Kawon ( arbuz ) - część 6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 6

Post »

Ja w tym roku odpadam z arbuzami. Ciągłe deszcze załatwiły mi uprawę. Podniosłam po kolei owoce a one od sporu popękane. Dodam, że leżały na agrowłókninie. Na wyższym zagonie. Same owoce leżały na styropianie. Pod rośliny podkładałam butelki 5l żeby nie zagniwały łodygi. Jak widać niewiele to dało.
Wczoraj padało, dzisiaj jeszcze nie ale kto tam wie. Chmury ciężkie, ołowiane.
Mam kilka owoców wielkości piłki do pingla i zamierzam przykryć je daszkiem z folii perforowanej. Najwyżej je ususzę. Bardziej im pogorszyć się nie da ;:219
Pozdrawiam Jola
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39

Post »

Nie wytrzymałem i zerwałem po dokładnie 5 tygodniach od zawiązania owocu.
Złoto Wolicy... szału nie ma... tylko 2 kg, ale ten smak.. słodziutki i soczysty... sklepowe wysiadają :D

Obrazek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Piękny widok,moje nie większe niż duże pomidory,teraz przystopowały przez te zimne nice,może je dzisiaj trochę zasilę.
Awatar użytkownika
dobrus
50p
50p
Od: 7 cze 2011, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne te wasze arbuzy.
Rok temu o tej porze miałam już 7kg owoce i to zaledwie z 7 sadzonek, w tym roku na 40 sadzonek zaledwie jeden krzaczek się rozrósł, a reszta stoi jak zaklęta od początku czerwca. Owocu zawiązanego ani jednego, ledwie kilka męskich kwiatków.
Ogólnie na 60 sadzonek różnych dyniowatych nie zawiązało się kompletnie nic, tragediczny ten rok :?
Pozdrawiam,
Dobrusia
Mój skromny ogródeczek http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=75029
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

U mnie z dyniowatymi problem - mało żeńskich kwiatów. Arbuzów też jeszcze nie mam :(
zur0
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 sie 2015, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W swoim pierwszym poście na forum witam wszystkich uprawiających arbuzy :) To trzeci sezon odkąd zacząłem sadzić arbuzy w ogródku, w tym roku dostały cały zagon, posadziłem na końskim oborniku, pewną część przykryłem czarną agrowłókniną ściółkującą, przykrywałem taką bardzo cienką białą w czerwcu (który, tu gdzie mieszkam był momentami zimny). W tegorocznym sezonie poszły rozsady Wolicy, Bingo, Rosario - Sugar Baby w ogóle nie zszedł mi. Jutro postaram się zrobić zdjęcia. U mnie wszystko ruszyło zdecydowanie po 10 lipca, teraz mam już jeden całkiem ładny Złota Wolicy, inne gonią :) Jeszcze w czerwcu nic na to nie wskazywało, roślinki były cherlawe (zbyt bardzo wybiegła mi rozsada), niektóre usychały, wszystko jednak się unormowało. Teraz pozostaje liczyć tylko na dobry ciepły sierpień :) Muszę powiedzieć, że czytałem ten wątek od dawna, ale dopiero teraz zdecydowałem się założyć konto :) Chciałbym zapytać Was czy po zerwaniu arbuzów macie jakieś sposoby na ich przechowywanie - załóżmy do miesiąca, półtorej, tak by ich smakiem można było się cieszyć np. jeszcze pod koniec września czy na początku października. Złoto Wolicy mam wyrośnięte już nieźle, ale nie sądzę, żeby były w środku jakoś mocno dojrzałe (owoc od 2,5 tyg systematycznie rośnie) - tu rodzi się drugie pytanie: jadę 8 sierpnia na wywczas, wracam 23ciego - czy taki arbuz w tym stadium rozwoju może być zerwany za blisko 3 tyg czy lepiej go zerwać jeszcze przed wyjazdem. Mam obawy co do dojrzałości z tego powodu, że kiedyś zerwałem za wcześnie i miałem do siebie pretensje, że zmarnowałem najpiękniejszy okaz przez swoją niecierpliwość :D :D
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Arbuz można przechowywać około tygodnia, a jak zapewnimy mu temperaturę poniżej 10 st. C. (około 5-8) to może leżeć miesiąc i dłużej.

Arbuz nie powinien być przejrzały 23 sierpnia. Ja rok temu przetrzymałem ostatniego arbuza do połowy września (przeszło 2 miesiące od zawiązania) i po rozkrojeniu był już rozciapciały, wodnisty i smakował jak zgniłek. Ale najciekawsze były jego pestki - wielkie jak cukinii :shock: - ze trzy razy większe od normalnych! Prawie jak z Fukushimy :wink: W tym roku je eksperymentalnie wysiałem i wschody były też większe od pozostałych.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Z tego wynika,że nasiona pobierać z przejrzałych arbuzów.Te sklepowe miałam małe a nawet bardzo małe.To może ta watowatość arbuza jaką miałam w ubiegłym roku była objawem przejrzałości ? Bałam się zerwać bo myślałam,że niedojrzały.
Goshia
500p
500p
Od: 11 paź 2013, o 09:38

Post »

Kiedy będziecie zrywać Złoto Wolicy? Na opakowaniu nasion jest napisane, że sierpień, ale nic więcej. Gdzieś pod koniec, czy to będzie za późno? Wątpię, by mój największy arbuz miał choćby kilogram...
Pozdrawiam, Gosia:)
Awatar użytkownika
Geniodekt
500p
500p
Od: 27 kwie 2014, o 20:45

Post »

Arbuzy zrywa się, jeżeli owoc łatwo odchodzi od szypułki. Nic na siłę, chyba, że już późny wrzesień i lada chwila przymrozki.
kurakao
200p
200p
Od: 13 maja 2015, o 12:14

Post »

A to moje maleństwo
Obrazek
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Goshia pisze:Kiedy będziecie zrywać Złoto Wolicy? Na opakowaniu nasion jest napisane, że sierpień, ale nic więcej. Gdzieś pod koniec, czy to będzie za późno? Wątpię, by mój największy arbuz miał choćby kilogram...
Jeżeli ciężko określić moment dojrzałości i zbioru metodami na oko czy słuch to można przyjąć, że arbuz jest dojrzały po około 30-40 dniach od zawiązania owocu. Dla pewności + tydzień :)

A oto porównanie wielkości nasion-gigantów pozyskanych z mojego przejrzałego arbuza z normalnymi nasionami ;:oj :lol:

Obrazek
Awatar użytkownika
dobrus
50p
50p
Od: 7 cze 2011, o 12:14

Post »

Wreszcie dwa krzaczki ruszyły i nawet pojawił się owoc. Byłam przekonana, że to Rosario, ale owoc robi się żółty, więc albo to Złoto Wolicy (które mam pierwszy raz), albo chory.
Pozostałe krzaczki wciąż stoją jak zaklęte i nie podejrzewam, by coś z nich jeszcze było :roll:

Obrazek
Pozdrawiam,
Dobrusia
Mój skromny ogródeczek http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=75029
SylwesterK6
200p
200p
Od: 11 lip 2014, o 12:17

Post »

Takie pytanie mam. Małe arbuziątka są takie sflaczałe i miękkie. Od czego to zależy? Czy to brak wody? Bo nie rozpieszczałem ich. Duże owoce a łącznie mam ich ok 6 sztuk są twarde i raczej w dobrej formie.
Mam tę moc - Sylwek
Goshia
500p
500p
Od: 11 paź 2013, o 09:38

Post »

A te małe są na pewno zapylone?
Pozdrawiam, Gosia:)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”