Śliwa - choroby i szkodniki Cz.1

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Zablokowany
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Śliwa - choroby i szkodniki

Post »

Jak zobaczyłem te śliwki to od razu pomyślałem o bakteriozie na orzechu włoskim.Niemal identycznie wygląda.
Suszek
100p
100p
Od: 19 paź 2013, o 12:23

Post »

Hejka! Mam dziwne objawy na liściach Renklody. Zasadniczo nic wielkiego się nie dzieje, ale niektóre liście są jakby bardziej matowe, sprawiają wrażenie przykurzonych i przypruszonych szaro-zielonym pyłkiem.

Mam nadzieję, że zdjęcie (jaśniejszy liść wśrodku kadru) odda istotę rzeczy (bo trudno to opisać). Będę wdzięczny za podpowiedzi.

Obrazek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zobacz przez lupkę ,czy nie ma przędziorka.To pierwsze primo.Drugie primo to takie,że może to być http://leksykonsadowniczy.pl/agrofag.php?agro=109 .Nie koniecznie s.musi być wynikiem zainfekowania przez grzyb ale też srebrzystość fizjologiczna spowodowana uszkodzeniami mrozowymi,brakiem wody w upały,czy atak w/w przędziorka.
Suszek
100p
100p

Post »

O dziękuję za szybką odpowiedź. Nawet przez chwilę o tym pomysłałem, tzn. o srebrzystości. Jak czytałem o różnych chorobach, to objawy tej najtrudniej było mi sobie wyobrazić (bo potraktowałem kolor srebrny zbyt dosłownie :)). Ulena nie ma innych objawów poza zabarwieniem (np. roddzielania się liścia, ani na korze). Podobn to choroba nieuleczalna.
Czy da się z tym żyć - to znaczy czy drzewo może z tym żyć? Drzewko ma raptem trzy lata (od posadzenia) i byłaby wielka szkoda je stracić.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przeczytałeś do końca artykuł,który podałem?Mogą być różne przyczyny srebrzystości.I tylko jedna kończąca się zejściem.
Suszek
100p
100p

Post »

Tak przeczytałem, choć przyznaję bez bicia pierwszym razem pobieżnie. Za drugim razem b. dokładnie, ale nie widzę informacji że różne przyczyny (to że są widzę) mogą powodować lub nie powodować zgonu drzewa (kwestia bardziej lub mniej smutnego finału choroby nie jest tu poruszona).

Przyejżałem też te trzy fotki na dole. Chyba (a raczej na pewno) jestem mało spostrzegawczy bo ja bym z nich srebrzystości (ani niczego innego) nie wyczytał - liście jak liście :)
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podobne objawy (srebrzystość liści) mogą być wywołane przez wiele innych czynników, zarówno infekcyjnych jak fizjologicznych.
Na drzewach pestkowych srebrzystość pojawia się często w wyniku porażenia kory i drewna konarów i gałęzi przez leukostomozę lub silne porażenie liści przez przędziorki.
.
Poza grzybem ,te inne dają się leczyć lub ustępują samoistnie w latach następnych.Nawet infekcja grzyba daje się opanować .Wystarczy wyciąć z bezpiecznym marginesem chorą gałąź.
Awatar użytkownika
Dorja
500p
500p
Od: 23 wrz 2014, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja z kolei kolor srebrny potraktuję dosłownie, bo tak własnie wyglądają liście na mojej renklodzie Althanie, posadzonej wiosna tego roku. jakby ktoś jej końce pomalował srebrnym spray'em. Młode przyrosty robią się z kolei jakby polakierowane, błyszczące, po czym rudzieją, brązowieją i wykruszają się. Wycięłam już połowę drzewka.
Czym to opryskać? Zdjęcia idę zrobić, chociaż ciężko to złapać obiektywem...

Wot i fotki:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To nie srebrny tylko rdzawy spray . Pordzewiacz śliwowy.Nie trzeba wycinać.Oprysk środkiem zawierającym siarkę lub http://www.ochronasadu.pl/szkodniki/pordzewiacz-sliwowy . W starszych materiałach jest też zalecany Magus.
Awatar użytkownika
Dorja
500p
500p
Od: 23 wrz 2014, o 08:45

Post »

aha, Magus mam. prysnę. Srebrnawe są starsze liście, nie młode. Od spodu wyglądają na rozwarstwione. Ma to jakieś znaczenie czy to uroda tej śliwy? Cholera z robalami.

edit: a jaki to środek z siarką? Może mniej szkodliwy dla nas byłby? ;:131
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kiedyś był Siarkol , i Tiowol.Teraz nie wiem.
x-a-xi
---
Od: 1 lut 2015, o 20:35

Post »

kaLo pisze:To nie srebrny tylko rdzawy spray . Pordzewiacz śliwowy.Nie trzeba wycinać.Oprysk środkiem zawierającym siarkę lub http://www.ochronasadu.pl/szkodniki/pordzewiacz-sliwowy . W starszych materiałach jest też zalecany Magus.
Siarką to pordzewiacza nie załatwisz na pewno :lol: prędzej smoka wawelskiego .
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Świetny kawał,z tym smokiem,muszę tylko poszukać barana. :D .Otóż w programie ochrony sadów z roku bodajże '94 ,Siarkol był podany jako środek nie tylko na mączniaka prawdziwego ,ale i na szpeciele,do których należy pordzewiacz śliwowy..Stosowałem i stosuję.Po oprysku ,młode listki są już OK.
http://doradztwosadownicze.pl/siarka-je ... u-ochrony/

Środki siarkowe z powodzeniem są też używane w walce ze szpecielami na winorośli.
x-a-xi
---
Od: 1 lut 2015, o 20:35

Post »

Ograniczanie pordzewiacza a zabijanie go do dwie różne sprawy , doświadczenia można robić , ale przy produkcji towarowej można wpaść w duże problemy z jakością towaru . A smoki bardziej lubiły dziewice niż barany , co prawda barana znajdziesz wszędzie a z dziewicą to już problem .
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Odpowiedziałem forumce Dorja która ma jedno drzewko i trudno tu mówić o produkcji towarowej.Ograniczenie populacji polega na jej zabijaniu.Co prawda częściowym ,ale jednak. ;:224
Zablokowany

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”