CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.3
- basiaamatorka
- 200p
- Od: 12 lip 2013, o 14:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.3
Aj, to mnie zmartwiłeś. I ja dzisiaj latające ziemiórki zauważyłam koło moich sukulentów na balkonie. Pryskałam BI58 wcześniej, ale czy zadziałało nie wiem. Trzeba będzie spryskać czymś. Mam starsze rośliny więc powinny wytrzymać.
Basia
Mam do Was pytanie - kiedyś dawniej miałem problem u niektórych kaktusów z dziwną chorobą - wyglądało to tak jakby kaktus rdzewiał... Od dłuższego czasu nic takiego mi się nie zdarzało ale niedawno kupiłem nowego kaktusa i zaczął po tygodniu sam "rdzewieć"... wygląda to jak ruda rdza na skórce kaktusa. Chorego kaktusa wyniosłem a wczoraj przy podlewaniu to samo zobaczyłem u innego kaktusa, którego mam od dawna :/ Powiedzcie mi co to jest i czy można to czymś wyleczyć bo nie chcę żeby ta choroba rozniosła mi się na inne kaktusy. Mieliście kiedyś coś podobnego?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
To typ grzyba. Trzeba roślinom dać więcej słonka i mniej wilgoci w powietrzu.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
A można to jeszcze jakoś wyleczyć?
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Choroba kaktusa?
Witam... jesten nowa i mam problem. Mam dwa kaktusu w jednej doniczce. Od kilku lat ładnie mi rosły lecz od ok. m-ca zauważyłam że jeden z nich ( na pierwszym planie fotki) ... nie znam nazwy- zaczął brązowieć i blaszki same odpadają. Proszę o pomoc i czy mogę je teraz rozłączyć do osobnych doniczek... Pozdrawiam

- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Napisz, jak często podlewasz , w jakiej rośnie ziemi, czy posadzona w normalnej doniczce z odpływem, czy w osłonce?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- basiaamatorka
- 200p
- Od: 12 lip 2013, o 14:09
Bosia, czy nie jest to skutek przypalenia słońcem?
Rozsadzić oczywiście możesz, przy okazji przepatrzysz korzenie , czy zdrowe? tylko przygotuj żwirowo-piaskową ziemię, człony chore trzeba usunąć.
Rozsadzić oczywiście możesz, przy okazji przepatrzysz korzenie , czy zdrowe? tylko przygotuj żwirowo-piaskową ziemię, człony chore trzeba usunąć.
Basia
Nie wiem czy jest poparzony, od kilku lat stoi w tym samym miejscu na parapecie a podlewam go raz na 10 dni i to minimalnie. Te zmiany zauważyłam ok. m-c temu. Spróbuję je rozsadzić i zibaczę jak wyglądają korzenie. Podłoże mają typowe dla kaktusów. Czy mam im coś zaaplikować ?
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Źle podlewasz. Kaktusy i sukulenty w okresie wegetacji powinno się podlewać konkretnie, a następne podlanie jak dokładnie przeschnie cała ziemia. W Twoim przypadku, przy małej ilości wody, nie dociera ona wtedy do całej bryły korzeniowej a tym samym roślina cierpi na jej niedomiar - skutkiem jest obsychanie pędów.
Druga sprawa, sama ziemia do kaktusów nie wystarczy, winno się ją jeszcze zmieszać, np z gruboziarnistym piaskiem. Wtedy ziemia jest bardzo przepuszczalna i ryzyko zalania bardzo spada. Sama ziemia do kaktusów, może mieć tendencję do zbijania się, szczególnie gdy tak mało podlewasz.
Druga sprawa, sama ziemia do kaktusów nie wystarczy, winno się ją jeszcze zmieszać, np z gruboziarnistym piaskiem. Wtedy ziemia jest bardzo przepuszczalna i ryzyko zalania bardzo spada. Sama ziemia do kaktusów, może mieć tendencję do zbijania się, szczególnie gdy tak mało podlewasz.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Norbert, bardzo dziekuje za wskazówki i postaram sie zrobic z tym porządek. Na pierwszym miejscu rozsadzę i zmienię ziemie oraz drenaż. Pozdrawiam
-
- 10p - Początkujący
- Od: 17 kwie 2014, o 20:53
Cześć, proszę o pomoc. Coś niedobrego zaczęło się dziać z Mammillaria backebergiana (ta po lewej). Dla porównania na zdjęciu są dwie, które są hodowane identycznie, przy czym ta po prawej ma się dobrze, a ta po lewej zaczęła blednąć i kurczyć się (ok. 2 tygodnie temu obie kwitły i po przekwitnięciu ta lewa zaczęła "odchodzić"). Z góry dzięki za pomoc.

-
- 10p - Początkujący
- Od: 17 kwie 2014, o 20:53
Dorzucam jeszcze 2 fotki (przepraszam za post pod postem, ale nie widzę opcji edycji), a uważam, że mogą pomóc:

Dodam jeszcze, że kaktus trzymany i hodowany wraz z innymi, które mają się świetnie, podłoże bardzo mineralne, mieszka na balkonie, światła mu raczej nie brakuje, mam go prawie półtora roku i nigdy nie było problemu, po zimowaniu żył dobrze i dopiero niedawno go to dopadło.
Dzięki z góry za pomoc.

Dodam jeszcze, że kaktus trzymany i hodowany wraz z innymi, które mają się świetnie, podłoże bardzo mineralne, mieszka na balkonie, światła mu raczej nie brakuje, mam go prawie półtora roku i nigdy nie było problemu, po zimowaniu żył dobrze i dopiero niedawno go to dopadło.
Dzięki z góry za pomoc.