Problem z trawą

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
jimmisek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 31 lip 2015, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Problem z trawą

Post »

Witam Serdecznie
Mam problem i proszę o radę gdyż jest to mój pierwszy raz :) z trawnikiem.

Zacznę od początku,mianowicie mowa tutaj o działce przydomowej około 10ar,po uporaniu się z domem przelałem swój czas na założenie trawnika.
Podłoże działki było jedne z gorszych jakie może się trafić, ponieważ była podnoszona o około metra i w miarę wyrównywana czymkolwiek się dało,generalnie podłoże było gliniaste ze żwirem,jak popadał deszcz nogi wpadały ponad kostki.
Przed posianiem trawy oczywiście zamówiłem 3 kursy ziemi i podniosłem działkę pod trawnik ponad5-10cm,ale nie była to typowa czarna ziemia,bardziej brązowa Szału nie było,po kolei-rozplantowana,ładnie spulchniona przez traktor a na końcu przegrabiona celem wydobycia kamieni itp.
No i się zaczęło w sumie poszło mi 60kg nasion,siałem siewnikiem wzdłuż i wszerz,potem walcowałem jak w książce piszą,codziennie podlewałem,bardziej zraszałem żeby nie zmyło nasion,po tygodniu było już widać jak zaczyna kiełkować,wszystko pięknie ładnie.
Czar prysł,przyszła potężna ulewa i w związku z tym ze działka nie jest równa pozmywało nasiona te które jeszcze się nie zakorzeniły,na szczęście około 70% nasion było już w glebie.Szybka reakcja z ponownym rozgrabieniem zmytych nasion,efektu to nie dało większość się nie przyjęła,resztę wydziobały dachowce.
Trzy tygodnie temu nawiozłem ja azotem,trochę zzieleniała,było tak do koszenia,teraz wygląda masakrycznie.
Proszę o rade co mogę zrobić żeby ożywić ta trawę,jestem załamany poszło mi sporo pieniędzy i czasu a efektu brak :(

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: PROBLEM Z TRAWĄ,POMOCY

Post »

Ze zdjeć widać że:
- zbyt zbita ziemia, powinna być wymieszana jeszcze z piachem
- za sucho
- za mało nawozu, podałeś azot ok, zrobiła się zielona, skosiłeś część zieloną i zostało suche
Niech nikt nie pisze że jest suche i gorące lato bo to nie jest powód.
jps33
---
Od: 14 gru 2014, o 15:26

Post »

Ja bym zostawił trawę w spokoju by się sama rozrastała. Koszenie i podlewanie oczywiste są.
Moim zdaniem najważniejsze jest by w czasie przygotowywania ziemi dać sporo substancji organicznej. To zaproszenie dla dżdżownic, bez których każda ziemia będzie zbita i nieprzyjazna dla roślin.
jimmisek
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

No dobra,ale co mogę zrobić na obecną chwilę żeby poprawić wygląd trawy teraz lub na przyszłość,czy przejechać areatorem i ponacinać korzenie żeby trawa się rozrosła bo i tak planuję na jesień dosiewać w gołe miejsca.
jimmisek
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Panowie co tak raptem zacichli :( doradźcie co mogę zrobić żeby ożywić trawę,z dnia na dzień jest coraz gorzej,robi się siano,nie potrafię siedzieć tak bezczynnie i się temu przyglądać :(
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miałeś napisane : za sucho czyli podlewać, przy tej temp. minimum 2x dziennie. Podaj nawóz z dużą ilością azotu. Koszenie podlewanie i nawóz. Tak do września. Potem tylko z zawartością potasu i magnezu. Na wiosnę przyda się piaskowanie. Jeżeli masz czas latać z podlewaniem to ok. Jak nie to szkoda Twojego czasu i kasy.
jimmisek
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Co ile nawozić azotem? Jedno nawożenie to koszt dla mnie 120zl.
Co wniesie piaskowanie?
A ponakłuwać glebę żeby lepiej chronił nawóz jak taka zbita?
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nawozem średnio co 3 koszenia. Opłacalne? wszyscy zakładają trawnik bo najtańszy w ogrodzie.... tylko koszty utrzymania są kolosalne. No chyba że chcemy łąkę to spoko. Nie kupuj nawozów do trawników tylko rolnicze. To jest to samo tylko w większych workach i tańsze. Weź sobie opakowanie nawozu do trawników i szukaj takiego samego lub podobnego składu na worku z nawozem rolniczym.

