Henryk - moje kaktusy i sukulenty 6
- piasek pustyni
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Henryk - moje kaktusy i sukulenty 6
Henryku! Tak myślałam, że poszły na bezpośrednie słońce
Czytając wiele Twoich postów odnośnie miejscówki, w przyszłym sezonie trochę z konieczności, a trochę inspirowana Twoim balkonem, wiele roślin u mnie wyląduje na tamtym właśnie drugim balkonie. I też tylko pod osłonami, bo właśnie zauważyłam, jak dobroczynny jest jednak bezpośredni wpływ słońca, te wietrzenie (właśnie choćby problem z podlewaniem odpada). Tyle, że ja mam dodatkową "robotę" w postaci zabezpieczenia przed zbyt silnym wietrzeniem - ale szczęśliwie tylko czasami.

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeśli to będą kaktusy to na 100% dadzą sobie radę bez żadnych zabezpieczeń - no, chyba przed wiatrem bo od słońca nie potrzebują.
U mnie najlepiej wyglądają rośliny właśnie te które cały sezon wegetacyjny stoją na odkrytym balkonie. Szyba jednak zabiera trochę ultrafioletu co widać po ociernieniu i przede wszystkim kwitnieniach.
Najlepiej widać to w balkonowej kolekcji Mariana (maryjan13), tam kaktusy wyglądają i kwitną wzorowo!
U mnie najlepiej wyglądają rośliny właśnie te które cały sezon wegetacyjny stoją na odkrytym balkonie. Szyba jednak zabiera trochę ultrafioletu co widać po ociernieniu i przede wszystkim kwitnieniach.
Najlepiej widać to w balkonowej kolekcji Mariana (maryjan13), tam kaktusy wyglądają i kwitną wzorowo!
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
To się zgadza, Mariana kaktusy właśnie potwierdzają to, co mówisz. I korpusy, i uciernienie godne pozazdroszczenia. Moje też nigdy nie były w szklarenkach, tylko osłonięte, i o ile mogę porównać na zdjęciach, to też widzę dobroczynny wpływ tego bezpośredniego działania. Ale co ja tam mam, kilka kaktusów, więc nawet nie podejmuję tematu szerzej
I tak je właśnie tylko pod osłonami od deszczu wsadzę w przyszłym roku. Od wiatru to bardziej myślę, jak osłonić te wiszące, ale też jeszcze mam przecież czas 

- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Echinopsis u Ciebie, jak zwykle, piękne! Nawet ot taka pospolita subdenudata tu wygląda zjawiskowo. Dlatego też , Twoja skromność absolutnie nie na miejscu. Jak najbardziej popieram pomysł stworzenia albumu z kwiatami Echinopsis. Masz tak wiele cudnie kwitnących, tu na FO jesteś królem tych roślin, zdjęcia Twoje są śliczne, więc czemu nie?
Weingartie ładne. Kwiatuszki chyba dość malutkie? Takie bynajmniej sprawiają wrażenie.
Weingartie ładne. Kwiatuszki chyba dość malutkie? Takie bynajmniej sprawiają wrażenie.
- hen_s
O fotkach było wyżej.

I takie są. Poza Weingartia purpurea która bardziej do sulkorebucji podobna kwiatuszki raczej nieduże, takie kaczeńcowate...Weingartie ładne. Kwiatuszki chyba dość malutkie? Takie bynajmniej sprawiają wrażenie.

