Minibotanik Jacka cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.10

Post »

Nazwy na znacznikach mi wyblakły, a katalogu jeszcze się nie dorobiłam :oops:
Odkładam wiele rzeczy na potem, czyli w zimie.
Dobrze, że nazwy róż pamiętam, chociaż czasami mam problem z rozpoznaniem na zdjęciu.
Pięknie i kolorowo u Ciebie :D
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O dziękuję, piękna kompozycja a 'pajączki ' też przepiękne najbardziej mi się spodobał z 1951 :D i ten żółto-pomarańczowe muśnięcie Tara...coś tam. ;:306
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Neno, ja też dopiero zimą aktualizuję katalog. Ale znaczniki robię na bieżąco i już się nie łudzę "że zapamiętam" :lol: Bo jak liliowiec czy inna roślina przekwitnie - wygląda jak setka lub dwie setki innych ;:223 Znaczniki piszę zwykłym ołówkiem. Nie blakną, a jak potrzebuję zmienić - bez problemu da się zetrzeć i napisać na nowo. Polecam!
Znajoma poszukiwała różowych liliowców. Ale takich naprawdę różowych - nie lila! No i się trochę wciągnąłem, zdobywając dwa w tym kolorze:
Obrazek

Dorotko, liliowce dostały najlepsze miejsce w samym sercu ogrodu. Ale teraz rosną już wszędzie, gdzie tylko znajdę miejsce. Na szczęście one nie są bardzo wybredne 8-)
'Crismon Pirate' to klasyka i polecam go każdemu. A tu drugi z różowych piękności:
Obrazek

Dla uzupełnienia jeszcze jeden liliowiec ale w kolorze lilaróż i nn ale też ładny:
Obrazek

I chyba jeszcze jeden pasowałby do tego zestawu. Tu róż idzie w stronę czerwieni więc taki łososiowy się robi:
Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Jacku ładny ten Angel Rodgers ma duży kwiat ?
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Geniu! 'Angel Rodgers' śliczny i średniej wielkości - 10 cm średnicy. Wiem, że lubisz większe więc dla Ciebie takie 15 centymetrowe w ognistych pomarańczach. To olbrzymie teraploidy:
Obrazek

Obrazek

ten się dopiero rozkręca, bo to jego pierwsze kwitnienie ale już gruby i wysoki!:
Obrazek
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

O takim czerwonym liliowcu mówiłam ,ładnie by wyglądał przy moich siewkach .. Rutewka chyba już się przyjęła ważne że ma śliczne liście i rozsiewa się sama to będzie jej więcej .. U mnie nadal sucho i muszę mocno podlewać nowo posadzone kwiaty .. Chyba będę musiała sadzić sucholubne kwiaty aby mniej podlewać ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janko, rutwica! Nie rutewka!
Te pomarańczowoczerwone liliowce pięknie się komponują z jaśniejszymi jednak trzeba uważać, by nie zdominowały innych, bo osiągają duże rozmiary - ok.110cm i więcej wysokości więc i liść jest długi i kwiaty górują na rabacie liliowcowej. Ale są warte posiadania!
Mam też liliowce czerwone ale już bez domieszki pomarańczu.
Jest nieco niższy ale za to bardzo obficie kwitnie:
Obrazek

Ten zakwitł po raz pierwszy i zapowiada się pięknie!:
Obrazek

Ten pomylony (miała być 'Anna Warner') i troszkę zapomniany, bo posadzony w mało widocznym miejscu :oops: :
Obrazek

I na koniec perła półcienistej rabaty:
Obrazek
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Jacku masz ogromną kolekcję liliowców. Wszystkie są piękne.
Przypadła mi do gustu ta rabata: http://images70.fotosik.pl/1075/41965f404791b7dd.jpg . Jest świetnie zaprojektowana. Pamiętam jak pisałeś kiedyś u mnie w wątku o takim zestawieniu roślin. Do tej pory nie miałam okazji skorzystać z Twoich rad. Na nowej działce postaram się spełnić swoje marzenia i skomponować podobną rabatę.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Tak,to ładna rabatka.Też zwróciłem na nią uwagę.Liliowce powinny być,moim zdaniem,połączone z innymi bylinami bo przesłaniają trochę ich
pożółkłe liście.Tam z tyłu są też trawy ?
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko, dziękuję 8-) Płomyki bardzo dobrze się komponują z liliowcami. Pysznogłówki też ale za bardzo się rozłaziły. Chodzi o to, by posadzić coś nieco wyższego, co kwitnie w podobnym czasie lub będzie stanowiło ścianę zieleni. Za płomykami posadziłem jeszcze jeden rząd liliowców ale słabo je widać więc w przyszłości zmienię to; na miejsce liliowców posadzę astry, odmiany wyższe od płomyków. W innym miejscu tworzę rabatę, gdzie tłem dla liliowców są dzielżany.
Moja kolekcja tak szybko by nie urosła, gdyby nie to forum i wspaniali ludzie tutaj ;:4 .
Liliowiec od Ciebie już pięknie się prezentuje:
Obrazek

