Seler-odmiany,uprawa, brak bulwy i inne problemy Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Seler - brak bulwy- odmiany- uprawa

Post »

To na 100% nornice. U nas w Polsce na działce robiły dokładnie to samo, z selera zostawała tylko skorupa, karczowników u nas nie ma. Dziwne są gusta zwierzyny, Tutaj z kolei pod szopką były myszy, najpierw doszczętnie zjadły liście irysa, potem dobrały mi się do cebuli. Dwa pierwsze rządki (dł. około 3m) wcięły calutki szczypior. Porozkładałam wokól irysa łapki z klejem na myszy, po jakimś czasie pułapki były przysypane ziemią i irysy wykończone. Sprytne bestie! Jak mi się już dobrały do marchewki pozakładałam tradycyjne pułapki z serem, złapałam trzy, więcej ich na razie nie widzę. Na bezczelnego sobie poczynały, pracuję przy pomidorach a one "pracują" w marchewce ;:oj Czwartą utłukłam grabkami, wlazła do szopki i kręćka jakiegoś dostała, biegała w kółeczko a grabie akurat miałam pod ręką ;:138.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

gienia1230 łapek nie nastawia się na ser :lol:, to tylko bajkowa metoda tylko na skórkę z chleba (jeśli jest dobrze założona to wyschnie i nie ma siły aby objadła bez zatrzaśnięcia łapki, ale mam na myśli typ z haczykiem nie zapadnią, bo te łapki są beznadziejne i nieczułe na drgania, dodatkowo można łapać na tą samą skórkę bez końca :roll: ).
Ogólnie dziwne że się zabrały za seler, może szukają wody, teraz gryzonie buszują na polach bo żniwa (ale to też zależy od miejsca).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gienia u mnie ten szkodnik nawet nie zostawia skorupki.Może ,to rzeczywiście karczownik, jak pisały Ela i Ginka.? :evil: ,albo wszystko razem :(
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Jak się dzisiaj okazało również mam "gościa" ale w kompostowniku, korytarze spore więc zapewne kret ;:14 .
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Ginka, faktycznie, ser zżarły mrówki a myszki połapały się za nóżki (musiałam je dobić, jak to było w piosence chłop.... a właściwie baba żywemu nie przepuści), pułapki położyłam na trasie ich przemarszu. Jedną z pułapek miałam odrzuconą dosyć daleko i wykopaną norę pod szopkę. Prawdopodobnie zrobił to lis , widziałam jak spacerował sobie po ogrodzie i gdyby nie małe kocięta w domu, przygarnięte ze schroniska zostawiłabym tę norę w spokoju ze względu na mnóstwo dzikich królików. Lis musiał sobie poszukać innego miejsca. Norę zawaliłam cegłami.
Pozdrawiam! Gienia.
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Mój seler 'naciowy' Pikant (Polan) okazał się być listkowy :evil: Selery naciowe zwykle mają długie, mięsiste ogonki do chrupania i nie tylko, a listkowe tworzą po prostu rozety liściowe.

Zasugerowałam się słowem 'naciowy', a tu powinno być 'listkowy', a ja czekam i czekam aż te ogonki zaczną iśc w górę :lol:

Czy ktoś z Was też kupił te nasiona i dał się nabrać? Czy to tylko ja taka.. pierdoła jestem :D ;:14 ;:14 ;:14

Tak wyglądał nie golony od początku uprawy. Dzisiaj wygoliłam wszystkie 6 rozet i zamroziłam już :) Listki generalnie fajne, karbowane, bardzo aromatyczne.

Obrazek
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

Moje selery porosły tak wielkie , że jak je będę obierać to nic nie zostanie :oops:
Pocieszam się tym jednak ,że liście mam do suszenia :roll:
Bożena
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

Amanita pisze:

Czy ktoś z Was też kupił te nasiona i dał się nabrać? Czy to tylko ja taka.. pierdoła jestem :D ;:14 ;:14 ;:14
Nie jesteś sama :;230
Z tym, że ja mam Zefira listkowego i się cały czas zastanawiałam co on taki "chudy" :lol:
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Ja do niedawna nie wiedziałam,ze istnieje seler listkowy ;:oj A tu jeszcze czytam,że oprócz listkowego jest naciowy :shock: Przecież w przypadku selera liście i nać to to samo :lol:
Ja rozróżniam tylko korzeniowe i łodygowe. I listków czy też naci u nich pod dostatkiem ;:306
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Amanita
---

Post »

Rybka, uf - to mnie pociesza :D

krynka, naciowe = łodygowe :) Widać, że różnie piszą na opakowaniach. Można się pomylić :roll:
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

Sensownie by było: naciowe dzielą się na łodygowe i listkowe, w końcu pietruszka naciowa to ta na zielone listki.
Jednak tu: http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2715 dzielą tak jak, Amanita.
Dorota
Amanita
---

Post »

Masz rację Dorcinda :) W ogóle ktoś na początku pewnie popełnił błąd nazywając ten łodygowy - naciowym, bo skoro teraz popularny jest listkowy/liściasty, to właśnie ten powinien być nazywany naciowym, analogicznie do pietruszki naciowej :)
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

Musimy się pogodzić z tym co jest, tylko przy zakupach trzeba dokładnie czytać etykiety i oglądać obrazki. Póki co mój korzeniowy (kupiony z gotowej rozsady) wygląda "listkowo-korzeniowy" :( , ale może mu się jeszcze odmieni.
Dorota
zielonaplaneta
200p
200p
Od: 7 gru 2014, o 18:03

Post »

Moja pierwsza uprawa selera i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony i zadowolony.

Wysiałem Zagłobę korzeniową i porosły wielkie kule. Bardzo zdrowy,nie okazuje żadnych chorób,nać też zdrowa,nawet listka uschniętego nie oberwałem . Polecam tą odmianę :wit
kali
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 wrz 2013, o 15:36

Post »

Mi też ta odmiana najlepiej rosła :)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”