Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni
Re: Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni
Patyki pierwsza klasa. Chociaż jeszcze młode, bardzo mi się podobają. 

Mateusz
- piasek pustyni
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Uff, dotarłam do domu, próbuję się odnaleźć w "normalnych" zajęciach i jakoś nie mogę
Agnieszka - Małgosiu - Jasiu - Ewciu - Beatko - Mateusz - wielkie dzięki, że przypilnowaliście moje roślinki
Aga - poza Cynanchum reszta jakoś da się rozpoznać i bez podpisów, ale dobrze, że są
Madosiu - dziękuję, ale ja urlopu nie mam w tym roku latem, część przypadło mi wcześniej, część mam zimą. Mogę sobie pozwolić jedynie na wypady "okołoweekendowe"
I niestety z takiego właśnie wróciłam, kwiatki przetrwały, a mnie się nic nie chce
Jasiu - za miłe słowa dziękuję bardzo
Zawsze staram się podpisywać rośliny, a jeśli którejś nie znam, proszę znawców o identyfikację. Dodatkowo staram się, by z tej "specjalizacji" co do roślin endemicznych, były rośliny z pewnego źródła, dobrze opisane, a jeśli z lokalizacją, to już bardzo dobrze. I cieszę się, że podoba Ci się ten mój kosmos
Ewuś - wielkie buziaki, a my jesteśmy w kontakcie
Beatko - nie wiem i przyznam szczerze, że sama nieco jestem tym zdziwiona. Tak, to są rośliny od Pavelki. Mają oznaczenie rodzajowe, mają lokalizację, a gatunek nie jest sprecyzowany - nie wiem, dlaczego. Niemniej mimo takiego zakrojonego na szeroką skalę badania roślinności Madagaskaru może zdarzają się jeszcze nieopisane gatunki? Może też jest tak, ze nie jest pewien tej nazwy gatunkowej i "czasowo" jest to opisane jako sp.? Nie wiem, ale sprawa jest ciekawa. Być może przy okazji następnego zamówienia spróbuję o to zapytać.
Mateusz - wiem, że lubisz...Trzymaj kciuki za ich rozrost, to wiosną część powędruje do Ciebie
Mały offtop: pocztówka z wakacji:

powrót do domu wynagrodziły mi kaktusiki:
Prezent od Marka - Aylostera albiflora:

i "mój", po moim zimowaniu
zeszłoroczna identyfikacja przez Alka i Artura określiła go jako Chamaecereus 'Rainbow' - dla mnie śliczniutki:

Muszę się otrząsnąć i brać się do pracy. Dziękuję Wam za wizyty, a także za to, że po przyjeździe obejrzałam cudowne kwitnienia i cudowne rośliny u Was

Agnieszka - Małgosiu - Jasiu - Ewciu - Beatko - Mateusz - wielkie dzięki, że przypilnowaliście moje roślinki

Aga - poza Cynanchum reszta jakoś da się rozpoznać i bez podpisów, ale dobrze, że są

Madosiu - dziękuję, ale ja urlopu nie mam w tym roku latem, część przypadło mi wcześniej, część mam zimą. Mogę sobie pozwolić jedynie na wypady "okołoweekendowe"

Jasiu - za miłe słowa dziękuję bardzo

Ewuś - wielkie buziaki, a my jesteśmy w kontakcie

Beatko - nie wiem i przyznam szczerze, że sama nieco jestem tym zdziwiona. Tak, to są rośliny od Pavelki. Mają oznaczenie rodzajowe, mają lokalizację, a gatunek nie jest sprecyzowany - nie wiem, dlaczego. Niemniej mimo takiego zakrojonego na szeroką skalę badania roślinności Madagaskaru może zdarzają się jeszcze nieopisane gatunki? Może też jest tak, ze nie jest pewien tej nazwy gatunkowej i "czasowo" jest to opisane jako sp.? Nie wiem, ale sprawa jest ciekawa. Być może przy okazji następnego zamówienia spróbuję o to zapytać.
Mateusz - wiem, że lubisz...Trzymaj kciuki za ich rozrost, to wiosną część powędruje do Ciebie

Mały offtop: pocztówka z wakacji:

powrót do domu wynagrodziły mi kaktusiki:
Prezent od Marka - Aylostera albiflora:

i "mój", po moim zimowaniu

Muszę się otrząsnąć i brać się do pracy. Dziękuję Wam za wizyty, a także za to, że po przyjeździe obejrzałam cudowne kwitnienia i cudowne rośliny u Was

- brombiel
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
Witaj Żanetko przepiękny jest ten Chamaecereus 'Rainbow' wręcz zjawiskowy 

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kaktusowo u Ciebie bardzo lubię - niewiele takich widoków ale wszystkie rośliny z cierniami interesujące i bardzo ładne. 

