Tymczasowy ogród Margo_margo

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo

Post »

Ja bym wydzierżawiła , tylko koło mnie jak okiem sięgnć sam las . Do tego państwowy . :;230
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

No to wiesz co masz zrobić. ;:224 ;:306
Dobrej nocy :D idę przemyśleć pewne sprawy w pozycji horyzontalnej. ;:306 ;:4 Pa,pa do jutra.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Coś tu dzisiaj bardzo cicho , wszyscy zapracowani czy co ?
Pozdrawiam, Beata.
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wszyscy pracują, ja wczoraj do późnej nocy, bo u siebie to nie ma że koniec pracy, a dzisiaj te megagrony bedę kisiła. No to postanowiłam się ujawnić, bo skoro się tak wcisnęłam, to wypada pokazać trochę dzioba ( później znowu schowam ;:306 ) Beatko to tak jak z ogórkami? Napisz mi proszę tak w skrócie na pw. Pozdrawiam wszystkich.
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu
Dziub bardzo miły i ładny :D , może szkoda go chować .
Idę pisać na pw
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witku :wit
Faworyt zjedzony ! ;:215
Pycha , masz rację w 100 % , to pomidor doskonały , powiedziałabym kompletny . ;:63 ;:63 ;:63
Już się cieszę na następne . :tan
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O dżizas- ale polecieliście z tematami ;:oj
Jak mam to ogarnąć?

Marysiu

Bardzo się cieszę, że z oczami lepiej bo już się trochę martwiłam, że to będzie coś poważniejszego. Ja mam jedno niedowidzące a drugie miałam 4 lata temu operowane. Jak założyli opatrunek na miesiąc, to przekonałam się, jak bardzo ważne są oczy do funkcjonowania. Wiem, że zakrapianie czy zakładanie maści jest męczące i wciąż trzeba mieć krople w pobliżu ale najważniejsze, że pomagają ;:168
Jeśli chodzi o hamerykanskie nasionka, to ja także chętnie wypróbuję- ten z 17 i może ten od Marty Living? U mnie te wielkie nie mają powodzenia. Rodzice preferują takie średnie lub małe- do skrojenia na kanapkę, Moja córcia zajada koktajlówki a ja sama też takiego dużego nie pochłonę. Jak robię sobie sałatki- większy jest ok ;:215

Beatko
Z tą analizą gleby jest tak, że część składników trzeba uzupełnić jesienią a część można wiosną. Ponieważ mój warzywnik jest zrobiony na terenie trudnym do rozszyfrowania chyba zainwestuję w dwie analizy.
Kiedyś był tam sad, kiedyś rosły truskawki a potem długo, długo nic (tzn rosły chwasty). Analizę zrobię głównie z powodu pomidorów- na resztę nie mogę narzekać. U mnie glina więc składniki tak łatwo się nie wypłuczą jak u Ciebie.
A kwiatowo na pewno Cię nawrócimy- pomogę Witkowi i na pewno Marysia się dołączy ;:215

Elu

Ja mam ogromny problem z wyborem pomidorów na kolejny sezon- wszystkie raczej smakują albo mnie- albo rodzince, jeśli mam jakiś problem- zwalam na początkowe niedobory (pęknięcia, zielona piętka, twarda skórka itp) a do tego wciąż kusicie nowymi dla mnie odmianami. Jedyny pomidor na który na razie jestem zła to Big Zebra- jeszcze się nawet nie zapala a sezon niebawem się skończy. Mam tylko nadzieję, że zdążę go skosztować a smakiem wynagrodzi czekanie ;:224
Wybór charakteru ogrodu nie jest prosty- sama to przerabiam ale na razie wychodzi mi podobny do Marysi- wszystkiego po trochę, wszystko mnie cieszy- nawet najmniejsze i najdrobniejsze kwiatuszki. Mam to szczęście, że jak już nie będzie tymczasowy mogę podzielić na pewne "strefy" bardziej tematyczne. Ale okolica także narzuca pewien styl :roll:
Kuchnię letnią pokaż nawet jak nie posprzątana- bardzo lubię zaglądać ogrodnikom w różne miejsca ;:306
Gruz, kucie, zbijanie starych tynków i wywożenie ogromnych ton żużlu z pieca także przerabiam ;:333
Cieszę się, że jesteś z nami ;:168

