Zielono mi w głowie i... na parapetach - cz.VI

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielono mi w głowie i... na parapetach - cz.VI

Post »

Jakby Ci sie z pachyclada nie dalo, to melduj - przywioze Ci jesienia. Moja rosnie jak pokrecona.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Awatar użytkownika
izary
500p
500p
Od: 11 wrz 2014, o 11:09

Post »

ooo, Justus, cudny!!!! A ,liście też ma mniejsze? A może z Gloria krzyżowałaś?
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Izary - tak liście też ma mniejsze. Takie, jak odmiana Nerys, czyli wąskie i nieco krótsze niż u standardowych skrętników.
W pełni rozkwitu siewka wygląda tak (numer siewki: 1-13-A-JP):

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Justynko :wit
Pokazałaś nam przepiękne nie skażone jeszcze miejsca ;:138 -można Ci pozazdrościć,że masz je niemalże w zasięgu reki ;:108
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Justynko, sieweczka w delikatnych barwach. Ciekawe, że Ci sami rodzice, a tak inaczej się wybarwiają. A tej, do twarzy w błękitach.
halinkab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2015, o 14:00

Post »

No Justynka ładne to Twoje zielone dziecię ;:138
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam nieco mniej czasu na forum...bo obecnie zaczęły się przetwory.
Trzeba zrobić zapasy na zimę ;:108

Arkadius121- witaj u mnie ;)
Dziękuję, za wpis u mnie.
Myślę, że u każdego z nas są takie miejsca nieodkryte. Ścieżki, które znają tylko "tubylcy" ;:108
I właśnie w takich miejscach można odkrywać piękny świat przyrody.

Gianna- tak właśnie jest. Im bogatsza pula genowa rodziców, tym bardziej różnorodne siewki są po nich.

Halinkab- dziękuję bardzo. U mnie już rośnie kolejne pokolenie siewek skrętnikowych wysianych z tegorocznych krzyżówek.

To może zacznijmy od ogrodu... cyklantera (zwana: dzikim ogórkiem) - dostałam nasiona z wymiany i posiałam. Smak... orzeźwiający:

Obrazek

miszmasz traw..bo to przecież ich czas:

Obrazek

Pokochałam rozchodniki wielkokwiatowe, bo to rośliny miododajne:

Obrazek

Większość ogrodników myśli o powolnym zakończeniu sezonu. A ja czekam na początek sezonu na...chryzantemy. Na razie jest tysiące pączków, oj, będzie się działo ;:108
Moje "łączki" chryzantemowe wyglądają tak:

Obrazek

Najładniej kwitnie... Orange Lady... miniaturowa odmiana, fajna na skalniaki, wczesna:

Obrazek

A na parapetach też się dzieje, nowe pokolenie skrętników rośnie w siłę. W tym roku maleńkie sadzonki sadzę po kilkanaście sztuk do tacek, miejsce oszczędzam :

Obrazek

Kolejne debiuty siewek skrętnikowych, o numerze 11-13-B-JP

Obrazek

Ta poniżej jest śliczna... o numerze: 2-13-A-JP

Obrazek

Nie do wiary, ale są to siostry, po tych samych rodzicach z tego samego zapylenia:

Obrazek

Debiuty: Black Panther

Obrazek

Lolita

Obrazek

Opal? (dostałam podpisaną jako taką odmianę)

Obrazek

Na deser...moje maliny:

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Justynko, jestem zachwycona Twoimi sieweczkami ;:167 Pewnie niebawem staną się rarytasem dla kolekcjonerów ;:63

U mnie też chryzantemy zakwitły, dwie z sześciu od Ciebie :D Myślałam, że nie przeżyją tej suszy, jednak poradziły sobie. I nawet ładnie się zagęściły :tan

Dziki ogórek? Pierwszy raz się spotykam.
Awatar użytkownika
iksja
200p
200p
Od: 29 kwie 2010, o 15:25

Post »

Justynko siewka 2-13-A-JP robi wrażenie ;:167
Pozdrawiam Kasia
Zielony parapet;
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

Justysiu u Ciebie ciągle się coś dzieje,ciągle dużo kwitnień i oby natura była łaskawa dla chryzantemek i je podlała,malinki pyszniutkie :D
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
Iwona 0103
500p
500p
Od: 9 sie 2014, o 16:12

Post »

Śliczne Masz te skrętniki a siostrzyczki niesamowite aż się w głowie nie mieści, że są z jednych rodziców ;:oj
Awatar użytkownika
izary
500p
500p
Od: 11 wrz 2014, o 11:09

Post »

Obie siewki bardzo, bardzo mi się podobają :) Chryzantemowe pole też robi wrażenie, WoW ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oooo ta cyklantera mnie intryguje już od jakiegoś czasu, robisz z niej coś konkretnego, czy raczej tak do podgryzania?
I siewki piękne, najfajniejsze porównanie dwóch zupełnie różnych fenotypowo kwiatów z tego samego krzyżowania.
A skrętniki jak długo będą rosły razem? Bo moje od ciebie wszystkie kawałki się ukorzeniły i właśnie się zastanawiam, jak długo mogą rosnąć razem - bo skąd ja nagle wezmę tyle miejsca na tyle doniczek :roll:
I ja również czekam na chryzantemy, bo chociaż związane z końcem sezonu, z początkiem chłodów i w ogóle, to jednak przepiękne i będące świetnym "ubarwiaczem" jesieni i zwieńczeniem kwitnącego sezonu ;:333
O, Justynko, jeszcze chciałam zapytać - do jakiej wielkości doniczek mogę posadzić te listki miniaturowych fiołków?
Ach, jeszcze chciałam pochwalić maliny, bo są spore i ładne mimo upałów i posuchy!
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gianna- sieweczki skrętnikowe najładniejsze u mnie zostawiam ;)
Są pączki na krzyżówkach z 2014 roku, może zdążą zakwitnąć przed zimą.

