Moje zielone zakręcenie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
krystyna2201
500p
500p
Od: 9 lut 2010, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje zielone zakręcenie

Post »

Julio Marysia dobrze radzi,winorośl szybko rośnie a obok możesz posadzić ładną magnolię będzie za parę lat cień a na wiosnę przepiękne kwiaty ;:196
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Marysiu, dziękuję ;:196 winorośli mam już chyba za dużo w innych miejscach, bo wzdłuż ganku od wschodniej strony, obok tarasu i za foliakiem w sumie 10 krzaków to chyba dość jak na tak małą działkę. Chyba, żeby poprzenosić najmłodsze krzewy z ubiegłego roku, mam 4 . wtedy taras miała bym obrośnięty wkoło , jeszcze tylko doprosić się o porządną pergolę ;:224
Muszę porobić zdjęcia bo, już sama nie wiem od czego zacząć.
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zrobiłam kilka zdjęć aby zobrazować co mam w chwili obecnej, a co pomoże mi zaplanować zmiany bo właściwie nie wiem od czego zacząć
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Julciu pierwsze zdjęcie to z tą wyciętą morelą? bo na tym zdjęciu widzę miejsce na nowe rozplanowanie ogrodu. A Ty o czym myślisz?
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Marysiu to miejsce gdzie na drugim planie widać pień moreli. Zdjęcie zrobione z kierunku północ południe. ten mini chodniczek z płyt chodnikowych to początek cienistej rabatki z jednej stront zacieniony od wschodu malinami i jeżynami a z zachodu tujami sąsiada.Tymczasowe kompostowniki wydłużą ją.
Mam taki rozgardiasz na rabatach, ze o mało nie przegapiłam kwiatów jedynej pełnej lilii jaką mam.
Obrazek Obrazek
z Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ale pomysłu konkretnego nie mam. Mam za to przedszkole wysianej mieszanki na skalniaki;
Obrazek
Oraz pierwsze dojrzewające pomidory i ogródek ziołowy z którego jestem bardzo dumna
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jest jszcze kilka miejsc, które nie najgorzej wyglądają mimo natłoku różnych roślin
Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lilia śliczna warta zauważenia ;:63
Julciu to tego kącika ze ścieżką z płyt nie ruszaj, bo tu jest ładnie. Ta pod ścianą z powojnikiem też zostaw!
Sądząc po przedszkolu będziesz organizować skalniak? To na pewno zaplanuj w słońcu i nie pod drzewem (liście) :D
Ta część działki gdzie jest kącik towarzyski i gospodarczy też musi zostać i oczywiście gdzie basenik kawałek trawnika dla chłopców (trampolina!). No to teraz co nam zostaje ? ta część gdzie stoi pień moreli i co jeszcze?

Zapomniałam ziołowy ;:215 i pomidorki ja też pomalutku zjadam po parę małych :wink:
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie , wcale nie mam w planie skalniaka :;230 tylko kupiłam pod wpływem impulsu mieszankę nasion i byłam ciekawa co z tego wyrośnie.
Niestety większość rabat to busz bez ładu i składu
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Rośliny zasłaniają się wzajemnie nie pokazując swojej urody, a wiele jest naprawdę ładnych, choć by gladiole:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu ślicznie przyjęły się roślinki od Ciebie
Obrazek
nie widzę tylko czosnku niedźwiedziego , ale myślę ,że wyjdzie wiosną prawda ;:168
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

