Kolejne lato w ROD-owym ogródku...CD

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolejne lato w ROD-owym ogródku...CD

Post »

Popołudnie leniwe ale to już ok.godz.17 w sensie aury ogrodowej ...spokojnie, cicho,nastrojowo...Od godz.11 do właśnie ok.17 zaiwaniałam ogrodowo..Po czasach tylko podlewania i odpoczywania w czterech ścianach nadszedł czas,żeby coś porobić..Chwasty czasu nie marnowały...podlewane ze zdwojoną siłą się mnożyły...Tak, że z mojej strony wcale leniwie nie było! A przesadzać owszem coś mi się zdarzyło ostatnio , szpadla ciężko wbić w ziemię ;:oj ale najpierw podlanie wybranego miejsca,potem woda do dołka,potem podlanie po posadzeniu i rośliny nawet nie zauważyły...W nocy zimno więc do rana stały już na baczność! Nie lubię marudzenia ... :roll: Sąsiadka przyniosła wczoraj flance sałaty,M się tylko skrzywił,zakręcił na pięcie i poszedł nad krzyżówką posiedzieć... :twisted: Więc się wzięłam i 15 szt.posadziłam metodą jak wyżej ... Mam nadzieję,że dzisiaj będzie nadal żywotna !Po powrocie zaraz udałam się na odpoczynek a M przecierował do późna...Nie ma lekko... ;:306

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Widzę, że eM odpracowywał krzyżóweczkę - i po co Mu to było?.
Ja Twoim sposobem sadziłam ostatnio miętę cytrynową, którą dostałam ot, tak sobie ;:173 .
Trochę trwało, żeby piasek nabrał wilgoci, prawie jak w piaskownicy z łopatką, mieszałam i mieszałam, żeby się zrobiło błotko - koszmar. Czekam z sadzeniem na ... po deszczu tygodniowym, i już :!: . Ciekawe, kiedy się doczekam ;:145 .
Miłego dnia ;:167
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Oj, ja też mam mnóstwo przesadzania i usuwania zbędnych siewek, ale nijak łopatę wbić. Tydzień deszczu zamawiam. ;:47
Coś mi się widzi, że świecznica już u Ciebie zakwitła, moja jeszcze w pączusiach, ale trawy masz fantastyczne im susza nie straszna. ;:138
Hosty bardzo ucierpiały, za to rozchodniki szykują się do rozkwitu a u mnie marcinki zaczynają .... jakby jesienią zapachniało. ;:31
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Maryniu ja też wiele razy buntowałam się przeciwko podlewaniu. Zwykle robiłam to po wieczornym bieganiu z wężem, a nazajutrz rano chwytałam węża i oczywiście lałam te hektolitry wody pod roślinki. Ale bywało i tak, że dźwigałam polewaczkę pełną wody raz po raz i tak(raz policzyłam) aż 14 razy. ;:108
Masz istne bogactwo roślin, o czym zapewne zapominałam napisać zauroczona fotografią. ;:79
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu,stasia_ogrod,Lucynko miło mi, że mimo posuchy forumowej ;:131 i ogrodniczej zawitałyście i u mnie! ;:196, ;:180 .Z tych powodów i moja aktywność bliska 0...Gdzieś tam czasem zajrzę ;:204 ...wszędzie te same suche nastroje więc raczkiem się wycofuję na swoje podwórko... ;:173
Ale nie mogę przemilczeć wizyt miłych Gości ;:97 dla których jak zwykle fotek mi nie brakuje...
Na szczęście mogę pokazać aktualności i nie muszę posiłkować się zdjęciami z 'lepszych' czasów , udało mi się dotychczas zadbać i utrzymać mój grajdołek w dobrej kondycji. ;:oj ;:oj Jak długo jeszcze :?: ...oto jest pytanie .... ;:7 Prognozy nie sprzyjające...Od noszenia konewek z wodą i długotrwałego wystawania z wężem podczas podlewania , wczorajszy dzień spędziłam na prochach i maściach p/bólowych ;:145 i dzisiaj już ;:333 .Ale to kolejny dzień działkowej powtórki z rozrywki ...Muszę ..obrać inną strategię ;:173 ...

Obrazek
z tego zestawienia jestem zadowolona za rok okaże się czy jeszcze komuś się spodobało... :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek
pinky się przebarwia
Obrazek

