ;:124 Na szczęście coś tam wypuszcza, więc może będzie żyła ;:224
Ja już tak mam, że latem przenoszę rośliny i nie umiem inaczej, bo jestem raczej niecierpliwa - jak coś sobie wymyślę, to musze szybko realizować ;:131

-- N 30 sie 2015 09:55 --
Marzena2007 pisze:Również uwielbiam anabellki, chyba nawet bardziej gdy przekiwtną i nabierają tego pięknego limonkowego koloru

Pozdrawiam Moniko
Ooo, ja zdecydowanie też najbardziej lubię ten limonkowy etap ;:215
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Margo2 pisze:Ale szalejesz w ogrodzie
Kolejne konstrukcje powstają jedne po drugiej
Domek wyszedł ;:173 ;:167
Zawsze bardzo podobała mi się twoja hortensjowa rabatka
Pokarzesz jarzębinkę?
Właśnie się zastanawiałam nad jej zakupem
Szczepiona? Jeśli tak to na jakiej wysokości?
Dzięki, Gosiu ;:196 Domek cały czas się zmienia - w tej chwili ma już pokrycie z papy i zamontowaną iglicę na czubku ;:333 Jutro ma przyjść dostawa gontów, to będziemy działać dalej nad upiększaniem daszku :D
Mój jarząbek ma czerwone/bordowe korale - śliczne, duuuże
Obrazek

Będzie ładne, duże drzewko :D
Awatar użytkownika
jolcia1212
500p
500p
Od: 8 gru 2009, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moniko :wit
Mój dereń jest w zadziwiająco dobrym stanie ;:oj Powiem więcej, mam wrażenie że odżył. Faktem jest że rósł w miejscu bardzo suchym a ja się nim w ogóle nie przejmowałam. Nie jest to młodziutki krzew, więc musiał sobie radzić. Teraz wody ma po kokardkę i na razie nie stroi fochów ;:173 Ma tam też trochę więcej cienia.
Twoja magnolia też da radę. Trzymam za nią kciuki. Ja też należę do niecierpliwców, chociaż życie pokory uczy, no i moje stawy też.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Końcówka lata jest urocza, choć kwitnienia nieco mniej. Róże powoli ponawiają kwitnienie - późno w tym roku ;:224 Inne jeszcze bezlistne po przesadzeniu (część liści opadła, część zerwałam, bo były brzydkie), wiec będą kwitły już jesienią ;:131 Za to zieleń jest teraz bardziej zielona :wink:
Obrazek

Jarząbek owocuje na całego
Obrazek

Uplotłam nowy wianek w moich ulubionych ogrodowych kolorach
Obrazek

Deszczu nie było - przeszła tylko chmura deszczowa, spadło kilka kropli (nawet nie zdążyłam pomyśleć nad ucieczką do domu, a już przeszło), ale za to była cuuuudna tęcza :D
Obrazek

Nawłocie za ogrodem kwitną, a ja później cały sezon pielę siewki :evil:
Obrazek

Domek zmienia się z każdym tygodniem w następnym tygodniu daszek z czarnej papy zmieni się w ceglasty
Obrazek

-- N 30 sie 2015 10:16 --
jolcia1212 pisze:Moniko :wit
Mój dereń jest w zadziwiająco dobrym stanie ;:oj Powiem więcej, mam wrażenie że odżył. Faktem jest że rósł w miejscu bardzo suchym a ja się nim w ogóle nie przejmowałam. Nie jest to młodziutki krzew, więc musiał sobie radzić. Teraz wody ma po kokardkę i na razie nie stroi fochów ;:173 Ma tam też trochę więcej cienia.
Twoja magnolia też da radę. Trzymam za nią kciuki. Ja też należę do niecierpliwców, chociaż życie pokory uczy, no i moje stawy też.
Widocznie cień pomaga ;:108 Twoje róże też były piękne zielone w donicach przez dwa tygodnie, a wystarczy, że przeniosłam je ostatnio do słońca i zaraz listki pożółkły - musiałam oberwać ;:222 . To chyba dlatego, żebyś nie miała lepiej niż ja - u mnie połowa róż łysych po przesadzeniu :;230
Na szczęście już nabierają sił i szykują się do zazielenienia ;:333
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

