Ogród zielonej III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej III

Post »

Sonia, moje hortensje zaczynają chorować.. wyskakują im takie różowo czerwone przebarwienia na liściach ;:145 Annabelle jest zdrowa, ale Vanilka plus dwie malinki od ciebie już coś łapnęły.. Czy to jakaś choroba grzybowa? czy może z upałów? Spotkałaś się z czymś takim?
Moje rozwary w tym roku przeszły same siebie. Mają ponad 1m wysokości.. a w ubiegłym roku nie przekroczyły 30 cm. ;:oj Wnioski: nawóz z gołębiego guana plus nawóz z pokrzyw działają cuda ;:215 ;:306
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alu nie tylko podziwiają, ale też słyszę, że jak się komuś chce, ile to pracy itp. Kłosowce według mnie nie pachną, może wysoki trochę. ;:218 Wysokie na rabatce i jednoroczne,które miały różowy kolor.

Obrazek

Obrazek

Aniu dzięki. ;:196 Będę wiosną eksperymentować z cięciem hortensji, bo straszne krzaczory porosły. Rozwarowi u mnie chyba susza zaszkodziła, prawie kończy kwitnienie. Jeszcze kilka lilii kwitnie, codziennie biegam je wąchać. :)

Obrazek

Zuza ostnic już nie wyrwę jesienią, ;:14 zobaczymy jaka będzie zima. Ja doniczkowe morduję w tempie błyskawicznym, więc miniaturka od razu powędrowała do gruntu. Może już trochę się zahartowała, kwitnie drugi rok bardzo ładnie i rozrosła się na szerokość 40-50 cm. Zamiast miniaturki Pink Peace. :)

Obrazek

Krysiu dziękuję, ;:196 miło że tak ci się spodobało zdjęcie jeżówek. Zarówno możliwości aparatu, jak i umiejętności niewielkie, ale uczę się. :) Moje hortensje kwitną, ale brakuje deszczu. Nawadnianie trochę pomaga, jednak deszcz zdecydowanie lepiej działa na rośliny. Limelight na pniu.

Obrazek

Małgosiu dziękuję. ;:196 Jakoś pomysły z porządkowaniem ciągle inne, więc jeszcze długo będę przyjmować nie do końca zasłużone pochwały. Pomidory już posmakowane, słodkie, zupełnie inny smak. Hortensje zdecydowanie królują, dwie sklejone Limelight przy garażu.

Obrazek

Paulinko w LM linie kroplujące dwa razy droższe niż na A. ;:108 Już pozaglądałam w różne miejsca i to taki sam towar. Musi być modne, bo czas, który poświęca się na podlewanie, można przeznaczyć na inne ciekawe zajęcia. Ja mam kilka pomidorów w donicach, to eksperyment, ale każdy krzak ma kilkanaście owoców. ;:215 Dla ciebie ipomea z heliotropem.

Obrazek

Wandziu ja mam oddzielny licznik na wodę do podlewania, więc w takie upały jak dziś, włączam nawadnianie wcześnie rano i wieczorem. Oczywiście też niektóre rośliny podlewam dodatkowo, ale tylko tam gdzie linia nie dochodzi blisko.

Aniu dziękuję i zapraszam, może właścicielka tak cudnego ogrodu wspomoże przy urządzaniu moich rabatek. ;:180 Artemis poleciły mi doświadczone różomaniaczki. Posadzona wiosną kwitnie po raz drugi, ma dużo pąków. Vanilka z patyczka.

Obrazek

Obrazek

Tereniu perowskię podsyp kredą lub dolomitem, chyba że masz dostęp do popiołu z kominka, jest najlepszy. Mam siedem Limelight, niektóre ukorzenione w tym roku. Były to moje pierwsze hortensje, a wiadomo, że takie darzy się szczególnym sentymentem. :) Jeszcze limonkowa.

Obrazek

Anitko w cudzych ogrodach wszystko rośnie szybciej. ;:108 Twoje za dwa lata będą takie same. Dla ciebie fioletowy kupidynek. :)

Obrazek

Wiesiu regulamin nakazuje, więc nie było wyjścia. ;:108

Sabinko młode hortensje trzeba cieniować, bo mają za mało korzeni, żeby sobie poradzić w słońcu. Tracą za szybko wodę. Raczej inna przyczyna mało prawdopodobna. Ja swoje maluchy zasłaniam od południa kawałkiem kartonu. Fajnie, że ci się podobają wysokie rozwary. ;:215 Moje się trochę pokładają, co mnie złości. ;:222 Taki żywopłot będziesz mieć za cztery, pięć lat.