Piaskowanie rozluźni wierzchnią warstwę gleby.

Ja bym na Twoim miejscu zrobił sobie jakiś projekt i wyeliminował tyle trawy ile możesz. Przekonasz się ile pracy pochłonie Cię utrzymanie go w dobrym stanie.

Pomyśl też o posadzeniu drzew bo upieczesz się w swoim ogrodzie tak jak i Twoja trawa. Ogrodnictwo uczy cierpliwości więc przygotuj się na to.
jimmisek
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Jakiej frakcji piasek i ile,czy rozsypać jak nawóz siewnikiem?
Co z tym nakłuciem gleby,warto,pomoże?
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Na terenie podnoszonym z dużą ilością nawiezionej ziemi dość trudno założyć trawnik, gdyż gleba na takim terenie przypomina warunkami teren zdegradowany.Jest zachwiany cały system stosunków wodnych i składników mineralnych, próchnicy, udziału organizmów glebowych.Im większy taki teren tym gorzej to ustabilizować.
kizol
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 lip 2015, o 13:58

Post »

jimmisek pisze:Jakiej frakcji piasek i ile,czy rozsypać jak nawóz siewnikiem?
Co z tym nakłuciem gleby,warto,pomoże?
Nakłucie nie powinno zaszkodzić (zawsze większe szanse na dotarcie powietrza, wody i innych składników do korzeni), tylko sugeruję zrobić to za pomocą walca z zakładaną kolczatką (do pożyczenia lub zakupienia np. w Leroy dziś widziałem) ponieważ butami z kolcami to się zachodzisz na śmierć a jak ziemia mocno zbita to ciężko się wbić (chyba że ważysz ze 150kg)
jimmisek
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Haha tylko 100kg,butki oczywiście kupiłem ale masakra,widziałem 2w1 wertykulator i aerator moc 1400 za parę stówek i chyba zainwestuję bo ziemia masakra,jestem teraz na etapie wydłubywania widocznych kamieni żeby nie wyłamać igieł jakieś kilka set kg,wtedy potem skupie się na nakłuwaniu gleby.
damianD
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 maja 2007, o 16:51

Wysoka trawa w miejscach byłego obornika

Post »

Witam,
Posiadam działkę na której wcześniej mój dziadek prowadził gospodarstwo rolne. Z działki kilka 3 lata temu zostały usunięte stare drzewa owocowe a cała działka została zaorana przed zimą. Na wiosnę 2 lata temu została ona zabronowana i posiana trawa wolnorosnąca. Problem polega na tym, że w miejscach gdzie przedtem był obornik (który został cały usunięty) rośnie bardzo wysoka trawa, której w żaden sposób nie mogę się pozbyć. Nadmienię, że z miejsca gdzie był obornik ok 5 lat temu został wykonany drenaż.
W związku z powyższym zwracam się z pytaniem, w jaki sposób mogę pozbyć się wysokiej trawy, która rośnie na powierzchni ok 2 arów.
Pozdrawiam.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Wysoka trawa w miejscach byłego obornika

Post »

Możesz wtawić zdjęcia? obawiam się że nawet jak opryskasz trawę środkiem chemicznym (np roundup) to nasiona które były w oborniku i w glebie będą kiełkować przez długie lata.
LASZCZYK
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 sie 2015, o 09:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Usechł trawnik... :-( Czy coś z niego jeszcze będzie?

Post »

Witam
Ach te upały.... po powrocie z urlopu nie było już właściwie czego ratować - trawa uschła. A teraz to już jest kompletny dramat, w większości miejsc nie widać nawet źdźbła zielonego - tylko sucha trawa, która się łamie na potęgę.

Czy ten trawnik ożyje? oczywiście przy założeniu, że przyjdą deszcze. Co jeszcze można z nim zrobić?

z góry dziękuję za porady

oto link to tego trawnika:

https://youtu.be/yduxZDZ7G5E
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”