Ogród Biedronki 641 cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2013, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Biedronki 641 cz.3

Post »

Alu, storczyki najlepiej przesadzać wiosną, jak idą nowe korzenie. Chyba że dzieje się coś złego, wtedy trzeba działać natychmiastowo. Nawet jeśli storczyk właśnie kwitnie.
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alu, jakie wszystko ładne :D
Białe floksy aż świecą ;:173
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alu, dzisiaj od rana mieliśmy pod chmurką i liczyłam na jakiś deszcz.. niestety wszystko przeszło bokiem. Kilka kilometrów od Krosna podobno lało jak z cebra, a u nas ani kropelki, a podobno idzie kolejna fala upałów ;:223 Z jednej strony się cieszę, bo jak lato to słoneczne, z drugiej, na myśl o moich roślinach i podlewaniu ręce opadają ;:145
Ale się u ciebie zrobiło jeżówkowo ;:oj Białe floksy faktycznie aż rażące, ja nadal czekam na rozkwitnięcie się moich :roll:
maryna45m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2009, o 17:02

Post »

ALU kwiaty wypadają białej jeżówki nie ma . teraz jestem na etapie cięcia przekwitłych róż a jest tego sporo jeszcze zostały mi 2 duże. pozdrawiam
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Tajeczko a ja uważam,że w zeszłym roku jeżówki lepiej kwitły.Może jeszcze się rozkręcą ;:108 .Zielona to Green Jewel. Mam ją źle posadzoną, bo jest jedną z najniższych jeżówek.
Storczyki mi prawie kwitną cały rok i nie bardzo mam je jak przesadzić. :wit

Wiesiu no właśnie ja też wtedy nie miałam ubezpieczonego mienia ruchomego . Teraz tego pilnuje, bo trzeba to ubezpieczać. To dobrze,że nie masz dużych strat. A gdyby Ci tak popaliło wszystko?

Janku zgadza się.Nie poświęcam ogrodowi w tym roku dużo czasu. Mam od specjalistów zakaz grzebania w ziemi,kopania. Mogę tylko motyczką a ja bym wolała widłami. Mogę podlewać nosząc pół konewki a w pracy zawodowej mogę dźwigać dużo więcej. Wtedy przeciwwskazań nie ma. :;230 A ,że lubię grzebać w ziemi to coś tam sobie dłubie.
Twoja działkowa koleżanka może i dobrze myśli. ;:7 Po co to przewalać ziemię non stop. Chwastów nie mam za dużo,ale na jesień zawsze ścinam i usuwam przekwitły badylki. Liście zbieram a może nie powinnam. ;:7 Wiosną mam jednak najwięcej pracy. Po zimie pojawia mi się mech,który ściągam. Obrobić też trzeba. Czasami coś trzeba przesadzić.
W tym roku u mnie już też po sezonie. Już nic nie podlewam.Niech nawet uschnie wszystko.
Janku pewnie ,że nie musi być wszystko idealnie zrobione i na czas. Ogród ma mi dać przyjemność a nie dodatkowy stres,że coś nie zrobiłam na czas. Jaki wniosek mi się nasuwa.Kupię hamak i będę się huśtać i siedzieć jak koleżanka pod baldachimem.

Gieniu w ogrodzie już pewnie niewiele nowego zakwitnie,ale jak na razie jest jeszcze kolorowo.
Ta Pani też ma dobry sposób .Robi to na co ma ochotę. Pewnie gdyby była z nami na forum to częściej by grzebała w ziemi. :;230

Marysiu tak zawsze robię.Na wiosnę nawet kupiłam nowe podłoże do storczyków,ale one cały czas kwitną. Potem zrobią krótki odpoczynek i znów w zimie będą kwitły. A przesadzić muszę, bo już korzenie powietrzne są wszystkie na wierzchu. Powinny być przesadzane co2-3 lata. Odpukać nic im się nie dzieje w tej chwili ale kiedyś mi jeden nowy nabytek zaraził wszystkie i musiałam się dobrze gimnastykować, by je uratować.

Aga floksa mam tylko białego.Czuję jego zapach,ale jakoś za nimi nie przepadam. Może dlatego,że jak przekwita to śmieci.

