Moritiusowe kaktusy i sukulenty, część 2

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moritiusowe kaktusy i sukulenty, część 2

Post »

Ok, czas wrzucić coś zaległego.

Gymnocalycium ochoterenai v. scoparium GN 88-95/245 - nie powiem, bardzo lubię tego gymnola. Niestety, bardziej się nie rozłożył
Obrazek

'Lincoln Yellow Belly' - nie powiedział jeszcze ostatniego słowa, ma parę pąków, które zapewne rozłożą się późnym latem, gdyż na razie małe są
Obrazek

Grzebiąc w internecie natrafiłem na krzyżówkę, wedle opisu jest to roślina powstała z krzyżowania 'Unikum' z czymś innym: link. A to oznacza, że ten nietypowy kwiat może się dziedziczyć, co dla mnie jest bardzo dobrą wiadomością :D.
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

'Lincoln Yellow Belly' - nie powiedział jeszcze ostatniego słowa / ... /
- kanarki nie powstydziły by się takiego koloru swoich piórek, super kwiaty ;:138 .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne kwiaty chamae - z tych które najbardziej lubię w kształcie. I jak obfite kwitnienie! ;:138

Gymnocalycium ochoterenai var. scoparium GN 88-95/245 (stary znajomy skądinąd) wygląda doskonale. ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki wszystkim za odwiedziny i miłe słowa - co prawda, to nie moja zasługa, a ich, że są ładne, ale... :wink:

Nowe-stare rozwiązanie dla roślin - psina coś sobie ubzdurała, zawsze wcześniej obiegała doniczki, ostatnio zaczęła chodzić po, uszkadzając przy tym hybrydę z własnego wysiewu (na szczęście roślina przeżyła, nie musiałem jej nawet przeszczepiać).
Obrazek

Wyjątkowo późne kwitnienie w tym roku - żaden pyłek się nie ostał, a był plan, aby spróbować zrobić nalewkę z owoców epi :lol:.
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Miejscówka bardzo dobra. Nie ma jak to mieć dużo alternatywnych wyjść na wypadek niespodziewanych przypadków. ;:173

Epi super! ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Epi piękne ,u mnie kwitło dużo wcześniej.
Po kwitnieniu bardzo zmarniało myślałam ,że padnie ,ale widzę po tygodniu mojej nie obecności ,że polepszyło mu się.
kaktusiki mają fajne stanowisko,masz dużo miejsca na wykorzystanie -super ;:215
Awatar użytkownika
kocham_fizyke
100p
100p
Od: 8 kwie 2015, o 20:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Podoba mi się sposób ułożenia kaktusów :) wygląda to bardzo schludnie.
Ślicznie ci kwitnie Epi :-)
Fizyka jest królową nauk

Pozdrawiam Ola :-)
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

A ja monotematycznie - wiatr Ci tam nie wieje, że tak sobie luzem stoją?

Kwiat epi - ślicxzny - cukiereczek taki ;)
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wieje wieje, tyle że zwykle wiatry wschodnie - a od wschodniej strony taras zasłania glicynia :wink:.
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stay classy :wink:.
Obrazek

Żeby tylko zakwitł tak z miesiąc wcześniej...
W każdym razie, szykują się jeszcze dwie niespokrewnione echinopsis, plan pozyskania nasion nadal obowiązuje :D.

Małe pytanie ode mnie do ludzi, którzy bawili się w doświetlanie roślin (głównie wysiewów). Nie opłaca mi się w tym momencie konstruować mnożarki (za mało tego wszystkiego wychodzi), ale chciałbym sobie doświetlić (głównie chodzi mi o siewki epi). I tutaj rodzi się pytanie - czy pośród dostępnych na rynku żarówek (gruby gwint, to jest bodajże coś koło fi 2,5cm jeśli mnie nie myli pamięć) można znaleźć taką, która spełniałaby parametry świetlówek używanych w mnożarkach?
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58

Post »