Janku, tak samo myślę i staram się dobrać odpowiednie towarzystwo liliowcom. Przed liliowcami sadzę małe byliny i wiosenne cebule a za nimi coś wyższego. Za szerokie rabaty liliowcowe moim zdaniem zbyt krótko są ładne.
Za liliowcami znalazła się trzęślica modra i skalniak porasta kostrzewa sina. I chyba wrócę do łączenia traw z bylinami, bo moja rabata tylko trawiasta nie wzbudza we mnie zainteresowania przez większość roku.
Obrazek

Kolejny z ciemnych liliowców:
Obrazek

Nienazwany liliowiec w szlachetnym bordowoczarnym wybarwieniu:
Obrazek

I jeszcze jeden troszkę jaśniejszy ale też bordowy:
Obrazek
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Jacku piękna kolekcja liliowców a te ciemne cudo ;:215
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacku Twoja kolekcja liliowców z każdym sezonem coraz większa !!!
Każdy z nas mógłby znaleźć dla siebie tego naj .... :D Ciemne kolory zdecydowanie wyróżniają się na tle innych . Nasz sprzęt fotograficzny często ma problemy z oddaniem intensywności koloru, a do tego uchwycić delikatne odcienie gardzieli to już prawdziwe mistrzostwo .
U Ciebie to wszystko się udaje :D ... ciekawa jestem ile czasami robisz podejść aby zdecydować ,że jest dobrze ?
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, bardzo dziękuję :) Ja też lubię ciemne liliowce i na początku była to dla mnie wielkie odkrycie, że takie w ogóle są. To mój najstarszy liliowiec, który długie lata uchodził za 'Bela Lugosi'. Ale chyba nim nie jest więc nie podpisuję. Ale cieszy oczy, zwłaszcza u rodziców, gdzie kępy są po kilkadziesiąt pędów:
Obrazek

A ten też ciemny i z ładną seledynową gardzielą ale mój aparat tego nie widzi :? :
Obrazek

Krysiu, bardzo Ci dziękuję 8-) Ja za każdym razem staram się podkreślić, że gdyby nie to Forum i wspaniali ludzie na nim, moja kolekcja byłaby skromna, a wiedza o liliowca jeszcze skromniejsza. A tu zaraziłem się prawdziwą pasją i cieszeniem się z każdego liliowca - nowego czy starego ;:4
Mój aparat nie jest wyjątkowo dobry. Podałem przykład na poprzednim zdjęciu. Ale rzeczywiście staram się robić dużo ujęć z różnymi ustawieniami i w różnym czasie. A też ten sam liliowiec fotografuję wiele razy, bo nie zawsze pierwszy kwiat jest wystarczająco dobry. Powiem szczerze, że takie bezkrytyczne wstawianie wszystkiego, co się pstryknie, trochę mnie dziwi. Przecież to nasza wizytówka. Choćby elementarna rzecz - ostrość, o wykadrowaniu zdjęcia nie wspominając. Ale i mnie nie zawsze udaje się dobrze ustawić aparat i muszę wstawić słabsze zdjęcie, bo innego nie mam :oops:
W takim kolorze pośrednim między różem, fioletem i czymś tam jeszcze (róż pompejański) mam najwięcej. Wśród siewek tak samo. Wiele z nich to nn-ki:
Obrazek

Obrazek

I w końcu jakiś z metryczką (Moldovan, 1984), który nie był pokazywany jeszcze i pasuje do dzisiejszej sesji:
Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Liliowce powoli kończą pokaz. To teraz zacznie się "praca u podstaw", czyli zbieranie nasion, przesadzanie, dzielenie itp. Nowe rabaty już gotowe. A to jeszcze kilka, które nie były pokazywane wcześniej.
Ten jest nieduży (trochę większy od miniaturek) ale biała obwódka wyróżnia go spośród innych:
Obrazek

Ten też chyba nie był pokazywany, a ma ładny malinowoczerwony kolor (na zdjęciu bardziej czerwony wyszedł):
Obrazek

Ten ma przenikające się i trudne do określenia kolory; środek ma w ładnym seledynowym odcieniu a płatki - trochę pomarańczu, trochę różu i czerwieni. Może Grażynka pomoże, bo go zna, choć nie jest od niej ale od naszej forumowej koleżanki Chatte (pozdrawiam Cię Izo, nawet jeśli tu już nie zaglądasz :wit )
Obrazek

A tego pokazywałem? Bo zdaje mi się, że umknął w gąszczu zdjęć. A ma niezrównaną falbanę ;:333
Obrazek
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kolekcja liliowców niesamowita ;:oj co za cuda :shock: piękne kolory, kształty -nieprawdopodobne ;:138 Wszystkie pięknie w rameczkach, opisany , niesamowicie starannie :)
Podoba mi się widok ogólny rabaty-piękne kolory liliowców oraz widać floksy, śliczna rabata ;:138 ja takich rabat nie mam, raczej koncentruję się na poszczególnych egzemplarzach , pokażę jednego :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”