Ogród Biedronki 641 cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Biedronki 641 cz.3

Post »

No to chyba ładnie nam podlało , całą noc pogrzmiewało i padało myślę,że u Ciebie także. Szkód chyba nie ma , mnie padła śliwa okazało się,że była spróchniała choć leciwa nie była jeszcze, nie ma czego żałować ,jaśniej na rabacie mi się zrobiło.Od jutra można będzie coś podziałać na rabatach bo chwasty wzywają! Ładny i zadbany masz ogród Alu! ;:63 A ślimaczki pewnie i u mnie hasają po deszczu tylko u mnie więcej skorupiaczków....

;:100
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Maryniu podlało faktycznie sporo. Obudziłam się w nocy,bo grzmiało zamknąć okna to dywan był zmoczony i firanka była mokra od zaciągania. Szkód nie widziałam. Ogród taki sobie.Dbałam o niego ale teraz więcej dbam o siebie. Moje zdrowie jest najważniejsze. Maryniu po każdym deszczu mam mnóstwo ślimaków. Skorupiaki też są. Ja je tempie.Czy inni też to robią.?Z skąd się ich tyle bierze?

Dziś dostrzegłam jeszcze kwitnące dwie lilie.To już ostatnie chyba.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Rudbekia błyskotliwa
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Alu widoki z oddali masz cudne, hortensje i floksy aż świecą na tej rabacie. ;:oj Hosty śliczne, odgapiłam i wsadzam maluchy pod klonem. Oślizłe ohydztwo też mam, M co wieczór je zbiera. :twisted:
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu miłe to co piszesz,ale jakoś zdjęcia z oddali mi nie wychodzą ładne. Widać tylko jakieś plamy a nie kwitnące kwiaty. Małe hosty rosną z parama żurawkami pod wierzbą smoczą. W końcu mają więcej cienia.
Ślimaków mam dużo .Nie zbieram tylko je niszczę sypiąc niebieski granulat i sól,tam gdzie mogę.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu ja lubię właśnie duże plamy koloru w ogrodzie. ;:215 Jakoś mniej koncentruję się na pojedynczych roślinach, bo mam mało wybitnie wartościowych. Do zdjęć z perspektywy trzeba mieć profesjonalny sprzęt. Większość z nas ma proste aparaty i zdjęcia też mamy podobnej jakości. Mnie to nie przeszkadza, cieszę się, że widać czasem większy fragment ogrodu. :) Jeżówki podziwiam, bardzo je lubię. Swoje zwykłe, różowe wczoraj przywiązywałam do bambusów, bo wyrosły wysokie i się poprzewracały.
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu moje jeżówki nawet te zwykłe różowe w tym roku są niskie. A i tak się położyły co niektóre.
Dziś też podlało. Rośliny podeschnięte odżywają i na nowo się zazieleniają.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

U mnie też było kilka godzin deszczu ;:333 a wczoraj już podlewać musiałam w niektórych miejscach pod drzewami...
Mam parę zaplanowanych robótek i albo gorąc albo...coś tam ...Lipiec zleciał i niewiele było dni odpowiednich na konkretne pracowanie...Nie wiem , czy dane mi będzie odpoczywać w moim grajdołku :roll: ...Niby niewielki ale jak się nieustannie coś przerabia ... :oops: ;:oj to sezon za krótki... ;:306
U mnie ślimaki się pojawiły po deszczach w dużych ilościach w ub. roku prawie ich nie było. ;:222 .Nie ma natomiast komarów... ;:333
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

U mnie sezon ogrodowy ma się ku końcowi.Jeszcze tylko rozchodniki,zimowity,astry i koniec.Na jeżówki już nie dam się nabrać.Nigdy nie
udawały mi się i teraz też.Z sześciu zostały dwie.Jedna zakwitła na pędzie o wysokości 15 cm.Pewnie i jej to ostatni sezon.Na ślimaki golasy
znalazłem sposób.Przy kompoście mam stertę pustych doniczek.Na kompost wynoszę obierki z kuchni.Ślimaki po działce nie łażą.Siedzą grubasy
w pustych doniczkach i chyba tylko do obierków wychodzą jeść.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Alu, jedyny minus deszczu to wypełzające z wszystkich zakamarków "ślimsztory" :roll: Dopiero twoje zdjęcia z szerszej perspektywy uświadomiły mi jaki masz busz. Niesamowicie to wygląda i przede wszystkim cały czas coś kwitnie. U mnie skończą lilie i coś czuję, że zrobi się brzydki przestój, bo po przeszło miesięcznej suszy róże nie wyprodukowały jakiejś oszałamiającej ilości pąków ;:222 . Jedynie jeżówki i kilka floksów uratują rabaty ;:173
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Alu, wiesz,że gałązka guzikowca od Ciebie(pocięta na sadzonki) ,przyjęła się ;:138

