Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni
Re: Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni
Kolekcja sarcostemm niesamowita tak jak cała reszta roślin 

Paweł
Zielone eriopusa
Zielone eriopusa
- mrooofka
- 1000p
- Od: 4 paź 2014, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mnie tylko ciekawi jedna rzecz.... jak Ty te patyki rozrózniasz
dla mnie one wszystkie takie same.
Znów pokazałaś rośliny niespotykane..a może po prostu mniej popularne

Znów pokazałaś rośliny niespotykane..a może po prostu mniej popularne

- mrinwestor
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 mar 2011, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No właśnie ciekawe pytanie, ja też nie widzę różnicymrooofka pisze:Mnie tylko ciekawi jedna rzecz.... jak Ty te patyki rozrózniaszdla mnie one wszystkie takie same.

Tu chyba trzeba być bardziej wtajemiczonym

- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Żanett
[quote="piasek pustyni"]
I po raz drugi - tegoroczny prezent od Marka L,. - Aylostera cajasensis , która sypnęła kwieciem i jeszcze pąkami z tyłu:

Niezwykle oryginalny i piękny prezent
na który w pełni zasługujesz
,że też ja nie mogę dać Ci takiego prezentu
Pozdrówka.

[quote="piasek pustyni"]
I po raz drugi - tegoroczny prezent od Marka L,. - Aylostera cajasensis , która sypnęła kwieciem i jeszcze pąkami z tyłu:

Niezwykle oryginalny i piękny prezent

Pozdrówka.
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Jasiu - Kasiu - Pawle - Magda - Arku - Ewo - raz kolejny dziękuję za wizyty, zawsze się cieszę naprawdę i szczerze, gdy ktoś tu zagląda i zostawia swój ślad.
Jasiu - powodzenia życzę i czekam na szczegółowe relacje
Kasiu - bardzo cenna rada!
Za resztę (nie) dziękuję, ale przyrostami (jak będą) będę się chwalić, żeby niedowiarkom pokazać co nieco
A Twoje widziałam, widziałam, i aż zachłysnęłam się, że potrafi toto urosnąć w dwa lata aż tyle - ale w Twoich zielonych rączkach wszystko jest możliwe
Paweł - bardzo (nie) dziękuję
Magda, Jasiu - odróżniam je... dzięki nazwówkom
Na razie zbyt krótko je mam, by w ogóle je rozróżnić, więc nazwówki są podstawą moich relacji z tymi roślinami
I dzięki tym fiszkom nie trzeba wtajemniczenia, bo ściąganie już mi w podstawówce weszło w krew
Arku - dziękuję! Ale wiem, ze gdybyś mógł, to byś dał, i to już mi w zupełności wystarczy
Ewuniu - bardzo dziękuję, ale to u Ciebie w oranżerii nawet na stojąco kawę bym wypiła
Kochani, skoro spodobały się nowości (
), czas pokazać następne. Mam zwyczaj, ze "focę" rośliny tuż po otrzymaniu - dzięki temu widać ich postępy, ich aklimatyzację...Ta paczka szła również z daleka, choć bliżej, bo z Czech. I tym razem same endemity Madagaskaru. Dziś tylko krótka prezentacja, szerzej o nich opiszę przy innej okazji. Zacznę jeszcze od tych, które znalazły się w poprzedniej:
Cynanchum bosseri GPS 700

Cynanchum messeri

Cynanchum (Sarcostemma) insigne GPS 8680

I te najnowsze, wręcz można powiedzieć: świeżutkie, bo dzisiaj paczka przyszła:
Ceropegia armandii, clone1, Itampolo, Madagaskar:

Ceropegia simoneae green form, Madagascar ex Rauh, Cok:

pokazywany już wcześniej, kiedy dostałam od Marka, ale jakoś się nie chce przyjąć i z trudem ukorzenia, więc dobrałam jeszcze: Cynanchum sp. PV2642, Brieville, Madagascar:

i drugie: Cynanchum sp.PV1850, W Ambatofinandrahana, Madagascar

Szalenie nieuczesana, świeżo wsadzona, Euphorbia milii v. roseana - prawdziwa (jak w opisie rośliny) z okolic Zombitse:

