Tymczasowy ogród Margo_margo

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo

Post »

No to będą miały koleżanki co czytać jutro :D Taki właśnie miałam koleus rocco i wysiałam do korytka w tunelu podgrzewanym w nocy. Nic nie wzeszło, Trawę cytrynową miałam może 3 lata temu i miała piękne grube źdźbła, ale nic z nią nie zrobiłam i nie zabezpieczyłam na zimę i po niej ;:145
Co tam jeszcze zapodasz Witku? Całą księgę roślin środkowej Europy możemy przerobić i nie tylko, ale co powie Małgosia, jak zobaczy jutro, że jej wątek został zakończony i dopisane jeszcze 5 części? :;230
Dobranoc.
Jeszcze jest tyle kwiatów do omówienia :tan Trzeba sie wreszcie wyspać :D
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zerknęłam do Małgosi , a tu kwiatowa dyskusja na całego .
Kilka kwiatków przez Was omawianych znam , reszta to abrakadra ;:15 .Wy sadziliście kwiatki , a ja łowiłam ryby i zbierałam grzyby . Dużo mam do nadrobienia . ;:108 ;:108
Kończę na razie , bo zbieramy się na wycieczkę .
O gotowaniu to może wiem trochę więcej niż o kwiatkach :D
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Elu weszłam na Twój wątek bo napisałaś że dajesz link do swojego poprzedniego ogrodu i masz mnie i moje kury na sumieniu :;230 Czytałam z zapartym tchem do 1.30, a potem całą noc przewalały mi się przez świadomość senną megagrony i inne tematy pomidorowo jakieś tam :;230 Oczywiście zaspałam i zostałam ochrzaniona mówiąc po ludzku przez mój drób. Elu jesteś niesamowita ze swoimi uprawami, ciśnie mi się cała masa pytań na ten temat, ale chyba sobie daruję, bo i tak nie wykonam pewnie wszystkich tych czynności co Ty, a poza tym co ja bym zrobiła z taką ilością pomidorów i papryk :uszy

Beatko udanej wyprawy :wit
x - e-1

Post »

O to przepraszam, kur szkoda :D Zajrzałam tylko na chwilkę i dalej pędzę do codziennych zajęć. Wpadnę później. :wit

No i zajrzałam później, a tu tylko mój wpis sprzed kilku godzian ;:145 i o dziwo dało się go edytować i dopisać to.
Dzisiaj kiszę Kmicica tzn pomidory.
No to jak sobie ten wątek juz przeczytałam, to się rzeczywiście trochę dowiedziałam. Bardzo mi się podobają Wasze obejście-wszystkie. Każde ma swój urok. To pewnie teraz mi wypadałoby pokazać moje ;:oj z tym całym bajzlem :;230 Ok, wkrótce, muszę się trochę nastroić :;230

Najważniejsze, co wyczytałam, to to, że Witek ma ośle uszy :;230 - fajnie to brzmi prawda? chodzi mi o pomidora Ośle uszy. Bardzo go chciałam mieć w tym sezonie i pytałam ludzi na forum, ale nie udało mi się go zdobyć, za to dostałam Vołovyje ukho. Też dobre. Dzisiaj ma być za to o gotowaniu, nie wiem jednak, czy w tym dziale można o wszystkim pisać.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Elu kisisz Kmicica. ;:306 Mocna jesteś,ale pamiętaj "Dwóch jest tylko pułkowników w Rzeczypspolitej-Kuklinowski na Litwie i Kmicic w Koronie" więc Kmicica zostaw w spokoju. :;230
Dobrze że nie siedzę w oślej ławce. ;:306
Nasiona Oślich Uszu już mam pozyskane. ;:215
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

Marysiu Nie wiem kto Cię zrugał za wrześniowe przymrozki (może ja? nie pamiętam) ale chyba wykrakałaś ;:306 Jeśli tak będzie, to sezon zakończymy sporo wcześniej niż w zeszłym roku :(
Masz rację- to może być języczka ;:215 Jakoś patrzyłam na zdjęcie i wydawało mi się, że to taka malizna ale po Twojej sugestii zupełnie co innego widzę na zdjęciu ;:215

Moja ma dopiero 4 liście więc nie mam porównania a w Rabce (tam kradziona) jest zawsze totalnie zwiędnięta :roll:

Dobrze, że kurki tylko cię ochrzaniły a nie strzeliły focha ;:306

Beatko Takie targi, to czysta przyjemność. Ja też lubię chodzić między stoiskami, gdzie jest wszystko i nic. W Skale- miasteczko pod które podlegają moje Szczodrkowice- odbywa się taki targ w każdy czwartek. Dwa lata temu, jak zapuściłam się miedzy stragany, samochody i wózki to dwie godziny błądziłam. Dzwonili po mnie z budowy, bo miałam tylko kupić kilo gwoździ ;:306
Niestety w tym roku nie byłam ani raz.
Koniecznie napisz jak było i jeśli będziesz miała fotki to prosimy ;:215

