Blues w kaktusach 2 - onectica na bis

Zablokowany
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Blues w kaktusach 2 - onectica na bis

Post »

To ja dzisiaj tez pokażę mammillarie (Saszka zamknij oczy! :wink: ) - aktualnie nie kwitnące wprawdzie, ale za to te, które najbardziej lubię :D
Pojawiły się u mnie między rokiem 2011 a 2014 jako niewielkie roślinki oczywiście 8-)

Mammillaria densispina - Mammillaria albata
Obrazek Obrazek

Mammillaria herrerae - Mammillaria perezdelarosae
- ta ostatnia była wielkości kuleczki groszku, kiedy ją w zeszłym roku przywiozłam. Bałam się strasznie, że ją zmarnuję, ale wygląda na to, że się zadomowiła! Ma nowe piórka i już ją w ogóle widać w doniczce :D
Herrerae dłuższy czas bardzo niewiele przyrastała, pewnie dlatego, że dla mnie ważniejsza niż inne i mocno oszczędzałam na podlewaniu, żeby nie przelać.
Obrazek Obrazek

Tu jeszcze ciepły podarunek od mojego ulubionego faceta :D ma 3,5 roku i jest bardzo zainteresowany moim inspektem. Jego ulubiony kaktus to alicjopytum, z tym, że za każdym razem okazuje się on być w innej doniczce :wink:
No w każdym razie prezent taki

Obrazek

Trzeba go będzie chyba zdjać z tej podkładki.

Dalej będzie Leuchtenbergia - nie wiem, czy atrakcyjna, ale może w przyszłym roku się z nia popieszczę bardziej.

Obrazek Obrazek

I lofoforki mojej produkcji :D
Szybko chyba nie rosna, ale mnie się nie spieszy. To ich drugie lato - wyladowały w inspekcie, ale w miejscu raczej zacienionym.

Obrazek

I jeszcze prośba - rzućcie okiem, pliz, czy się tym martwić? Nie mam zbyt wielkiego doświadczenia z przędziorkiem, więc nie wiem czy te ślady to może być to...
(i sory za te palce, ale fotosik mi się buntuje i żadnego kombinowanego zdjęcia nie chce przyjać)
Obrazek Obrazek
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja zupełnie nie wiem, jak utrzymujecie takie maleństwa - od 'własnoręcznych" siewek począwszy, po kupowane mikrusy jak Twoja cudna! Mammillaria perezdelarosae. Z kaktusami nie próbowałam, ale wiele innych sukulentów miało u mnie ciężkie pierwsze chwile życia - za grosz nie mam do mikrusów cierpliwości, jakimś cudem wyrosły i nadal po 2 latach żyją trzy eszewerki z listka, reszta szybko przeniosła się w zaświaty :oops:
Awatar użytkownika
koniczynka2014
1000p
1000p
Od: 12 kwie 2014, o 08:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jakie cudna u Ciebie, co jeden to piękniejszy.I te siewki własnej produkcji , grubaski malutkie ;-) A jajo zwane Pachyphytum oviferum muszę zdobyć, bo urokliwe wyjątkowo ;:3
Awatar użytkownika
honorka22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2013, o 16:36

Post »

Mammilarki z tych naj... ;:oj, że nawet moje gymno nie powstydziłyby się takiego towarzystwa ;:215
A lofki ;:180, dla mnie to już wyższa szkoła jazdy, bo z wysiewaniem to jeszcze raczkuję.
Pozdrawiam, Honorata :)

Kłujaki - Honorka22
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58

Post »

Ale tu ciekawe cuda ;:333

Zaczynając od końca - to wg mnie nie przędziorki tylko zwykłe spalenie od słońca :idea:

Lofki powinny dać rade , wyglądają na będące w bardzo dobrej formie , są dosyć wytrzymałe po wysiewie, a inspekt z lekkim cieniem takie maluchy uwielbiają .

Mamilarki białe super :!: , szczególnie te dwie ostatnie jak dały radę z kuleczek wielkości groszku i sie ukorzeniły to dalej powinno być z górki ;:333
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Mamilarki śliczne! Jak do tej pory nie zwracałam specjalnie na nie uwagi, tak w tym sezonie szczególnie mi się podobają. Takie śliczne kuleczki ;:167
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15

Post »

onectica pisze:(Saszka zamknij oczy! :wink: )
??????? ???????, nie musisz się o mnie martwić - nawet ja znalazłem coś ciekawego. Konkretniej Jose Juan Maria Santiago Antonio Perez de la Rosa. I helioska - ta powinna się ładnie szybko ukorzenić, bo spita. A plamy to na moje oko zwykłe opalenie. Po przędziorku są co prawda rdzawe plamy, ale to w późniejszym stopniu - byś już miała ponad pół kolekcji w tym cholerstwie. Pierwsze byłyby takie matowe białawe plamki oznaczające podgryzienia pod epidermą. Na twoich roślinach tego nie widzę :wink:.
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki, uspokoiłeś mnie trochę :)

