Blues w kaktusach 2 - onectica na bis
- ejacek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Blues w kaktusach 2 - onectica na bis
Taki inspekt fajna rzecz , tylko powierzchnia szybko pewnie się zapełni , czekać aż stanie druga konstrukcja 

Dziękuję za informację dotyczącą inspektu
obecnie zbieram pomysły i projekty, gdyż zamierzam w przyszłym sezonie postawić inspekt i staram się by był jak najlepszy 

- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ale rzeczywiście jesteś Pomysłowa Dobromirka
Roślinkom u Ciebi dobrze i to najważniejsze, rosną i kwitną - więc tylko cieszyć się razem z Tobą

Roślinkom u Ciebi dobrze i to najważniejsze, rosną i kwitną - więc tylko cieszyć się razem z Tobą

Działo się u Ciebie "trochę".
D. ciliata pięknie zakwitła. Kaktusy też nie pozostały w tyle. 

Mateusz
-
- Od: 18 sie 2010, o 21:53
Grunt,to dobre pomysły........a u ciebie jak widzę,ich nie brakuje
Co też nie wymyśli kaktusiarz żeby jego podopiecznym było lepiej.

Co też nie wymyśli kaktusiarz żeby jego podopiecznym było lepiej.
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Cieszę się niezmiernie z tak licznych miłych odwiedzin - dziękuję
Takie sobie pozwolił zrobić

Woreczek pełen nasion, zwieńczony czymś, co mnie osobiście przypomina okropną owłosioną brodawkę
Niedługo kolejny debiut będzie - stapelia i to zdaje się od Ciebie (poznałam to po nazwówce - kompletnie nie widać na niej napisu
ale to też coś znaczy, bo taki pisak się trafił akurat tego razu, kiedy podpisywałam rośliny od Ciebie)
Właśnie się dowiedziałam, że ilość emotek jest limitowana - musiałam część usunąć, za co przepraszam.
To jeszcze na dziś jajo - monotematycznie, ale qrcze, lubię go, a ono rośnie, no to jak go nie pokazać

To i dobrze - w końcu lepiej żartować, jak chorować, jak to mówiaBigDonn pisze:Ale mie się dzisiaj na żarty zebrało

No właśnie - ja się też wiatru najbardziej boję. Dlatego też całość została porządnie przytwierdzona do blatów stołów, a nogi stołów wkopane w ziemię. Czołgiem chyba by trzebabanditoo pisze:Ja też myśle nad otwieraniem, uchylaniem, żeby nie odleciało

No w sumie można by i do fiołków spróbować, tylko postawić w cień i zwiększyć wilgotność...illonka pisze:Świetny ten inspekcik
Marzy mi się też taka troszkę większa szklarenka z fiołkami

Mówisz i maszsokolica pisze:Lucy a zrób zdjęcie morroense od góryCiekawa jestem, jak wygląda.

Takie sobie pozwolił zrobić

To już po kwiatku notka - została karma dla mrówekA te wojak na szyszaku to co to za ustrojstwo? Pąk z owłosioną czapką?

Chyba tam już pełno. Planujesz kolejny?
honorka22 pisze:A inspekt to chyba już zapełniony po brzegi, bo jeden bidak na zewnątrz wylądował
Ilość roślin póki co jest według mnie całkiem akuratna - mam pewne luzy w inspekcie, co widać na przykładowym kawałku zdjęcia poniżej, ale wszystko jest obliczone na to, że maluchy rosna i lada chwila miejsce się w widoczny sposób skurczy, to po raz, a po dwa jest skrzynka banitów, z których część na pewno wróci, więc miejsce dla nich musi być, a po trzy wreszcie - trzeba będzie gdzieś umieścić te echinopsisy zaplanowane do kupieniaejacek pisze:Taki inspekt fajna rzecz , tylko powierzchnia szybko pewnie się zapełni , czekać aż stanie druga konstrukcja

No problem, chętnie się podzielę spostrzeżeniami. I tak wszystko wyjdzie Ci "w praniu"Korund pisze:Dziękuję za informację dotyczącą inspektuobecnie zbieram pomysły i projekty, gdyż zamierzam w przyszłym sezonie postawić inspekt i staram się by był jak najlepszy

Dziękipiasek pustyni pisze:Roślinkom u Ciebi dobrze i to najważniejsze, rosną i kwitną - więc tylko cieszyć się razem z Tobą

Szału nie ma, ale na nudę nie narzekam - cały czas coś się dziejemataan pisze:Działo się u Ciebie "trochę".![]()

Niedługo kolejny debiut będzie - stapelia i to zdaje się od Ciebie (poznałam to po nazwówce - kompletnie nie widać na niej napisu

a czego nie wymyśli, to sobie podgladnieGaga1960 pisze:Co też nie wymyśli kaktusiarz żeby jego podopiecznym było lepiej.