Obrazek

Niezmordowana Guawa Ice w samosiejkach.

Obrazek

Milkshake z ipomeą.

Obrazek

Tegoroczna siewka mikołajka zakwitnie.

Obrazek
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Soniu same piękności u ciebie.
Muszę przyznać że jest to mój ulubiony wątek. Lubię podpatrywać co nieco u ciebie i przekładać to na moje rabaty... ;:196
kropka2
500p
500p
Od: 19 lut 2014, o 20:07

Post »

Hortensje wspaniałe tylko patrzeć i podziwiać. Ja natomiast wypatrzyłam piękne hibiskusy, które zawsze mi się podobały, a których nie mogę się dochować u siebie.
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

twój ogród budzi zachwyt nawet u przechodniów super ;:oj też bym tak chciała. Chociaż u mnie to już ledwo co widać z drogi działka bardzo zalesiona jest.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Soniu z pewnością taka linia jest lepsza od podlewania wężem, tu nawet nie próbuję dyskutować ;:185 I nie trzeba tracić (jak ja) dwóch godzin na podlewanie ;:333
Hortensje masz oszałamiające ;:173 Mnie niesamowitą radość sprawiły pączki na posadzonej w tym roku sadzonce Renhy Vanilie.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Sonia, lilie w werbenach genialne ;:215 marzenie o hibiskusowym żywopłocie ewoluowało i zamiast rzędu zostawiłam sobie 4 siewki, przesadziłam do większych donic i czekam na wzrost, bo mają jakieś 15 cm góra :roll: reszta albo rozdana, albo wyjątkowo zmarniona w zbyt małych doniczkach ;:131 czeka na rozdanie..
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu dzięki, ;:196 nie jestem z wielu zestawień zadowolona, ale podpatruję, jak każdy inne ogrody i ciągle planuję zmiany. Upały mnie niestety ograniczają, może dobrze, bo mniej się napracuję. :)

Kropko moje hibiskusy z siewek od sąsiadki, pierwszą zimę przeżyły w zaprzyjaźnionej piwnicy, potem już rosły bez żadnych zabiegów. ;:215 Hortensje to moje ukochane rośliny, będzie ich więcej. ;:108

Anitko mieszkam na takim odludziu, że tych spacerujących wielu nie ma. ;:204 Przyjeżdżający znajomi podziwiają i czekają, aż te, które im ukorzeniłam, też będą obsypane kwiatami. Akurat mam hortensje koło bramy i bramki, więc mimo wysokiego żywopłotu zawsze je będzie widać z drogi.

Małgosiu samodzielnie zrobiona linia kroplująca, to niewielki koszt. Dopiero teraz ją doceniam. Jakoś wątpiłam, że M się da namówić na montaż, myślałam, że muszę zatrudnić firmę. Okazało się, że to proste i sam sobie poradził, a koszt z akcesoriami tylko około 1,10zł za mb. Hortensje przez suszę mają mniejsze kwiatostany, ale nadrabiają ilością. Jednak cięcie na jeża powoduje, że nie widać pustych gałązek tylko wkoło kwiaty. ;:215

Sabinko to samosiejki werbeny, które ku mojemu zdziwieniu szybko zakwitły. Lilie posadziłam przy grządce truskawek i to w nich wysiała się werbena. Truskawki padły, a werbena rośnie na pustym poletku. :) Hibiskusy, to jednak krzewy i żeby dobrze rosnąć potrzebują sporych doniczek. Moje pierwszy rok przeżyły w siedmiolitrowych.

Upał niesamowity, o wyjściu do ogrodu po południu nie ma mowy. Nadrabiam zaległości forumowe. :) Dziś tylko Chopinowi zrobiłam zdjęcie przez okno. ;:306 Trzyma się dzielnie, pozostałe róże słońce przypala. Nie mają ani przez moment cienia. ;:222

Obrazek

Trawa kanarkowa lepiej wygląda przysuszona, niż zielona.

Obrazek

Przy hostach zakwitły samotne dwie cynie i werbena.

Obrazek

Żeniszek co roku sam się wysiewa i zapełnia puste miejsca na rabatach.

Obrazek
Awatar użytkownika
juni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 wrz 2009, o 10:43

Post »

Mikołajek z siewu!!!
Mnie nigdy mikołajek nie wykiełkował,nawet z kupionych korzeni.
Chyba mnie nie lubi.

