Ogród zielonej III
- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród zielonej III
Smagliczka się wysiewa, tylko musisz glebę zostawić wiosną w spokoju. Możesz też wytrzepać trochę nasion od razu w miejsce, gdzie chcesz ją w przyszłym roku mieć. Niepikowana szybciej zakwita. Dość szybko wschodzi w dużych ilościach.
Ja setki siewek wyrzucam wiosną.

- Rozana
- 1000p
- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A bo pojawiła mi się w miejscu gdzie jej nie sadziłam co mnie zdziwiło i kwitnie. Ale długo ma kwiaty podoba mi się. Niech się rozsiewa najwyżej nadmiar usunę.
- cyma2704
Ja niosąc do kompostownika resztki, wysiałam smagliczkę na sporej części ogrodu.
Miałam wiosną co pielić. 

- Rozana
- 1000p
No to nieźle się rozsiewa. 

-
- 1000p
- Od: 1 sie 2014, o 14:59
albo Soniu na tej rabatce jakieś niższe jeżówki np piccolino pow wow
Czerwona rabata jest genialna jak dla mnie najlepsza
Czerwona rabata jest genialna jak dla mnie najlepsza
-
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Soniu ale ze mnie gapa. Nie mogłam cię znaleźć po urlopie
Ale za to dawka twojego ogrodu na jeden raz była niezwykła. Jestem oszołomiona urodą rabat, konsekwencją kolorystyczną i połączeniami struktur. Porządeczek aż w oczy razi
Zawsze uważałam że mam piękne hortensje ale odpadają przy twoich w przedbiegach
Muszę to jeszcze raz obejrzeć

Zawsze uważałam że mam piękne hortensje ale odpadają przy twoich w przedbiegach

Muszę to jeszcze raz obejrzeć

- Rozana
- 1000p
Soniu a werbena patagońska rozsiewa się u Ciebie sama ?
- juni
- Od: 17 wrz 2009, o 10:43
Świetny pomysł z rabatą bukszpanową i jeżówkami.
Chcesz podziwaić kwiaty podchodzisz bliżej a tu niespodzianka-kuleczka bukszpanu w środku.
Chcesz podziwaić kwiaty podchodzisz bliżej a tu niespodzianka-kuleczka bukszpanu w środku.
-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Soniu,aż radość wchodzić do Twojego ogrodu ,gdzie witają nas niewinne hortensje ,trawy ,jeżówki i cała reszta dopasowana do siebie ,ogród urządzasz jak lubisz ,ale i ja go lubię i chętnie go odwiedzam i spaceruję ,pozdrawiam 

- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Witaj Soniu spacerek odbyłam .Rabatki komponujesz super. Co jeszcze planujesz posadzić na rabatce czerwonej?
Siewki werbeny i u mnie się pojawiły i prawie się zrównały z wysiewaną w domu. Tylko,że rosną nie w kępie. Padało u Ciebie? .Widzę,że trawka się zazieleniła.

Siewki werbeny i u mnie się pojawiły i prawie się zrównały z wysiewaną w domu. Tylko,że rosną nie w kępie. Padało u Ciebie? .Widzę,że trawka się zazieleniła.

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Soniu, masz bardzo ładny ogród. Bardzo, ale to bardzo mi się podoba
Ma wszystko co lubię, czyli pełno kwiatów a jednoczesnie jest elegancki
Ja tak nie potrafię.
Powinnaś więcej pokazywać zdjęc z perspektywy. To z pokazanymi rabatami przy wejściu zupełnie inaczej pokazuje Twój ogród
Ma wszystko co lubię, czyli pełno kwiatów a jednoczesnie jest elegancki
Ja tak nie potrafię.
Powinnaś więcej pokazywać zdjęc z perspektywy. To z pokazanymi rabatami przy wejściu zupełnie inaczej pokazuje Twój ogród
-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Soniu piękne masz rabaty. Czerwona skomponowana po mistrzowsku. Ta fotka z jeżówkami i ślimakiem jest
Na rabacie z bukszpanami rzeczywiście białe i stonowane barwy idealnie by pasowały. Ale jeżówki chyba stłumią w końcu wszystko wokolo. Ja tam widzę niskie byliny....ale jakie hm może jakieś żurawki? Albo jasne hosty?