Witku Czy masz jeszcze jakieś pomidory do prezentacji? Mój warzywnik w projekcie wjechał na metr do sąsiadki :;230 Ale takiego malinowego także chętnie skosztuję.
W pracy mnie pytają po ile będę sprzedawała te pomidory bo zjeść pewnie nie zdołam ;:306
Śliweczki Obrazek
Po grzanym winku w środku zimy zawrotów nie powinno być ale jeśli tak się stanie, to chyba żona Cię jakoś naprostuje Obrazek
Rodzynek jest tylko jeden- do tego malinowy Obrazek

Elu Choroba kwiatowa jest taka sama jak pomidorowa czy inny nałóg. Myślisz, że już przeszło, że jesteś "bezpieczna" a tu nagle "łup"!!!
Mnie tak łupnęło u Marysi w ogrodzie ;:306
Ja kosmosy, i Werbenę także bardzo lubię i bez nich nie ma sezonu. Do tego jeszcze obowiązkowo Rudbekie ;:167
A to niebieściutkie? Jakaś szałwia?
Jeśli będziesz miała jakieś miłe nasionka, to ja chętnie przytulę i odwdzięczę się, jeśli tylko coś sobie u mnie wypatrzysz ;:215
Elu- co wieczór obiecuję sobie, że poczytam Twój wątek, a tu kolejny "zapodajesz"? Bosche- kiedy ja to wszystko oglądnę i poczytam.
Ja siadam do FO wieczorami albo przy kawie- przed rozpoczęciem kawy więc w ciągu dnia mnie nie znajdziesz na FO.

Nawet nie wiecie, jak ja lubię "odpalać" kompa i czytać o czym dyskutujecie. To zawsze jest suprajs i do tego bardzo miły

;:4
Idę "wsunąć" sałatkę pomidorową i jeśli nie zostanę eksmitowana przez innego członka rodziny, jeszcze tu wrócę ;:304
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Małgosiu myślisz, że mam takie zdolności z krakaniem :;230 Jakoś od początku września na moim terenie zawsze drżę ;:oj
Mam języczki różniste, ale zawsze kojarzą mi się w mojej gminie z tych oklapłych liści :;230 Niestety w tym roku dużo wielkich liści u mnie zwisa ;:222 Szykuję się od jakiegoś czasu na targ w Skale ale jakoś ląduję w Krzeszowicach, niestety tam nie ma staroci, na początku przed remontem placu był jeden blaszak z taki przedmiotami, ale po remoncie nie wrócił ;:185 Nie wchodź do Eli jak nie będziesz miała paru godzin, bo jej wątek strasznie wciąga i potem wydaje Ci się że nie masz nic wartego pokazania :oops: Świetna dziewczyna ;:215
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit
Wycieczka do Myszyńca się udała , na targu zostały poczynione drobne zakupy , ale nic szczególnego .
Zszokowały mnie ceny pomidorów . Rozpoczynały się od złotówki , a kończyły na trzech złotych . Malinowe pomidory po dwa złote ! Ogórki dziś były droższe , bo za takie malutkie chcieli cztery złote . Niektóre śliwki i gruszki były po dziewięć złotych za kilogram . Cebula nawet nie wiem po ile , ale do Twojej Witku to jej było bardzo daleko .
Oczywiście na kramach królują , tandetne , ale tanie towary . Dużo ludzi handluje użwaną odzieżą . Ot , taki polski rynek . Jednak ma on swoją atmosferę i dla nas pojechanie tam to atrakcja . Następna taka będzie za rok .
Zrobiłam dziś trochę porządku w szklarni . Prześwietliłam krzaki , bo trochę zarosły . Jutro znowu szykuje się duży zbiór , szczęśliwie przyjeżdża rodzina , to będzie kogo obdarować i nie będę musiała robić soków . Chociaż tak naprawdę to soki też lubię robić , bo to zabawa pomidorami . ;:215
Jak obrywałam liście , to na kilku spotkałam zielone liszki , które powygryzały śliczne wzorki . Oczywiście zrobiłam im eksmisje . Jutro może poryskam HT do którego doleję saletry potasowej , bo jeszcze sporo zielonych pomidorów na krzakach . Oczywiście zrobię to po zbiorach .
Coś tu cicho dzisiaj . Może coś się dzieje ciśnieniem , bo pora jeszcze wczesna , a mnie zamykają się oczy .
Chciałam wysłać ten post , a Wy już jesteście i wcale nie jest cicho .
Wysyłam , a sama dokłanie poczytam o czym rozmawiacie .
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

Marysiu U mnie listeczki sterczą bo rośnie w totalnym cieniu- słońce tylko 2-3 godziny wcześnie rano. Jak dotrzesz do Skały to daj znać, czy dalej jest tam wszystko i nic i jest tak uroczo.
Do Eli tylko raz zaglądnęłam mając 5 minut i już wiedziałam, że jak nie wyłączę od razu to wsiąknę na dłużej. Muszę sobie wygospodarować jakiś wiczorek ;:215

