Witam mam kilka pytań dotyczących grabu, dębu szypułkowego oraz buka pospolitego.
Posadziłem 2 tyg temu u siebie w/w drzewka o wys od 50 do 100cm.
Na jednym dębie po jakimś czasie lekko uschły liście, co może być tego przyczyną?
Czy przesadzając drzewa(małe) należy odkopać tylko drzewo czy razem z kawałkiem ziemi na której rośnie?
Jakie jest tempo wzrostu drzew które wymieniłem?
Jak często i w jakiej ilości podlewać?
Jaki będzie szacunkowy wiek dębu szypułkowego rosnącego na skraju lasu jeśli jego pierśnica ma 240cm?
Kilka pytań dot. drzew
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kilka pytań dot. drzew
Jeśli uschły liście to znaczy, że się nie przyjął. Brak wody lub utrata zbyt dużego % korzeni przy przesadzaniu.
Przesadzając drzewka w stanie bezlistnym można zrobić to z gołym korzeniem, ale trzeba wziąć jak największą ilość korzeni. Jeśli przesadzamy drzewka w stanie ulistnionym to bierzemy jak największą bryłę korzeniową, ale uważamy, żeby się nie rozpadła podczas transportu. Przesadzanie letnie to jednak duże ryzyko i możliwe tylko dla bardzo młodych drzew.
Tempo wzrostu tych drzew jest stosunkowo powolne. Najwolniej z tej grupy powinien rosnąć dąb szypułkowy.
Podlewać wtedy, gdy ziemia przeschnie. W czasie upałów częściej, ale rano lub pod wieczór. W jakiej ilości? Tak, aby ziemia nasiąkła. W gruncie nie przelejesz roślin. A te gatunki akurat nie będą cierpieć z nadmiaru wody.
Pierśnica 240 cm?
Toż to 7,5 m obwodu. Jeśli tak to jeden z wiodących dębów w Polsce. 
Przesadzając drzewka w stanie bezlistnym można zrobić to z gołym korzeniem, ale trzeba wziąć jak największą ilość korzeni. Jeśli przesadzamy drzewka w stanie ulistnionym to bierzemy jak największą bryłę korzeniową, ale uważamy, żeby się nie rozpadła podczas transportu. Przesadzanie letnie to jednak duże ryzyko i możliwe tylko dla bardzo młodych drzew.
Tempo wzrostu tych drzew jest stosunkowo powolne. Najwolniej z tej grupy powinien rosnąć dąb szypułkowy.
Podlewać wtedy, gdy ziemia przeschnie. W czasie upałów częściej, ale rano lub pod wieczór. W jakiej ilości? Tak, aby ziemia nasiąkła. W gruncie nie przelejesz roślin. A te gatunki akurat nie będą cierpieć z nadmiaru wody.
Pierśnica 240 cm?