Stapelianthus madagascariensis W Lavanono, Madagascar - ale ten chyba ma albo gościa nieproszonego, albo ślad po nawozie, niemniej stoi w kwarantannie:

i ciekawostki dwie, których podjęłam się pielęgnacji, ale w przypadku tej słabo to widzę
Begonia sp., Montaigne des Francais, Madagascar:

i piękniejszy nieco Ficus sp. PV2214, Tulear, Madagascar:

Dziękuję z góry za wizyty, komentarze, sugestie
Niestety, z tymi nowościami Was zostawiam, bo śmigam z Dziećmi nad jezioro, więc zobaczymy się...niedługo, mam nadzieję
Jasiu - powodzenia życzę i czekam na szczegółowe relacje

Kasiu - bardzo cenna rada!

Paweł - bardzo (nie) dziękuję

Magda, Jasiu - odróżniam je... dzięki nazwówkom

Arku - dziękuję! Ale wiem, ze gdybyś mógł, to byś dał, i to już mi w zupełności wystarczy

Ewuniu - bardzo dziękuję, ale to u Ciebie w oranżerii nawet na stojąco kawę bym wypiła

Kochani, skoro spodobały się nowości (

Cynanchum bosseri GPS 700

Cynanchum messeri

Cynanchum (Sarcostemma) insigne GPS 8680

I te najnowsze, wręcz można powiedzieć: świeżutkie, bo dzisiaj paczka przyszła:
Ceropegia armandii, clone1, Itampolo, Madagaskar:

Ceropegia simoneae green form, Madagascar ex Rauh, Cok:

pokazywany już wcześniej, kiedy dostałam od Marka, ale jakoś się nie chce przyjąć i z trudem ukorzenia, więc dobrałam jeszcze: Cynanchum sp. PV2642, Brieville, Madagascar:

i drugie: Cynanchum sp.PV1850, W Ambatofinandrahana, Madagascar

Szalenie nieuczesana, świeżo wsadzona, Euphorbia milii v. roseana - prawdziwa (jak w opisie rośliny) z okolic Zombitse:

Stapelianthus madagascariensis W Lavanono, Madagascar - ale ten chyba ma albo gościa nieproszonego, albo ślad po nawozie, niemniej stoi w kwarantannie:

i ciekawostki dwie, których podjęłam się pielęgnacji, ale w przypadku tej słabo to widzę

Begonia sp., Montaigne des Francais, Madagascar:

i piękniejszy nieco Ficus sp. PV2214, Tulear, Madagascar:

Dziękuję z góry za wizyty, komentarze, sugestie

Niestety, z tymi nowościami Was zostawiam, bo śmigam z Dziećmi nad jezioro, więc zobaczymy się...niedługo, mam nadzieję

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
O! To nawet i ja bym potrafił bo tak to są dla mnie dziwnie podobne...odróżniam je... dzięki nazwówkom

Nie za specjalnie się znam na roślinach z Madagaskaru ale akurat te dwie super ceropegie znam, hodowałem je nawet bez większego powodzenia...

Brawo, rośliny oryginalne i już ładne, bardzo ładne.

- honorka22
- Od: 3 maja 2013, o 16:36
Skąd Ty takie dziwolągi wynajdujesz? Dla mnie to prawdziwy kosmos, zdecydowanie na plus 

- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Żanetka, coś Ci uschło tam przy tym żółtym motylku
Zresztą przy innych motylkach też
I znowu źdźbła... A ja czekając dziś pod kliniką dentystyczną skubałam sobie kłosy jakiegoś zboża. I tak przyglądam się jednemu, obrywając listki to wypisz wymaluj Twoje badyle
Chciałam nawet zabrać do domu, posadzić do ziemi i cyknąć foto, że też mam. Ale jeszcze byś się pogniewała, że nie doceniam czy też nabijam się z Twoich dziwolągów.
Chciałabym Ci napisać, że są piękne, albo że widzę w nich jakiś potencjał. Ale jakoś tak nie wychodzi
Niemniej ogromnie kibicuję Twojej pasji, i z wielką chęcią zobaczę, co też z tego wyrośnie za x czasu.
Przyjemnego urlopu