pięknie jest za każdym razem to piszę bo Uwielbiam twój ogród przez duże U :D , nawłoci nie zazdroszczę ja mam problem z mleczem bo rozsiewa się z sąsiedniej łąki i mam go dosłownie wszędzie.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Moniś, a wiesz, że w tym roku to i u mnie były tęcze praktycznie bez deszczu ;:306 Kilka lat wstecz pewnie by mnie to cieszyło, w tym roku czarna rozpacz. Hortensje mam przypalone tak jak twoje, o różach i ich jednodniowym kwitnieniu łaskawie wolę nie wspominać. Zakochałam się w twoich zdjęciach jarzębiny ;:167 i te przypomniane przez Misię białe ostróżki ;:152 ;:152 . Już dwa razy kupowałam na bazarze i przez allegro (liczyłam na niską cenę ;:223 ) i padły. Chyba są jakieś wrażliwsze niż niebieskie. Jak uważasz?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Filemon24 pisze:pięknie jest za każdym razem to piszę bo Uwielbiam twój ogród przez duże U :D , nawłoci nie zazdroszczę ja mam problem z mleczem bo rozsiewa się z sąsiedniej łąki i mam go dosłownie wszędzie.
Anitko, mlecze to i ja mam w ogromnej ilości ;:222 U mnie urodzaj wszelkiego zielska :evil:
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Monia, no fakt :D mamy podobne wianki. Ale Twój taki elegancki, ułożony...w moim chaos panuje kolorystyczny, ale również dopasowany do ogrodu.
Śliczne zdjęcia ogrodu, ależ masz tych hektarów. I wszystko zadbane, jak w pudełeczku. ;:333
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nifredil pisze:Moniś, a wiesz, że w tym roku to i u mnie były tęcze praktycznie bez deszczu ;:306 Kilka lat wstecz pewnie by mnie to cieszyło, w tym roku czarna rozpacz. Hortensje mam przypalone tak jak twoje, o różach i ich jednodniowym kwitnieniu łaskawie wolę nie wspominać. Zakochałam się w twoich zdjęciach jarzębiny ;:167 i te przypomniane przez Misię białe ostróżki ;:152 ;:152 . Już dwa razy kupowałam na bazarze i przez allegrooo (liczyłam na niską cenę ;:223 ) i padły. Chyba są jakieś wrażliwsze niż niebieskie. Jak uważasz?
U mnie ostróżki rosną bez kłopotu, więc nie wiem od czego to zależy :roll: Miałam niegdyś różowe, ale te mi wyginęły - były jakby 3 letnie i co kupiłam, to niknęły. Być może za sprawą ślimaków ;:224
Te białe, lawendowe i niebieskie, które mam są dzielne i wyrosły na duże sadzonki ;:333
Sabinko, nie pamiętam tak suchego i upalnego lata ;:218 U mnie wszystko ledwie zipie - podlewam ciągle, ale niestety część wrażliwszych roślin niezbyt dobrze znosi kontakt zimnej wody z nagrzanymi w ciągu dnia liśćmi. Pocieszam się tym, że nawet gdy opadną te porażone listki, to roślina i tak przeżyje i odbije po jakimś czasie nowymi ;:173
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

PEPSI pisze:Monia, no fakt :D mamy podobne wianki. Ale Twój taki elegancki, ułożony...w moim chaos panuje kolorystyczny, ale również dopasowany do ogrodu.
Śliczne zdjęcia ogrodu, ależ masz tych hektarów. I wszystko zadbane, jak w pudełeczku. ;:333
Dziękuję ;:196 ;:4 Ja już tak mam, że lubię mieć wszystko na swoim miejscu ;:131 Czasami to może być wkurzające dla innych ;:218
Tak to już jest, że ogrody są odzwierciedleniem naszej duszy i dobrze, bo jest rozmaicie i ciekawie ;:333
Wianek wisi na drzwiach - myślę, że po zasuszeniu zachowa kolor? Nie wiem, nie mam doświadczenia z tymi kwiatami. Kupiłam 3 bukiety, bo mi się kolory spodobały i uplotłam wianek, a serducho z lawendy zawisło na drzwiach domku ogrodowego :D .
A co do ogrodu - wszystko fajnie, ale chwastów mam sporo i nie nadążam pielić ;:222
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kilka ujęć z dzisiejszego ogrodu
zegar już zdobi ogród
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dla miłośników cienistych zakątków
Obrazek

I nowe ozdoby w ogrodzie - za podziękowaniem dla Pana Andrzeja, który sprostał moim wymysłom i wymaganiom ;:131 ;:180
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:wit
Awatar użytkownika
Fabi 12
1000p
1000p
Od: 18 sty 2010, o 21:20

Post »

Tak w ogóle to nie lubię ślimaków, ale Twój jest ;:333 i chętnie bym go widziała w swoim ogrodzie ,nawet kilka ;:215
123katex
1000p
1000p
Od: 22 maja 2013, o 20:16

Post »

Nie wiem co powiedzieć Tw?j ogród jest bajeczny a te piękne dodatki dodają tajemniczości I uroku .
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

widziałam już na fejsie i pochwaliłam ;:333 wszystko jest takie dopracowane,solidne.... piękne wykończenie ogrodu te ozdoby.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Patiann
200p
200p
Od: 6 maja 2012, o 12:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Monika CUDO!!! Az chce sie plakac z zachwytu. Domek i murek cudowny, sliczny klor cegielki, a jak sloneczko to wszystko oswietla, to wyglada jak z bajki, normalnie inna dymensja. Przylaczam sie do propozycji wystapienia w tv. A moze nagralabys nam filmik na YouTube ?Wierze, ze na zywo wyglada to jeszcze cudniej. ;:167 ;:167
Pozdrawiam Patrycja- Ania
Zgoda na brak polskiej czcionki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”