Piękny ten pełny kosmos różowy ;:167
Odnoszę wrażenie,że robi się jesiennie w ogrodzie...
Piękne jeżówki i kupidynek i inne.
Jeże też mamy ;:138 .Czasem się pokazują,różnej wielkości.M. przynosi pokazać dla dzieci.
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alu napisałaś że lilie u Ciebie kończą kwitnienie a u mnie dopiero zaczną ,czekam z niecierpliwością na nie żeby otworzyć wątek moimi ukochanymi kwiatkami :D
mniej bywam na forum bo siedzieć wieczorami już nie mogę ,tak mnie kuje pod żebrem że tylko pozycja leżąca ;:41 mnie ratuje,
busz w Twoim ogrodzie bardzo mi się podoba :wit
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maryniu zazdroszczę Ci ,że możesz przerabiać.Ja od jesieni zeszłego roku nic nie przesadziłam. A parę roślin mam do wykopania. W lecie tego nie praktykuję, bo nic bym nie robiła tylko to podlewała .Tyle ślimaków co jest w tym roku nie widziałam przez całe życie. Oczywiście mówię o tych bez skorup.

Janku u mnie prawie podobnie . Coś jeszcze jesiennego może zakwitnie . Tak paskudnego roku już dawno nie było.
Jeżówki bardzo lubię,bo kwitną wtedy,kiedy już coraz mniej kolorków w ogrodzie.Niestety nie wszystkie mi przeżyły.Ubolewam nad ładnymi odmianami. Też mam taką, która wyrosła i kwitnie prawie przy ziemi. Parę jest nawet ładnych,ale w zeszłym roku były dużo ładniejsze. To rośliny chimeryczne. Ponoć lubią dzielenie. Nawet szpadlem. Tylko nie było jeszcze co podzielić. ;:7
Ślimaków w tym roku mam tyle jak żadnego roku. Po każdym deszczu pojawiają się nowe.
I ja dziś porozstawiałam przy kompoście puste doniczki. Zobaczymy jak dalej będzie. Jak na razie spotykam ich wszędzie.Są pod kamieniami, na trawniku, chodzą po kostce i siedzą przy kwiatach. ;:222

Sabinko kiedyś był większy busz. Rośliny mi wypadają.Nowych nie dokupywałam. Niektóre muszę rozluźnić przesadzając je Niestety nie mogę jeszcze zbyt szaleć. Niby wiele kwitnie,ale nie wszystko nadaje się do pokazania. Przypalone od słońca liście, kwiaty położone po deszczu. Co się dało pościnałam,bo widok był nie ciekawy.
Ślimaki też masz? A jak z komarami u Ciebie?U mnie na razie mało. Chociaż tyle.

Jolu to fajnie.Jak go ukorzeniałaś?. Jolu ja mam już jesiennie w ogrodzie.Lecą liście z drzew.Kwitną zawilce jesienne. Lilie i liliowce już przekwitły.
Jeżyk pokazuje się jeszcze wieczorkiem.

Grażynko i ja na forum jestem rzadziej. Trochę przetwarzałam plony. Trochę spraw miałam do załatwienia.
Trochę też mi się już nie chcę pisać. Samopoczucie takie sobie. Zdrowia nie ma. ;:222
Grażka ja już nie widzę żadnej kwitnącej lilii. Muszę cały rok czekać na ich kwitnienie.

Jednak jest różnica w ich kwitnieniu ;:108 .Troszkę opóźnione,ale za to będziesz dłużej się nimi cieszyć, bo może upały już im nie zagrożą. No to czekam na nowy wątek z pokazem Lili ;:108 :wit

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu u nas też popadało, ale po 15-20 cm sucha gleba. ;:145 Kosmos przepiękny. ;:oj Jeżówka różowo-zielona urocza, delikatna. Jak się nazywa pomarańczowa lilia, dostałam taką i nie mam pojęcia co to.
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oj, Alu czytam że ze zdrówkiem masz kłopoty.
Oszczędzaj się ;:108
evastyl
1000p
1000p
Od: 13 sie 2009, o 18:06

Post »

Masz bardzo pięknego guzikowca ...zazdroszczę :D mój siedzi trzy lata i ani razu nie zakwitł ...chyba pójdzie na kompost ;:14
Ale masz olbrzymią hortensję i do tego niebieską ... ;:oj ;:oj
kociołek na ognisku ...wiesz co dobre a teraz jeszcze młode warzywka ...miodzio :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”