Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni

Zablokowany
Awatar użytkownika
eriopus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 cze 2015, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni

Post »

Kolekcja sarcostemm niesamowita tak jak cała reszta roślin :)
Awatar użytkownika
mrooofka
1000p
1000p
Od: 4 paź 2014, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mnie tylko ciekawi jedna rzecz.... jak Ty te patyki rozrózniasz :wink: dla mnie one wszystkie takie same.
Znów pokazałaś rośliny niespotykane..a może po prostu mniej popularne :D
Na moim parapecie CZ I CZ II aktualna
AAA-Astrophytum, Ariocarpus, Aztekium
Pozdrawiam Magda
Awatar użytkownika
mrinwestor
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2011, o 19:21

Post »

mrooofka pisze:Mnie tylko ciekawi jedna rzecz.... jak Ty te patyki rozrózniasz :wink: dla mnie one wszystkie takie same.
:D
No właśnie ciekawe pytanie, ja też nie widzę różnicy ;:112 ;:112
Tu chyba trzeba być bardziej wtajemiczonym ;:88 ;:88
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Żanett :wit
[quote="piasek pustyni"]
I po raz drugi - tegoroczny prezent od Marka L,. - Aylostera cajasensis , która sypnęła kwieciem i jeszcze pąkami z tyłu:
Obrazek Obrazek

Obrazek

Niezwykle oryginalny i piękny prezent ;:333 na który w pełni zasługujesz ;:108 ,że też ja nie mogę dać Ci takiego prezentu ;:145
Pozdrówka.
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Jean-Twoja kolekcja jest niesamowita :uszy
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Jasiu - Kasiu - Pawle - Magda - Arku - Ewo - raz kolejny dziękuję za wizyty, zawsze się cieszę naprawdę i szczerze, gdy ktoś tu zagląda i zostawia swój ślad.
Jasiu - powodzenia życzę i czekam na szczegółowe relacje :D
Kasiu - bardzo cenna rada! :;230 Za resztę (nie) dziękuję, ale przyrostami (jak będą) będę się chwalić, żeby niedowiarkom pokazać co nieco :D A Twoje widziałam, widziałam, i aż zachłysnęłam się, że potrafi toto urosnąć w dwa lata aż tyle - ale w Twoich zielonych rączkach wszystko jest możliwe :D
Paweł - bardzo (nie) dziękuję ;:180
Magda, Jasiu - odróżniam je... dzięki nazwówkom :;230 Na razie zbyt krótko je mam, by w ogóle je rozróżnić, więc nazwówki są podstawą moich relacji z tymi roślinami :D I dzięki tym fiszkom nie trzeba wtajemniczenia, bo ściąganie już mi w podstawówce weszło w krew :D
Arku - dziękuję! Ale wiem, ze gdybyś mógł, to byś dał, i to już mi w zupełności wystarczy ;:196
Ewuniu - bardzo dziękuję, ale to u Ciebie w oranżerii nawet na stojąco kawę bym wypiła ;:108

Kochani, skoro spodobały się nowości ( :wink: ), czas pokazać następne. Mam zwyczaj, ze "focę" rośliny tuż po otrzymaniu - dzięki temu widać ich postępy, ich aklimatyzację...Ta paczka szła również z daleka, choć bliżej, bo z Czech. I tym razem same endemity Madagaskaru. Dziś tylko krótka prezentacja, szerzej o nich opiszę przy innej okazji. Zacznę jeszcze od tych, które znalazły się w poprzedniej:

Cynanchum bosseri GPS 700
Obrazek

Cynanchum messeri
Obrazek

Cynanchum (Sarcostemma) insigne GPS 8680
Obrazek

I te najnowsze, wręcz można powiedzieć: świeżutkie, bo dzisiaj paczka przyszła:

Ceropegia armandii, clone1, Itampolo, Madagaskar:
Obrazek

Ceropegia simoneae green form, Madagascar ex Rauh, Cok:
Obrazek

pokazywany już wcześniej, kiedy dostałam od Marka, ale jakoś się nie chce przyjąć i z trudem ukorzenia, więc dobrałam jeszcze: Cynanchum sp. PV2642, Brieville, Madagascar:
Obrazek

i drugie: Cynanchum sp.PV1850, W Ambatofinandrahana, Madagascar
Obrazek

Szalenie nieuczesana, świeżo wsadzona, Euphorbia milii v. roseana - prawdziwa (jak w opisie rośliny) z okolic Zombitse:
Obrazek

Stapelianthus madagascariensis W Lavanono, Madagascar - ale ten chyba ma albo gościa nieproszonego, albo ślad po nawozie, niemniej stoi w kwarantannie:
Obrazek

i ciekawostki dwie, których podjęłam się pielęgnacji, ale w przypadku tej słabo to widzę :;230
Begonia sp., Montaigne des Francais, Madagascar:
Obrazek

i piękniejszy nieco Ficus sp. PV2214, Tulear, Madagascar:
Obrazek

Dziękuję z góry za wizyty, komentarze, sugestie ;:180

Niestety, z tymi nowościami Was zostawiam, bo śmigam z Dziećmi nad jezioro, więc zobaczymy się...niedługo, mam nadzieję :wit
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

odróżniam je... dzięki nazwówkom
O! To nawet i ja bym potrafił bo tak to są dla mnie dziwnie podobne... ;:173