Na rabacie z bukszpanami rzeczywiście białe i stonowane barwy idealnie by pasowały. Ale jeżówki chyba stłumią w końcu wszystko wokolo. Ja tam widzę niskie byliny....ale jakie hm może jakieś żurawki? Albo jasne hosty?
-
- 200p
- Od: 11 mar 2015, o 20:32
Czerwona rabata i trawy przy tarasie cudo , zresztą jak większość w Twoim ogrodzie
Paulina
Chmielakowo-początki
Chmielakowo-początki
- Daria_Eliza
- Od: 26 lut 2013, o 01:30
- cyma2704
Martuś werbena wysiała się w tym roku w ilościach ogromnych. Rośnie pewnie ze 150 sztuk, a pięć razy tyle wypieliłam. Mam szczęście, albo nieszczęście do siewek. Szałwię omszoną fioletową zostawiam tylko na skarpie, bo rozsiewa się tak, że muszę nawet zdejmować darń. Wsiała się w trawę i próby pozbycia się jej, nie udały się.
Podobnie mam setki hibiskusów, które mają korzenie palowe i trudno się je wyrywa.
Anitko przymierzałam się do nich, ale mają za mocny kolor. Mam z tyłu za bukszpanami dwa Zebrinusy, a one są jasnozielone z kremowym paskiem, ten mocny róż Piccolino jakoś mi tam nie pasuje. Czerwoną zepsułam w tym roku wysokimi liliami. Sterczą teraz metrowe, zasychające badyle.
Muszę coś tam innego wymyślić, co kwitłoby w czerwcu, później już rozplenice są duże.
Jolu zawstydzasz mnie.
Twój ogród, to dla mnie wzór dobrego smaku i konsekwencji.
Dziś pokażę większość rabat, które w całości wyglądają nieciekawie. Susza zniechęciła mnie do kupowania i sadzenia zaplanowanych roślin. Straszą gołą glebą, albo samosiejkami żeniszka, smagliczki, astrów i werbeny. Z utęsknieniem czekam na pogodę, która pozwoli na prace w ogrodzie. Muszę przynajmniej część uporządkować, bo wiosną będę mieć dużo innej pracy i na ogród nie znajdę tyle czasu aby wszystko ogarnąć.
Beatko chyba odłożę rewolucję na rabacie bukszpanowej do wiosny. Muszę przemyśleć, czy jeżówki to najlepsza opcja. Bukszpany wbrew pozorom dość szybko rosną, czy nie będzie tam zbytnie zagęszczenie roślin i z braku przewiewu bukszpany zaczną chorować. Może jeszcze jakieś inne byliny by tam się sprawdziły.
Martuś dzięki.
Pracuję na razie umysłowo nad ogrodem. Dosadziłam jeszcze cztery hortensje bukietowe i chyba nie koniec na tym. Będą pewnie dominować w moim ogrodzie, bo wymagają niewiele pracy. Spokojnej niedzieli.
Alu dzięki.
Czasem jestem zadowolona z tego co do tej pory zrobiłam. Są jednak takie momenty, że ogarnia mnie zniechęcenie, miałam w tym roku tyle porządków porobić, a tu klops. Trochę popadało w czwartek, ale nie na tyle, żeby radykalnie nawodniło ziemię. Lejemy na trawnik wodę, bo zaczyna się zielenić i szkoda, żeby ponownie wysechł. Wczoraj przyszedł rachunek za wodę.
Werbeny też nie będę siała, choć kwitnie dwa tygodnie wcześniej, to praca włożona w opiekę nad siewkami nie jest warta końcowego efektu.
Małgosiu miło mi.
Miotam się między moim umiłowaniem porządku, a chęcią posiadania wielu roślin. Naprawdę trudno to pogodzić. Do ograniczania gatunków zmusza mnie zdrowie i perspektywa braku czasu od wiosny przyszłego roku. Muszę tak zagospodarować ogród, żeby móc poświęcać mu mniej czasu. Zdjęcia są poniżej.
Małgosiu
Niestety żadne rośliny wrażliwe na słońce tam nie przetrwają, cały dzień jest słońce. Może jednak wspólnymi siłami coś wymyślimy.
Paulinko trawy podobnie jak hortensje, teraz będą najładniejsze. Miskant przy rabacie bukszpanowej zaczyna się kłosić.
Dario dzięki.
Na czerwoną rabatę muszę znaleźć byliny jasno kwitnące, które nie będą jak lilie straszyły wysokimi badylami. Już mnie też inne dziewczyny uświadomiły, że Cunningham,s White tak ma.
Wszystkim dziękuję za tyle miłych słów.
Na wszystkich zdjęciach dominują linie kroplujące.
Dopóki jednak nie poprawię nasadzeń, nie sypię kory, bo i tak pomieszam ją z ziemią. Motywujecie mnie do prac w ogrodzie, jakoś ostatnio jestem zniechęcona, upały zdecydowanie ograniczyły możliwość przesadzania roślin. Małgosia zmotywowała mnie do pokazania ogrodu z większego dystansu. Wszelkie słowa konstruktywnej krytyki mile widziane.
Może z waszą pomocą zwalczę niemoc twórczą i rabaty uporządkuję. Wszystkim dobrego odpoczynku.
Po prawej od wejścia do domu rabata cisowa.

