Lilie-uprawa cz.6
- Eliza52
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Lilie-uprawa cz.6
Justyna jak na moją wiedzę ta pierwsza lilia to " Afrykańska królowa"
Pozdrawiam Ela
African Queen jest pomarańczowa, natomiast ta to Royal Gold.
- stynka0207
- 500p
- Od: 21 lut 2010, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z trąbkowych była jeszcze taka ,która zakwitła jako pierwsza,a zapach był nie do opisania.

Natomiast ta różowa to trąbka z kwiatami skierowanymi do góry. W 2012 r.(w Polsce) ukazała się seria lilii trąbkowych z kwiatami skierowanymi do góry (biały, pomarańczowy, różowy i żółty), bez nazwy. I jak na razie, to słuch po nich zaginął.
-- Wt, 11 sie 2015, 14:36 --
Justyno, bardzo łatwa do rozpoznania: Lilium regale Album (lilia królewska Biała).
-- Wt, 11 sie 2015, 14:36 --
Justyno, bardzo łatwa do rozpoznania: Lilium regale Album (lilia królewska Biała).
- Eliza52
Royal Gold albo Golden Splendor

Nie znam się na nazwach lilii, ale tak nazwał je P.Królik w przesyłce.
Na 4 zdjęciu Justyny kwitnie Annemarie Dream, biała pełna azjatka

Nie znam się na nazwach lilii, ale tak nazwał je P.Królik w przesyłce.
Na 4 zdjęciu Justyny kwitnie Annemarie Dream, biała pełna azjatka
Pozdrawiam Ela
Kochani, dziękuję! Właśnie od kilku dni przeglądam wątek w poszukiwaniu ładnych odmian lilii, z myślą o powiększeniu kolekcji. Wyżej wymienione oczywiście uwzględnię w zakupach jesiennych czy też wiosennych. Ten wątek to kopalnia wiedzy
Czy ktoś z Was ma w kolekcji Le Reve, Marco Polo i Yelloven? Poproszę o link do wątku lub fotki. Po przejrzeniu grafiki w Google mam niesamowity mętlik w głowie

Czy ktoś z Was ma w kolekcji Le Reve, Marco Polo i Yelloven? Poproszę o link do wątku lub fotki. Po przejrzeniu grafiki w Google mam niesamowity mętlik w głowie

Z pozdrowieniami - Janka
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
- Eliza52
Janka lilie kwitną w zależności od rodzaju gleby, nawozów podlewania u każdego inaczej. Lilie o które pytasz to są lilie orientalne ale chyba już mają zamienniki i nazywają się inaczej. Ja kilka lat temu miałam La Reve i właściwie niczym się nie wyróżniła.
To zdjęcie jest słabe, ale ta różowa lilia na dole pulpitu nie rozwinięta całkiem to właśnie ona
Musisz sprawdzić sama, bo każdy ma inne upodobania
To zdjęcie jest słabe, ale ta różowa lilia na dole pulpitu nie rozwinięta całkiem to właśnie ona

Musisz sprawdzić sama, bo każdy ma inne upodobania
Pozdrawiam Ela
- delosperma
- Od: 20 mar 2012, o 00:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Elu, dziękuję za pomoc. Ta jasna nie rozwinięta, więc trudno ocenić, natomiast piękny odcień różu ma ta ciemna.
Z pozdrowieniami - Janka
To jest z pewnością Brasilia, jeśli ma maleńkie różowe kropeczki.
Gianna ja mam te 3 lilie, o które pytasz. Yelloven- żółta, rośnie duża i zdrowa, obwicie kwitnie i jest trwała. Natomiast te dwie różowe są bardzo delikatne i chorowite. W pierwszym roku po posadzeniu miały u mnie ogromne pachnące kwiaty. Lecz w tym słabo dają radę, część znikła całkowicie. Marco Polo jest cudna!gianna pisze: Czy ktoś z Was ma w kolekcji Le Reve, Marco Polo i Yelloven? Poproszę o link do wątku lub fotki. Po przejrzeniu grafiki w Google mam niesamowity mętlik w głowie
- Gosia1704
- 200p
- Od: 21 maja 2014, o 11:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Może masz za bardzo zasadową ziemię tam gdzie je posadziłaś. Orientalne wolą kwaśną. Marco Polo też mam. Nie jest wysoka, ale rzeczywiście śliczna.

Papilon też jest śliczna

Papilon też jest śliczna
Dziewczynki, dzięki Wam jestem coraz bliżej rozwiązania zagadki
Kupiłam kilka lilii wiosną. Niestety, nie wszystkie zakwitły. A ja nasadzając w pośpiechu, nie oznaczyłam znacznikami, tylko obok lilii przysypałam ziemią woreczki foliowe z etykietą. Tyle zdążyłam. Miałam na drugi dzień uporządkować rabatę. Doba zamieniła się w tygodnie i deszcz zrobił swoje.
Nie chcę powielać cebulek, wolałabym kupić sobie inne odmiany, zatem proszę o pomoc.
Czy to jest Marco Polo?

a ta Yelloween ?

jeszcze jedna jej fotka, chodzi o tę w tle białej. Zresztą tej białej nazwy też teraz nie jestem pewna. Żółta ( cytrynowa) pachnie minimalnie. Biała natomiast na pakach ma lekko różówe smugi.

A ta chyba Stargazer?

Ważna informacja o podłożu dla orientalnych. Muszę sprawdzić jak się to u mnie przedstawia.

Kupiłam kilka lilii wiosną. Niestety, nie wszystkie zakwitły. A ja nasadzając w pośpiechu, nie oznaczyłam znacznikami, tylko obok lilii przysypałam ziemią woreczki foliowe z etykietą. Tyle zdążyłam. Miałam na drugi dzień uporządkować rabatę. Doba zamieniła się w tygodnie i deszcz zrobił swoje.
Nie chcę powielać cebulek, wolałabym kupić sobie inne odmiany, zatem proszę o pomoc.
Czy to jest Marco Polo?

a ta Yelloween ?

jeszcze jedna jej fotka, chodzi o tę w tle białej. Zresztą tej białej nazwy też teraz nie jestem pewna. Żółta ( cytrynowa) pachnie minimalnie. Biała natomiast na pakach ma lekko różówe smugi.

A ta chyba Stargazer?

Ważna informacja o podłożu dla orientalnych. Muszę sprawdzić jak się to u mnie przedstawia.
Z pozdrowieniami - Janka