Nie wiem czy coś pomogę ale ja używam na zimowisku wprawdzie dla dorosłych roślin świetlówki z grubym gwintem Repti Glo dlatego , że emitują UV. Są chyba 3 wersje co prawda dla zwierząt ale producent opisuje że wpływają dobrze na wzrost roślin - 2,5,10 zależnie ile zwierzęta wymagają UV 2- najmniej , 5- średnio , 10 - dla pustynnych, najmocniejsza dawka UV. Światło ich jest bardzo jasne całkiem inne od tradycyjnych świetlówek kompaktowych. Co prawda u mnie działa to na zimowisku na rośliny z dużej odległości i doświetlam tylko w samym środku zimy , gdy dni najkrótsze, a czas doświetlania w ciągu dnia to też zaledwie ok 3 godzin . Może coś z tym rodzajem pokombinujesz jako doświetlanie wysiewów :idea:

Teraz sprawdziłem opis 2,0 na stronie jest taka informacja

" Te świetlówki znakomicie stymulują wzrost roślin w terrarium, nadają się też doskonale do zastosowania w mini-szklarniach domowych."
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Aleksandrze, nie chcę rozwadniać tematu, bo co hodowca, to inne zdanie, ale właśnie skończyłam pracę nad oświetleniem dla mojego "mini-akslepiadarium" i planowałam pierwotnie diody led dedykowane roślinom. Skończyło się inaczej, ale fakt zauważyłam jeden: w świetlówkach diodowych led uzyskasz albo przewagę pasma "niebieskiego" (do wzrostu), albo przewagę światła "czerwonego" (kwitnienie). Jedna taka świetlówka to koszt ok. 30 zł albo i taniej, pasuje do gwintów zwykłych lampek. Jednak ja z ledowego zrezygnowałam. Jeśli masz na myśli punktowe oświetlenie, jest dużo świetlówek (żarówek) dedykowanych roślinom, patrz tylko na temperaturę barwy. Im więcej kelwinów, tym lepiej. Do prawidłowego rozrostu wystarczy temperatura barwy 6400 - 8500K.
Nie wiem, czy nie rozmydliłam tematu, bo jeszcze jestem pokręcona przez te swoje kelwiny i lumeny :D
A, no właśnie: dodam, że w mnożarce mam dwie świetlówki: odpowiednio 6500 i 8500 kelwinów, do wysiewu moich światło - i ciepłolubnych madagaskarczyków takiego potrzebuję i kiełkują zasadniczo bardzo dobrze. Do wzrostu, jak zrozumiałam u Ciebie, można użyć mniejszej ilości tych kelwinów, czyli jak mówiłam, 6500.
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za odpowiedzi. Zobaczymy jeszcze, co wstawię, gdyż jest jeszcze możliwość, że wysieję nasiona echinopsis (jeśli będą, bo ostatnio udało się zbiesić E. multiplex i owocu nie zawiązał), coby na późną wiosnę/wczesne lato mieć podkładki pod hybrydy chamaecereus z własnych nasion - tej wiosny zmarnowała mi się siewka 'Lincoln Blaze' x 'Lincoln Warpaint' (jeśli dobrze teraz kojarzę fakty) f. aurea, gdyż nie miałem kompletnie na czym zaszczepić.
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zdjęcie na szybko telefonem. Koło wtorku powinien być - bardzo późno kwitną u mnie w tym roku echinopsis, o tej porze to powinna być już druga lub trzecia tura.
Obrazek

A tu się pochwalę pamiątką z koncertu (przed chwilą wróciłem) - zapewne niektórzy rozpoznają, kto grał :D.
Obrazek
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
kocham_fizyke
100p
100p
Od: 8 kwie 2015, o 20:27

Post »

Ale "nóżkę " wypuścił kusiciel ;:138 ciekawe, czy jakiś owad się skusi, jak otworzy kwiat :twisted:
Fizyka jest królową nauk

Pozdrawiam Ola :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”