Problem z trawą
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Usechł trawnik... :-( Czy coś z niego jeszcze będzie?
Oczywiście, jeżeli korzenie są jeszcze żywe a z pewnością tak jest.
Wygrabić co suche i podlewać.
Wygrabić co suche i podlewać.
- koniczynka2014
- 1000p
- Od: 12 kwie 2014, o 08:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Potwierdzam ;-) I to po podlewaniu bardzo szybko się zazieleni 

Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=75337
Moje parapety http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=75505
Pozdrawiam Dorota
Moje parapety http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=75505
Pozdrawiam Dorota
to trochę mnie pocieszyliście... 
ten trawnik ma już dwa lata - miałem w nim zacząć robić aeracje, wertykulacje...
Czy to ma w tej sytuacji teraz sens? a jeśli robić to kiedy? teraz? czy zaczekać na deszcze?
bo z podlewaniem to raczej nie mam szans - za duży teren - muszę liczyć na matkę naturę

ten trawnik ma już dwa lata - miałem w nim zacząć robić aeracje, wertykulacje...
Czy to ma w tej sytuacji teraz sens? a jeśli robić to kiedy? teraz? czy zaczekać na deszcze?
bo z podlewaniem to raczej nie mam szans - za duży teren - muszę liczyć na matkę naturę
- PiotrekP
Wyczesanie trawy mozesz zrobić teraz, a otworki z piaskiem na wiosnę.
"wyczesanie" tzn: aeracje? i to mówisz teraz czyli jeszcze przed deszczami?
- PiotrekP
Aeracja to zabieg polegający na wbijaniu rurek w glebe i wyciąganiu ziemi , potem zasupuje się je piaskiem . Wertykulacja to nacinanie darni. Ja mówię o wyczesaniu grabiami lub takim urządzeniem z metalowymi drucikami suchej trawy
Robisz to przed deszczem (teraz) jak trawa jest sucha.

Nowy trawnik słabo rośnie
Witam serdecznie,
w tym roku na początku lipca założyłem nieduży trawnik. Odchwaściłem działkę, nawiozłem 10-20cm ziemi (podobno idealnej pod trawnik), zasiałem trawę hollywood sun, podsypałem nawozem do zakładania trawników substral... i efekt jest marny... minął miesiąc, trawa jest rzadka, słaba, miejscami żółta. W akcie desperacji bardzo ostrożnie dosypałem trochę nawozu, ale chyba tylko jeszcze zaszkodziłem
.
Co do podlewania - założyłem nawadnianie, włączam je jak ziemia przeschnie na 3-4cm i podlewam 20-30min. W praktyce ostatnio codziennie.
Czy z tego trawnika cokolwiek będzie? Gdzie zrobiłem błąd?
Link do zdjęcia: http://i22.photobucket.com/albums/b326/ ... 203453.jpg
Pozdrawiam,
Mateusz
w tym roku na początku lipca założyłem nieduży trawnik. Odchwaściłem działkę, nawiozłem 10-20cm ziemi (podobno idealnej pod trawnik), zasiałem trawę hollywood sun, podsypałem nawozem do zakładania trawników substral... i efekt jest marny... minął miesiąc, trawa jest rzadka, słaba, miejscami żółta. W akcie desperacji bardzo ostrożnie dosypałem trochę nawozu, ale chyba tylko jeszcze zaszkodziłem

Co do podlewania - założyłem nawadnianie, włączam je jak ziemia przeschnie na 3-4cm i podlewam 20-30min. W praktyce ostatnio codziennie.
Czy z tego trawnika cokolwiek będzie? Gdzie zrobiłem błąd?
Link do zdjęcia: http://i22.photobucket.com/albums/b326/ ... 203453.jpg
Pozdrawiam,
Mateusz
- PiotrekP
Re: Nowy trawnik słabo rośnie
Zbita ziemia, wysokie temp. Odpuść sobie nawóz , podlewaj i czekaj na deszcz.
Coś dzieje się z trawnikiem - susza czy pasożyt?
Dzień dobry 
Przez całe mijające już lato mój trawnik żył dość dobrze. Co prawda zaczęły wyrastać chwasty które jednak zaraz usuwałem, trawnik stał się gęsty i zielony (za małym wyjątkiem miejsc ze świeżą tegoroczną trawą). Na początku sezonu dokładnie ją wygrabiłem i napowietrzyłem, nawiozłem nawozem regeneracyjnym Biopon i przez okres czerwiec i lipiec regularnie podlewałem "Magiczną siłą" Substrala co 1 lub 1,5 tygodnia. Efekty super, trawa miękka i dywanowa, zielona pomimo panującej suszy, była też regularnie podlewana. To co zaobserwowałem teraz to to, że w pewnym miejscu zaczęła nagle (wręcz z dnia na dzień) usychać, gdy przegrabiłem zebrałem spore sterty suchej trawy, w pewnych rejonach po przegrabieniu zauważyłem wręcz rdzawe pędy przy glebie. Trawa to mieszanka sportowa rosnąca w słońcu, oraz mieszanka typowo rosnąca w półcieniu i cieniu. W dodatku w pewnych miejscach po przejściu w ogóle się nie podnosi - jak stąpnę, oklapnie i tak zostanie, co wcześniej w tych miejscach się nie zdarzało. Pytanie teraz czy to jest kwestia suszy? W zasadzie robi się już chłodniej a wcześniej nic podobnego nie miało miejsca, ponad to - czy ta usychająca dopiero teraz trawa może mieć coś wspólnego z faktem, że na początku lata był to obszar mocno zielonych kępek trawy wokół czarcich kręgów? Poza tym wewnątrz nich trawa zasiana w tym roku rośnie rzadko i jest jasno zielona. Obecnie zaprzestałem nawożenia gdyż zbliża się jesień i chcę na początku września użyć nawozu typowo na jesień. Cóż więc się mogło złego zadziać?
Pozdrawiam serdecznie.