Następna obwódka bukszpanowa, a za nią byliny.

Potem tawuły, jeżówki i juki.

Następnie czerwona

Dalej wysokie miskanty i totalny miszmasz.

Kolejna bylinowa z rozplenicami.

Następna nie nadaje się do pokazywania, bo przetacznik Christa padł, a Anabelka na pniu ścięta przy ziemi. Kolejna z młodymi hortensjami.

Bukszpanowa

Dalej żywopłot z hibiskusów, a przed nimi niewielka pusta rabata, na której są posadzone hortensje na pniu i samosiejki werbeny.

Widok z kuchennego okna.

Hortensja przy wejściu.
Dwie Limelight przy garażu.

Artemis

Żeby poprawić wizerunek ogrodu trochę zbliżeń.

Anitko przymierzałam się do nich, ale mają za mocny kolor. Mam z tyłu za bukszpanami dwa Zebrinusy, a one są jasnozielone z kremowym paskiem, ten mocny róż Piccolino jakoś mi tam nie pasuje. Czerwoną zepsułam w tym roku wysokimi liliami. Sterczą teraz metrowe, zasychające badyle.

Jolu zawstydzasz mnie.

Beatko chyba odłożę rewolucję na rabacie bukszpanowej do wiosny. Muszę przemyśleć, czy jeżówki to najlepsza opcja. Bukszpany wbrew pozorom dość szybko rosną, czy nie będzie tam zbytnie zagęszczenie roślin i z braku przewiewu bukszpany zaczną chorować. Może jeszcze jakieś inne byliny by tam się sprawdziły.

Martuś dzięki.

Alu dzięki.

Małgosiu miło mi.

Małgosiu

Paulinko trawy podobnie jak hortensje, teraz będą najładniejsze. Miskant przy rabacie bukszpanowej zaczyna się kłosić.

Dario dzięki.

Wszystkim dziękuję za tyle miłych słów.

Po prawej od wejścia do domu rabata cisowa.

Następna obwódka bukszpanowa, a za nią byliny.

Potem tawuły, jeżówki i juki.

Następnie czerwona

Dalej wysokie miskanty i totalny miszmasz.

Kolejna bylinowa z rozplenicami.

Następna nie nadaje się do pokazywania, bo przetacznik Christa padł, a Anabelka na pniu ścięta przy ziemi. Kolejna z młodymi hortensjami.

Bukszpanowa

Dalej żywopłot z hibiskusów, a przed nimi niewielka pusta rabata, na której są posadzone hortensje na pniu i samosiejki werbeny.

Widok z kuchennego okna.

Hortensja przy wejściu.

Dwie Limelight przy garażu.

Artemis

Żeby poprawić wizerunek ogrodu trochę zbliżeń.