Zawsze za krótkie lato cz. 26

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zawsze za krótkie lato cz. 26

Post »

Dzień dobry Marysiu :wit
Lato jakie jest każdy widzi, cierpią ludzie zwierzęta i rośliny. Dobrze że masz możliwość podlania tych najcenniejszych zielonych, ale stania godzinami z wężem nie zazdroszczę. Widzę po sobie ile czasu zabiera nawodnienie mojej naprawdę niewielkiej powierzchni.
Nawiążę jeszcze tylko do kwestii rozmnażania tawuł - bardzo łatwo ukorzeniają się przygięte i przysypane ziemią gałązki.
Pozdrawiam ;:167
Ewa
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu, jesteś już druga dzisiaj, u której czytam o wrześniowych przymrozkach. ;:202
Co Też Ci do głowy przychodzi, kobieto? ;:14
Jeśli chodzi o fatalne działanie może nie tyle suszy, ile palącego słońca na rośliny, to się z Tobą zgadzam w całej rozciągłości. Moje roślinki też mają suche listki od dołu, nawet te kochające słońce, jak choćby heliotropy. Dobrze że posadziłam je w grupach, u pojedynczo rosnących paskudnie by to wyglądało. W grupie nie widać. ;:145
Zieleń w upale źle wygląda. U mnie tak samo jak u Ciebie. Ładnie jest tuż po porannym podlaniu, a później listeczki szarzeją i opuszczają twarzyczki. Tak to wygląda aż do wieczora. ;:223
Miłej niedzieli. Deszczyku i wytchnienia od upałów dla Ciebie i każdego, kto jest Ci bliski. ;:167
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Krysiu przesadzasz! dwa ogrody i nie masz miejsca ;:oj a czasu to dlatego nie masz ;:168

Misiu karczochy owocują, ale liście od dołu żółkną ;:223 i pewnie nowych pąków nie będzie ;:185
Ja też nie dokupuję nowych dalii, bo nawet mam gdzie przechować ale jakoś dziwnie mnie chcą startować w tej mojej glinie. Jak jest mokro to glina za ciężka, jak sucho ....to za mało wody ;:185
A ja ten upał najlepiej znoszę w domu :D

Ewuniu włąśnie widziałam na podglądzie że jesteś, że wróciłaś z wakacji ;:196
Wszystko wiesz o staniu z wężem i ciągłym laniu wody, ale o rachunkach jeszcze nie wiem ;:oj
Widzisz to ja w ten sposób jeszcze tawuł nie ukorzeniałam, właściwie to ja głównie wysyłam patyki moich tawuł na wiosnę, bo moje rozrastają się mocno, widać lubią glinę ;:333
I ja Cię serdecznie pozdrawiam ;:168

Lucynko dwa lata temu 5 września zmarzły mi wszystkie dalie w osłoniętym ogrodzie, przez co nie miałam nasion bo nie zdążyły dojrzeć. Nie u wszystkich to możliwe, ale u mnie ;:108 Te brązowe obsuszenia dopiero teraz postępują i przerażają mnie ;:131 widzę to na wszystkich roślinach ;:134
Lucynko dziękuję ;:168 a ja życzę wszystkim deszczu nawet tym obcym, bo wtedy i u mnie podleje. Dzisiaj w prognozie miałam wieczorem deszcz i kicha, jutro też jest koło południa, zobaczymy?
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Marysiu, faktycznie zapomniałam, że u Ciebie jest nieco inny klimat, mimo że tak niedaleko.
Ot, SKS! ;:223
Nie tylko u Ciebie są te obsuszenia widoczne. Wiele osób na FO na nie narzeka. Poczekaj chwilę . Przyjdą deszcze, rośliny odżyją.
Ja zastanawiałam się, czy nie wyrzucić fasolki, która wydała owoce z pierwszego kwitnienia i dalej nic: ani kwiatka, ani owocku. Przypomniałam sobie jednak, że mama mi kiedyś mówiła, że gdy spadnie deszcz, fasolka zakwitnie ponownie i wyda owoce. W związku z tym część wyrzuciłam i posadziłam nową, część zostawiłam z ciekawości. Zobaczymy, czy mama miała rację. Oby!
Pozdrówka. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