Przez całe mijające już lato mój trawnik żył dość dobrze. Co prawda zaczęły wyrastać chwasty które jednak zaraz usuwałem, trawnik stał się gęsty i zielony (za małym wyjątkiem miejsc ze świeżą tegoroczną trawą). Na początku sezonu dokładnie ją wygrabiłem i napowietrzyłem, nawiozłem nawozem regeneracyjnym Biopon i przez okres czerwiec i lipiec regularnie podlewałem "Magiczną siłą" Substrala co 1 lub 1,5 tygodnia. Efekty super, trawa miękka i dywanowa, zielona pomimo panującej suszy, była też regularnie podlewana. To co zaobserwowałem teraz to to, że w pewnym miejscu zaczęła nagle (wręcz z dnia na dzień) usychać, gdy przegrabiłem zebrałem spore sterty suchej trawy, w pewnych rejonach po przegrabieniu zauważyłem wręcz rdzawe pędy przy glebie. Trawa to mieszanka sportowa rosnąca w słońcu, oraz mieszanka typowo rosnąca w półcieniu i cieniu. W dodatku w pewnych miejscach po przejściu w ogóle się nie podnosi - jak stąpnę, oklapnie i tak zostanie, co wcześniej w tych miejscach się nie zdarzało. Pytanie teraz czy to jest kwestia suszy? W zasadzie robi się już chłodniej a wcześniej nic podobnego nie miało miejsca, ponad to - czy ta usychająca dopiero teraz trawa może mieć coś wspólnego z faktem, że na początku lata był to obszar mocno zielonych kępek trawy wokół czarcich kręgów? Poza tym wewnątrz nich trawa zasiana w tym roku rośnie rzadko i jest jasno zielona. Obecnie zaprzestałem nawożenia gdyż zbliża się jesień i chcę na początku września użyć nawozu typowo na jesień. Cóż więc się mogło złego zadziać?
Pozdrawiam serdecznie.
- PiotrekP
Re: Problem z trawą
Wstaw fotki bo z opisu to wiesz...
Witam wszystkich 
Mam problem z trawnikiem założonym 6 tygodni temu.
Trawnik został założony na 1000m2 działki z czego teren został po części podniesiony ziemią o 5 do 40cm.
Ziemia, która przyjechała miała w sobie sporo małych kamyczków, kawałków gruzu i szkieł, co jak się domyślam świadczy o tym, że ziemia nie pochodzi z pola z Babic tak jak to twierdził sprzedawca ale z jakichś terenów poprzemysłowych = brak próchnicy.
W tej chwili problem polega na tym, że trawa w miejscach gdzie ziemia nie została dowieziona rośnie bardzo dobrze - tam jest podłoże dobrze przepuszczalne, natomiast w miejscach gdzie teren był podniesiony o 30-40cm trawa rośnie 1-2cm na dwa tygodnie.
Wody na pewno nie brakuje bo mam system nawadniający. Nawóz sypnąłem dwa tygodnie temu i zmiany w tempie wzrostu praktycznie nie ma.
Wydaje mi się, że przyczyną jest zbyt zbita ziemia (po podniesieniu terenu ziemia leżała przez pół roku po czym przy zakładaniu trawnika na wierzch doszła tylko warstwa 3-5cm sortowanej ziemi ale "stara warstwa" nie była spulchniana).
Dzisiaj wyciąłem z miejsca gdzie trawa nie rośnie taką kostkę 25x25x25cm. Górna warstwa 5-7cm jest w miarę miękka ale mokra jak gąbka ale poniżej gleba jest twarda na maxa mimo, że wilgotna.
Co zrobić w tej sytuacji, żeby uratować ten trawnik?
pozdrowienia
Filip

