U mnie chyba i tego 2,50 m nie będzie. Słoneczniki przyzwyczajone do temp 15*C, a tu nagle 26-27 i ostre słońce. Dzisiaj jak przyjechałem to miały oklapnięte liście.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Mam problem z jednym z moich słoneczników - załączam zdjęcia, być może nie najlepiej widać na nich ale na liściach pojawiły się różne jakby insekty, białawe i czarne muszki. Stosuję obecnie od tygodnia opryski z cebuli, ale zdaje się że nie pomagają. Ktoś ma jakieś pomysły jak temu zaradzić, i czym ewentualnie zwalczyć te insekty? Dziękuję za pomoc! Jestem raczej niedoświadczoną amatorką więc każda rada będzie przydatna. Poniżej zdjęcia mojej roślinki
Wystarczył jeden mocny podmuch wiatru i mimo naciągów, wyszła sunzilla płożąca. Na szczęście to ta najniższa. Przyczyną złamania było wcześniejsze objadanie szyjki korzeniowej przez ślimaki. Ślimaki zwalczyłem, ale w uszkodzonym miejscu pęd zaczął przesychać i chorować. Wynik S1 270 cm.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Zastanawiam sie dlaczego jedne słoneczniki mają 1 kwiat a inne wiele.
U mnie 2 rośliny po 1 kwiacie , a jeden ma aż 13 i puszcza następne.
I z których lepiej zbierać nasiona na następny rok aby były najwyższe?
Ja też tak mam, bo niektóre słoneczniki są wielokwiatowe(Skycraper) i jednokwiatowe(Sunzilla). Jednak w tym zezonie zauważyłem że się w tamtym sezonie skrzyżowały.
No właśnie, chyba się pokrzyżowały, bo ja mam z akcji (od Błażeja) Sunzillę, a oprócz głównego kwiatu, ma po bokach masę mniejszych. Nie mniej jednak, urosła do sporych rozmiarów