Ryszard! Te ostatnie, co pokazałeś są dla mnie wyjątkowe! Irenkę dostałam dawno temu od Ciebie i mam do niej sentyment, bo to stara dobra niezwykła odmiana! A jak tu nie lubić Jolki? Mam szlachetny kształt i niezwykłe kolory!
Witam.
Nie wiem czy dobrze trafiłam, ale wyrosło mi w ogrodzie takie cudo... miała to być zwyczajna dalia, tymczasem pojawił się piękny okaz o średnicy ponad 20 cm, czy ktoś z Was mógłby pomóc mi w identyfikacji tej odmiany? Chciałabym wiedzieć jakie warunki jej zapewnić, aby cieszyła oko jak najdłużej, a niestety opakowanie po cebulce dawno wylądowało w koszu
Według mnie to dekoracyjna dalia Kidd's Climax.
Aby cieszyć się nią teraz i w przyszłym roku musisz zapewnić jej takie same warunki jakich wymagają inne dalie. Teraz wystarczy ją podlewać jw okresach suczy i koniecznie obcinać przekwitłe kwiatostany - odwdzięczy się długim kwitnieniem, chociaż kolejne kwiatostany nie będą już takie okazałe. Po pierwszych przymrozkach należy wykopać karpę, oczyścić z ziemi i lekko osuszywszy przechować w temp.ok.+5 - +8 stopni w jakimś pojemniku z dostępem powietrza, przysypaną piaskiem, trocinami lub torfem. Na wiosnę, gdy minie obawa przymrozków, znów wysadzisz do gruntu. Możesz ją podzielić, jeśli będzie duża, na kilka mniejszych części - w ten sposób uzyskasz kilka roślin.
BarbaraR pisze:Według mnie to dekoracyjna dalia Kidd's Climax.
Aby cieszyć się nią teraz i w przyszłym roku musisz zapewnić jej takie same warunki jakich wymagają inne dalie. Teraz wystarczy ją podlewać jw okresach suczy i koniecznie obcinać przekwitłe kwiatostany - odwdzięczy się długim kwitnieniem, chociaż kolejne kwiatostany nie będą już takie okazałe. Po pierwszych przymrozkach należy wykopać karpę, oczyścić z ziemi i lekko osuszywszy przechować w temp.ok.+5 - +8 stopni w jakimś pojemniku z dostępem powietrza, przysypaną piaskiem, trocinami lub torfem. Na wiosnę, gdy minie obawa przymrozków, znów wysadzisz do gruntu. Możesz ją podzielić, jeśli będzie duża, na kilka mniejszych części - w ten sposób uzyskasz kilka roślin.
Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź! Teraz już nie muszę błądzić jak dziecko we mgle
Moja pierwsza dalia - rodem z forum oczywiście miała imię - ale zapomniałam jakie
w obawie przed żarłocznością ślimaków mam ich niewiele (w ubiegłym roku te szkarady pożarły wszystkie - w tym roku karmię je niebieskim smakołykiem to i kwiaty zobaczyłam) w przyszłym roku posadzę więcej bo są piękne