Beata

Witam! Odnośnie zamierania pędów podobno świetnie działa gnojówka z pokrzyw, ale to opinie innych-sama nie stosowałam, bo nie mam tego problemu. Na pewno malinom nie zaszkodziBeatagc pisze:annodiomini, mam maliny w dwóch miejscach, w jednym sadzone trzy lata temu, dorodne krzewy z mnóstwem odrostów, w drugim - sadzone w ubiegłym rokuOpryskiwałam międzyrzędzia tej młodej maliny, a tam odrostów prawie nie ma (a jeśli pojedyncze były, to je ostrożnie omijałam). Poza tym miałam ułatwienie, bo maliny w rzędach opielone do gołej ziemi, w pasach po ok. 50 cm z obu stron, więc ten czysty pas wyznaczał mi granicę oprysku.
Czy macie jakieś rady odnośnie oprysku na zamieranie pędów? Teraz czy po zbiorach? I zastanawiam się jeszcze, czy jak będę opryskiwać, to muszę dotrzeć z cieczą do każdej zarażonej łodygi? Czy wystarczy popryskać krzew?
Bardzo was proszę o poradę, bo obawiam się, że jak tak dalej pójdzie, to mi się to rozniesie na wszystkie krzewy
W sumie doglebowe nawożenie azotem wg Yary powinno być zakończone w fazie kwitnieniamadzialenka87 pisze: Czy ktoś się orientuje do kiedy można stosować dla maliny jesiennej nawóz Yara Mila Complex?