Nie za specjalnie się znam na roślinach z Madagaskaru ale akurat te dwie super ceropegie znam, hodowałem je nawet bez większego powodzenia... ;:204 Piękne to rośliny tylko troszkę kapryśne. Powodzenia w ich uprawie życzę tak samo jak i tych innych dziwów które tylko i wyłącznie dzięki Twojemu wątkowi mam okazję zobaczyć. To istna kopalnia nowości i piękności - chwała Ci za to. ;:180

Brawo, rośliny oryginalne i już ładne, bardzo ładne. ;:138
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
honorka22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2013, o 16:36

Post »

Skąd Ty takie dziwolągi wynajdujesz? Dla mnie to prawdziwy kosmos, zdecydowanie na plus ;:172
Pozdrawiam, Honorata :)

Kłujaki - Honorka22
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Żanetka, coś Ci uschło tam przy tym żółtym motylku ;:218 Zresztą przy innych motylkach też :lol:
I znowu źdźbła... A ja czekając dziś pod kliniką dentystyczną skubałam sobie kłosy jakiegoś zboża. I tak przyglądam się jednemu, obrywając listki to wypisz wymaluj Twoje badyle ;:306 Chciałam nawet zabrać do domu, posadzić do ziemi i cyknąć foto, że też mam. Ale jeszcze byś się pogniewała, że nie doceniam czy też nabijam się z Twoich dziwolągów.
Chciałabym Ci napisać, że są piękne, albo że widzę w nich jakiś potencjał. Ale jakoś tak nie wychodzi :lol: Niemniej ogromnie kibicuję Twojej pasji, i z wielką chęcią zobaczę, co też z tego wyrośnie za x czasu.
Przyjemnego urlopu :uszy
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Henryku, Honoratko, Magda - wielkie dzięki! ;:180 bardzo się cieszę - jak zawsze!
Henryku - wiem, że ceropegie, te akurat, są kapryśne, miałam już z nimi do czynienia, i to moje drugie czy trzecie podejście. Niemniej teraz są w lawie :D ... i zobaczymy. Dla mnie istotne, że są z pewnego źródła, że są "prawdziwe" i po prostu będę o nie walczyć. A nazwówki to całkiem dobry patent, Ci mówię :;230
Honoratko! A jakoś ja ich nie szukam, one mnie same znajdują ;:333
Magda! Znamy się już tyle czasu, że aż się dziwię: jak mogłaś pomyśleć, że ja pomyślę, iż Ty pomyślałaś jakoby ja się pogniewam :? Wręcz przeciwnie, uśmiałabym się nieziemsko, gdybyś takiego kłosa wstawiła, jeszcze z dopiskiem: ja też mam :;230 Kochani, ja naprawdę mam poczucie humoru i znając się już tyle czasu wszyscy wiemy, że można, a nawet trzeba sobie czasem pożartować. A to ja wyczytałam gdzieś w literaturze, że przy uprawie Cynanchum potrzebne jest poczucie humoru, i teraz wiem, dlaczego :D

Ściskam Was serdecznie, do zobaczenia za jakiś krótki czas, mnóstwa kwitnień życzę, bo będę spragniona widoku jakichś... twardo stąpających po ziemi roślin :;230
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Jejkuś kolejne do kolekcji...dobrze że podpisane :;230
Madosia
200p
200p
Od: 2 mar 2014, o 22:15

Post »

Jedż sobie na urlopik a my już tu Twoich patyczków przypilnujemy żeby zdrowo rosły :D .
Gosia
Awatar użytkownika
mrinwestor
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2011, o 19:21

Post »

Oni sobie tu żartują, a ja nie....dalej mówię kosmos dla mnie nie do ogarnięcia.....ale kosmos.

Ja lubię kosmos ;:oj ;:oj , tak trzymaj.
Ale też podpisuj dziwaczki, bo nie rozróżnię ;:124 i liczę na Twoje poczucie humoru...bo je masz ;:167 ;:167
Jeszcze tak ukierunkowanej kolekcji nie widziałam ;:oj a bardzo szanuję ;:138 takie..
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Ach ten ficus ;:oj Żywiej zabiło ;:167 coś ostatnio te caudexowe mi się zaczynają podobać ;:173
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10

Post »

A dlaczego Cynanchum sp., Begonia sp., Ficus sp.??? Można tak sprzedawać w świat formy stanowiskowe bez oznaczenia gatunku? To Pavelka? No chyba, że sam je odkrył, wcześniej nikt takich taksonów nie opisał, ale to wtedy trzeba przecież oficjalnie zrobić. Madagaskar - może i "trzeci świat" ale jego florę wszak badają w te i na zad botanicy z wielu krajów.. A może ten, kto to sprowadził i sprzedaje, nie widział jeszcze okazów dojrzałych, stąd to "czasowe" sp.? Dziwna sprawa, albo to ja mam jakieś "czasowe" zaćmienie :?
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”