O, jak się cieszę, że chryzantemki dały radę ;:215
Ja je kocham, bo mimo jesieni potrafią przedłużyć sezon o nawet 3 miesiące.
Warto też samemu testować chryzantemy, bo dużo z nich daje radę zimować w gruncie.
Zwłaszcza te chryzantemy, które są sprowadzane z Holandii ;:108

Iksja- Masz rację, ten piegusek jest ładny. Jedynie ma bardzo wysokie łodyżki.
Zobaczymy, co pokaże ta siewka w przyszłym sezonie i wtedy zadecyduję, czy zostaje, czy zmieni domek ;:108

Iwek- Masz rację, deszcz bardzo jest potrzebny. Mam w studni wodę, podlewam, ilea się da. Ale nie ma to jak naturalne podlewanie ;:108

Maliny w tym roku mają wyjątkowy mocny zapach, olejki eteryczne wręcz wybuchają w nich. Soki pachną...

Iwona 0103- to właśnie uwielbiam w krzyżowaniu, nie wiadomo co wyjdzie po rodzicach tych samych.

Izary- dziękuję w imieniu moich "dzieci" ;:108
Co do łączek chryzantemowych, to Poczekaj, aż zakwitną. Wtedy będę robić mnóstwo zdjęć. I tylko żal, że nie Będziesz Mogła poczuć zapachu tysięcy rozwiniętych kwiatów chryzantem.
A pachną... mocno :D

Malachitek- w tym roku cyklantera tylko na świeżo, do surówek. Najlepiej smakuje w mizerii z "normalnym" ogórkiem, szczypiorkiem i śmietaną.
Może w przyszłym sezonie będę robić z niej przetwory, chciałabym ją ukisić jak ogórki, ale nie wiem, czy się da ;:224

Przesadzaj skrętniki, one lubią przesadzanie - wtedy od razu ruszają ze wzrostem. Przynajmniej u mnie tak jest. Ja rozsadzam, jak sadzonki mają listki nawet pół centymetrowe, czasem odłamie się taki mały listek bez korzonków i też się przyjmie. Oczywiście nie wszystkie sadzonki tak małe przeżywają.
Są w ziemi z perlitem, zamiast podlewania używam opryskiwacza i zraszam podłoże.
Wtedy ziemia nie jest zbita, tylko pulchna i powietrze dochodzi do korzeni, co jest ważne dla młodych sadzonek.

Wiesz, na pewno u mnie zostaną po 2szt sadzonek z każdej odmiany. Nadwyżki będą na wymiany i odsprzedaż.
Za około miesiąc będę sadzonki przesadzać do kubków po jogurtach, mam ich mnóstwo (Rodzina i Znajomi dla mnie Zbierają, bo Wiedzą, że są mi one potrzebne). A te kubki potem wkładam w paletki, gdzie jest 60 otworów. I stoją na regałach. I tam będą czekać na wyjazd do nowych właścicieli. Te, co dla mnie zostają, to będę sadzić po 2 sztuki do jednej doniczki i trafią na docelowe, moje parapety.

Fiołeczki miniaturowe do jak najmniejszych doniczek, nawet okolo 4 cm średnicy ;:108 Ja sadzę miniatury do doniczek 9-11cm średnicy, ale wtedy tam wkładam 3 lub 4 odmiany. U mnie ten sposób uprawy się sprawdza. Ziemia w większych doniczkach wolniej wysycha (czyli rzadziej podlewam = oszczędność czasu), a sadzonki tak ładnie zarastają przestrzeń, że po pół roku jest piękna doniczka kolorowych liści i kwiatów. Oczywiście każda sadzonka jest opisana etykietą ;:108

Dziękuję, mam nadzieję, że maliny jeszcze przez cały wrzesień będą owocować. Uwielbiam soki z nich i trunki %-we ;:224

Niedawno przyjechała do mnie jedna z najbardziej wyczekiwanych paczek, a w niej cuda irysowe. Poszukiwane i trudne do zdobycia: Tempesto, Hysteria, Stop Flirting czy Solar Fire. Ależ się cieszę z tych nowinek :tan
Będzie się działo w przyszłym sezonie...

Obrazek

Kolejna numerkowa kohleria "12" zakwitła:

Obrazek

Nieco zmieniam kierunek moich zainteresowań. Ostrojowate mnie mocno wciągnęły. Na zdjęciu jedna z nowinek zakwitła: Smtihicodonia Heartland's Joy

Obrazek

I portret kwiatka...czyż nie jest urocza:

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30