Jutro piątek, piąteczek, piątuno ale w sobotę na działkę nie jadę ;:145
Niestety zostałam eksmitowana do spania.

iłego wieczory Wam życzę ;:4
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Małgosiu jeszcze dwie odmiany typowo przetworowe.Pierwsza której w tym roku nie sadziłem z braku miejsca i zdjęć niestety nie mam to Cornabel o wydłużonym owocu tylko bardziej grubasek na szerokość.Dużo owoców 6-7 na gronie,pełny w środku,dużo suchej masy dobry na przetwory.I Giulietta jeszcze plenniejsza od poprzednika.Wymagają podwyższonego poziomu wapnia w glebie jak wszystkie zresztą o długich owocach ze względu na podatność na suchą zgniliznę wierzchołkowa.

Giulietta.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Rodzynek malinowy jak zrobię nową krzyżówkę nazwa będzie jak znalazł. ;:306
Więcej zajmiesz miejsca sąsiadce,zdecydowanie więcej. :D

Beatko ceny pomidorów to obecnie tragedia,prawie cały rok uprawy i teraz praktycznie po kosztach sprzedaję .Śliwy u Ciebie drogie,u mnie 1,50zł za kilogram i jeszcze nie ma chętnych do kupna.Nie wiem czy śmiać się czy płakać. ;:185
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak mnie postraszyłyście zimnem we wrześniu , że aż sprawdziłam kiedy przypada pełnia . Może nie będzie tak żle ,bo pełnia 29 sierpnia i następna 28 września .
Mam takie przykre doświadczenie z wrześniowymi przymrozkami , otóż był taki rok , że pierwszy przymrozek był trzeciego września . Pomroziło liście u ogórków i dyń . Pomidorów wtedy nie hodowałam . Najbardziej wtedy martwiłam się dyniami , czy nie przemroziło owców . Dokładnie pamiętam , że była wtedy pełnia , bo na przymrożnym trawniku ścieliła się księzycowa poświata .
Pozdrawiam, Beata.
x - e-1

Post »

O jestem, nakisiłam Kmiciców ;:224

A to moje ulubione aksamitki, którtch nasiona zbieram co roku i wiosną robię rozsadę.

Obrazek

Obrazek

Ale mi zdjęcia wywaliło duże ;:oj Następnym razem będą mniejsze. Ten nowy fotosik dopiero rozgryzam.
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witku , wiem widziałam ceny . My nie bywamy często na rynku , bo w Olsztynie jest zupełnie innej części miasta , niż pracujemy . Po za tym o tej porze roku wszyskie warzywa mamy swoje . Czasami w sobotę bywamy w Szcytnie i wtedy rynek jest obowiązkowo . Kupujemy nie wiele , jakieś drobiazgi , ale przejść i popatrzeć trzeba .
Miałam okazję w tym roku sprónować Cornabela . Znajomi obdarowali nas czterema owocami . Gulietty nie próbowałam . Cornabel rzeczywiście typowa pasta , bardzo mięsisty , smakiem mnie nie zachwycił , ale wyglądem i wydajnością owszem tak . Mówię tak , bo z trzech i pół owoca wyszedł mi litrowy słoik gęstej pulpy pomidorowej . Oczywiście została zapasteryzowana i jeszcze jej nie próbowałam , ale kolor ma bardzo ładny .
Pomidory na Twoich zdjęciach wyglądają przepięknie , jeśli się zgodzisz to poproszę Cię o kilka lekcji w temacie hodowania tak dorodnych pomidorów .
Oczywiście ja jestem bardzo zadowolona z tego sezonu , ale jak patrzę na Twoje czy Eli rośliny to wydaje mi się , że jeszcze dużo o pomidrach muszę się nauczyć . A ja do nauki pomidorowej chętna jestem . :;230
Podpytam Cię też o paprykę i cebulę , konkretnie o to czym je nawozić i w jakich terminach .
Widzisz jeszcze ten sezon się nie skończył , a ja już szykuję zestaw pytań na przyszły . :D
Pozdrawiam, Beata.
x - e-1

Post »

Chyba wszyscy myślą już o następnym sezonie( jakby tu ulepszyć, poprawić, co posiać itp) Mrozy mam nadzieję, ze nie nadejdą tak szybko. Ja myślę, że nie będę miała wcale więcej odmian w przyszłym sezonie(taki mam plan) ale czy się uda to nie wiem. Chyba mniej kolorowych pomidorów, a z żółtych to tylko szkatułkę i może ananas paradiser. Reszta to czerwone i oby jak najsmaczniejsze odmiany. Podaruję sobie taką ilość czarnych jak w tym sezonie.

Mój wątek wcale nie jest taki długi, zeby trzy godziny rezerwować :;230 raptem 6 stron.
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sześć , ale jakich !
Jedna nasza koleżanka jak się naczytała , to mało , że całą noc śniła o pomidorach i kwiatach , to jeszcze z rana kurom podpadła . ;:oj
Pozdrawiam, Beata.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”