Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009 cz. III.
- piasek pustyni
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009 cz. III.
Piekne okazy, Mieczysławie! Ja mam caudatę z jednym listkiem, i tak sobie w miejscu stoi, ale zgadzam się z Henrykiem, że z liści to wyjątkowa roślina, bardzo rzucająca się w oczy. Gratuluję wzrostu 

- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Jestem pod wrażeniem. Podobnie jak Henryk, ubiłam ze trzy caudaty. Żadnej nawet nie udało mi się ukorzenić, choć wydawałoby się że tą sztukę opanowałam do perfekcji. Ale może to wina pory roku, gdyż na caudaty wzięło mnie jakiejś zimy i wszystkie widocznie przemarzły w podróży.
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- po "przegapieniu" drugiego kwiatka, tym razem moment rozkwitnięcia trzeciego pąka kwiatowego już przypilnowałem, zmierzyłem średnicę kwiatu i podaję ją niżej. Trudność z pilnowaniem momentu rozkwitania polega na tym, że kwiaty zaczynają kwitnąć o bardzo późnej porze dnia, tz. ten zaczął rozkwitać około 16.15, pełnię rozkwitu osiągnął około 17.30:sokolica pisze: Nie mam wyobrażenia, gdyż nie znam tej roślinki.

- średnica dzisiejszego kwiatuszka m/w 3,2 - 3,4 cm:

- kolor kwiatu jest czysto biały, niebieskawy odcień na niektórych fotkach,efekt od tła na którym ustawiam roślinki do zrobienia fotki.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- piasek pustyni
Kolejna piękność u Ciebie - cudowne kwitnienie, wieje taką delikatnością i spokojem... Śliczne.
- mrooofka
- 1000p
- Od: 4 paź 2014, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
jakie to piękne i delikatne !
-
- Od: 17 sie 2014, o 13:02
Bardzo ciekawa roślinka, nie widziałem jej jeszcze nigdy 

- Akwelan_2009
Niestety, kwiatuszka na tej roślince mogę oglądać i cieszyć się nim zaledwie przez kilka godzin:

- teraz 20.57 kwiat jest bardzo "szczelnie" zamknięty, płatki ściśle do siebie przylegają.
Do zobaczenia w przyszłym sezonie możliwe, że na pozostałych dwóch, jeszcze pokażą sie kwiatuszki (oby).

- teraz 20.57 kwiat jest bardzo "szczelnie" zamknięty, płatki ściśle do siebie przylegają.
Do zobaczenia w przyszłym sezonie możliwe, że na pozostałych dwóch, jeszcze pokażą sie kwiatuszki (oby).
Mieczysław
Mieczysław
- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
Jak dobrze, że go upolowałeś. Śliczne delikatne stworzenie.
- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Jeśli kwiatek ma nieco ponad 3cm, to znaczy, że te człony/listki są cieniutkie jak witki
Teraz przynajmniej mam jakieś wyobrażenie o roślince. Zdecydowanie inaczej "widziałam" jej rozmiary. Sam kwiatek myślałam, że jest tak dwukrotnie większy.

Teraz przynajmniej mam jakieś wyobrażenie o roślince. Zdecydowanie inaczej "widziałam" jej rozmiary. Sam kwiatek myślałam, że jest tak dwukrotnie większy.
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Niewątpliwie ciekawa roślinka 

- piasek pustyni
Ciekawa i jak już wspominałam, rodzaj Avonia kojarzy mi się tylko z Mieczysławem. Uwielbiam Twoje sprawozdania z opieki nad roślinami, robisz to perfekcyjnie!
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Piękna i delikatna roślinka no i trudna do zdobycia. Ja miałam możliwość zobaczyć ją na żywo tylko raz gdzieś w Czechach.
Podobnie jak Żanecie, avonia kojarzy mi się właśnie z Tobą. Gratuluję, bo to chyba niezbyt łatwa w uprawie roślina. Hoje i adenia - to już norma, że u Ciebie prezentują się świetnie. 

Mateusz
- Akwelan_2009
Kwitnących sukulentów u mnie jak na przysłowiowe "lekarstwo", ale w nagrodę od czasu do czasu zakwitają kwiaty na moich hojach.
Wieczorem 4. 08, zaskoczyła mnie hoja elliptica. Nie spodziewałem się tak szybkiego i jednoczesnego "wysypu" kwiatów. W zasadzie przeoczyłbym je, gdyby nie dość intensywny zapach, coś na podobieństwo zapachu farb emulsyjnych, jaki około 23 pojawił się w pokoju. Poszukiwałem źródła skąd się wydobywa ten zapach, aż dotarłem na balkon, gdzie był on najintensywniejszy - i tu moje zaskoczenie:

- wszystkie pąki kwiatowe rozkwitły jednocześnie, dlatego zapach (może nienajprzyjemniejszy) był taki intensywny i "agresywnie" wdzierał się z balkonu do pokoju. Na przyspieszenie rozkwitu pąków kwiatowych, zapewne miała bardzo duży wpływ temperatura jaka panuje na moim południowym balkonie, bardzo grubo ponad +30 st. C - po prostu tropikalny skwar. Termometr stojący za roślinami w cieniu, wskazuje +38 st. C. Żeby "ulżyć" roślinom, "wymuszam" wentylatorem wymianę powietrza.
Wieczorem 4. 08, zaskoczyła mnie hoja elliptica. Nie spodziewałem się tak szybkiego i jednoczesnego "wysypu" kwiatów. W zasadzie przeoczyłbym je, gdyby nie dość intensywny zapach, coś na podobieństwo zapachu farb emulsyjnych, jaki około 23 pojawił się w pokoju. Poszukiwałem źródła skąd się wydobywa ten zapach, aż dotarłem na balkon, gdzie był on najintensywniejszy - i tu moje zaskoczenie:

- wszystkie pąki kwiatowe rozkwitły jednocześnie, dlatego zapach (może nienajprzyjemniejszy) był taki intensywny i "agresywnie" wdzierał się z balkonu do pokoju. Na przyspieszenie rozkwitu pąków kwiatowych, zapewne miała bardzo duży wpływ temperatura jaka panuje na moim południowym balkonie, bardzo grubo ponad +30 st. C - po prostu tropikalny skwar. Termometr stojący za roślinami w cieniu, wskazuje +38 st. C. Żeby "ulżyć" roślinom, "wymuszam" wentylatorem wymianę powietrza.
Mieczysław
Mieczysław
- marta_lara
- 500p
- Od: 12 mar 2012, o 22:28
Pięknie!!
Tyle kwiatów naraz
GRATULUJĘ!!
Tyle kwiatów naraz

GRATULUJĘ!!