Lilie-uprawa cz.6
Re: Lilie-uprawa cz.6
Wydaje mi się, że ani 1 ani 2 lilia nie są tymi co myślisz. Marco Polo nie ma tak intensywnej barwy od zewnątrz i nieco inny kształt kwiatu. Ale kto wie? Jak dla mnie te Twoje są nawet ładniejsze 

- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Druga to na pewno nie Yelloween
Ona ma kwiaty skierowane do góry, a kolor bardziej.. siarkowy, niż żółty, dodatkowo pokryty woskiem 

Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
- Gosia1704
- 200p
- Od: 21 maja 2014, o 11:02
Ta pierwsza jest dość podobna do M.Polo, ale Marco Polo wydaje mi się, że ma bardziej wydłużone i pofalowane płatki, ale tak jak InesS - kto wie. Yelloween nie mam. Poczekaj do przyszłego sezonu. Ja też nie mogę się zdecydować - wydaje mi się, że pierwsze z kwiatów mojej Black Beauty mówiły, że jest chora (dodatkowe białe pasy na płatkach), ale następne pąki były OK i co robić?
Wykopać? Zostawić?
Poczekam jeszcze do następnego sezonu.

Wykopać? Zostawić?
Poczekam jeszcze do następnego sezonu.

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 lut 2015, o 12:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
Mam pytanie dotyczące rozróżnienia lilii. Moja mama prosiła mnie bym kupiła jej lilię św. Józefa, w sklepach nierzadko nie wiedzą o niej nic. Tutaj gdzieś na forum spotkałam się za to z lilią św. Antoniego i nie wiem czym w zasadzie te lilie się różnią. Proszę może ktoś wie na czym polega różnica.
Mam pytanie dotyczące rozróżnienia lilii. Moja mama prosiła mnie bym kupiła jej lilię św. Józefa, w sklepach nierzadko nie wiedzą o niej nic. Tutaj gdzieś na forum spotkałam się za to z lilią św. Antoniego i nie wiem czym w zasadzie te lilie się różnią. Proszę może ktoś wie na czym polega różnica.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 lut 2015, o 12:37
Dziękuję za odpowiedź, tylko skąd to różne nazewnictwo?
- jarha
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lip 2014, o 23:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pierwsza nazwa łacińska, dwie następne - regionalne, tradycyjne 

-
- 50p
- Od: 2 lis 2005, o 14:46
Wisia, nic nie ma w pączkach więc chyba nie ostępka. A gorąco faktycznie od kilku tygodni - może to to.wisia7 pisze:Karinos , możesz jesienią rozsadzić, ale nie pojedynczo, jak u sąsiadki , mogą być posadzone po trzy cebulki , w odległości około 20 cm od siebie, w takie kępki, jak masz teraz, a pąki wyglądają jak zaatakowane przez robala (ostępkę liliankę) Rozerwij taki pąk i zobacz, czy nie ma tam larwy . Może też tak się dziać przy wysokich temperaturach , takich jakie są właśnie teraz.
A przy okazji też się pochwalę jak wyglądają moje lilie. Jestem z nich mega dumna

- wisia7
- Od: 8 lut 2012, o 18:14
gianna , Ta różowa , to może być Wielkie Alberti.
Witajcie,mam pytanie-jak długo muszą sterczeć przekwitnięte łodygi lilii?
Z tydzień,do zżółknięcia,uschnięcia?
Z tydzień,do zżółknięcia,uschnięcia?
- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Mati ja wykręcałam łodygi z ubiegłego roku dopiero w marcu, bo prędzej nie chciały się wykręcić. Nie spiesz się, to jest tak jak z tulipanami, łodyga odżywia cebulę.
Pozdrawiam Ela

To będą czyli mi straszyć dwu metrowe badyle

Albo wilce pod nimi posadzę

Dzięki!

- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Ze sobie tak zażartuję - przypnij im sztuczne kwiatki
A tak na poważnie, niektóre odmiany lilii są nawet efektowne z ,,badylami" wśród innych roślin, mogą też podpierać te wiotkie a są mniej widoczne pomiędzy daliami.
W niektórych miejscach jednak przycinam je do wysokości sąsiadujących roślin czyli gdzieś na minimum 50 cm o ile jeszcze posiadają zielone liście od spodu, zaschnięte wycinam przy ziemi.

A tak na poważnie, niektóre odmiany lilii są nawet efektowne z ,,badylami" wśród innych roślin, mogą też podpierać te wiotkie a są mniej widoczne pomiędzy daliami.
W niektórych miejscach jednak przycinam je do wysokości sąsiadujących roślin czyli gdzieś na minimum 50 cm o ile jeszcze posiadają zielone liście od spodu, zaschnięte wycinam przy ziemi.
- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Tylko z tego co ja wiem to badyle lepiej jest wykręcać a nie ucinać. Owszem przycinać do wysokości roslin obok i tak zostawiać.
Pozdrawiam Ela
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Eliza52 zgodzę się z Tobą, powinno się wykręcać o ile się da. Jednak nie zawsze to możliwe gdy badyl na zewnątrz brązowy a w cebulce jeszcze ,,żywy". Nieraz ładnie się wyciągną , nieraz z młodymi cebulkami, Wszystko zależy od odmiany, gleby, warunków atmosferycznych.