Bardzo ładna ajlosterka, tak mi się spodobała, że muszę sobie ją wysiać 

Jestem pod wrażeniem Twoich roślin i tego jak ładnie o nich piszesz. Podziwiam piękne aranżacje. Ja też uważam, że każda roślina ma swój urok, ale o doniczkę i sposób ekspozycji trzeba zadbać,żeby wszystko tworzyło przyjemną dla oka całość. I brawa za oryginalną specjalizację. Będę tu jeszcze zaglądać:)
Agata
Agata
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
A czy to na pewno 'Rainbow". Bo powinien być bardziej cieniowany i taki lekko żółtawy w środku?
Ale może aparat przekłamuje kolory?
Ale może aparat przekłamuje kolory?
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- piasek pustyni
Aga - Henryk - Konrad - Agatko - Iwonko - serdeczne jak zwykle dzięki
Bardzo się cieszę, że tu zaglądacie.
Aga - jest zjawiskowy, obojętnie jaka to hybryda, ten kolor jest niesamowity!
Henryku - mało, bo co tu pokazywać, parę kaktusów na krzyż
Konrad - siej, jak tylko będziesz miał możliwość, bo roślinka bardzo wdzięczna. Z początku myślałam, widząc pączki, jaka to "albiflora" - pączki były wpadające w purpurę. Sam kwiat jednak taki jak w nazwie - biały, i śliczny.
Agatko - witam w moich progach i dziękuję za wizytę. Za słowa uznania również i oczywiście zapraszam jak najczęściej
Iwonko - a teraz to ja myślisz wiem...? Zimą mi Pucek poprzewracał nazwówki i mogłam coś pokręcić, a że zachwycona kolorem teraz po powrocie, nie sprawdziłam dokładnie. W każdym razie aparat nie przekłamuje - zawsze staram się wybierać najbardziej realną kolorystycznie fotkę, więc poza czerwonym zazwyczaj udaje mi się złapać właściwy kolor. Ten jest taki jak właśnie na zdjęciu, moim zdaniem śliczny. Dopóki jednak się nie rozpozna dokładnie, zostanie pod nazwą "hybryda", po prostu
Wniosek z tego, że 'Rainbow' to ten, co po wizycie Pucka ucierpiał najbardziej i z którego został kikut tkwiący w "czwóreczce"... Chyba muszę porozmawiać z kotem na poważnie...
Na szybko, bo praca mnie goni, zostawię Was z "moim" kwitnieniem, niezawodnego Gymnocalycium mihanovichii, jednego z kilku które posiadam:

Miłego dzionka życzę i z góry dzięki za wizyty!

Aga - jest zjawiskowy, obojętnie jaka to hybryda, ten kolor jest niesamowity!
Henryku - mało, bo co tu pokazywać, parę kaktusów na krzyż

Konrad - siej, jak tylko będziesz miał możliwość, bo roślinka bardzo wdzięczna. Z początku myślałam, widząc pączki, jaka to "albiflora" - pączki były wpadające w purpurę. Sam kwiat jednak taki jak w nazwie - biały, i śliczny.
Agatko - witam w moich progach i dziękuję za wizytę. Za słowa uznania również i oczywiście zapraszam jak najczęściej

Iwonko - a teraz to ja myślisz wiem...? Zimą mi Pucek poprzewracał nazwówki i mogłam coś pokręcić, a że zachwycona kolorem teraz po powrocie, nie sprawdziłam dokładnie. W każdym razie aparat nie przekłamuje - zawsze staram się wybierać najbardziej realną kolorystycznie fotkę, więc poza czerwonym zazwyczaj udaje mi się złapać właściwy kolor. Ten jest taki jak właśnie na zdjęciu, moim zdaniem śliczny. Dopóki jednak się nie rozpozna dokładnie, zostanie pod nazwą "hybryda", po prostu

Wniosek z tego, że 'Rainbow' to ten, co po wizycie Pucka ucierpiał najbardziej i z którego został kikut tkwiący w "czwóreczce"... Chyba muszę porozmawiać z kotem na poważnie...
Na szybko, bo praca mnie goni, zostawię Was z "moim" kwitnieniem, niezawodnego Gymnocalycium mihanovichii, jednego z kilku które posiadam:

Miłego dzionka życzę i z góry dzięki za wizyty!

- hen_s
Ulubieniec Gymnocalycium mihanovichii spisał się doskonale, jak to zwykle on. 

- brombiel
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
Nic dodać nic ująć...faktycznie niezawodny i...piękny 

- honorka22
- Od: 3 maja 2013, o 16:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Urzekający ten Twój G. mihanovichii

Ja już to zrobiłam z moim psiakiem, no i trochę skutecznie, bo kaktusów już mi nie podprowadza, ale ogólnie drewniane inspekty to go jakoś bardzo interesująpiasek pustyni pisze:Chyba muszę porozmawiać z kotem na poważnie...

-
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Kontakt:
Ha-Madagaskar coraz bardziej mi się podoba
Pięknie Ci kwitną kaktusy
jednak najpiękniej kwitną kłujaki z grupy Gymnocalycium-przynajmniej ja mam takie odczucie 

Pięknie Ci kwitną kaktusy

- piasek pustyni
Henryku - Agnieszko - Honoratko - Ewuniu - bardzo dziękuję! Cieszę się, że się spodobał...No to następne odsłony w pełni rozkwitu tego i innych kolesiów:
Gymnocalycium mihanovichii ten sam, ale w pełni:

Słońce pomogło jego kumplom: Gymnocalycium mihanovichii 'Variegata':

A także Gymnocalycium ragonesii

i tak sobie kwitną razem kolesie o tym samym nazwisku z jednym bękartem
Pozdrawiam cieplutko i weekendowo - wakacyjnie
Gymnocalycium mihanovichii ten sam, ale w pełni:

Słońce pomogło jego kumplom: Gymnocalycium mihanovichii 'Variegata':

A także Gymnocalycium ragonesii

i tak sobie kwitną razem kolesie o tym samym nazwisku z jednym bękartem

Pozdrawiam cieplutko i weekendowo - wakacyjnie

- hen_s
Nie ma jak to jednak na kwiaty gymnokalicji popatrzeć. I to na wątku madagaskariańskim. Piękne kwiaty, aż miło! 

- piasek pustyni
Henryku - serdecznie dziękuję
Kto jak kto, ale Ty jako znawca gymnokalicjów, na pewno masz rację
Mnie też się te srebrzyste listki bardzo podobają, jak zakwitną czasem trudno wybrać. Szczęśliwie tylko kilka mam tych kaktusów