Sabinko u mnie już jakiś czas nie padało .Po burzach rośliny przynajmniej przestały podsychać Też marzę o kolejnych .solidnych opadach .Nie chcę mi się już nic podlewać, bo to syzyfowa praca ;:108 I tak już jesień się zbliża. A upały do mnie niech nie dochodzą,bo ich nie znoszę.

Maryniu45m mi też wypadło parę kwiatów i zrobiły się puste miejsca. Podzielić coś muszę i posadzić w te miejsca,ale to póżną jesienią dopiero zrobię . Białą Ci zostawię , bo nawet przyrasta. ;:108
Oj masz co robić przy takiej ilości róż. Piękne są jak kwitną,ale zabiegi po kwitnieniu to spory wysiłek. Tylko się nie przerób. ;:196 :wit

Dziś jeżówek nie będzie.Może pokażę takie niedobitki co kwitną.

Obrazek

Obrazek
Goryczka nn.
Może ktoś podpowie jaka to odmiana?

Obrazek
Języczka

Obrazek

Obrazek
Trojeść krwista

Obrazek
Ostatni ,trzeci kwiat agapantu.

Obrazek

Obrazek

Aminek. W zeszłym roku miał dwa metry.W tym niziutki.

Kolorowych snów.Idę lulać, bo dziś miałam dużo wrażeń. Jutro zaglądnę do Was. :wit
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Alu guzikowca przysłałaś na wiosnę.Pocięłam patyk na kawałki i wsadziłam do ziemi w ogródku.Troszkę cieniste miejsce.Nawet jakoś bardzo nad nim nie skakałam.Ma malutkie listki.Teraz go nie będę ruszać.Chyba na wiosnę .Jeśli przezimuje,to bardziej o niego zadbam ;:224 .Na jesień boję się go ruszać.By dobrze przezimował.

Piękne jeżówki ;:215 .Muszę dokupić.Widziałam na bazarku.Ale te które mi się podobały,to takie miały nędzne sadzonki-dosłownie jeden kwiat i żadnych liści od dołu.
Goryczki bardzo mi się podobają.Ale u nas na bazarze drogie.Pewnie wszędzie,z resztą.w tej cenie można kupić kwitnące krzewy :roll: .A goryczka zwykle niewielkie ma rozmiary i jak zakwitnie,to chyba nie bardzo ją widac wśród wysokich bylin,nie?Może trafię na jakąś okazję :wink:
evastyl
1000p
1000p
Od: 13 sie 2009, o 18:06

Post »

Alu chyba mój guzikowiec się wystraszył ma jednego kwiatka malutki bo malutki ale jest , w takim wypadku niech sobie dalej rośnie mam nadzieję że w przyszłym roku pokaże więcej kwiatuszków .
Co do jeżówek to czytałam w którejś ogrodowej gazecie że większość to in vitro , żyją 3-4 sezony a potem giną i trzeba kupować nowe , podobnie jak żurawki . Tylko te stare odmiany są długo wieczne . Ja prawie nie ma już jeżówek większość zginęła , zostały te najbardziej wytrwałe i te które kupiłam dwa lata temu , jedna w tym roku jeszcze się skuszę zwłaszcza że ceny nie są wysokie .
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Świetne kwitnienia u Ciebie :) Nawet milin ma kwiatuszki ;:138
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Alu, ile lat ma twój milin? Ciekawa jestem ile trzeba czekać na pierwsze kwitnienie ;:224
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Alu kępa floksów śliczna, agapant jest piękny, taki ażurowy. ;:31 Języczka ładnie kwitnie, mojej spaliło liście, raczej na kwiaty nie mam co liczyć. Każdy ma momenty wyczerpania ogrodowego. ;:168 Ja gdybym nie założyła nawadniania, to już niewiele roślin by przeżyło. Teraz nawet dwie godziny w tygodniu nie poświęcam ogrodowi. Wiosną jednak z nową energią ruszymy do prac. ;:108
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Mój milin zakwitł po raz pierwszy po kilku latach od posadzenia,Alu a ja chcę zapytać o goryczkę White Magic,gdzie u Ciebie rośnie?moja w zeszłym roku dwoma kwiatkami zakwitła,a w tym pączki zanim się rozwinęły zaschły
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Witam.
Jolu to ,że guzikowiec wypuścił liście to nie oznacza,że wypuścił korzonki. Oby Ci się ukorzenił.
Jeżówki najładniejsze kupowałam w B.R. Były ładne i zgodne.
Jolu to Ty masz dobrze zaopatrzony bazar. Ja na swoim nigdy goryczek nie spotkałam. Tak są niskie i nie sadzę ich przy wysokich bylinach.