Właśnie się dowiedziałam, że ilość emotek jest limitowana - musiałam część usunąć, za co przepraszam.
To jeszcze na dziś jajo - monotematycznie, ale qrcze, lubię go, a ono rośnie, no to jak go nie pokazać

- kocham_fizyke
- 100p
- Od: 8 kwie 2015, o 20:27
Bardzo podoba mi się twoja mini szklarnia 
Jest kreatywnie wykonana. Po za tym nie mogę się napatrzeć na zdjęcie grupowe kaktusów, które w niej stoją. Cóż za różnorodność

Jest kreatywnie wykonana. Po za tym nie mogę się napatrzeć na zdjęcie grupowe kaktusów, które w niej stoją. Cóż za różnorodność

Fizyka jest królową nauk
Pozdrawiam Ola
Pozdrawiam Ola

- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Czyli nie są takie same. Mój nie miał tak czerwonego środeczka.onectica pisze:Takie sobie pozwolił zrobić
A jak tak patrzę na zawartość inspektu, to tam się jeszcze sporo zmieści. Wystarczy powyrzucać te pudełeczka, czy pojemniczki, w których stoją doniczki. Poustawiać w szeregi i prawie drugie tyle się upchnie

- koniczynka2014
- 1000p
- Od: 12 kwie 2014, o 08:49
Jajo faktycznie nieziemskie
A jak się ta roślina nazywa ?

Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=75337
Moje parapety http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=75505
Pozdrawiam Dorota
Moje parapety http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=75505
Pozdrawiam Dorota
-
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
Zgodnie z Twoją dawniejszą zapowiedzią, moje P. oviferum wreszcie wyprodukowało pożądane, tłuściutkie liście - a te z którymi do mnie przybyło, chyba po kolei odpadną - jeszcze parę tygodni temu były dla mnie zgryzotą, jak patrzyłam na to Twoje cudo! Trochę długo się testowaliśmy - od zeszłego roku odmawiało współpracy! Mam nadzieje, że weźmie z niego przykład P. compactum, bo teraz to jest utrapieniem....
- marta_lara
- 500p
- Od: 12 mar 2012, o 22:28
Pachyphytum oviferum to również jeden z moich ulubieńców.
Mam tą roślinkę od dawna, była to jedna z 3 które do mnie trafiły w pierwszej kolejności... i od tego się zaczęło...
Mam tą roślinkę od dawna, była to jedna z 3 które do mnie trafiły w pierwszej kolejności... i od tego się zaczęło...

- onectica
No bo od czegoś zawsze trzeba zaczać
Dla tych, co roślinki nie znaja - to Pachyphytum oviferum . Bardzo wdzięczna roślinka i chętnie rozmnaża się z listka.
Beatka - i ja się zamartwiałam tym, że mi dolne liście odpadają, ale ostatecznie okazało się, że dobrze zrobiły, bo dzięki temu zrobiło się miejsce na nowe odrosty
Potem jeszcze pokażę inne pachyphyta, nie zasługują, ale niech tam.

Dla tych, co roślinki nie znaja - to Pachyphytum oviferum . Bardzo wdzięczna roślinka i chętnie rozmnaża się z listka.
Beatka - i ja się zamartwiałam tym, że mi dolne liście odpadają, ale ostatecznie okazało się, że dobrze zrobiły, bo dzięki temu zrobiło się miejsce na nowe odrosty

Potem jeszcze pokażę inne pachyphyta, nie zasługują, ale niech tam.
Dokładne nazwanie mojego to Gymnocalycium morroense LB 326 - może w tym szczególe diabeł tkwisokolica pisze:Czyli nie są takie same. Mój nie miał tak czerwonego środeczka.
Z pewnością, ale tak, jak już wspomniałam miejsce jest tylko pozornie wolne, bo już rozparcelowaneA jak tak patrzę na zawartość inspektu, to tam się jeszcze sporo zmieści

- moritius
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
Tu nie Rosja czy USA, gdzie wystarczy mieć kasę, żeby czołg sobie sprawićonectica pisze:Czołgiem chyba by trzeba

Na zdjęciu roślin z inspektu z lotu ptaka zobaczyłem parę ciekawych sztuk - reszta to nie moja bajka raczej

Pozdrawiam, Aleksander
- onectica
Tylko parę?moritius pisze:Na zdjęciu roślin z inspektu z lotu ptaka zobaczyłem parę ciekawych sztuk - reszta to nie moja bajka raczej.

No to jest jakieś 2/3 na szerokość i pół na długość, ale w pozostałej części też pewnie niewiele byś znalazł dla siebie

Mój zbiór jest starannie wyselekcjonowany i ukierunkowany bardzo konkretnie - na tecomisięnajbardziejpoobająisawstanieumnieprzeżyć

- moritius
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
Mała fotka a ja ślepy jak kret to tylko parę dojrzałem
.

Pozdrawiam, Aleksander