Marysiu niestety widać na fotkach,że zieleń nie jest już taka jak powinna...
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
juni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 wrz 2009, o 10:43

Post »

Dawno temu też miałam karczochy,żal było ścinać to zostawiłam i zakwitły.
U nas dookoła się błyska i nic nie pada.
Znowu nawałnice i zniszczenia.Co z tą pogodą?
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 14:13

Post »

Marysiu u Ciebie jeszcze zielono. ;:108
U mnie ogród mimo podlewania miejscami wygląda jak ściernisko. Wszystkiego nie dam rady podlać, kropli deszczu nie było prawie miesiąc, a poranione rośliny szybciej tracą wilgoć. Ja też miałam dzisiaj nadzieję na deszczyk, ale tylko pobłyskało i chwilkę powiało, a deszczu jak nie było, tak nie ma. :?
Pozdrawiam serdecznie z wciąż gorącego Wrocka. ;:196 :wit
Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lubię tak wiejsko. :D . Ja czekam na deszcz u mnir ani kropli.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

witaj Marysiu,gorąc straszny i zero deszczu ,ależ mamy klimat :uszy ,widzę ,że ścieżka się zwęża i zarośnięte po obu stronach maksymalnie kwiatuszkami,jak byłam w maju to jeszcze tej gęstwiny nie było tak widać a teraz to dopchane i wszystko tak bujnie rośnie,znowu dzień w domu ,obrałam tylko maliny i aronię i zrobiłam soki do herbatki i do wody i wieczorem lanie ,ale końca jak zwykle nie widać,a ja nie wytrzymuję już tych upałów,chociaż lubię słońce,ale czemu tak bardzo gorąco,pozdrawiam i życzę chłodu ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Marysiu, jak samopoczucie w niedzielny poranek? Głowa ;:185
Ja wstałam rześka i zdrowa, zaliczyłam poranną mszę i z utęsknieniem czekam na zmianę pogody.
M pojechał podlać roślinki, a ja myślę o tym, że muszę się zadekować w kuchni przy garach. Na samą myśl robi mi się gorąco. Ufff .....
Daj Ci Boże zdrowej, chłodniejszej niedzieli. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam w niedzielę ;:4

Lucynko wczoraj już padłam, bo na głowę tabletki nie działały ;:185 i spałam z przerwą na kurnik do 8.30 ;:oj
Ciekawe co o tej fasolce piszesz, ja na fasolkę w tym roku patrzeć nie mogę ;:185 coś tam jest ale przecież tyle sianie tyle pielęgnacji i psu na buty a raczej nornicy w norę....one france wiedziały że będzie susza i robiły wcześniej zapasy ;:14

Kasiu oj widać ;:219 a z dnia na dzień coraz bardziej ;:131

Beatko a poznałaś smak karczocha? pewnie nie dlatego ich nie zjadłaś i nowych nie siejesz, już nie wspomnę do dobrym działaniu :D A kataklizmy kiedyś też były, ale chyba nie tak często ;:185

Ewuniu u mnie jednak ze dwa razy w międzyczasie podlało, nie za dużo ale jednak. Twój ogród w ogóle wyeksponowany a mój ukryty w tych drzewach inaczej przyjmuje promienie słoneczne, ale schnie podobnie :wink:
Nie lubię jak czas szybko upływa ;:185 ale w tym wypadku jak niszczeją rośliny, albo kończą kwitnienie to chciałabym żeby już był nowy sezon ;:173
Mocno Cię utulam i teraz się Twój optymizm sprawdza Obrazek

