Piękna galeria ,juz czuje ten zapach roznoszący się po ogrodach
Mam pytanie odnośnie tej jednej lilii
Jej wzrost trochę mnie zastanawia ,czy to taka odmiana ,czy sprzyja jej stanowisko
Miejsce gdzie kiedyś pasły się koniki .
Witam . A czy to nie jest lilia OT , handlowo nazywana drzewiastą ? One rosną takie wysokie. Ja mam dwie ale tegoroczne i nie są jeszcze tak duże. Pozdrawiam
Jest podobna do LILII TRĄBKOWA AFRICAN QUEEN .
Piękny okaz Ci wyrósł przynajmniej widzisz kwiaty od spodu . Trafiła na żyzną glebę i prawdopodobnie jest na tyle głęboko w ziemi , że susza ją nie rusza. Moja Atari też śmigła na 2 m
InesS pisze:
Tija
Piękne te Twoje lilie! ! ! Ta trąbkowa wygląda na Pink Perfection ale jest jakaś taka bardzo ciemna
Ines dzięki , nie umywają się jednak do Twoich Ty to masz kolekcje
Moja komórka ciut przekłamuje kolory ale w tym przypadku oddała prawie idealnie . Kolor tej lilii to bardzo ciemny fiolet z domieszką brązu i kwiat nawet różni się od PP
Na jesieni chce obsadzić liliami kilka dużych ceramicznych donic. jak myślicie czy można razem posadzić np. narcyzy lub tulipany a warstwę wyżej lilie? Wybiorę do donic odmiany doniczkowe ( niskie).Wiosna po przekwitnięciu narcyzów zakwitną lilie. Taki mam pomysł ale czy coś z tego wyjdzie?
Widywałam w siedzi fotki gdzie pokazywano że można warstwowo sadzić wiosenne kwiaty.
Lucyna78, nie jestem pewna czy lilie i inne cebulowymi to dobry pomysł , tulipany , krokusy i narcyzy mają mały system korzeniowy, lilie natomiast bardzo duży i potrzebują dużo miejsca, w jednej donicy się chyba nie pogodzą . Cebulki wiosenne kończą okres wegetacji prawie w tym samym czasie . można je wyjąć z donicy i np., wymienić ziemię, nie zrobisz tego gdy będzie tam lilia.