OOoo, bo czosnku teraz nie ma będzie dopiero na wiosnę i mam nadzieję że będzie :D Rzeczywiście ładnie ciemierniki wyglądają co mnie bardzo cieszy bo tak miało być, tak im nakazałam :;230 Julciu jak chodzi o eleganckie rabaty to nie ja , to nie moja specjalność :;230 ja mam dopiero busz, u Ciebie widać glebę :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu ja wcale nie chcę eleganckich rabat. Marzy mi się ab roślinki rosły piętrowo i jakoś kolorystycznie. a ziemi nie widać bo przygotowałam się do zdjęć i część przekwitłych badyli usunęłam , powyrywałam też mnóstwo kosmosu i rudbekii;:170 po oborniku zrobiły się krzaczory ponad metrowe na wysokości i obwodzie
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Eleganckie rabaty wcale nie wykluczają buszu , wiem,że to Twój ogródek ale ja patrząc na zdjęcia rewolucję bym zrobiła,masz rację ,spory efekt uzyskasz sadząc rośliny wg wzrostu wtedy np małe hosty będą widoczne jeśli będą z przodu,wiesz co masz więc na jesień poprzesadzaj ,ta rabatka z płytami chodnikowymi,no cóż nie do likwidacji ale przemyśl czy to fajnie wygląda taki prostokąt rabatowy na trawniku,powiększ i zmień kształt to nie jest dużo pracy,a będzie o wiele ciekawiej ,skoro masz rośliny skalne to może warto o skalniaku pomyśleć??i wcale nie musi być duży mógłby być nawet na tej mini rabatce pod ścianą bo tak chyba masz słonko?mój pierwszy właśnie w podobny sposób powstał ,pod ścianką altany ,M obłożył ścianę na wysokości 30-40 zm wykładziną pcv,ja usypałam łagodny "pagórek" obłożyłam kamieniami i posadziłam między nimi rośliny (skalniak nie wyklucza powojnika ),to tego jakaś delikatna lampa solarna , możesz też obok postawić coś w dużej donicy -ja ostatnio hosty sadzę , stwierdzam też na własnych doświadczeniach ,że lepiej połączyć małe rabatki w jedną dużą niż mieć takie porzucane małe ,ja nie wszędzie mam taką mozliwośc niestety bo u mnie trawnik nigdy nie stanowił całości ale powiększam ,łączę jak tylko to możliwe ,żałuję,że nie ma zdjęć z przed lat,dla porównania więc musisz mi uwierzyć moja działka jest nie do poznania

A krzewy owocowe dałabym na obrzeża działki na jesień no i wejście na działkę,wzdłuż chodnika po obu stronach tez możesz rabaty wyczarować ,oczywiście nie wąskie"paski" ale ciekawe o nieregularnym kształcie ale na całej długości chodnika np ta strona gdzie masz krąg wkomponowany po co się urywa ? przedłuż ją do końca i po łuku za drzewem ,fajne miejsce na hostowisko bo trochę cienia i jest na co popatrzeć przysiadając na ławeczce
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko fajne masz pomysły. ;:333 Ta nieszczęsna wąska rabatka z płytami jest pomiędzy tujami sąsiada a moimi jeżynami i malinami, dosłownie tunel .Przesadzenie malin bliżej płotu ok, nawet można by po tymczasowych kompostownikach ,ale już przesadzania 10 letnich krzewów jeżyny bez kolcowej jakoś się boję tym bardziej ,że rozpięta jest na trwałym rusztowaniu z wbetonowanych rur. Podobnie boję się ruszać borówki amerykańskie ze środka trawnika ;:223 Już jak dostały więcej słońca bo wycięłam morelę i gorzej wyglądają. Natomiast rabatka przy kręgu urywa się bo tam jest przejście do wody. ;:65 Za kręgiem ciągnie się dalej wzdłuż chodnika zakręcając przy płocie od alejki. Na początku sezonu zaokrągliłam ją ,dając na łuku dalie i jednoroczne.
Nie było to najlepszym pomysłem bo rośnie tam karłowa jabłoń a dalia dotyka dolnych gałęzi podobnie jak wybujałe po oborniku cynie. A zbieranie spadów też nie jest proste.
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

No bo w takim miejscu dalii się nie sadzi tylko niskie rośliny,a spady ??? bez przesady ,ja mam pod jabłoniami ,pod czeraśniami rabaty z roslinami ozdobnymi,klnę jak muszę pozbierać ale w końcu ile to roboty ?? jezyno- malinę tez bym zostawiła,ale borówki na pewno ze środka bym eksmitowała ,ja tam nie boję się przesadzania
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko wiem ,ale tam tylko było miejsce ;:224 a o kłączach w piwnicy normalnie zapomniałam więc posadziłam byle przeżyły lato. Spady oczywiście zbieram na bieżąco nawet pełzając między roślinkami :;230
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”