Ewo jak guzikowiec zaczął kwitnąć to już z każdym rokiem guziczków będzie więcej. Pewnie jest tak jak piszesz.
Przekonałam się o tym na przykładzie żurawek. Po dwóch latach już musiałam je odmładzać. Niektóre zaginęły.
Wolę skupiać się na jeżówkach, bo bardziej mi się podobają. Ponoć też lubią przesadzanie . Przedłuża to ich żywotność. ;:108

Mariolu kwiaty kończą kwitnienie.Może jeszcze coś z jesiennych zakwitnie. Niestety susza powoduje ich szybsze przekwitanie. ;:222

Sabinko mój milin ma parę lat. Kwitł mi po trzech latach od posadzenia. W zeszłym roku przez sąsiada,który grodząc swoją działkę ściął mi wiosną do zera. Ponieważ był tam wcześniej taki mur z pustaków to ,żeby go zasłonić posadziłam milina. Przekroczył na jego stronę.Zamiast mi go przerzucić to bez mojej wiedzy go ściął. W tym roku podrósł i zakwitł na kilku pędach. Teraz będzie już tylko z każdym rokiem ładniejszy. :wit

Soniu języczka moja nawet nie ma spalonych liści, bo ją posadziłam w cieniu pod papierówką.
Ja już też nie poświęcam dużo czasu na dopieszczenie ogrodu. Tak Soniu i ja myślę,że wczesną wiosną z nowymi siłami coś w nim podłubiemy i znów będziemy się cieszyć ogrodem. ;:108 :wit

Dorciu mój milin zakwitł po raz pierwszy po trzech latach od posadzenia.
A goryczka White Magic rośnie na stanowisku pół cienistym. Z rana ma troszkę słońca a w godzinach południowych cień. Ma też stanowisko zaciszne, bo jest tam przęsło na którym mąż puścił winogrono. Posadziłam w kwaśne podłoże.
Zresztą moja ziemia też jest dość kwaśna. Słabo jednak rośnie . Ma jeszcze parę paków. Jak nie uschną to może zakwitną. Staram się ją podlewać codziennie, by mi nie wypadła.

Mam jeszcze Blu Magic ,ale w tym roku jest mniejsza kępa i pąków jeszcze nie widzę.

Obrazek
Mozarella

Obrazek

Green Jewel

Obrazek

Secret Joy

Obrazek

Sekret Lust

Obrazek

Hot Papaja

Obrazek

Green Envy

Obrazek
nn.

Obrazek

Marmalade

Obrazek

White Double Delight

Obrazek
Pink Dauble Delight

Obrazek

Stawbery Shortcake.

Obrazek

Raspblery Truffle

Te mam chyba zgodne odmianowo. Inne czekają na rozpoznanie.
CDN.

Grzmi. Może coś dziś podleje z nieba. Tego sobie i wszystkim życzę. :wit
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witaj Alu, mówisz grzmi, a ja czekałam całą noc na deszcz i pół dnia, a tu chmury się rozeszły i grzeje niemiłosiernie, śliczne jeżówki ;:215
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Alu masz piękną kolekcję jeżówek. ;:138 Gdybym wiedziała, że tak ładnie będą w tym roku rosły, to więcej odmian bym zamówiła. Ja kupowałam u Mariusza, miał wiele odmian i nie podmienione.
Trojeść krwista pięknie Ci kwitnie, ja miałam różową, ale uschła, potrzebuje dużo wody. Również uschły mi jesienne goryczki, już nie będę ich kupować. :)
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38

Post »

ALA,a to niespodzianka mnie spotkała :wit
Myślę o Twoich jeżówkach ;:333
U mnie kilka padło,kilka kwitnie pięknie,a kilku nie znałem - np.MOZARELLA ;:218
SECRET JOY też jakos nie mogę kupić ...
Gratuluje kolekcji ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”