Witula Rodzyneczku nasz - dmuchałam ten deszcz ale widocznie płuca za słabe
Dziękuję za diagnozę pomidorków- te niedobory w tym roku mnie dobijają tym bardziej, że muszę uważać z azotem. Mam sól gorzką i chyba zapodam razem z potasem...
Adaś i Martyna ;:215 A z tym chłopakiem wiesz.... nic straconego. Rodzicielstwo i ogrodnictwo mają wiele wspólnego- trzeba próbować, być cierpliwym i wytrwałym aż w końcu się uda. Ja tak mam z marchewką- drugi sezon d...pa ale się nie poddaję ;:306

A odnosząc się do nalewek, win i innych %
Ja lubię słodkie, możliwe do wymieszania (np szprycer Marysi) i mam nadzieję, że niebawem coś sama wyprodukuję. Mam w tym celu posadzone pigwowce, berberysa, porzeczki, agrest i drzewa owocowe.
Może berbeć w przyszłym roku nie będzie tak trzymał mamę za spodnie i pozwoli podziałać w kuchni. Lubię eksperymenty i nowe przepisy ale możliwości technicznych na razie brak.

PS
Elu- nie chowaj dziobka ;:215
Beatko- pamiętam o zdjęciach od Ciebie ale berbeć wciąż siedzi koło mnie ;:oj Powiedział, że nie idzie dziś spać i skubany siedzi ;:145
Dziś już chyba nie zdążę ;:219
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małosiu :wit
Dobrze Cię poczytać .My pamiętamy , że jakiekolwiek ruchy na forum to wtedy gdy Adaś idzie lulu ;:19
Zdjęcia ode mnie masz , widziałaś . Pośpiechu nie ma , tu wszystko dzieje się tak dynamicznie , wychodzą nowe tematy , więc naprawdę nie ma pośpiechu .
Z analizą masz rację , u Ciebie glina . Jak ją zrobisz jesienią to będzesz powtarzać na wiosnę ? U mnie na moim piachu , ale części warzywnika jednak wzbogaconym lepszą ziemią analizę zrobię wiosną . Ja powinnam zrobić analizę ziemi ze szklarni i z gruntu . ;:108
Dam się Wam ponawracać na ,, kwiatowo ,, .Pomidorów będze mniej ,to może faktycznie wezmę się za kwiatki . Ważne , że będzie na kim się wzorować i w razie czego prosić o porady . :D
Zaczęłam zbierać poprykę . Fajnie , udała się doskonale , którą dojrzałą zerwę to pali niesamowicie . Te słodkie to pewnie później dojrzewają . Urzeja zjadłam już kilka owoców , dobra , ale w przyszłym roku w tunelu jej nie będzie ,
moż e w gruncie . ;:173

Małgosiu , spokojnej nocy . Jutro już środa i za chwilę piątek . ;:196
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jestem już z Wami.Ja też dziś trochę zapracowany.Do szesnastej rynek,paręnaście minut odreagowania w domu i uzupełnienie pomidorów na następny targ.Później podlałem dwa tunele pomidorowe,prysznic,coś na ząb i dzień kolejny minął. :(
Beatko no to świetnie że już na starcie od pierwszego owocu jesteś zadowolona z Malinowego Króla wśród pomidorów. ;:306
Małgosiu no to mamy zidentyfikowane nasze berbecie. :D Opanowałem myślę fotosika w końcu. Zobaczę czy zdjęcia nie wyjdą za duże.
teraz trochę pomidorowo w przekroju.
Dyno żółty:

Obrazek

Obrazek
Lampa:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
I Rebelpik:

Obrazek

Obrazek
Udało się wgrać. ;:333
Beatkobędziesz nawrócona kwiatowo,ale nie licz na taryfę ulgową w pomidorach.Zamiast mniej za rok,wręcz przeciwnie będziesz mieć więcej,ja Ci to gwarantuję.Już szukaj sobie miejsca,póki czas. ;:306
Nie jest chyba źle Małgosiu,Adaś chyba zasnął. ;:333
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witku
Tak , Faworyt to ;:195 .
Zdjęcia fajne , bo poglądowe . Szkoda , że nie można ich spróbować teraz . Myślę , że za rok o tej porze powiem Ci co o nich myślę . :D
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko ;:168
Zdjęcia się ładują więc mam jeszcze chwilkę ;:215
Analizę chyba zrobię dwa razy- jesień, wiosna. Ale nie wiem czy to ma sens :roll: Może masz rację z tą wiosną?