Mam problem z trawnikiem założonym 6 tygodni temu.
Trawnik został założony na 1000m2 działki z czego teren został po części podniesiony ziemią o 5 do 40cm.
Ziemia, która przyjechała miała w sobie sporo małych kamyczków, kawałków gruzu i szkieł, co jak się domyślam świadczy o tym, że ziemia nie pochodzi z pola z Babic tak jak to twierdził sprzedawca ale z jakichś terenów poprzemysłowych = brak próchnicy.
W tej chwili problem polega na tym, że trawa w miejscach gdzie ziemia nie została dowieziona rośnie bardzo dobrze - tam jest podłoże dobrze przepuszczalne, natomiast w miejscach gdzie teren był podniesiony o 30-40cm trawa rośnie 1-2cm na dwa tygodnie.
Wody na pewno nie brakuje bo mam system nawadniający. Nawóz sypnąłem dwa tygodnie temu i zmiany w tempie wzrostu praktycznie nie ma.
Wydaje mi się, że przyczyną jest zbyt zbita ziemia (po podniesieniu terenu ziemia leżała przez pół roku po czym przy zakładaniu trawnika na wierzch doszła tylko warstwa 3-5cm sortowanej ziemi ale "stara warstwa" nie była spulchniana).
Dzisiaj wyciąłem z miejsca gdzie trawa nie rośnie taką kostkę 25x25x25cm. Górna warstwa 5-7cm jest w miarę miękka ale mokra jak gąbka ale poniżej gleba jest twarda na maxa mimo, że wilgotna.
Co zrobić w tej sytuacji, żeby uratować ten trawnik?
pozdrowienia
Filip
Ja również miałem podobny problem. Pomogły następujące czynności: napowietrzenie całego trawnika widłami - wkłuj się w ziemię na różne głębokości i lekko podnieś nimi ziemię, ale bez przesady. Obficie podlewaj (chyba, że popada deszcz). Po kilku dniach podlej np. Substralem "Magiczna siła do trawnika". Mój trawnik po miesiącu wyglądał zupełnie inaczej dzięki tym zabiegom, podlewanie Substralem najlepiej powtarzać co tydzień aż do zadowalającego efektu. Ponieważ jednak zbliża się jesień, wolałbym przymierzać się już do zastosowania nawozu jesiennego z mniejszą zawartością azotu aby nie wspomagać już tak bardzo we wzroście. Tak więc na Twoim miejscu użyłbym Substralu max jeszcze 2 razy.
Nie cytujemy postu jeśli odpowiadamy bezpośrednio pod nim. szar
Nie cytujemy postu jeśli odpowiadamy bezpośrednio pod nim. szar
zdjęcia:Witam,
Posiadam działkę na której wcześniej mój dziadek prowadził gospodarstwo rolne. Z działki kilka 3 lata temu zostały usunięte stare drzewa owocowe a cała działka została zaorana przed zimą. Na wiosnę 2 lata temu została ona zabronowana i posiana trawa wolno rosnąca. Problem polega na tym, że w miejscach gdzie przedtem był obornik (który został cały usunięty) rośnie bardzo wysoka trawa, której w żaden sposób nie mogę się pozbyć. Nadmienię, że z miejsca gdzie był obornik ok 5 lat temu został wykonany drenaż.
W związku z powyższym zwracam się z pytaniem, w jaki sposób mogę pozbyć się wysokiej trawy, która rośnie na powierzchni ok 2 arów.
Pozdrawiam.

Jeżeli chodzi o mój trawnik to wygląda to następująco:
obumarła trawa na obrzeżach wiosennego czarciego kręgu

Na zdjęciu widać wyraźną różnicę w kolorze i zagęszczeniu w trawie: po lewej tegoroczna dosiewka (wewnątrz wiosennego czarciego kręgu), po prawej trawnik już dwuletni po regularnym zasilaniu Substralem

Tutaj tegoroczna dosiewka trawy wewnątrz wiosennego czarciego kręgu

Co o tym myślicie?
obumarła trawa na obrzeżach wiosennego czarciego kręgu

Na zdjęciu widać wyraźną różnicę w kolorze i zagęszczeniu w trawie: po lewej tegoroczna dosiewka (wewnątrz wiosennego czarciego kręgu), po prawej trawnik już dwuletni po regularnym zasilaniu Substralem

Tutaj tegoroczna dosiewka trawy wewnątrz wiosennego czarciego kręgu

Co o tym myślicie?
Problem z trawnikiem
Witam 
Na wstępie chciałbym się przywitać
Od kilku miesięcy jestem właścicielem domu z ogrodem, dlatego moja wiedza jeśli chodzi o ogród jest jeszcze znikoma. Od pewnego czasu na moim trawniku wyrosły jak mniemam chwasty, jednak nie bardzo wiem co to jest i jak z tym walczyć. jeśli ktoś wie co to jest i jak z tym walczyć proszę o pomoc

Na wstępie chciałbym się przywitać

Od kilku miesięcy jestem właścicielem domu z ogrodem, dlatego moja wiedza jeśli chodzi o ogród jest jeszcze znikoma. Od pewnego czasu na moim trawniku wyrosły jak mniemam chwasty, jednak nie bardzo wiem co to jest i jak z tym walczyć. jeśli ktoś wie co to jest i jak z tym walczyć proszę o pomoc