I znowu źdźbła... A ja czekając dziś pod kliniką dentystyczną skubałam sobie kłosy jakiegoś zboża. I tak przyglądam się jednemu, obrywając listki to wypisz wymaluj Twoje badyle

Chciałabym Ci napisać, że są piękne, albo że widzę w nich jakiś potencjał. Ale jakoś tak nie wychodzi

Przyjemnego urlopu

- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Henryku, Honoratko, Magda - wielkie dzięki!
bardzo się cieszę - jak zawsze!
Henryku - wiem, że ceropegie, te akurat, są kapryśne, miałam już z nimi do czynienia, i to moje drugie czy trzecie podejście. Niemniej teraz są w lawie
... i zobaczymy. Dla mnie istotne, że są z pewnego źródła, że są "prawdziwe" i po prostu będę o nie walczyć. A nazwówki to całkiem dobry patent, Ci mówię
Honoratko! A jakoś ja ich nie szukam, one mnie same znajdują
Magda! Znamy się już tyle czasu, że aż się dziwię: jak mogłaś pomyśleć, że ja pomyślę, iż Ty pomyślałaś jakoby ja się pogniewam
Wręcz przeciwnie, uśmiałabym się nieziemsko, gdybyś takiego kłosa wstawiła, jeszcze z dopiskiem: ja też mam
Kochani, ja naprawdę mam poczucie humoru i znając się już tyle czasu wszyscy wiemy, że można, a nawet trzeba sobie czasem pożartować. A to ja wyczytałam gdzieś w literaturze, że przy uprawie Cynanchum potrzebne jest poczucie humoru, i teraz wiem, dlaczego
Ściskam Was serdecznie, do zobaczenia za jakiś krótki czas, mnóstwa kwitnień życzę, bo będę spragniona widoku jakichś... twardo stąpających po ziemi roślin

Henryku - wiem, że ceropegie, te akurat, są kapryśne, miałam już z nimi do czynienia, i to moje drugie czy trzecie podejście. Niemniej teraz są w lawie

Honoratko! A jakoś ja ich nie szukam, one mnie same znajdują

Magda! Znamy się już tyle czasu, że aż się dziwię: jak mogłaś pomyśleć, że ja pomyślę, iż Ty pomyślałaś jakoby ja się pogniewam

Ściskam Was serdecznie, do zobaczenia za jakiś krótki czas, mnóstwa kwitnień życzę, bo będę spragniona widoku jakichś... twardo stąpających po ziemi roślin

- brombiel
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
Jejkuś kolejne do kolekcji...dobrze że podpisane 

-
- 200p
- Od: 2 mar 2014, o 22:15
Jedż sobie na urlopik a my już tu Twoich patyczków przypilnujemy żeby zdrowo rosły
.

Gosia
- mrinwestor
- Od: 24 mar 2011, o 19:21
Oni sobie tu żartują, a ja nie....dalej mówię kosmos dla mnie nie do ogarnięcia.....ale kosmos.
Ja lubię kosmos
, tak trzymaj.
Ale też podpisuj dziwaczki, bo nie rozróżnię
i liczę na Twoje poczucie humoru...bo je masz

Jeszcze tak ukierunkowanej kolekcji nie widziałam
a bardzo szanuję
takie..
Ja lubię kosmos

Ale też podpisuj dziwaczki, bo nie rozróżnię

Jeszcze tak ukierunkowanej kolekcji nie widziałam

-
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Kontakt:
Ach ten ficus
Żywiej zabiło
coś ostatnio te caudexowe mi się zaczynają podobać 

-
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
A dlaczego Cynanchum sp., Begonia sp., Ficus sp.??? Można tak sprzedawać w świat formy stanowiskowe bez oznaczenia gatunku? To Pavelka? No chyba, że sam je odkrył, wcześniej nikt takich taksonów nie opisał, ale to wtedy trzeba przecież oficjalnie zrobić. Madagaskar - może i "trzeci świat" ale jego florę wszak badają w te i na zad botanicy z wielu krajów.. A może ten, kto to sprowadził i sprzedaje, nie widział jeszcze okazów dojrzałych, stąd to "czasowe" sp.? Dziwna sprawa, albo to ja mam jakieś "czasowe" zaćmienie