Witku? a Ty co radzisz?

Papryczki ostre, to jest to, co na pewno wypróbuję w przyszłym sezonie ;:215

Witku Rebelpik i Dyno piękne ;:215 a ten Lampa ma różnego kształtu owoce? Też fajny.
A ocena smaku gdzie?
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Te trzy Beatko i do tego jeszcze dojdzie Red Pear , Persimonowa Sakiewka,CLX i Rebellion to moja top elita,i zapewne powiesz za rok o ich smaku to co o Faworycie,chociaż każdy z nich to inna smakowo melodia.
Małgosiu analiza ziemi to tylko na wiosnę.Zaraz streszczę Wam odmiany.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obiecane zdjęcia od Beatki- mały chłopczyk padł na poduchę ;:333
Opisy oryginalne

Cyklantera i dynie
Mam trzy odmiany , posadzone po jednej roślinie , a na każdej tylko jeden owoc . Pogoda nie była sprzyjająca i zbiory kiepskie
1.Burges Buttrcup
2.Georgia Candy Roaster
3. North Georgia Candy Roaster

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

1. Cebula i ogórki
2. Środkowy rządek to cebula Ałtajska
3. W przyszłym roku będzie więcej

Obrazek Obrazek Obrazek

1. Szpinak Nowozelandzki , a w nim odrosty śliwki
2. Szpinak Malabar
3. Obramowamie piwnicy i na drugim planie pomidory , których sadzonki były kiepskie , a szkoda było mi je wyrzucić
4. Winogronek K 14 , zaskoczył mnie smakiem , plennością i doskonałą kondycją . Na pewno będzie w przyszłym roku

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pomidory fioletowe
1. Smurf
2. Indigo Blue
3. Indigo Rose
Któryś z nich zostanie w przyszłym roku , ale jeszcze nie wiem który
4. Mata Hari , czarny pomidor, to jego krzyżówka

Różne pomidory
1. Sungold , bardzo smaczny , duży krzak , zdrowy , polecam . To hybryda , jeśli będziesz go chciała to mam jeszcze kilka nasion orginalnych , oczywiście dla Marysi i Witka też .
2. Krzyżówka Kozuli K 131 , rewelacja , pomidor do przetworów , ale my go zjemy na surowo , bo smaczny . Jeden feler jest taki , że samokończący i zawiązał tylko jedno grono . Obok niego Opałka
3. Sakiewka Red Paer , on też zostaje na przyszły rok . Mam jeszcze nasiona orginalne do Legutki
4. Widoczek ogólny
5 . Ostatni dojrzały owoc Ananasa Noire , smaczny , ale M.S. mnie smakuje lepiej

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

W piątek zostały kupione piękne ryby . Świeżo złowione leszcze . Każdy z nich ważył ponad trzy kilo . Do tego dwa kawałki suma . Bardzo lubimy wędzoną rybę i potrafimy to zrobić . Do wędzenia wzięte zostały środkowe kawałki , reszta została usmażona , a na głowach i ościach ugotowana zupa rybna . Pycha !
1. Świeże ryby
2. Wędzarnia
3, Wędzenie
4. Produkt końcowy
Nie wiem czy lubisz ryby , ale takie zrobione samemu w domu są pyszne . Jak wiesz , mamy łódkę i łowimy ryby , ale w tym roku nie ma na to czasu .

Beatko Jak zwykle pokazujesz piękne warzywka i doskonale wypielęgnowane grządki. Aż przyjemnie patrzeć jak pięknie Ci to wszystko rośnie.
Za rybami nie przepadam ale wędzone wyjątkowo mi smakują- mogą być solo- popchane chlebusiem, mogą być jako pasta rybno- serowa do chleba. Od 2 tak chodzi za mną taka ciepła, prosto z wędzarni, najlepiej śledzik ale w Krakowie to nie realne.
Trochę zazdroszczę Ci takich możliwości i ślinka mi cieknie po brodzie ;:306
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witku
Jednym słowem elita dla Elity ! ;:215
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z ostatniej chwili od Beatki Obrazek

Pierwszy zbiór Cyklantery . Wraz z papryką została zamarynowana w zalewie octowej .

Obrazek

Pysznie to wygląda ;:138

A ja zmykam Obrazek
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”