Pomidory pod folią cz.2
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz.2
Great White to w rankingach najsmaczniejszy z białych pomidorów. Miałam go w ub roku ( i oprócz niego 3 inne białe odmiany). W tym roku został tylko GW,ale mam go tylko dla urozmaicenia kolorystycznego sałatek. Jeśli chodzi o smak,to wypada średnio na tle innych befsztyków.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
GW mam i ja. Ciekawa jestem smaku. Bardzo słabo i późno wiąże tak jak i Brandywine sudduths strain.Na nic zdały się opryski borasolem. Tylko ja mam krzaki w gruncie i druga partia w donicach.
Aga
- MENA515
- 500p
- Od: 9 mar 2010, o 09:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
GW rzeczywiście jest " kartoflany"
ale i plenny. Moj M go uwielbia. Zatem i Indigo go zachwyci ;). Kazda potwora znajdzie swego amatora
.
Szukam już nowych odmian... Choc pielęgnacja tych 17 po dwa krzaki każdego, to nie lada wyzwanie.

Szukam już nowych odmian... Choc pielęgnacja tych 17 po dwa krzaki każdego, to nie lada wyzwanie.

- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Jakoś tan sceptycznie podvhodzilam do białych pomidorów. Ale jak was czytam to może się skusze na tego GW.
Rozglądam się za namiotem na następny sezon. Taki mały 2/3 metry. Ma ktos namiot o takich wymiarach? Ile krzaków tam upychacie?
Rozglądam się za namiotem na następny sezon. Taki mały 2/3 metry. Ma ktos namiot o takich wymiarach? Ile krzaków tam upychacie?
- besia
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
Ja z białych z czystym sumieniem polecam White Queen . Jak na królową przystało krzak dorodny i owoce też . Smaczne , słodkie ale nie mdłe . Lekko kwaskowate , mięsiste , ale nie suche . Mało nasion , skórka cienka . W zeszłym roku największy z owoców ważył prawie 700g . Miałam ją w tunelu foliowym , była bezproblemowa .
W tym roku też u mnie jest , zawiązały sporo owoców . Niestety nie należy do super wczesnych . Jeden owoc powoli zaczyna zmieniać kolor .
U mnie pomidory w tym roku nie spieszą się z dojrzewaniem . Noce są bardzo chłodne , w tym sezonie tylko dwie były powyżej 18 C . Dzisiaj , gdy to piszę na termometrze jest 9C .
W tym roku też u mnie jest , zawiązały sporo owoców . Niestety nie należy do super wczesnych . Jeden owoc powoli zaczyna zmieniać kolor .
U mnie pomidory w tym roku nie spieszą się z dojrzewaniem . Noce są bardzo chłodne , w tym sezonie tylko dwie były powyżej 18 C . Dzisiaj , gdy to piszę na termometrze jest 9C .
Pozdrawiam, Beata.
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
No, no
Piękne grona. A jak z konsystencją i smakiem? Wyglądają na ,,do suszenia lub przecier".

Kasia
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Smak mają typowego pomidora o czerwonych owocach,zrównoważony.Dla mnie pomidor na przetwory,ale są też jego smakosze,ale to oczywiście kwestia gustu,niezwykle plenny.Z powodzeniem zawiąże 5-6 gron z ilością owoców niewiele mniejszą niż na pierwszych dwóch.Jedna podstawowa uwaga do niego to wymaga podwyższonej zawartości wapnia w glebie w okresie owocowania gdyż lubi łapać suchą zgniliznę wierzchołkową zresztą jak wszystkie odmiany o wydłużonych owocach.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
Faworyt-ładny ten pomidorek
Będą z tego jakieś nasiona do podziału?
Lubię takie dobrze wiążące na przecier. Mi to w tej fazie bardzo przypomina Orange banana. Za to Orange banana wiąże jak głupie do samej góry, nie mogę wyjść z podziwu
Na tym zdjęciu widać chyba z 8 gron, obecnie idzie u mnie po suficie i ma tak do końca. Nie wiem dokąd by poszedł, bo wreszcie został ogłowiony.

- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Elu,jaki jest w smaku Orange banana?
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
U mnie chyba najlepiej wiąże Oslinyje Uszi.Moze nie tak ,jak OB na zdjęciu Eli,ale w pełni zadowalająco. Zarówno w tunelu jak i w gruncie. To mój malinowy pewniak na przyszły rok.
Po drugim roku testowania do tej listy dołączy Kalman- niezawodny pomidor pod względem wiązania,w miarę zdrowy i smaczny.
Po drugim roku testowania do tej listy dołączy Kalman- niezawodny pomidor pod względem wiązania,w miarę zdrowy i smaczny.

Pozdrawiam serdecznie- Ela
Będzie-mi smakuje ale jak ktoś pyta to ja muszę w tym momencie go jeść to opiszę dokładniej. W tej chwili nie mam w domu, bo wszystkie zerwane trzymam w letniej kuchni w ogrodzie. Próbowałam kilka dni temu, to był smaczny. Zaglądaj do mojego wątku, tam zamieszczę dokładny opis. Zbieram też nasionka.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jest tutaj Ogródek Eli
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny