Wanda 1 pisze:Piotrze-właśnie tego nie wiem.W ubiegłym roku robiłam po raz pierwszy.Nie pamiętam nawet ile dawałam jabłek ,a ile cukru.Gdybyś mógł to podaj proporcje jabłek cukru i wody.
Wanda, tu Ci nie pomogę, ja ocet jabłkowy robię z 12% wina p/wytrawnego i takiej mocy mam ocet, zobacz jak opisałem ocet malinowy, dokładnie tak samo robię inne octy.
Nie ma co kombinować, kup w sklepie ocet jabłkowy 6% i rób wg przepisu, a ten swój zostaw do innych potraw.
Pozwólcie, że się wtrącę. Mam własny ocet jabłkowy, który robię od lat ( skórki i środki z jabłek + woda z cukrem lub miodem
1 łyżka na szklankę) W tym roku pierwszy raz zrobiłam go w maju do oprysków OW.
Po zmierzeniu % wyszło mi 11,65%. Ponieważ same jabłka już zawierały jakieś kwasy założyłam, że wartość jest trochę zawyżona i wynosi gdzieś około 10%. Dla takiej procentowości robiłam opryski. Roślinom nie zaszkodziłam ale już wiem, że w przypadku własnego octu bez możliwości dokładnego zmierzenia margines błędu jest dość duży. Dlatego popieram radę Piotra aby ogórki robić na occie kupnym.