W oczekiwaniu na koryfanty -

Huernia schneideriana

Obrazek Obrazek

Huernia jakaś - drugi raz w tym sezonie. Diplocyatha niestety kolejnego pąka zasuszyła, ale za to będą gwiazdeczki na carraluma i gwiazdy na stapelii :tan

Obrazek Obrazek

Obrazek

Takie rzuciki jeszcze - bo Hildewintera rośnie i się rozpycha, a echinofossulocactusy nie dadzą przejść obojętnie obok cierni (i kto powiedział, że one wszystkie takie same? 8-) )
No i pąki koryfantowe ;:173

Obrazek Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pięknie, Lucynko! Kwitnienia huerni Ci zazdroszczę, że hej. Bardzo się cieszę, że masz okazję oglądać te kwitnienia na własne oczy. Mam nadzieję, że i moje w nowych warunkach pokażą co nieco, póki co - cieszę oczy Twoimi cudami. Wielkie brawa za wzorową opiekę ;:108
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

I kto powiedział że echinofossulocactusy są jednakowe...każdy inny i wyjątkowy ;:138
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10

Post »

A nie mówiłam, ze H. schneideriana wiąże pąk koło pąka :) Widzę kolejny w kolejce. A ta druga wygląda mi na H. pendurata - moja ma dłuższe brodawki na płatkach, ale kto je tam wie...nie ogarniam nawet promila.
P.S. klonik mi zakwitł! O tyle później niż w Twoim (?)/babci ogrodzie! Cudny kolor. Jutro go upamiętnię...
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

piasek pustyni pisze:Bardzo się cieszę, że masz okazję oglądać te kwitnienia na własne oczy. Mam nadzieję, że i moje w nowych warunkach pokażą co nieco
Na pewno, trzeba tylko trochę poczekać :D

Moje zimowanie w 15 stopniach i zwilżenie raz na miesiąc-dwa dało całkiem dobre efekty. Pewnie mogłoby być lepiej, ale jestem i tak zadowolona.
Żanetka, a Ty pamiętasz mój sen-horror o pirantusie? Otóż cała doniczka już prawie wypełniona, na razie jedna, zobaczymy, co z kwiatkami będzie :wink:

brombiel pisze:I kto powiedział że echinofossulocactusy są jednakowe...każdy inny i wyjątkowy ;:138
W dodatku i kwitna pięknie i bez kwiatów wygladaja superowo! ;:173

bebos pisze:A nie mówiłam, ze H. schneideriana wiąże pąk koło pąka :)
No i miałaś rację! :tan A ja nie mam absolutnie nic przeciwko temu ;:170

A ta druga wygląda mi na H. pendurata
Rzeczywiście bardzo zbliżona, ale nie zdziwiłabym się, gdyby to jednak było cos trochę innego, bo byłoby się do czego przyczepić :wink:
W zeszłym roku zakupiłam kilka różnych huerni do ukorzenienia, bez konkretnej nazwy.
Co by nie mówić huernie maja przecudowne kwiaty!!! Więc cokolwiek mi nie zakwitnie, to będę zadowolona. No, może insygnia i jej podobne nie musza u mnie rosnąć - jakkolwiek zachwycajace, to jednak źle mi się kojarzą :wink:

P.S. klonik mi zakwitł! O tyle później niż w Twoim (?)/babci ogrodzie!
O! Super! Rzeczywiście mocno opóźniony względem naszego. Ja natomiast musze pstryknąć mirt, który wyglaał, jak choinka w okolicach Wielkanocy, niewiele brakowało, a zostałby wyrzucony. Odżył i właśnie kwitnie - co za widok!!!
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58

Post »

a echinofossulocactusy nie dadzą przejść obojętnie obok cierni
i fosulaki nie dadzą przejść obojętnie i koryfanty , wszystkie ładnie wypielęgnowane :!:
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2012, o 21:29

Post »

Fosulaczki miodzio, a pączków na koryfantkach zazdroszczę i czekam na pokaz kwiecia.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

onectica pisze: Ty pamiętasz mój sen-horror o pirantusie? Otóż cała doniczka już prawie wypełniona, na razie jedna, zobaczymy, co z kwiatkami będzie :wink:
Pewnie, że pamiętam! Nawet jak wczoraj robiłam porządek w stapeliakach, to sobie przypomniałam, bo mój Piaranthus coś wypuszcza, ale raczej odrost :D Raz jeszcze gratulacje i trzymam kciuki za wszystkie pączki, niech to będzie pączkowy czwartek :D
Spis moich wątków
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”