Wątpiłam w ocieplanie się klimatu, teraz zmieniam zdanie.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ale ładne hortensje.
Ja też je uwielbiam.I już mam kilkanaście.
Jedne większe inne młode, mniejsze.Ale za 2 lata to już będzie ładnie,:wink:
Jeżówki ładne, róże piękne.
Piękne lato.Tylko deszcze jak u mnie to duuuzo za mało :cry:
marzusia
100p
100p
Od: 5 mar 2015, o 18:14

Post »

Jestem na etapie tworzenia ogrodu i widzę, że masz sporo tych roślin, na które ja też stawiam. Jeżówki, trawy, lilie, hortensje i róże. Niby nic ciekawego, wszystkie w zasadzie oklepane ale mimo tego tworzą całkiem ładny ogród, zresztą Twój jest tego jak najlepszym przykładem ;:108

Hortensje masz już naprawdę pokazowe, jeżówki też Ci się pięknie rozrastają :)

I chyba też pomyślę nad nawadnianiem. Wczoraj podlewałam z węża 2 godziny i nie zdążyłam przed zmrokiem, jeszcze z godzinkę bym musiała pobiegać. ;:219
Pozdrawiam :) Marzena

"Cieszmy się z małych rzeczy, bo wzór na szczęście w nich zapisany jest...."
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu cudne są twoje hortensje! Nawet sklejone, jak to określiłaś, wyglądają bajecznie!!! Rabata z kłosowcem bardzo mi się podoba.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Soniu hortensje masz cudne i już nawet zaczynają się wybarwiać?
Kupidynkowi piękne zdjęcie zrobiłaś. ;:138 Moim zdaniem kłosowce jednak pachną. ;:108 Przynajmniej ja lubię ten zapach i nieraz celowo poruszam gałązkami. :D
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko nasiona mikołajka dostałam od forumki, wzeszło kilkanaście. Sobie zostawiłam kilka, reszta powędrowała do zaprzyjaźnionych ogrodów. Nie lubi mokrej gleby, mój najładniejszy rośnie prawie na betonowej podbudowie tarasu. ;:108 Ja tam w ocieplenie klimatu nie wierzę. Już takie gorące lata i zimy bez śniegu pamiętam.
Aniu dzięki. ;:196 Twoja Bobo z lilią zainspirowała mnie do łączenia hortensji z liliami. Muszę tylko przesadzić moje późno kwitnące. Deszcz właśnie dzisiaj padał od osiemnastej do dwudziestej. Trochę spadła temperatura, i rośliny odżyją. ;:215 Dla ciebie Pinki Vinki w porannym słońcu.

Obrazek

Marzenko witam. :) Ja ogrodem się bawię, nie mam ambicji żeby tworzyć kolekcje unikalnych roślin. Sadzę to co mi się podoba, to co zechce rosnąć na słabej glebie, na co nie muszę wydawać dużych pieniędzy i nieustannie pielęgnować. Jeśli inni widzą w ogrodzie coś ładnego, to miło. ;:180 Nawadnianie to najlepsza rzecz, jaka w tym roku mi się przydarzyła w ogrodzie. ;:215 Lilie jeszcze kwitną, choć niektóre kwiaty marniutkie, nornice je podkopują.

Obrazek

Aneczko zamiast biegać po plaży, to biegasz po wątkach. ;:oj Dzięki. ;:196 Hortensje mnie cieszą, bo pięknie kwitną, tylko się zastanawiam, jak je ciąć, żeby nie przerosły żywopłotu i nie zarosły chodnika. ;:202 Kłosowiec zauroczył mnie u ciebie, ;:180 mam go kilkanaście sztuk, choć niektóre podsychają. ;:174 Pink Diamond niedługo zagrodzi wjazd do garażu.

Obrazek

Tereniu Vanilka wyjątkowo wcześnie zakwitła i już nabiera różowego koloru. Może mój kłosowiec jakiś inny, ma bardzo nikły zapach. ;:131 Kupidynek coraz ładniej kwitnie, ale często nie widzę kwiatów, bo tylko rankiem otwiera.

Ostatnie lilie kwitną.

Obrazek

Obrazek

Rozplenice zaczynają pokazywać kłosy.

Obrazek

Różanecznik Cunningham,s White z B. zamierza kwitnąć. :?:

Obrazek

Powojnik Solina dalej rozwija po kilka kwiatów.

Obrazek

Obrazek

Kolorowe cynie podarowane w zamian za koszyczki rumianku.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Soniu jak ja mogłam Cię zgubić? Zdyszana przybiegłam,by móc podziwiać jak zawsze Twoje włoście ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”