Marto i u Ciebie też sucho, a tak ładnie zakwitły Ci kwiaty :D

Martusiu o tak w maju to pustki ! pamiętasz wielkość sadzone karczochów (po lewej) a teraz to krzaczory i wszystko tak rośnie :;230 łącznie z rachunkiem za wodę ;:223 wszystkie maleńkie sadzonki z pudełeczek teraz to rośliny pełnowymiarowe ;:333 Upał mi wczoraj bardzo dokuczył i miałam taką nadzieję na deszcz i nic, cisza nawet ptaki nie mają siły śpiewać ;:185 Moje jeżyny tak dziwnie dojrzewają, bo częściowo jakby ugotowane i wcale nie są takie słodkie ;:185 Zrobiłam trochę przetworów ale wysyp malin jeszcze przede mną, bo sarny skracając pierwsze przyrosty opóźniają zbiór ;:124 Życzę chłodnego tygodnia i siąpiącym deszczem przez tydzień Obrazek

Lucynko wstałam w dobrej formie, ale nie wiem co zrobić żeby ból głowy nie wrócił, bo ja tak nie lubię ;:145
Bardzo Ci dziękuję za dobre słowo i życzenia i trzymaj się Kochana w tej kuchni, bo zjeść coś dobrego to i ja lubię ale stać nad garami teraz ciężko Obrazek
Awatar użytkownika
Margolcia_K
200p
200p
Od: 27 kwie 2014, o 14:58

Post »

Witaj Marysiu! Trzymaj się i niech Cię głowa nie boli. Wystarczająco oczy dały Ci się we znaki i upał, więc już wystarczy!
U mnie wczoraj była burza, zaczepił nas ogon frontu więc na szczęście obyło się bez ekstremalnych zjawisk. Lało i wiało, ale w normie. Przynajmniej mi podlało, bo ja niestety już nie mogę podlewać, bo kończy nam się woda w studni. I musi wystarczyć do celów domowych.
Z powodu tej suszy i ekstremalnego gorąca, to wszystkie rosliny zachowują się dziwnie. U mnie fasolka szparagowa tylko na początku dała plon, a potem kwitła i kwiatki opadały, a strączków nie było nic a nic. To samo z fasolą tyczną.
Nawet pomidory, które podlewam (nawet teraz) i cieniuję nie są smaczne. Mają grubą, twardą skóre i są (niektóre) gorzkawe. O Ogórkach to nawet nie wspominam, bo dorastają do fasonu i wielkości śliwek łowickich i tyle.
Trzymam kciuki za solidny, drobny deszczyk, (u Ciebie i u wszystkich, którzy go potrzebują) który wszystko dobrze nawodni i ochłodzi atmosferę.
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2013, o 14:59

Post »

Marysiu, u Ciebie podlało w tym czasie dwa razy, jak napisałaś, a u nas nic. Ani kropli.
Ręce od węża i konewek powyciągały mi się do kolan. Powiem szczerze-mam dość! ;:223
Pozdrawiam serdecznie. ;:168
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No to kto mi życzył deszczu i chłodu? spełniły się życzenia. Ogród podlany, burza delikatna przeszła, ochłodziło się ....i dalej podlewa ;:138
A zaczęło się groźnie nawet tunel zamknęłam ;:oj

Obrazek

ale żółtki na tle burzowego nieba wyglądały malowniczo

Obrazek Obrazek

Margolciu spełniło się życzenie i spełnia dalej, bo za oknem miły szmer deszczu! co prawda gdzieś tam dalej grzmi ale myślę, że nic złego burza już nie zrobi. Masz rację rośliny zachowują się tak jak do tego nie przywykliśmy, ale one próbują się znaleźć w całkiem nowych warunkach :wink: Może już teraz się odwróci i będziemy miały normalne zbiory. Czego Ci życzę, bo moje pomidory pod folią to dla nich nic się nie zmieni ;:173

Marysiu dmucham do Ciebie deszcz, może doleci. Życzę deszczu Tobie i Twoim ślicznym roślinom....przecież musi się odmienić ;:168
Burze zmierzają w Twoją stronę, zobacz jaką stronkę Ania znalazła tutaj
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Marysiu do nas też dmuchaj, bo ni widu ni słychu, a wszystkie roślinki padają.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”