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
O fotkach było wyżej
O albumie też było - ale temat do przemyślenia Henryku i dla każdego,kto uzna,że jego zdjęcia są albumowe
A teraz o cierniach...
Już nie mam kakttusów,no może kilka 3 lub 4 to wszystko ale w dawnych czasach miałam ich naście a może i więcej okresowo i zawsze stały w ogrodzie na drewnianym stole,podeście lub bezpośrednio na kamieniach,płytach granitowych i w tym podobnych miejscach .
"Zadaszone" lub zabezpieczane w dni deszczowe.
Jesienne mgły i podwyższona wilgotność powietrza,szczególnie poranna rosa - to sauna dla kaktusów,SPA
po której pięknieją z każdym dniem a co widać po niezwykle intensywnym przyroście i wybarwieniu cierni.
Jeśli więc ma się możliwość trzymać je na powietrzu nawet do połowy października to polecam taką dla nich sesję.
Nie mogę bywać za często w wątkach kaktusiarzy
bo ... oj nie mogę ze względu na swoje samopoczucie, ale wiedzcie,że choć nic tu piszę to podglądam wiele Waszych wątków...
Podglądam i podziwiam Wasze kolekcje.
O albumie też było - ale temat do przemyślenia Henryku i dla każdego,kto uzna,że jego zdjęcia są albumowe

A teraz o cierniach...
Już nie mam kakttusów,no może kilka 3 lub 4 to wszystko ale w dawnych czasach miałam ich naście a może i więcej okresowo i zawsze stały w ogrodzie na drewnianym stole,podeście lub bezpośrednio na kamieniach,płytach granitowych i w tym podobnych miejscach .
"Zadaszone" lub zabezpieczane w dni deszczowe.
Jesienne mgły i podwyższona wilgotność powietrza,szczególnie poranna rosa - to sauna dla kaktusów,SPA
po której pięknieją z każdym dniem a co widać po niezwykle intensywnym przyroście i wybarwieniu cierni.
Jeśli więc ma się możliwość trzymać je na powietrzu nawet do połowy października to polecam taką dla nich sesję.
Nie mogę bywać za często w wątkach kaktusiarzy

Podglądam i podziwiam Wasze kolekcje.

- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Mnie znowu biały, bardzo się podoba 

- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A mi w tym wątku nie tylko podobają się fotki ale też bardzo pouczające dyskusje 

- Aileen
- Od: 20 cze 2015, o 17:54
Cudowny kwiat Echinopsis subdenudata, pięknie pokazany. Odkryty balkon mu służy, widać, że przeprowadzka to strzał w dziesiątkę
Twoje zdjęcia są bardzo dobre, przemyślane kadry, super tło, uchwycone szczegóły, dlatego bardzo lubię tu zaglądać
Pozdrawiam Lidia

Twoje zdjęcia są bardzo dobre, przemyślane kadry, super tło, uchwycone szczegóły, dlatego bardzo lubię tu zaglądać

Pozdrawiam Lidia
- hen_s
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
Kwiaty niewątpliwie piękne
ale dla mnie Epiphyllum toż to nie kaktus z "krwi i kości" , prędzej powinny być prezentowane np w dziale storczyków
, a nie tu robić konkurencję "prawdziwym kaktusom" 

- hen_s
To najprawdziwszy kaktus, tyle, że liściasty. Możesz to sprawdzić w każdej encyklopedii czy książce o kaktusach.
Ale i ciernie ma, wiem to dokładnie bo nieraz się pokułem...

Ale i ciernie ma, wiem to dokładnie bo nieraz się pokułem...

- moritius
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
Adam
. U mnie w tym roku niestety nie zakwitł, ale myślę, że w przyszłym będzie.
Ale, tyle kwiatów się marnuje, ja to bym z tego wszystkiego, co u ciebie kwitnie, zbierał nasion na kilogramy
.

Ale, tyle kwiatów się marnuje, ja to bym z tego wszystkiego, co u ciebie kwitnie, zbierał nasion na kilogramy

Pozdrawiam, Aleksander
- mrooofka
- 1000p
- Od: 4 paź 2014, o 20:37
Zachwycające kwiaty ma ten Adam
Twoje Epi mają doskonałą opieke i to widać

Twoje Epi mają doskonałą opieke i to widać

Henryku, mój podobny do Twojego Epi Adam, ale chyba jednak różnice można wychwycić i to spore.
Jak już wcześniej wspominałam, mam kilka podobnych Epi.
BOŻENA