Karo też pomyślałem o Różeńcu, ale mój Różeniec wygląda zupełnie inaczej...no chyba ,że to zupełnie inna odmiana
Niech kolega Rock_ and_ Rolnik zrobi zdjęcie jak aktualnie wygląda roślina, powinna mieć pąki kwiatowe lub kwitnąć
Ciężko też dopasować odmianę Rozchodnika do rośliny ze zdjęcia.....więc albo Rozchodnik albo Różeniec
Niestety z tymi wyraźnymi fotkami to u mnie na chwilę obecną problem, ale może na tych trochę lepiej widać.
Ja swoją roślinkę kupiłam 2 lata temu jako różeniec górski.
Może mam coś innego?
A ja dopiero niedawno dowiedziałam się,
że różeniec górski jest rośliną dwupienną.
Nie wiedziałam tego kupując swoją roślinę.
Może różnice w wyglądzie związane są
z "płcią" naszych roślinek.
Aniu poszperałem i faktycznie Różeniec górski jest rośliną dwupienną, z informacji wywnioskowałem ,że mam chyba odmianę żeńską którą rzadziej można spotkać...kwiaty ma nie specjalnie urodziwe,najładniej wygląda wiosną gdy wyrasta z ziemi i tworzy zwartą kępę pędów zakończonych pąkami kwiatowymi ...jak widać na zdjęciu...latem już pędy się wyciągają i pokładają na ziemi.
Ty masz Aniu odmianę męską i ta odmiana ma kwiaty bardziej urodziwe,różni się też kształtem liści
Co do rośliny kolegi Rock_and_Rolnik to jednak chyba będzie rozchodnik...ale jaki? Różeniec miałby o tej porze kwiaty...bo egzemplarz dość dorodny.
Paweł, a może to co ma Rock_and_Rolnik to skalnica?
Nie znalazłam jednak skalnicy o takich listkach.
Listki są bardziej wystrzępione niż u skalnic gronkowych.
Gdybym nie widziała poprzedniego zdjęcia tej rośliny to pewnie pomyślałabym,
że to gęsiówka kaukaska.
Co do różeńca to też wywnioskowałam, że mój to "chłopczyk"
Będę teraz musiała pytać o "dziewczynkę".