Obrazek

Obrazek
vanilla f.
Obrazek

Obrazek
chyba ostatni mohikanin
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
stella d`oro po każdej dawce wody zawiązuje nowe pąki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ufff... ;:213
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu ogród w doskonałej kondycji. Pierwsze zdjęcie wyjątkowe. ;:433 Zestaw roślin prześliczny. Biały rozchodnik mnie kusi, jest piękny. ;:oj Czy kwiaty utrzymują się podobnie jak u zwykłego różowego. :?: Vanilka się pięknie przebarwia, ;:215 moja mimo podlewania ususzyła w pełnym słońcu kwiatostany. Miłego ogródkowania. ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Maryniu, czy te żarówiaste kwiatki z pierwszych dwóch zdjęć to nachyłki?
A te wrzosowe ze zdjęcia trzeciego od końca, to ... ?
Twoja szkarłatka amerykańska już czaruje koralikami, moja jeszcze białymi kwiatkami.
;:138 ;:138 ;:138 dla fotorelacji i jej autorki. ;:196
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Maryniu witaj.
Piękne hortensje i cudnie się przebarwiają. Takim pięknem nie mogę się jeszcze ja pochwalić.
Ale pochwale się dzisiejszym zakupem. Kupiłam rozplenicę Rubrum z kłoskami.Czy to prawda,że nie zimuje?
Zestawienie mi się podoba. To chyba Kosmos z Werbeną i ?
Piszesz ,że w każdym wątku mowa o posuszy ogrodowej. Wszystko na czasie ;:108
U mnie to samo :;230 A u Ciebie zieleń i kolorki biją po oczach. ;:215 I tak trzymaj. ;:196 :wit
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Gapa ze mnie niesamowita. 'Biedronka' lepiej widzi (muszę okulary zmienić). Jasne że to kosmos siarkowy. ;:7
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Przyznam się, że trafiłam tutaj przypadkiem. I co znalazłam? Piękne zdjęcia i piękne rośliny, bedę musiała nadrobić zaległości. Bardzo mi się tu u Ciebie podoba ;:oj
Basia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Zestawienie kolorystyczne super; myślę, że będzie więcej ;:108 .Ciekawa jestem, czy mój kosmos się wysieje w przyszłym roku ;:224 . Co do werbeny, to te badylki jakoś mnie nie ekscytują ;:7 .
'Obrazki' pełne życia i koloru, widać, że dbasz o roślinki ;:196 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłych Gości miło powitać! Serdeczności dla Was ślę! ;:180 ;:196

Wczorajszy dzień bardzo był pracowity z widocznymi efektami :heja tzn.eM przesiał górę kompostu ;:173 a ja zrobiłam roszadę na hostowo-paprociowej rabacie :tan Byłam zaskoczona wilgotnością gleby w tym miejscu ...faktem jest, że wszelka woda z wiadra pod kranem najczęściej ląduje na tej rabacie. Z łatwością, której się nie spodziewałam wykopałam błyskawicznie 3 spore hosty! I pomyśleć,że dzień wcześniej intensywnie kurowałam ból lędźwiowy ;:7 który na szczęście ustąpił i poranna porcja maści pozwoliła mi normalnie funkcjonować ! :)

Soniu ;:180 ogródek niewielki więc ogarnąć nawet z podlewaniem łatwiej , choć nie miałam możliwości podlewania tak częstego jakbym chciała , ale jest OK na razie czekam na deszcz,który w niektórych prognozach jest przewidywany na dzisiaj...oby!
Biały rozchodnik jest śliczny jednak nie kwitnie długo,szybko rudzieją kwiaty przynajmniej u mnie tego doświadczyłam...Ale zakwita dość wcześnie.Vanilka i jej podobne u mnie w pełnym słońcu ale co roku jest piękna i już wszystkie sąsiadki się nią zaraziły bo jest widoczna od drogi...Podlewam je często i obficie ale nigdy nie zraszam ...

Lucynko ;:180 jak zawsze starasz się mnie dopieścić! ;:196 ta roślina jest jednoroczna , nazwy nie znam bo to ryneczkowa a tam raczej większość jest nn albo nazwa domniemana... ;:306 Szkarłatka kwitnie owszem a jej siewki znajduje w najodleglejszych zakątkach ogródka ale je łatwo usunąć.

Alu rozplenica Rubrum zimuje owszem ale w domciu :) Rozpisywałam się wielokrotnie na ten temat. Moja ma już 4 sezon i 3 zimy za sobą na oknie i pod moim okiem... :) Dasz radę a jak nie to kupisz nową...bo jest tego warta!
Zestawienie kosmosu z werbeną sobie wymyśliłam ;:7 /bo chyba nie widziałam nigdzie/ale miałam problem na wiosnę z kosmosem,który jak na złość mi się nie wysiał jak co roku...Wypatrzyłam aż ...jedną sadzonkę u siebie i..kilka u sąsiadki ;:306
Więc wzięłam sadzonki żeniszka i wyprosiłam 2 sadzonki za machniom.Udało się bo wielkością się dopasowały idealnie ...podlewam je jednakowo a u sąsiadki nie podlewane o połowę niższe...
Chmurzy się...

barbra13 Basiu ;:168 miło , że zatrzymałaś się chwilkę u mnie i że Ci się spodobało co zechciałaś wyrazić swoim wpisem.Bardzo dziękuję i zapraszam!

Pulpa222 Aniu ;:196 ,miło Ciebie gościć o tak rannej porze! :) Zestawienie nie tylko kolorystycznie ale i pod względem pokroju roślin takie moje!Bo tak lubię...Ale i z cleome wyszło po mojemu! ;:333 A co !...niech się i ja pochwalę! :oops:
Te 'badylki'jak piszesz w zestawieniach z innymi roślinami dopiero zyskują moim skromnym zdaniem .

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

..................................................Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

. . . . . . . . . . . . .Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witaj Maryniu, ja znowu w szpitalu wylądowałam, po operacji wyrostka jestem, już w domu i szybko do Was, do Waszych ogrodów, znowu tylko podziwianie mi zostało, taki ten rok dla mnie pechowy ;:185
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko współczuję i szybkiego powrotu do zdrowia życzę! ;:196 ;:168

MÓJ TRADYCYJNIE OGRODOWY MIX ...CD .

Obrazek

Obrazek'

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Maryniu na drugim zdjęciu jest różyczka prześliczny ma kolorek, albo tak ślicznie ją ujęłaś na zdjęciu ;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”