
Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
hałys ja tym roku zrobiłam frużelinę-jest pyszna.Może być jako dżem lub do ciasta.Ja zrobiłam tylko z mąką ziemniaczaną.Przepis wzięłam z internetu.
Ilona

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Czy ktoś robił ogórki żyleta z przepisu 68? Jest tam 2 kg cukru. Nie za dużo?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p1074997
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p1074997
Pozdrawiam serdecznie,
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Zgadzam się i polecamilona58 pisze:hałys ja tym roku zrobiłam frużelinę-jest pyszna.Może być jako dżem lub do ciasta.Ja zrobiłam tylko z mąką ziemniaczaną.Przepis wzięłam z internetu.Ilona


- lelumpolelum
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1183
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie cudności
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Mam pytanie dotyczące frużeliny: czy bez żelatyny da radę? Jestem vege.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Zastosuj agar.
- lelumpolelum
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1183
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie cudności
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Próbowałam ale efekt jest daleki od zadowalającego- być może to ja coś knocę ale ogólnie, nie leży mi
Ktoś wspominał o mące ziemniaczanej, może jakieś linki lub szczegóły?

- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Mąka ziemniaczana zagęści całość, takiej jest jej zadanie.
Zamiast żelatyny wołowej, duże lepsze walory smakowe ma żelatyna z alg.

Zamiast żelatyny wołowej, duże lepsze walory smakowe ma żelatyna z alg.

- lelumpolelum
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1183
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie cudności
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
ale czy będzie trwała w przechowaniu?Biotit pisze:Mąka ziemniaczana zagęści całość, takiej jest jej zadanie.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
My robiliśmy z mąką ziemniaczaną właśnie, przepis moja mama znalazła w internecie. jeśli chodzi o przechowywanie, to zrobiona latem 2013 była dobra jeszcze latem 2014, natomiast jak spróbowaliśmy na jesieni, to już masa nie trzymała się kupy. Z jędrnej galaretki zrobiła się papka.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Owoce w kisielu? Jak kto lubi..
Moja teściowa zrobiła wiśnie jak powidła śliwkowe, zblendowała i dodała kakao. Wyszły pyszne gęste czekoladowe powidła wiśniowe
Moja teściowa zrobiła wiśnie jak powidła śliwkowe, zblendowała i dodała kakao. Wyszły pyszne gęste czekoladowe powidła wiśniowe
- lelumpolelum
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1183
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie cudności
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Tyle czasu chyba wystarczy, żeby pojawił się amatorAmanita pisze:My robiliśmy z mąką ziemniaczaną właśnie, przepis moja mama znalazła w internecie. jeśli chodzi o przechowywanie, to zrobiona latem 2013 była dobra jeszcze latem 2014, natomiast jak spróbowaliśmy na jesieni, to już masa nie trzymała się kupy. Z jędrnej galaretki zrobiła się papka.


-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11208
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: województwo mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
W budyniu była prawdopodobnie skrobia modyfikowana a nie skrobia ziemniaczana,moim zdaniem skrobia modyfikowana żeluje lepiej i trwalej niż skrobia ziemniaczana.Zawsze sprawdzam skład budyniu,bo mają bardzo różny skład.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
W zeszłym roku robiłam sos słodko-kwaśny z pomidorów i zagęszczało się go właśnie mąką ziemniaczaną.Ani jeden słoik nie zepsuł się.Frużelinę odkryłam w tym roku ,zrobiłam ją tylko z mąką ziemniaczaną, bo ją pasteryzowałam.Dobra jest też jako dodatek do jogurtu naturalnego. Ilona
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Robiłam wg tego przepisu http://gotowaniecieszy.blox.pl/2014/06/ ... odowa.html . Dałam trochę mniej cukru.Ilona
- lelumpolelum
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1183
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie cudności
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
O, dzięki za przepis
Co do budyniu, był w przepisie ale go zmodyfikowałam, bo unikam tych gotowych proszków
Zamiast jednego budyniu daję 3 płaskie łyżki mąki pszennej i dwie kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej.


